Kyllähän se kiinnostaa – oma terveys nimittäin.

Miten oman terveydentilansa voi kartoittaa helposti? Tietenkin näillä kätevillä testeillä! Ne toki ovat vain suuntaa-antavia – virallisemman arvion terveydentilastaan saa lääkäriltä.

Aivot: tasapaino

Kuinka pitkään pystyt seisomaan yhdellä jalalla? Näinkin yksinkertainen testi kertoo aivojen terveydestä ja ennustaa dementiariskiäsi sekä aivoverenkiertohäiriöitä ja mikroverenvuotoja, jotka voivat pahimmillaan aiheuttaa aivohalvauksen. 20 sekuntia yhdellä jalalla – silmät kiinni – on minimi. Tutkimuksissa niiden, jotka ovat pysyneet pystyssä vain muutaman sekunnin, elinikä on jäänyt lyhyemmäksi.

Verisuonet: jalat ylös

Mene sängylle makaamaan ja tue jalat tyynyillä ylös 45 asteen kulmaan minuutiksi. Poista tyynyt ja anna jalkojen pudota sängyn reunan yli niin, että polvet ovat 90 asteen kulmassa.

Tarkkaile jalkojen väriä. Jos molemmat tai toinen jaloista muuttuvat kalpeiksi ylhäällä ollessaan, ja värin palautuminen kestää useita minuutteja tai jalat muuttuvat kirkkaanpunaisiksi, verisuonitukosten ja sydänsairauksien riski saattaa olla koholla. Riskitekijöitä ovat korkea verenpaine, korkea kolesteroli sekä diabetes. Terveillä ihmisillä jalat palautuvat vaaleanpunertaviksi korkeintaan puolessa minuutissa.

Erilaisia tee-se-itse-terveystestejä artikkelissaan esittelevä Daily Mail kuitenkin muistuttaa, että muuten terveillä ihmisillä huono verenkierto voi tuottaa virheellisen testituloksen. Muita merkkejä, jotka voivat kertoa jotakin verisuonten kunnosta ovat krampit, kivut ja väsymys jaloissa kävellessä tai portaita noustessa.

Näkö: ikkunatesti

Valitse oviaukko tai ikkuna huoneen toisella laidalla. Peitä ensin vasen silmäsi kädelläsi ja katso aukkoa puolen minuutin ajan. Peitä sitten oikea silmäsi ja katso vasemmalla.

Mitä näit? Daily Mailin mukaan ovi- tai ikkuna-aukon reunojen pitäisi näkyä selvästi pysty- ja vaakasuorina viivoina. Erityisesti paljon pieniä ruutuja sisältävät ikkunat ovat testissä hyviä. Jos viivoissa on vääristymiä eivätkä ne näytä suorilta, kyseessä saattaa olla silmänpohjan ikärappeuma. Siinä silmän verkkokalvon rakenne vaurioituu ja näkö alkaa heikentyä. Näköhäiriöitä ei välttämättä huomaa, sillä arjessa näkö usein korjaa virheitä itse. Sairaus alkaa yleistyä 50 ikävuoden jälkeen.

Elinikä: lattialta ylös

Muutama vuosi sitten lehdissä kirjoitettiin brasilialaistutkimuksesta, jonka mukaan 50–80-vuotiaat, jotka pääsivät istumaan lattialle ja onnistuivat myös nousemaan takaisin ylös ilman käsiensä apua tai vain yhtä kättä apuan käyttäen, elivät pidempään kuin ne, jotka joutuivat ottamaan yläraajat avukseen könyämisessä. Mitä vähemmän tukea käsistä tai polven tukemista lattiaan, sitä parempi.

Hiljattain kerrottiin myös tutkimuksesta, jonka mukaan vahvat jalkalihakset ovat merkki aivojen terveydestä vanhemmalla iällä. Hyvä syy alkaa kyykätä viimeistään nyt!

Vatsa: röyhtäisytesti

Sekoita teelusikallinen ruokasoodaa pieneen lasilliseen vettä ja nielaise litku tyhjään vatsaan. Äänekäs röyhtäisy viiden minuutin sisällä kertoo, että vatsan happotasapaino on kunnossa. Burp.

40 ikävuoden jälkeen joidenkin vatsan happopitoisuus saattaa laskea, minkä seurauksena ruuansulatus heikkenee ja tulee vatsavaivoja. Se saattaa tuntua närästykseltä, mutta vaivan hoitaminen liikahappoisuutena ei ainakaan auta.

