Botullinitoksiinilla tuunataan nyt myös hymyjä. Kuva: Shutterstock
Botullinitoksiinilla tuunataan nyt myös hymyjä. Kuva: Shutterstock

Amerikassa hammaslääkärit hoitavat potilaiden kipuja ja narskuttelua Botoxilla. Botuliinitoksiinihoidot ovat saapumassa myös Suomeen.

Mitä sanoisit, jos hammaslääkäri ensi käynnillä ehdottaisi Botox-hoitoa? Pian näin voi olla, sillä erikoishammaslääkäri ja dosentti Olli Terosen mukaan Botoxin vaikuttavasta aineesta botuliinitoksiinista on paljon muuhunkin kuin ryppyjen silottajaksi. Pistoksilla voi nimittäin  parantaa narskuttelun ja liian kovan purennan sekä tuunata hymyn. Amerikassa monet hammaslääkärit antavat jo pistoksina tätä hermomyrkkyä potilailleen, mutta Suomessa Botox on vasta tulossa.

– Monilla ihmisillä on vaivoja, joita voisi hoitaa pistoksilla, mutta hammaslääkärit arastelevat botuliinitoksiinin käyttöä, Olli Teronen valittelee.

Ienhymyn kesyttäjä

Botox-pistokset sopivat muun muassa hymyn tuunaamiseen. Jos ylähuuli nousee hymyillessä ikeniin asti, pistoksilla voi rentouttaa tiettyjä suuta ympäröiviä lihaksia niin, ettei ylähuuli nouse enää hymyillessä yhtä ylös kuin aiemmin. Lisäksi suuta ympäröivien lihasten rentouttaminen voi vähentää suupielten vetäytymistä alaspäin.

Hymyn korjaaminen on Suomessa vielä harvojen puuhaa. Eniten sitä tekevät plastiikkakirurgit, mutta tulevaisuudessa ehkä entistä useammin myös hammaslääkärit. Olli Teronen on muokannut vain muutamien ihmisten hymyä botuliinitoksiinin avulla.

Ei enää Ronn Moss -ilmettä

Huomattavasti yleisempää kuin hymyn paranteleminen on narskuttelun ja muiden purentalihasten kiputilojen hoito. Ihminen saattaa narskutella hampaitaan nukkuessaan tai valveilla purra hampaita liian kovaa yhteen myös huomaamattaan.

– Narskuttelu ja liian kova purenta voivat aiheuttaa paikallisia särkyjä tai heijastaa kipua esimerkiksi ohimolle tai otsalle, Olli Teronen kertoo.

Kipupotilaita hoitaessaan Teronen pistää botuliinitoksiinia muun muassa leukakulmalihakseen ja ohimolihakseen. Pistokset heikentävät kasvojen lihaksia hieman, mutta eivät niin paljon, että vaikutus tuntuisi esimerkiksi ruokaa pureskellessa.

Botox-hoito saattaa myös pyöristää leukakulmaa, mutta Terosen potilaana olleet naiset ovat olleet vain tyytyväisiä, että pääsevät eroon Ronn Mossin eli entisen Ridge Forresterin leukaperien tyylisestä leuasta.

Kivuttomia pistoksia

Olli Terosen mukaan pistoshoito on turvallista eikä juuri satu, kunhan lääkäri antaa pistokset oikeisiin kohtiin lihaksissa.

Yksi hoitokerta ei kuitenkaan välttämättä riitä.

– Esimerkiksi narskuttelu voidaan saada poistettua yhdellä hoidolla, mutta vaiva saattaa vaatia myös useamman hoitokerran. Ennalta ei voi tietää, kuinka monta pistoskertaa tarvitaan, Teronen sanoo.

Juttuun korjattu, että botox silottaa ryppyjä, ei kohota poskipäitä 5.8. 15.35.

