Pelko pois ja hammaslääkäriin! Ainakin kahden vuoden välein. Kuva: Shutterstock
Pelko pois ja hammaslääkäriin! Ainakin kahden vuoden välein. Kuva: Shutterstock

Käy ainakin niissä tarkastuksissa, joihin tulee kutsu.

Helpostihan se jää. Jos oireita ei ole, gynekologilla tai hammaslääkärissä käyminen tuppaa unohtumaan. Ja sitten iskee morkkis. Jokohan hampaisiin on ehtinyt tulla monta reikää? Ja miten usein siellä papa-kokeessa pitikään käydä?

Tarkista tästä listasta!

Hammaslääkäri

Kuinka usein? Ainakin kerran kahdessa vuodessa.

Hammaslääkärikäynnin tarve on yksilöllinen ja riippuu esimerkiksi siitä, kuinka hyvin hampaita hoitaa ja kuinka altis on suusairauksille, sanoo Terveystalon suunterveyden palvelujen ylilääkäri, erikoishammaslääkäri Kimmo Vähätalo.

Terve aikuinen, joka hoitaa hampaitaan hyvin (eli pesee ne kahdesti päivässä, puhdistaa hammasvälit eikä napsi koko ajan sokerista välipalaa), voi todennäköisesti käydä tarkastuksessa kerran kahdessa tai kolmessa vuodessa.

– Jos taas on esimerkiksi vanhempi ihminen ja syö suuta kuivattavia tai vastustuskykyä alentavia lääkkeitä, tarkastusta voi tarvita kahdesti vuodessa, Vähätalo sanoo.

– Yleinen terveydentila ja esimerkiksi ravitsemustottumukset tai elämäntavat vaikuttavat myös suun terveyteen.

"Yleinen terveydentila ja esimerkiksi ravitsemustottumukset tai elämäntavat vaikuttavat myös suun terveyteen."

Hammaslääkäriin kannattaa mennä ainakin, jos on selviä oireita, esimerkiksi särkyä, puruarkuutta, hampaiden vihlomista, ienverenvuotoa tai pahanhajuinen hengitys. Myös yli kaksi viikkoa kestäneet parantumattomat suun limakalvomuutokset pitää tarkistaa hammaslääkärin vastaanotolla.

Tarkastuksessa on hyvä joskus käydä, vaikka mitään oireita ei olisi.

– Hammastulehdukset voivat olla pitkään oireettomia. Niiden selvittämiseen tarvitaan kliinisen tarkastuksen lisäksi määräajoin röntgenologisia tutkimuksia.

Gynekologi

Kuinka usein? Silloin, kun oma gynekologi pitää sitä tarpeellisena tai kun sinulla on oireita.

Käyntiväliin ei ole vedenpitävää sääntöä – se on yksilöllinen, kuten jokaisen kehokin.

– Ei ole olemassa määräystä tai tieteellistä perustelua, joka käskisi naisia käymään kerran vuodessa gynekologilla. Se käsitys on ajalta, jolloin ajateltiin, että papa-koe pitää ottaa joka vuosi. Se ei pidä paikkaansa, sanoo Terveystalon naistentautien ja synnytysten erikoisalajohtaja, dosentti Anna-Mari Heikkinen.

Säännöllinen tarkastuksessa käyminen on kuitenkin järkevää jokaiselle, jolla on riskitekijöitä. Ja niitähän on melkein kaikilla jossain vaiheessa elämää. Riski voi olla vaikka lääkitys, ehkäisy, poikkeava tulos papa-kokeesta, ikääntyminen, ylipaino tai suvussa esiintyvät sairaudet.

– Jokainen uusi partnerikin on riski. Se on valitettava tosiasia, Heikkinen sanoo.

Aika kannattaa varata ainakin silloin, kun on normaalista poikkeavia oireita, esimerkiksi ylimääräistä vuotoa, kipuja tai poikkeavat kuukautiset.

