Monesti kaksi kuuntelevaa korvaa riittää, Tommi muistuttaa. Kuva: Colourbox
Monesti kaksi kuuntelevaa korvaa riittää, Tommi muistuttaa. Kuva: Colourbox

Masennukseen sairastuneen Tommin avointa kirjettä on jaettu jo yli 6000 kertaa.

Helsingissä kauppakorkeakoulussa opiskeleva kuopiolainen Tommi Marjanen, 26, sairastui kesän lopulla masennukseen. Syksy kului syvällä sairauden suossa.

Joulukuussa hän tajusi, että sairaudesta pitäisi puhua avoimemmin. Se auttaisi kaikkia samanlaisten ongelmien kanssa painivia.

– Professorimme kuvaili ensimmäisenä opiskeluvuotenani osuvasti, että suomalaiset ovat takapihan ihmisiä. Täällä ei puhuta siitä, että menee hyvin, mutta ei siitäkään, jos menee huonosti. Mitä jää? Säästä keskusteleminen. Eihän siinä ole mitään järkeä, Tommi toteaa.

Jouluaattona hän kirjoitti Facebookiin pitkän julkisen kirjoituksen siitä, kuinka oli tajunnut, että masennusta ei pitäisi häpeillä, vaan siitä pitäisi puhua läheisille ja tuntemattomille – ihan kaikille. Ensimmäinen tuntematon, jolle Tommi avautui, oli hänen Uber-kuskinsa. 

– Olen kertonut omasta masennuskaudestani busseissa, metrossa, yleisissä uimahalleissa, kahviloissa – ihan missä vain on tuntunut siltä. Luulen, että lähemmäs 70 yksittäistä kohtaamista on tullut tehtyä tämän asian tiimoilta, hän kirjoittaa.

Tommin kirjoitus on levinnyt kuluneen viikon aikana ilmiömäistä vauhtia. Nyt sitä on jaettu jo noin 6000 kertaa. Palaute, jota hän on saanut, on ollut pelkästään positiivista, vaikka masennus onkin tullut monelle yllätyksenä, sillä Tommi on ulospäinsuuntautunut ja nauravainen tyyppi.

– Olen miettinyt rehellisyyden kannattavuutta matematiikan kautta. Jos kerron jollekin, odotusarvo on positiivinen. Minulle tulee hyvä olo siitä, että pääsen avautumaan, ja ehkä hän, jolle avaudun, saa myös siitä jotain. En väitä olevani terapeutti, mutta uskon, että olen tämän kokemukseni kautta pystynyt antamaan omille läheisilleni ajatuksia heidän vaikeisiin elämäntilanteisiinsa. Monesti kaksi kuuntelevaa korvaa riittää.

– Huomasin, että myös myös psykologini oli jakanut kirjoitukseni. Kommenteissa joku vihjasi, että olisin bipolaarinen, mutta olen aina ollut sosiaalinen ja avoin, hän toteaa.

Moni on jakanut Tommille tarinansa

Syksy oli rankka, mutta nyt Tommi voi hyvin.

– Työt sujuvat paremmin, olen saanut koulun loppuun saamiseen intoa, musiikki on löytänyt tiensä takaisin sydämeeni ja kavereita on helkkarin hauska nähdä.

– Urheilen paljon enemmän ja käytän vähemmän alkoholia, vaikka käynkin ulkona bilettämässä, hän lisää.

Tulevaisuudessa Tommi haluaisi pyörittää yritystä, joka auttaa ehkäisemään masennusta.

– Suunnitelmissani on hoitaa koulu loppuun seuraavan vuoden aikana. Sen jälkeen minua kiinnostaa perustaa yritys, jonka visiona on poistaa masentuneisuus maailmasta, hän kertoo Facebookissa.

Tommi pyytää kaikkia, jotka haluavat auttaa häntä eteenpäin projektissa ottamaan yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen: kerrokaikille(a)gmail.com. Tähän mennessä hän on saanut lähes sata yhteydenottoa. Niissä ihmiset ovat jakaneet omia samankaltaisia tarinoitaan ja kannustaneet Tommia.

– Se on jopa huvittanut minua, että tosi moni yhteyttä ottaneista opiskelee myös kauppakorkeakoulussa. Se kertoo jotain siellä opiskelevien kilpailuhenkisyydestä ja heille asetetuista paineista, hän pohtii.

Tommin tarinan voit lukea kokonaan täällä.