Kilpirauhanen: tärisevät kädet

Suorista kätesi eteen, kämmen alaspäin ja aseta käden päälle A4-arkki paperia. Täriseekö paljon? Pieni käsien tärinä on yleistä ja voi johtua esimerkiksi kofeiinin nauttimisesta, alhaisesta verensokerista, astmalääkityksestä tai ahdistuksesta, mutta Daily Mailin asiantuntijan mukaan rajusti heiluva paperi voi olla merkki joko alkavasta Parkinsonin taudista tai kilpirauhasen liikatoiminnasta. Diagnoosin kummassakin sairaudessa tekee lääkäri, ja oireita on yleensä muitakin.

Myös kilpirauhasen vajaatoiminta jää helposti huomaamatta. Teimme nettitestin, jonka avulla voit pohtia, voisivatko oireesi johtua siitä. Tee testi täällä

Dementia: kellotesti

Dementiaa epäillessä potilaita pyydetään usein piirtämään kellotaulu ja siihen viisarit osoittamaan jotakin tiettyä aikaa. Epäonnistuminen saattaa paljastaa varhaisen dementian merkit tai muita kognitiivisia ongelmia. Terveellä ihmisellä ei pitäisi olla ongelmia piirtää kellotaulua, joka näyttää kahtakymmentä vaille neljää.

Narsistista persoonallisuushäiriötä ei voi diagnosoida itse. Suomalaisten psykiatrien käyttämän SCID-II lomakkeen kysymysten avulla voi kuitenkin pohtia, kannattaisiko asiaa tutkituttaa.

Yleisen näkemyksen mukaan sanotaan, että narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsiviä on väestöstämme yksi prosentti. Eriasteisesta narsistisesta vammasta kärsiviä henkilöitä on kuitenkin paljon enemmän, kerrotaan Narsistien uhrien tuki ry:n sivuilla.

Narsistinen persoonallisuushäiriö on syvälle juurtunut ja pitkäaikainen käyttäytymismalli, joka ilmenee joustamattomuutena monissa elämäntilanteissa.

– Tällaisella ihmisellä on suuria kuvitelmia itsestään, hän saattaa loukkaantua herkästi ja manipuloida toisia. Hänellä on kehutuksi tulemisen tarve. Narsistinen persoonallisuushäiriö ei ilmene ihan samalla tavalla kaikilla ihmisillä. Se voi ilmetä myös heikkona itseluottamuksena, kertoo psykiatrian professori, psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Jyrki Korkeila

Miten narsistisen persoonallisuushäiriön tunnistaa?

Vain psykiatrian ammattilainen voi tunnistaa ja diagnosoida narsistisen persoonallisuushäiriön.

– Täytyy olla esimerkiksi tietty määrä tiettyjä oireita ja toimintatapoja eri vuorovaikutussuhteissa. Niiden pitää olla pitkäaikaisia eli koko elämän aikana jollain tavalla ilmenneitä. Diagnoosia ei voi tehdä ilman, että ihminen tutkitaan ja haastatellaan ja katsotaan kattavasti hänen elämäntarinaansa.

Narsistisen persoonallisuushäiriön mahdollisuutta seulotaan Suomessa esimerkiksi SCID-II kyselyn kaavakkeen tiettyjen kysymysten avulla. Idea on, että lomakkeen täyttäjä vastaa kysymyksiin kyllä tai ei. Jos saa yli viisi kyllä-vastausta, on narsistinen persoonallisuushäiriö mahdollinen.

Jyrki Korkeila korostaa, että kysymykset ovat pohdinnan ja keskustelun tueksi eikä pelkästään niiden pohjalta voida tehdä diagnoosia.

”Jos asia kiinnostaa, testistä voi saada vastauksen siihen, kannattaisiko narsistista persoonallisuushäiriötä käydä arvioimassa. ”

– Tämä täytettävä lomake, jossa on valtavasti kysymyksiä, antaa osviittaa, että on aihetta epäillä [narsistista persoonallisuushäiriötä]. Vasta haastattelussa voidaan katsoa, onko sellaista oikeasti. Kaavake seuloo esille ihmisiä, joista kannattaa selvittää, onko heillä narsistista persoonallisuushäiriötä, Korkeila selventää.

Korkeila ei kiellä kaavakkeen silmäilyä ja täyttämistä, mutta hän korostaa, että testi johtaa helposti harhaan.