Heikkisen mukaan olennaisinta on löytää luottogynekologi, joka tuntee kehosi, jolla on aikaa ja jolle voi tarvittaessa vaikka soittaa. Luottogynekologi osaa hoitaa kokonaisvaltaisesti ja kertoa, miten usein tarkastuksessa on hyvä käydä ja miksi.

– Jos käyt jatkuvasti gynekologilla, joka ei tunne sinua, se on turhaa työtä ja rahanmenoa. Satunnaiskäynnillä ei ole aikaa mitata verenpainetta, keskustella painosta ja kysyä, miten menee tai mikä huolestuttaa, Heikkinen sanoo.

"Jos käyt jatkuvasti gynekologilla, joka ei tunne sinua, se on turhaa työtä ja rahanmenoa."

Papa-koe

Kuinka usein? Vähintään viiden vuoden välein täytettyäsi 25 vuotta.

Kohdunkaulan syöpää ehkäisevään seulontaan kutsutaan vuosittain kaikki 30-, 35-, 40-, 45-, 50-, 55- ja 60-vuotiaat naiset. Joissakin kunnissa kutsun saavat myös 25-vuotiaat ja/tai 65-vuotiaat naiset.

– Viiden vuoden väli on pitkä, mutta se riittää, jos ei ole oireita tai riskitekijöitä tai papa-kokeen tuloksissa ei ole ollut aiemmin mitään poikkeavaa, Anna-Mari Heikkinen sanoo.

Seulonnoissa etsitään syövän esiasteita ja kondyloomavirusta. Jos jotain löytyy, tarkastuksessa on syytä käydä tiheämmin.

Mammografia

Kuinka usein? Kahden vuoden välein täytettyäsi 50 vuotta tai kuuluessasi riskiryhmään.

Kunnan täytyy järjestää rintasyöpäseulonta kahden vuoden välein 50–69-vuotiaille naisille. Seulontaan kutsuttavien syntymävuodet voivat vaihdella kunnittain.

Säännöllistä seulontaa suositellaan myös nuoremmille, jos suvussa on rintasyöpää, munasarjasyöpää tai muita gynekologisia syöpiä.

– Kahden vuoden välein käynti riittää, jos ei ole oireita tai ei kuulu riskiryhmään, erikoislääkäri Anna-Mari Heikkinen sanoo.

Verenpaineen mittaus

Kuinka usein? Silloin tällöin lääkärikäynnillä.

Korkea verenpaine ja kolesteroli sekä koholla oleva verensokeri lisäävät monen sairauden riskiä – varsinkin toisiinsa yhdistettyinä. Niitä seulotaan sattumaseulonnalla – eli mitataan silloin tällöin lääkärissä. THL:n tutkimusprofessori Marjukka Mäkelän mukaan se riittää.

– Valtaosa suomalaisista käy kuitenkin jossain lääkärissä kerran vuodessa, Mäkelä sanoo.

– Kohonnut verenpaine ei ole sairaus, mutta voi altistaa monille sairauksille.

"Kohonnut verenpaine ei ole sairaus, mutta voi altistaa monille sairauksille."

Jos verenpainetta haluaa mitata itse, se onnistuu monissa terveyskeskuksissa itsemittauspisteillä. Muista noudattaa oikeita mittausohjeita: älä tupakoi tai syö raskaasti lähtiessä ja muista istua 15 minuuttia ennen mittausta.

Yleinen terveystarkastus

Kuinka usein? Vain, kun on oireita.

– Yleiselle terveystarkastukselle ei ole tarvetta, jos ei ole oireita. Jokin arvo voi aina olla koholla, ja siitä seuraa vain turhia lisätutkimuksia, THL:n tutkimusprofessori Marjukka Mäkelä sanoo.

Lähteet: THL, Suomen Syöpärekisteri, THL:n tutkimusprofessori Marjukka Mäkelä, Terveystalon suunterveyden palvelujen ylilääkäri, erikoishammaslääkäri Kimmo Vähätalo, Terveystalon naistentautien ja synnytysten erikoisalajohtaja, dosentti Anna-Mari Heikkinen.