Vierailija

Masennuksesta toipuva Tommi kannustaa avoimuuteen: "Suomalaiset ovat takapihan ihmisiä"

Voisko olla niinkin .että terveimmät masentuu nykyaikana....yleensä.joitten ajatukset tulee syvältä..masentuu..pinnallisimmilla menee parhaiten ja koviksilla...silti ei kannata muuttua sellaiseksi .vaan olla ylpeä herkkyydestään ja syvällisyydestään .jota tämä maailma kaipaa ja tarvitsee muuttuakseen pois kilpailiyhteiskunnasta...jossa..kilpailemisessa..jatkuvasssa pakonomaisessa yriittämisen vaatimuksessa on jotain mätää..yleensä sanotaan siihen.että heikoimmat sortuu siinä.mutta jos se...
Lue kommentti
Vierailija

Masennuksesta toipuva Tommi kannustaa avoimuuteen: "Suomalaiset ovat takapihan ihmisiä"

Merkillisen nopeasti ihmiset nykyään toipuu masennuksesta. Minulla todettiin keskivaikea masennus syksyllä 1999, vuosina 2000-2002 kävin kaksi kertaa viikossa psykoterapiassa. Masennuslääkityksen lopetin hitaasti ja vähitellen viime vuonna. Olen kiitollinen terapiasta, sen avulla pystyin tekemään elämässäni muutoksia, jotka olivat minulle terveyttä edistäviä. Missään vaiheessa en tuntenut tarvetta julkisesti julistaa masennustani. Alussa psykiatrille menokin tuntui kamalalta, kymmeneen vuoteen...
Lue kommentti

Narsistista persoonallisuushäiriötä ei voi diagnosoida itse. Suomalaisten psykiatrien käyttämän SCID-II lomakkeen kysymysten avulla voi kuitenkin pohtia, kannattaisiko asiaa tutkituttaa.

Yleisen näkemyksen mukaan sanotaan, että narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsiviä on väestöstämme yksi prosentti. Eriasteisesta narsistisesta vammasta kärsiviä henkilöitä on kuitenkin paljon enemmän, kerrotaan Narsistien uhrien tuki ry:n sivuilla.

Narsistinen persoonallisuushäiriö on syvälle juurtunut ja pitkäaikainen käyttäytymismalli, joka ilmenee joustamattomuutena monissa elämäntilanteissa.

– Tällaisella ihmisellä on suuria kuvitelmia itsestään, hän saattaa loukkaantua herkästi ja manipuloida toisia. Hänellä on kehutuksi tulemisen tarve. Narsistinen persoonallisuushäiriö ei ilmene ihan samalla tavalla kaikilla ihmisillä. Se voi ilmetä myös heikkona itseluottamuksena, kertoo psykiatrian professori, psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Jyrki Korkeila

Miten narsistisen persoonallisuushäiriön tunnistaa?

Vain psykiatrian ammattilainen voi tunnistaa ja diagnosoida narsistisen persoonallisuushäiriön.

– Täytyy olla esimerkiksi tietty määrä tiettyjä oireita ja toimintatapoja eri vuorovaikutussuhteissa. Niiden pitää olla pitkäaikaisia eli koko elämän aikana jollain tavalla ilmenneitä. Diagnoosia ei voi tehdä ilman, että ihminen tutkitaan ja haastatellaan ja katsotaan kattavasti hänen elämäntarinaansa.

Narsistisen persoonallisuushäiriön mahdollisuutta seulotaan Suomessa esimerkiksi SCID-II kyselyn kaavakkeen tiettyjen kysymysten avulla. Idea on, että lomakkeen täyttäjä vastaa kysymyksiin kyllä tai ei. Jos saa yli viisi kyllä-vastausta, on narsistinen persoonallisuushäiriö mahdollinen.

Jyrki Korkeila korostaa, että kysymykset ovat pohdinnan ja keskustelun tueksi eikä pelkästään niiden pohjalta voida tehdä diagnoosia.

”Jos asia kiinnostaa, testistä voi saada vastauksen siihen, kannattaisiko narsistista persoonallisuushäiriötä käydä arvioimassa. ”

– Tämä täytettävä lomake, jossa on valtavasti kysymyksiä, antaa osviittaa, että on aihetta epäillä [narsistista persoonallisuushäiriötä]. Vasta haastattelussa voidaan katsoa, onko sellaista oikeasti. Kaavake seuloo esille ihmisiä, joista kannattaa selvittää, onko heillä narsistista persoonallisuushäiriötä, Korkeila selventää.