Lue myös:

Suuhygienisti neuvoo: näin puhdistat hampaasi oikein

Hampaiden valkaisun monet konstit

Hämää hohtava hymy

Oletko aamuisin kuin pandakarhu ja liian väsynyt noustaksesi ylös? Taikasana on ikigai. Kuva: Shutterstock
Oletko aamuisin kuin pandakarhu ja liian väsynyt noustaksesi ylös? Taikasana on ikigai. Kuva: Shutterstock

Kuinka vaikeaa se herääminen oikeasti onkaan? Onko herätyskellon välttelemisen takana sittenkin vain tekosyitä?

Hygge, lagom ja suomalainen sisu ovat olleet viime vuosina kovassa nosteessa. Mutta kuinka moni tuntee ikigain, tuon japanilaisten hyvinvointitekniikan?

Ikigai on Japanissa vanha käsite, jonka laaja tulkinta on ”elämän tarkoitus”. Kaikki eivät välttämättä tiedä tähän suureen kysymykseen vastausta, joten ei hätää. Ikigain yksi ja useimmin käytetty merkitys tarkoittaa syytä, jonka vuoksi herätä aamulla.

Sen mukaan jokaisen kannattaisi tehdä aamuisin ensimmäiseksi niitä asioita, jotka piristävät – jos ylipäätään haluaa tulla aamuihmiseksi, kirjoittaa Well+Good-sivusto.

Well+Good kertoo uudesta kirjasta, Awakening Your Ikigai (suom. Löydä oma ikigai, 2018, ei vielä ilmestynyt), jossa aivotutkija Ken Mogi jakaa vinkkejään ikigain löytämiseksi.

Kirjailija Mogin mukaan kolme aamurutiinia ovat erityisen tärkeitä: liikunta, ruokailu ja yhdessäolo. Aluksi pelkästään niihin keskittymällä voi lisätä runsaasti aamuenergisyyttään. Vielä parempi on, jos löytää tai on jo löytänyt sen oman intohimonsa, joka antaa syyn herätä iloisena jokaiseen aamuun.

Ehkäpä aamiaisen äärellä tai hyvän ystävän seurassa putkahtaa esiin todellinen elämän tarkoitus. Olipa se sitten vaikkapa pullan leipomista, valokuvaamista tai joogan opettamista.  

1. Lähde liikkeelle hiljalleen 

Kaikki eivät ole aamutreenaajia, mutta totuus on, että yöunien jälkeen kannattaisi liikkua edes vähän – ja tehdä se mahdollisimman miellyttävästi.

Parikin minuuttia riittää, olipa se sitten aamujoogaa tai muuta venyttelyä. Koiranulkoilutuslenkille voi ottaa buusteriksi lempimusiikkia tai hampaita harjatessa voi tanssia suosikkihittien tahtiin. Pääasia on, että tekee jotain, joka miellyttää ja saa koko kropan iloiseksi!


2. Kata lempiruokasi esiin

Aamiainen. Se on päivän tärkein asia, ja tämä tieto on varmasti levinnyt kaikille. Mutta ikigain mukaan aamiaisesta pitäisi tehdä myös nautinnollinen hetki. Herkullisen aamiaisen jälkeen päivä näyttää niin paljon paremmalta.

Kun jääkaapissa odottaa herkullinen lounassalaatti, voi se pelastaa pitkän päivän. Mogi sanoo, että tuo sama liike kannattaisi tehdä aamupalallakin:

– Oletpa sitten missä päin maailmaa tahansa ja teet suosikkiasioistasi (esimerkiksi kahvista ja suklaasta) tavan, jota noudatat heti herättyäsi, dopamiinia vapautuu aivoissasi, Mogi kertoo.

Dopamiini puolestaan vahvistaa aktiivisuutta ja toimii tavallaan aivojen palkitsemisjärjestelmän hallitsijana. Tätä voi ajatella myös eräänlaisena Pavlovin aamukokeena, jossa ihminen oppii, että herätyskello tarkoittaa palkkiota – vaikkapa sitten sitä suklaata ja kahvia.

3. Kontaktoi rakkaimmat ensin

Ikigai ei ole yksin sisäiseen nautintoon keskittyvää. Sosiaalisilla suhteilla on suuri vaikutus jopa aamuvirkkuuteen. Moni ehtii tapaamaan ystäviään parhaiten viikonloppuna, mutta mitäpä jos yhteisen aamiaisen sopisikin keskelle viikkoa? Varhainen tapaaminen ystävän kanssa piristää suuresti mieltä ja auttaa heräämään taatusti energisenä!

