Voi myös olla, ettei alapää pistä pahakseen tiukoista housuista. Kuva: Colourbox
Voi myös olla, ettei alapää pistä pahakseen tiukoista housuista. Kuva: Colourbox

Olet ehkä kuullut, että tiukat housut voivat aiheuttaa alapään tulehduksia. Oireet saattavat kuitenkin kertoa ihan muusta vaivasta.

Pillifarkkujen terveyshaitoista on puhuttu paljon. Tiukat housut voivat asiantuntijan mukaan muun muassa vahingoittaa reiden ulkopinnan hermoja.

Olet kenties kuullut myös, että tiukat housut tai pikkuhousut voivat aiheuttaa emätintulehduksen, kuten hiivatulehduksen tai bakteerivaginoosin.

Kutinaa, punoitusta ja kirvelyä

Tiukat farkut voivat kyllä ärsyttää alapäätä, mutta se ei välttämättä ole merkki emätintulehduksesta. Gynekologi Tami Rowen kertoo Self-lehdelle, että usein kyse on ärtyneestä ihosta. Kun iho hankautuu ja menee rikki, se voi tulehtua. Oireet voivat olla samanlaisia kuin emätintulehduksissa: kutinaa, punoitusta ja kirvelyä.

Naiset saattavat luulla, että kyseessä on emätintulehdus. Itsehoidon sijaan kannattaisi suunnata lääkäriin. Kun epäilee ensimmäistä emätintulehdusta, asia on hyvä varmistaa ammattilaisen vastaanotolla. Niin tietää varmuudella, ettei kyseessä ole jokin muu vaiva.

Gynekologin mukaan tärkeämpää on kuitenkin se, mitä on farkkujen alla.

Rowen myöntää, että pillifarkut voivat teoriassa kasvattaa emätintulehduksen riskiä, koska ne lukitsevat lämmön ja kosteuden sisälleen ja luovat siten bakteereille hedelmälliset olosuhteet.

Gynekologin mukaan tärkeämpää on kuitenkin se, mitä on farkkujen alla. Jos tiukat housut yhdistää tiukkoihin keinokuituisiin alushousuihin, alapää voi ärtyä vielä todennäköisemmin.

Jotkut naiset ovat herkempiä kuin toiset, Rowen sanoo. Voi siis olla, ettei pillifarkuista ole haittaa sinulle. Jos kuitenkin kärsit alapään ikävistä oireista, kuten kutinasta, kirvelystä tai epätavallisesta valkovuodosta, käväise gynekologin tai lääkärin vastaanotolla.

Miten alapää pysyy terveenä?

1. Jos alapääsi on ärtynyt, voit kokeilla, auttaisiko käyttää ainakin väliaikaisesti väljempiä housuja tai hametta.

2. Valitse puuvillaiset alushousut, jotka eivät purista. Luonnonmateriaali, kuten puuvilla, hengittää paremmin kuin tekokuitu. Esimerkiksi stringit tai muuten tiukat alushousut voivat ärsyttää alapäätä. Alushousut on hyvä vaihtaa kerran päivässä ja jopa useammin, jos valkovuotoa on todella runsaasti.

3. Urheillessa tekninen materiaali toimii paremmin myös alusvaatteissa, koska se imee kosteuden pois iholta. Treenin jälkeen kannattaa peseytyä ja vaihtaa puhtaat vaatteet mahdollisimman pian, sillä likaisissa treenivaatteissa muhiminen ei tee hyvää alapäälle.

4. Vältä pitkäaikaista pikkuhousunsuojien käyttöä, sillä ne hautovat ja hiertävät ihoa.

5. Pyyhi vessassa alapää edestä taaksepäin, sillä bakteerit voivat levitä peräaukosta emättimeen.

6. Älä suihkuta vettä suoraan emättimeen tai käytä saippuaa alapään pesussa. Yksi vesipesu päivässä riittää. Lue lisää gynekologin vinkkejä alapään pesemiseen ja sen ihon kosteuttamiseen.

7. Anna alapäälle ilmakylpyjä. Alapää saa hengittää, kun on esimerkiksi öisin ilman alushousuja.

Lue myös gynekologin vinkit siihen, miten tunnistat hiivatulehduksen ja hoidat sitä.

Yksin asuvan koiranomistajan riski kuolla on 33 prosenttia pienempi kuin koirattoman.