Narsistista persoonallisuushäiriötä ei voi diagnosoida itse. Suomalaisten psykiatrien käyttämän SCID-II lomakkeen kysymysten avulla voi kuitenkin pohtia, kannattaisiko asiaa tutkituttaa.

Yleisen näkemyksen mukaan sanotaan, että narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsiviä on väestöstämme yksi prosentti. Eriasteisesta narsistisesta vammasta kärsiviä henkilöitä on kuitenkin paljon enemmän, kerrotaan Narsistien uhrien tuki ry:n sivuilla.

Narsistinen persoonallisuushäiriö on syvälle juurtunut ja pitkäaikainen käyttäytymismalli, joka ilmenee joustamattomuutena monissa elämäntilanteissa.

– Tällaisella ihmisellä on suuria kuvitelmia itsestään, hän saattaa loukkaantua herkästi ja manipuloida toisia. Hänellä on kehutuksi tulemisen tarve. Narsistinen persoonallisuushäiriö ei ilmene ihan samalla tavalla kaikilla ihmisillä. Se voi ilmetä myös heikkona itseluottamuksena, kertoo psykiatrian professori, psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Jyrki Korkeila

Miten narsistisen persoonallisuushäiriön tunnistaa?

Vain psykiatrian ammattilainen voi tunnistaa ja diagnosoida narsistisen persoonallisuushäiriön.

– Täytyy olla esimerkiksi tietty määrä tiettyjä oireita ja toimintatapoja eri vuorovaikutussuhteissa. Niiden pitää olla pitkäaikaisia eli koko elämän aikana jollain tavalla ilmenneitä. Diagnoosia ei voi tehdä ilman, että ihminen tutkitaan ja haastatellaan ja katsotaan kattavasti hänen elämäntarinaansa.

Narsistisen persoonallisuushäiriön mahdollisuutta seulotaan Suomessa esimerkiksi SCID-II kyselyn kaavakkeen tiettyjen kysymysten avulla. Idea on, että lomakkeen täyttäjä vastaa kysymyksiin kyllä tai ei. Jos saa yli viisi kyllä-vastausta, on narsistinen persoonallisuushäiriö mahdollinen.

Jyrki Korkeila korostaa, että kysymykset ovat pohdinnan ja keskustelun tueksi eikä pelkästään niiden pohjalta voida tehdä diagnoosia.

”Jos asia kiinnostaa, testistä voi saada vastauksen siihen, kannattaisiko narsistista persoonallisuushäiriötä käydä arvioimassa. ”

– Tämä täytettävä lomake, jossa on valtavasti kysymyksiä, antaa osviittaa, että on aihetta epäillä [narsistista persoonallisuushäiriötä]. Vasta haastattelussa voidaan katsoa, onko sellaista oikeasti. Kaavake seuloo esille ihmisiä, joista kannattaa selvittää, onko heillä narsistista persoonallisuushäiriötä, Korkeila selventää.

Korkeila ei kiellä kaavakkeen silmäilyä ja täyttämistä, mutta hän korostaa, että testi johtaa helposti harhaan.

– Jos asia kiinnostaa, testistä voi saada vastauksen siihen, kannattaisiko narsistista persoonallisuushäiriötä käydä arvioimassa. Tosin yleensä niille, joilla tällaisia piirteitä on, eivät tällaiset kysymykset tule mieleen, ellei joku painosta tai ala selittämään asiaa.