Tai mikä estää sopimasta vaikkapa treenitreffejä, jos aika ei riitä aamiaisella istumiseen?

Hätätapauksessa viestittely ystävän kanssa ensimmäiseksi heräämisen jälkeen tuo hyvää mieltä ja auttaa sängystä nousemiseen – ainakin paremmin kuin sosiaalisen median selaaminen.

Kuulostaako siltä, että näiden helppojen vinkkien jälkeen pitää enää vain keksiä tekosyitä, miksi aamuvirkkuus ei ole oma juttu?

Ihmetteletkö, miksi suupielesi halkeilevat? Syy ei välttämättä ole raudan- tai B-vitamiinin puute.

Suupielten halkeilu on talvella yleinen riesa. Usein ajatellaan, että se johtuu B-vitamiinin tai raudan puutteesta. Suupielten halkeiluun voi kuitenkin olla joissain tapauksissa yllättäväkin selitys: hampaat.

Suupielet voivat haljeta, jos on madaltunut purenta, kerrotaan Oral Hammaslääkäreiden tiedotteessa.

Mutta mistä sitten voi päätellä, onko oma purenta madaltunut?

– Purenta on madaltunut, jos hampaat ovat syystä tai toisesta kuluneet niin paljon, että alkuperäinen purentakorkeus on muuttunut. Alaleuka tulee liian paljon yläleukaa vasten, kertoo hammaslääkäri Ali Sahraravand hammaslääkäriasema Hammasvelhosta.

Hampaat voivat kulua esimerkiksi silloin, jos niitä narskuttaa runsaasti.  Toinen syy voi olla hampaiden syöpyminen esimerkiksi refluksitaudin tai syömishäiriöön liittyvän oksentelun takia. Myös hampaiden puuttuminen voi aiheuttaa kulumista: jäljelläoleviin hampaisiin kohdistuu silloin enemmän kulutusta. 

Yleisin syy purennan madaltumiseen on Sahraravandin mukaan kuitenkin hampaaton suu. 

– Suupielten haavaumia esiintyykin erityisesti proteesipotilailla.

”Suupielet ovat kuin sarana, joka menee liian tiiviisti kiinni.”

Madaltunut purenta vaikuttaa edelleen suupieliin. Sen seurauksena suupieleen muodostuu jatkuvasti kosteana pysyvä poimu. Sen myötä ihon ja limakalvojen normaalit bakteerit ja hiivat tulehtuvat, mikä saattaa aiheuttaa suupielten jatkuvaa halkeilua. Seurauksena voi olla sieni-infektio.

– Suupielet ovat kuin sarana, joka menee liian tiiviisti kiinni, kuvailee Sahraravand.

Apua on saatavilla

Pika-apuna suupielet kannattaa pestä ja kuivata huolellisesti. Mietoa kortisonivoidetta antibakteerisilla ainesosilla voi käyttää esimerkiksi viikon kuurina. Jos et ole varma, voisiko suupielten halkeaminen johtua madaltuneesta purennasta, asian voi selvittää hammaslääkärissä.

– Hammaslääkäri pystyy toteamaan ongelman kliinisen kuvan perusteella. Halkeamisen taustalla voi olla jokin muukin syy, esimerkiksi vitamiininpuutos, Sahraravand muistuttaa.

Madaltunutta purentaa on mahdollista hoitaa korottamalla purentaa proteeseilla ja hoitamalla kulumisen syitä. Purentakisko auttaa narskuttelijaa ehkäisemään madaltuneesta purennasta johtuvien vaivojen uusiutumista. Jos syynä on hiivan aiheuttama halkeilu, aloitetaan suun kautta otettava lääkekuuri. 

Sahraravandin mukaan sieni-infektion ennaltaehkäisyyn ei kuitenkaan ole erityisiä kotikonsteja tavallisen arkihygienian lisäksi.