Koiranomistajat sen tietävät kokemuksesta, että lemmikistä on paljon iloa ja hyötyä. Sen kanssa tulee lähdettyä ulos olipa sää mikä tahansa – ja siitä on aina seuraa. Nyt uusi tutkimus viittaa siihen, että koirasta on myös terveyshyötyjä. Tutkimuksen mukaan koiranomistajat elävät nimittäin pidempään kuin ne, joilla koiraa ei ole.

Ruotsalaistutkimus oli poikkeuksellisen laaja. Siihen osallistui noin 3,4 miljoonaa ihmistä, jotka olivat 40–80-vuotiaita. Seuranta-aika oli 12 vuotta. Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Seuranta-aikana koiranomistajia kuoli sydän- ja verisuonitauteihin vähemmän kuin niitä, joilla ei ole koiraa. Tutkimuksen mukaan eniten koirista on hyötyä yksin asuville. Heidän riskinsä kuolla oli 33 prosenttia pienempi kuin koirattoman. Riski sydän- ja verisuonitauteihin oli puolestaan 11 prosenttia pienempi.

Koiraroduista eniten hyötyä vaikuttaa olevan metsästykseen jalostetuilla koirilla. Lue lisää aiheesta täältä (ruotsiksi).

Tutkimuksesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Tiede-lehti.

Vierailija

Jättitutkimus: Koiranomistajat elävät pidempään – eniten hyötyä yksin asuville

Huolehtikaa te kerrostaloasujat myös sitten siitä, että teidän huutavat kakaranne (vrt. räksyttävät piskit) eivät metelöinnillään aiheuta stressiä lapsettomille viattomalle kanssaeläjillenne! Tästä ainakin pitäisi tehdä tutkimus, että kuinka paljon tämä aiheuttaa stressiä naapureille. Varsinkin kun tuntuu olevan ihan ok vihata koiria, vaikka koiranomistajat eivät elätä koiriaan yhteiskunnan piikkiin, kuten lapsenomistajat.
Lue kommentti

Silmien väri on tutkimuksissa yhdistetty esimerkiksi luottamuksen herättämiseen ja erilaisiin sairauksiin.

Silmien värin vaikutus erilaisiin ominaisuuksiin on kiehtonut tutkijoita pitkään. Tutkimuksissa on selvinnyt, että silmät eivät ole ainoastaan sielun peili, vaan ne antavat osviittaa myös joistakin terveystekijöistä, kuten riskistä sairastua tiettyihin tauteihin.

Ainakin näissä asioissa silmien värillä on havaittu olevan väliä.

Ykköstyypin diabetes

Siniset silmät ovat ykköstyypin diabeteksen riskitekijä, kun verrataan muihin silmien väreihin. Tutkijoiden mukaan tämä saattaa selittää, miksi Pohjois-Euroopassa on enemmän ykköstyypin diabetesta kuin Etelä-Euroopassa.

Alkoholinkäyttö

Amerikkalaistutkimuksen mukaan ihmiset, joilla on vaaleat – esimerkiksi siniset tai vihreät – silmät, tulevat ruskeasilmäisiä helpommin riippuvaisiksi alkoholista. Tutkijat myös havaitsivat, että arkistolähteiden perusteella sinisilmäiset käyttävät muita enemmän alkoholia. 

Toisaalta on myös väitetty, että ruskeasilmäiset olisivat muita herkempiä alkoholille. Se voisi selittää edellä mainittua tutkimustulosta, jonka mukaan sinisilmäiset käyttävät erityisen paljon alkoholia.

Luotettavuus

Jos olet ruskeasilmäinen, sinun on todennäköisesti helppo vakuuttaa muut siitä, että olet luotettava tyyppi. Ruskeat silmät nimittäin herättävät tutkitusti luottamusta kanssaihmisissä.

Ihosyöpä

Ihmisillä, joilla on vaaleat silmät, on usein myös vaalea iho – ja toisinpäin. Niinpä ei ole kovin yllättävää, että sinisilmäiset sairastuvat ruskeasilmäisiä todennäköisemmin ihosyöpään. Vaalea iho palaa tummaa ihoa herkemmin auringossa, mikä lisää ihosyövän riskiä. 


Silmäsairaudet

Sekä erittäin harvinainen silmän suonikalvoston melanooma että ikääntyneillä varsin yleinen silmänpohjan ikärappeuma on yhdistetty erityisesti väriltään vaaleisiin silmiin. Silmänpohjan ikärappeumaa sairastaa länsimaissa noin joka kymmenes 60 vuotta täyttänyt. 

Näiden viiden asian lisäksi silmien väri on joissakin tutkimuksissa yhdistetty muun muassa kivunsietokykyyn ja reaktiokykyyn.