Botullinitoksiinilla tuunataan nyt myös hymyjä. Kuva: Shutterstock
Botullinitoksiinilla tuunataan nyt myös hymyjä. Kuva: Shutterstock

Amerikassa hammaslääkärit hoitavat potilaiden kipuja ja narskuttelua Botoxilla. Botuliinitoksiinihoidot ovat saapumassa myös Suomeen.

Mitä sanoisit, jos hammaslääkäri ensi käynnillä ehdottaisi Botox-hoitoa? Pian näin voi olla, sillä erikoishammaslääkäri ja dosentti Olli Terosen mukaan Botoxin vaikuttavasta aineesta botuliinitoksiinista on paljon muuhunkin kuin ryppyjen silottajaksi. Pistoksilla voi nimittäin  parantaa narskuttelun ja liian kovan purennan sekä tuunata hymyn. Amerikassa monet hammaslääkärit antavat jo pistoksina tätä hermomyrkkyä potilailleen, mutta Suomessa Botox on vasta tulossa.

– Monilla ihmisillä on vaivoja, joita voisi hoitaa pistoksilla, mutta hammaslääkärit arastelevat botuliinitoksiinin käyttöä, Olli Teronen valittelee.

Ienhymyn kesyttäjä

Botox-pistokset sopivat muun muassa hymyn tuunaamiseen. Jos ylähuuli nousee hymyillessä ikeniin asti, pistoksilla voi rentouttaa tiettyjä suuta ympäröiviä lihaksia niin, ettei ylähuuli nouse enää hymyillessä yhtä ylös kuin aiemmin. Lisäksi suuta ympäröivien lihasten rentouttaminen voi vähentää suupielten vetäytymistä alaspäin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hymyn korjaaminen on Suomessa vielä harvojen puuhaa. Eniten sitä tekevät plastiikkakirurgit, mutta tulevaisuudessa ehkä entistä useammin myös hammaslääkärit. Olli Teronen on muokannut vain muutamien ihmisten hymyä botuliinitoksiinin avulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ei enää Ronn Moss -ilmettä

Huomattavasti yleisempää kuin hymyn paranteleminen on narskuttelun ja muiden purentalihasten kiputilojen hoito. Ihminen saattaa narskutella hampaitaan nukkuessaan tai valveilla purra hampaita liian kovaa yhteen myös huomaamattaan.

– Narskuttelu ja liian kova purenta voivat aiheuttaa paikallisia särkyjä tai heijastaa kipua esimerkiksi ohimolle tai otsalle, Olli Teronen kertoo.

Kipupotilaita hoitaessaan Teronen pistää botuliinitoksiinia muun muassa leukakulmalihakseen ja ohimolihakseen. Pistokset heikentävät kasvojen lihaksia hieman, mutta eivät niin paljon, että vaikutus tuntuisi esimerkiksi ruokaa pureskellessa.

Botox-hoito saattaa myös pyöristää leukakulmaa, mutta Terosen potilaana olleet naiset ovat olleet vain tyytyväisiä, että pääsevät eroon Ronn Mossin eli entisen Ridge Forresterin leukaperien tyylisestä leuasta.

Kivuttomia pistoksia

Olli Terosen mukaan pistoshoito on turvallista eikä juuri satu, kunhan lääkäri antaa pistokset oikeisiin kohtiin lihaksissa.

Yksi hoitokerta ei kuitenkaan välttämättä riitä.

– Esimerkiksi narskuttelu voidaan saada poistettua yhdellä hoidolla, mutta vaiva saattaa vaatia myös useamman hoitokerran. Ennalta ei voi tietää, kuinka monta pistoskertaa tarvitaan, Teronen sanoo.

Juttuun korjattu, että botox silottaa ryppyjä, ei kohota poskipäitä 5.8. 15.35.

Lue myös:

Suuhygienisti neuvoo: näin puhdistat hampaasi oikein

Hampaiden valkaisun monet konstit

Hämää hohtava hymy

Sisältö jatkuu mainoksen alla