Korkeila ei kiellä kaavakkeen silmäilyä ja täyttämistä, mutta hän korostaa, että testi johtaa helposti harhaan.

– Jos asia kiinnostaa, testistä voi saada vastauksen siihen, kannattaisiko narsistista persoonallisuushäiriötä käydä arvioimassa. Tosin yleensä niille, joilla tällaisia piirteitä on, eivät tällaiset kysymykset tule mieleen, ellei joku painosta tai ala selittämään asiaa.

Näiden SCID-II-lomakkeesta löytyvien kysymysten pohjalta voi pohtia narsistisen persoonallisuushäiriön mahdollisuutta:

1. Jäävätkö ihmisiltä usein huomaamatta erityiset kykynne tai saavutuksenne?

2. Onko Teille sanottu, että Teillä on liian korkea käsitys itsestänne?

3. Ajatteletteko paljon valtaa, mainetta tai tunnustusta, jota saatte vielä jonakin päivänä?

4. Ajatteletteko paljon täydellistä rakkaussuhdetta, jonka koette jonakin päivänä?

5. Kun Teillä on ongelma, vaaditteko melkein aina päästä johtajan puheille?

6. Onko Teistä tärkeää viettää aikaa vaikutusvaltaisten ja huomattavien ihmisten seurassa?

7. Onko Teistä tärkeää, että ihmiset kiinnittävät Teihin huomiota ja ihailevat Teitä jollakin tavalla?

8. Ajatteletteko, että ei ole välttämätöntä noudattaa tiettyjä sääntöjä tai tapoja, jos niistä on teille haittaa?

9. Tuntuuko Teistä, että olette henkilö joka ansaitsee erityiskohtelun?

10. Onko usein välttämätöntä astua muutamille varpaille, jotta saatte mitä haluatte?

11. Onko Teidän usein asetettava omat tarpeenne muiden tarpeiden edelle?

12. Odotatteko usein toisten tekevän kyselemättä, mitä pyydätte, koska olette kuka olette?

13. Oletteko kiinnostumaton toisten ongelmista tai tunteista?

14. Ovatko ihmiset valittaneet Teille, että ette kuuntele heitä tai välitä heidän tunteistaan?

15. Oletteko usein kateellinen toisille?

16. Tuntuu Teistä, että toiset usein kadehtivat Teitä?

17. Oletteko sitä mieltä, että vain hyvin harvat ansaitsevat huomionne ja aikaanne?

Vierailija

Saatko 5 kyllä-vastausta? Näillä kysymyksillä mahdolliset narsistit seulotaan Suomessa tarkempiin tutkimuksiin

Ahaaa, ehkä se selittää miksi en ole erityisen kovassa huudossa naismarkkinoilla, en ole riittävän narsisti. Luulin aina että se johtuu pienistä munista tai etten ole erikoisen varakas, mutta en ilmeisesti ole vain kyllin häiriintynyt. Olenkohan nyt sitten voittaja vai häviäjä elämän pitkässävedossa.
Lue kommentti

”Lukeminen on oma terveystekijänsä, joka vaikuttaa samoin kuin vaikka tupakoinnin lopettaminen,” neurologi Markku T. Hyyppä sanoo.

Muistin parantaminen, muistisairauksilta välttyminen ja pitkä elämä terveenä kuuluvat monen meistä toivelistalle. Ei siis ole ihme, että muistin parantamista on vuosien varrella tutkittu runsaasti.

Muistinparannuskeinoiksi on eri tasoisissa tutkimuksissa löytynyt kutakuinkin kaikkea mahdollista: esimerkiksi nukkuminen, lenkkeily, lehtivihannekset, mustikat, rasvainen kala, tietyt lisäravinteet, meditaatio, aivojumppa, punttitreeni ja jopa seksi sekä kotitöiden tekeminen.

Kaikista edellämainituista ei kuitenkaan tieteen valossa ole muistille hyötyä. Neurologi, kirjailija Markku T. Hyyppä kumoaa harhaluuloja muistin toiminnan tehostamisesta tuoreessa Ikääntyvän muistikirjassaan, ja esimerkiksi mustikoiden muistivaikutukset saavat Hyypän arvioinnissa kyytiä. 

– Lisäravinteissa ei oikein ole mitään vaikutuksia. Jotkut satsaavat mustikoihin, jotkut puolukoihin ja jotkut E12-vitamiiniin. Jos niistä on apua, se on lumetta, placeboa, Hyyppä toteaa.