– Jos asia kiinnostaa, testistä voi saada vastauksen siihen, kannattaisiko narsistista persoonallisuushäiriötä käydä arvioimassa. Tosin yleensä niille, joilla tällaisia piirteitä on, eivät tällaiset kysymykset tule mieleen, ellei joku painosta tai ala selittämään asiaa.

Näiden SCID-II-lomakkeesta löytyvien kysymysten pohjalta voi pohtia narsistisen persoonallisuushäiriön mahdollisuutta:

1. Jäävätkö ihmisiltä usein huomaamatta erityiset kykynne tai saavutuksenne?

2. Onko Teille sanottu, että Teillä on liian korkea käsitys itsestänne?

3. Ajatteletteko paljon valtaa, mainetta tai tunnustusta, jota saatte vielä jonakin päivänä?

4. Ajatteletteko paljon täydellistä rakkaussuhdetta, jonka koette jonakin päivänä?

5. Kun Teillä on ongelma, vaaditteko melkein aina päästä johtajan puheille?

6. Onko Teistä tärkeää viettää aikaa vaikutusvaltaisten ja huomattavien ihmisten seurassa?

7. Onko Teistä tärkeää, että ihmiset kiinnittävät Teihin huomiota ja ihailevat Teitä jollakin tavalla?

8. Ajatteletteko, että ei ole välttämätöntä noudattaa tiettyjä sääntöjä tai tapoja, jos niistä on teille haittaa?

9. Tuntuuko Teistä, että olette henkilö joka ansaitsee erityiskohtelun?

10. Onko usein välttämätöntä astua muutamille varpaille, jotta saatte mitä haluatte?

11. Onko Teidän usein asetettava omat tarpeenne muiden tarpeiden edelle?

12. Odotatteko usein toisten tekevän kyselemättä, mitä pyydätte, koska olette kuka olette?

13. Oletteko kiinnostumaton toisten ongelmista tai tunteista?

14. Ovatko ihmiset valittaneet Teille, että ette kuuntele heitä tai välitä heidän tunteistaan?

15. Oletteko usein kateellinen toisille?

16. Tuntuu Teistä, että toiset usein kadehtivat Teitä?

17. Oletteko sitä mieltä, että vain hyvin harvat ansaitsevat huomionne ja aikaanne?

Vierailija

Saatko 5 kyllä-vastausta? Näillä kysymyksillä mahdolliset narsistit seulotaan Suomessa tarkempiin tutkimuksiin

Ahaaa, ehkä se selittää miksi en ole erityisen kovassa huudossa naismarkkinoilla, en ole riittävän narsisti. Luulin aina että se johtuu pienistä munista tai etten ole erikoisen varakas, mutta en ilmeisesti ole vain kyllin häiriintynyt. Olenkohan nyt sitten voittaja vai häviäjä elämän pitkässävedossa.
Lue kommentti

”Lukeminen on oma terveystekijänsä, joka vaikuttaa samoin kuin vaikka tupakoinnin lopettaminen,” neurologi Markku T. Hyyppä sanoo.

Muistin parantaminen, muistisairauksilta välttyminen ja pitkä elämä terveenä kuuluvat monen meistä toivelistalle. Ei siis ole ihme, että muistin parantamista on vuosien varrella tutkittu runsaasti.

Muistinparannuskeinoiksi on eri tasoisissa tutkimuksissa löytynyt kutakuinkin kaikkea mahdollista: esimerkiksi nukkuminen, lenkkeily, lehtivihannekset, mustikat, rasvainen kala, tietyt lisäravinteet, meditaatio, aivojumppa, punttitreeni ja jopa seksi sekä kotitöiden tekeminen.

Kaikista edellämainituista ei kuitenkaan tieteen valossa ole muistille hyötyä. Neurologi, kirjailija Markku T. Hyyppä kumoaa harhaluuloja muistin toiminnan tehostamisesta tuoreessa Ikääntyvän muistikirjassaan, ja esimerkiksi mustikoiden muistivaikutukset saavat Hyypän arvioinnissa kyytiä. 

– Lisäravinteissa ei oikein ole mitään vaikutuksia. Jotkut satsaavat mustikoihin, jotkut puolukoihin ja jotkut E12-vitamiiniin. Jos niistä on apua, se on lumetta, placeboa, Hyyppä toteaa.

Yksilölle vaikkapa vitamiinista, jonka tieteellistä tehoa ei ole todistettu, saatava lumevaikutus on positiivinen juttu. Se ei silti tarkoita, että samaa vitamiinia voisi suositella kaikille. 