Näiden SCID-II-lomakkeesta löytyvien kysymysten pohjalta voi pohtia narsistisen persoonallisuushäiriön mahdollisuutta:

1. Jäävätkö ihmisiltä usein huomaamatta erityiset kykynne tai saavutuksenne?

2. Onko Teille sanottu, että Teillä on liian korkea käsitys itsestänne?

3. Ajatteletteko paljon valtaa, mainetta tai tunnustusta, jota saatte vielä jonakin päivänä?

4. Ajatteletteko paljon täydellistä rakkaussuhdetta, jonka koette jonakin päivänä?

5. Kun Teillä on ongelma, vaaditteko melkein aina päästä johtajan puheille?

6. Onko Teistä tärkeää viettää aikaa vaikutusvaltaisten ja huomattavien ihmisten seurassa?

7. Onko Teistä tärkeää, että ihmiset kiinnittävät Teihin huomiota ja ihailevat Teitä jollakin tavalla?

8. Ajatteletteko, että ei ole välttämätöntä noudattaa tiettyjä sääntöjä tai tapoja, jos niistä on teille haittaa?

9. Tuntuuko Teistä, että olette henkilö joka ansaitsee erityiskohtelun?

10. Onko usein välttämätöntä astua muutamille varpaille, jotta saatte mitä haluatte?

11. Onko Teidän usein asetettava omat tarpeenne muiden tarpeiden edelle?

12. Odotatteko usein toisten tekevän kyselemättä, mitä pyydätte, koska olette kuka olette?

13. Oletteko kiinnostumaton toisten ongelmista tai tunteista?

14. Ovatko ihmiset valittaneet Teille, että ette kuuntele heitä tai välitä heidän tunteistaan?

15. Oletteko usein kateellinen toisille?

16. Tuntuu Teistä, että toiset usein kadehtivat Teitä?

17. Oletteko sitä mieltä, että vain hyvin harvat ansaitsevat huomionne ja aikaanne?

Vierailija

Saatko 5 kyllä-vastausta? Näillä kysymyksillä mahdolliset narsistit seulotaan Suomessa tarkempiin tutkimuksiin

Ahaaa, ehkä se selittää miksi en ole erityisen kovassa huudossa naismarkkinoilla, en ole riittävän narsisti. Luulin aina että se johtuu pienistä munista tai etten ole erikoisen varakas, mutta en ilmeisesti ole vain kyllin häiriintynyt. Olenkohan nyt sitten voittaja vai häviäjä elämän pitkässävedossa.
Lue kommentti

”Lukeminen on oma terveystekijänsä, joka vaikuttaa samoin kuin vaikka tupakoinnin lopettaminen,” neurologi Markku T. Hyyppä sanoo.

Muistin parantaminen, muistisairauksilta välttyminen ja pitkä elämä terveenä kuuluvat monen meistä toivelistalle. Ei siis ole ihme, että muistin parantamista on vuosien varrella tutkittu runsaasti.

Muistinparannuskeinoiksi on eri tasoisissa tutkimuksissa löytynyt kutakuinkin kaikkea mahdollista: esimerkiksi nukkuminen, lenkkeily, lehtivihannekset, mustikat, rasvainen kala, tietyt lisäravinteet, meditaatio, aivojumppa, punttitreeni ja jopa seksi sekä kotitöiden tekeminen.

Kaikista edellämainituista ei kuitenkaan tieteen valossa ole muistille hyötyä. Neurologi, kirjailija Markku T. Hyyppä kumoaa harhaluuloja muistin toiminnan tehostamisesta tuoreessa Ikääntyvän muistikirjassaan, ja esimerkiksi mustikoiden muistivaikutukset saavat Hyypän arvioinnissa kyytiä. 

– Lisäravinteissa ei oikein ole mitään vaikutuksia. Jotkut satsaavat mustikoihin, jotkut puolukoihin ja jotkut E12-vitamiiniin. Jos niistä on apua, se on lumetta, placeboa, Hyyppä toteaa.

Yksilölle vaikkapa vitamiinista, jonka tieteellistä tehoa ei ole todistettu, saatava lumevaikutus on positiivinen juttu. Se ei silti tarkoita, että samaa vitamiinia voisi suositella kaikille. 

”Vanhukset säilyvät pidempään hengissä ja terveinä, jos he lukevat.”

Romaanit pitävät muistin reilassa

Onneksi tehokkaiksikin todistettuja muistinvahvistuskeinoja on olemassa. Yksi tärkeimmistä on, ehkä hieman yllättäen, kaunokirjallisuuden lukeminen. 