Yksilölle vaikkapa vitamiinista, jonka tieteellistä tehoa ei ole todistettu, saatava lumevaikutus on positiivinen juttu. Se ei silti tarkoita, että samaa vitamiinia voisi suositella kaikille. 

”Vanhukset säilyvät pidempään hengissä ja terveinä, jos he lukevat.”

Romaanit pitävät muistin reilassa

Onneksi tehokkaiksikin todistettuja muistinvahvistuskeinoja on olemassa. Yksi tärkeimmistä on, ehkä hieman yllättäen, kaunokirjallisuuden lukeminen. 

– Lukeminen on ihan oma terveystekijänsä, joka vaikuttaa samoin kuin tupakoinnin lopettaminen, viinanjuonnin lopettaminen, varallisuus tai hyvä sosiaalinen asema. Tiedetään, että vanhukset säilyvät pidempään hengissä ja terveinä, jos he lukevat, Markku T. Hyyppä sanoo. 

Hän kertoo, että lukemisen vaikutukset aivoihin pystytään nykyään kuvantamaan. Aivokuvista nähdään, että aivoverkostojen yhteydet kiinteytyvät, kun lukee romaania. 

– Lukemisen hyödyllisyys ei hämmästyttänyt minua, mutta se hämmästytti, että erityisen tehokasta on romaanien lukeminen, Hyyppä sanoo.

”Hikiliikunta yksin metsässä ei edistä muistia millään tavalla.”

Tiede ei vielä ole pystynyt täysin selvittämään, miksi juuri kaunokirjallisuus pitää muistin parhaiten reilassa. Hyypällä on kuitenkin teoria. 

– Ihminen on sosiaalinen olento, joka pärjää aina paremmin, kun on sosiaalisesti jossakin läsnä. Kaunokirjallisuutta lukiessaan ihminen elää mukana ja samastuu. Silloin syntyy sosiaalisen läsnäolon tunne.

Kirjaa lukiessaan ihminen on siis henkisesti toisten ihmisten kanssa, vaikka fyysisesti köllöttäisikin yksin kotisohvallaan.

Musisointi tehostaa muistia

Lukemisen lisäksi moni muukin muistia aidosti tehostava keino perustuu sosiaalisuuteen. Hyypän mukaan esimerkiksi liikunta sinänsä ei vaikuta muistiin.

– Hikiliikunta yksin metsässä ei edistä muistia millään tavalla, mutta jos menet kavereiden kanssa lenkille, se edistää, Hyyppä sanoo. 

Useat tutkimukset tukevat sitä, että sosiaaliset suhteet ovat todella merkittävässä roolissa eivät vain muistin, vaan koko hyvinvointimme kannalta.

Ryhmäliikunnan ja romaanien ahmimisen lisäksi Hyyppä suosittelee muistin kohentamiseen tutkimusten perusteella seuraavia konsteja:

  • Musisoinnin on todettu vaikuttavan muistiin erityisen tehokkaasti.
  • Vieraan kielen opetteleminen tai uudelleen aktivoiminen asettaa aivoille muistin kaipaamaa haastetta.
  • Hyvä uni on toimivan muistin kannalta olennainen asia.
  • Stressitön elämä kannattaa. Muistikatkojen syynä on usein se, että mieli on kuormittunut.
  • Kahvikupillinen tarjoaa hetkellisen pika-avun muistamiseen, sillä kofeiini avittaa muistin toimintaa lyhytaikaisesti.

Muistilääkkeitä tai -laitteita Hyyppä ei kehota kokeilemaan. Vaikka kaikenlaisia ratkaisuja muistin parantamiseen ja muistisairauksien ehkäisyyn kehitellään koko ajan, ei muistilaitteista ja -lääkkeistä toistaiseksi ole saatu apua.

kulttuurimummo

Haluatko elää pitkään? Lue romaaneja, se tepsii paremmin kuin liikunta tai lisäravinteet

Hohhoijaa,lukemisesta oli kyse ei kauppakassien kannosta !? Olen lukenut koko ikäni-heti kun opin lukemaan 7vuotiaana.nyt olen 63 ja muisti ym pelaa tosi hyvin.Lukeminen,EI kuunteleminen, Omille kolmelle lapsellemme on luettu heidän syntymästään asti ja lapsenlapseni,kohta 6,saavat ilokseni lukuperinteen vanhemmiltaan ja miulta luku-ja kulttuurimummolta ja olen varma että lukeminen tulee kuulumaan heidän elämäänsä heti kun lukutaito saavutetaa. Lukekaa,liikkukaa ja nauttikaa elämästä!
Lue kommentti