”Vanhukset säilyvät pidempään hengissä ja terveinä, jos he lukevat.”

Romaanit pitävät muistin reilassa

Onneksi tehokkaiksikin todistettuja muistinvahvistuskeinoja on olemassa. Yksi tärkeimmistä on, ehkä hieman yllättäen, kaunokirjallisuuden lukeminen. 

– Lukeminen on ihan oma terveystekijänsä, joka vaikuttaa samoin kuin tupakoinnin lopettaminen, viinanjuonnin lopettaminen, varallisuus tai hyvä sosiaalinen asema. Tiedetään, että vanhukset säilyvät pidempään hengissä ja terveinä, jos he lukevat, Markku T. Hyyppä sanoo. 

Hän kertoo, että lukemisen vaikutukset aivoihin pystytään nykyään kuvantamaan. Aivokuvista nähdään, että aivoverkostojen yhteydet kiinteytyvät, kun lukee romaania. 

– Lukemisen hyödyllisyys ei hämmästyttänyt minua, mutta se hämmästytti, että erityisen tehokasta on romaanien lukeminen, Hyyppä sanoo.

”Hikiliikunta yksin metsässä ei edistä muistia millään tavalla.”

Tiede ei vielä ole pystynyt täysin selvittämään, miksi juuri kaunokirjallisuus pitää muistin parhaiten reilassa. Hyypällä on kuitenkin teoria. 

– Ihminen on sosiaalinen olento, joka pärjää aina paremmin, kun on sosiaalisesti jossakin läsnä. Kaunokirjallisuutta lukiessaan ihminen elää mukana ja samastuu. Silloin syntyy sosiaalisen läsnäolon tunne.

Kirjaa lukiessaan ihminen on siis henkisesti toisten ihmisten kanssa, vaikka fyysisesti köllöttäisikin yksin kotisohvallaan.

Musisointi tehostaa muistia

Lukemisen lisäksi moni muukin muistia aidosti tehostava keino perustuu sosiaalisuuteen. Hyypän mukaan esimerkiksi liikunta sinänsä ei vaikuta muistiin.

– Hikiliikunta yksin metsässä ei edistä muistia millään tavalla, mutta jos menet kavereiden kanssa lenkille, se edistää, Hyyppä sanoo. 

Useat tutkimukset tukevat sitä, että sosiaaliset suhteet ovat todella merkittävässä roolissa eivät vain muistin, vaan koko hyvinvointimme kannalta.

Ryhmäliikunnan ja romaanien ahmimisen lisäksi Hyyppä suosittelee muistin kohentamiseen tutkimusten perusteella seuraavia konsteja:

  • Musisoinnin on todettu vaikuttavan muistiin erityisen tehokkaasti.
  • Vieraan kielen opetteleminen tai uudelleen aktivoiminen asettaa aivoille muistin kaipaamaa haastetta.
  • Hyvä uni on toimivan muistin kannalta olennainen asia.
  • Stressitön elämä kannattaa. Muistikatkojen syynä on usein se, että mieli on kuormittunut.
  • Kahvikupillinen tarjoaa hetkellisen pika-avun muistamiseen, sillä kofeiini avittaa muistin toimintaa lyhytaikaisesti.

Muistilääkkeitä tai -laitteita Hyyppä ei kehota kokeilemaan. Vaikka kaikenlaisia ratkaisuja muistin parantamiseen ja muistisairauksien ehkäisyyn kehitellään koko ajan, ei muistilaitteista ja -lääkkeistä toistaiseksi ole saatu apua.

kulttuurimummo

Haluatko elää pitkään? Lue romaaneja, se tepsii paremmin kuin liikunta tai lisäravinteet

Hohhoijaa,lukemisesta oli kyse ei kauppakassien kannosta !? Olen lukenut koko ikäni-heti kun opin lukemaan 7vuotiaana.nyt olen 63 ja muisti ym pelaa tosi hyvin.Lukeminen,EI kuunteleminen, Omille kolmelle lapsellemme on luettu heidän syntymästään asti ja lapsenlapseni,kohta 6,saavat ilokseni lukuperinteen vanhemmiltaan ja miulta luku-ja kulttuurimummolta ja olen varma että lukeminen tulee kuulumaan heidän elämäänsä heti kun lukutaito saavutetaa. Lukekaa,liikkukaa ja nauttikaa elämästä!
Lue kommentti