– Lukeminen on ihan oma terveystekijänsä, joka vaikuttaa samoin kuin tupakoinnin lopettaminen, viinanjuonnin lopettaminen, varallisuus tai hyvä sosiaalinen asema. Tiedetään, että vanhukset säilyvät pidempään hengissä ja terveinä, jos he lukevat, Markku T. Hyyppä sanoo. 

Hän kertoo, että lukemisen vaikutukset aivoihin pystytään nykyään kuvantamaan. Aivokuvista nähdään, että aivoverkostojen yhteydet kiinteytyvät, kun lukee romaania. 

– Lukemisen hyödyllisyys ei hämmästyttänyt minua, mutta se hämmästytti, että erityisen tehokasta on romaanien lukeminen, Hyyppä sanoo.

”Hikiliikunta yksin metsässä ei edistä muistia millään tavalla.”

Tiede ei vielä ole pystynyt täysin selvittämään, miksi juuri kaunokirjallisuus pitää muistin parhaiten reilassa. Hyypällä on kuitenkin teoria. 

– Ihminen on sosiaalinen olento, joka pärjää aina paremmin, kun on sosiaalisesti jossakin läsnä. Kaunokirjallisuutta lukiessaan ihminen elää mukana ja samastuu. Silloin syntyy sosiaalisen läsnäolon tunne.

Kirjaa lukiessaan ihminen on siis henkisesti toisten ihmisten kanssa, vaikka fyysisesti köllöttäisikin yksin kotisohvallaan.

Musisointi tehostaa muistia

Lukemisen lisäksi moni muukin muistia aidosti tehostava keino perustuu sosiaalisuuteen. Hyypän mukaan esimerkiksi liikunta sinänsä ei vaikuta muistiin.

– Hikiliikunta yksin metsässä ei edistä muistia millään tavalla, mutta jos menet kavereiden kanssa lenkille, se edistää, Hyyppä sanoo. 

Useat tutkimukset tukevat sitä, että sosiaaliset suhteet ovat todella merkittävässä roolissa eivät vain muistin, vaan koko hyvinvointimme kannalta.

Ryhmäliikunnan ja romaanien ahmimisen lisäksi Hyyppä suosittelee muistin kohentamiseen tutkimusten perusteella seuraavia konsteja:

  • Musisoinnin on todettu vaikuttavan muistiin erityisen tehokkaasti.
  • Vieraan kielen opetteleminen tai uudelleen aktivoiminen asettaa aivoille muistin kaipaamaa haastetta.
  • Hyvä uni on toimivan muistin kannalta olennainen asia.
  • Stressitön elämä kannattaa. Muistikatkojen syynä on usein se, että mieli on kuormittunut.
  • Kahvikupillinen tarjoaa hetkellisen pika-avun muistamiseen, sillä kofeiini avittaa muistin toimintaa lyhytaikaisesti.

Muistilääkkeitä tai -laitteita Hyyppä ei kehota kokeilemaan. Vaikka kaikenlaisia ratkaisuja muistin parantamiseen ja muistisairauksien ehkäisyyn kehitellään koko ajan, ei muistilaitteista ja -lääkkeistä toistaiseksi ole saatu apua.

kulttuurimummo

Haluatko elää pitkään? Lue romaaneja, se tepsii paremmin kuin liikunta tai lisäravinteet

Hohhoijaa,lukemisesta oli kyse ei kauppakassien kannosta !? Olen lukenut koko ikäni-heti kun opin lukemaan 7vuotiaana.nyt olen 63 ja muisti ym pelaa tosi hyvin.Lukeminen,EI kuunteleminen, Omille kolmelle lapsellemme on luettu heidän syntymästään asti ja lapsenlapseni,kohta 6,saavat ilokseni lukuperinteen vanhemmiltaan ja miulta luku-ja kulttuurimummolta ja olen varma että lukeminen tulee kuulumaan heidän elämäänsä heti kun lukutaito saavutetaa. Lukekaa,liikkukaa ja nauttikaa elämästä!
Lue kommentti