Meikki- ja hiustaiteilija Mariela Sarkima laihdutti vuosia, kunnes teki pysyvän elämänmuutoksen. Hän ei arvannut, millaisia muistoja kuntoremontti nostaisi esiin. –Hyvä itsetuntoni olikin vain pintaa, Mariela sanoo.

Vuosi sitten Mariela Sarkima, 35, juhli ystävänsä häitä Tukholmassa. Kesäillan tunnelma oli kaunis ja intiimi. Mariela puhalteli saippuakuplia ilmapalloin koristellussa puutarhassa.

– Kaikki oli täydellistä, mutta jouduin tsemppaamaan. Tukka päähän, meikki naamaan, skumppaa ja happy face. Sisälläni jokin huusi, että ei näin, en pysty tähän enää.

Päällisin puolin kaikki oli hienosti. Mariela oli julkaissut juuri Hair Bible -kirjan ja tehnyt hiusvälinemalliston Cailapin kanssa. Hänestä oli tulossa alansa julkkis.

– Mutta en ole koskaan ollut niin onneton kuin silloin. Kun olen jälkikäteen kertonut kavereille, moni on sanonut, että eivät he tajunneet.

Mariela voi huonosti ja söi mitä ja milloin sattui. Liikuntaa hän harrasti käymällä satunnaisesti lenkillä tai tanssitunnilla. Selkää ja niskaa särki, painoindeksi näytti ylipainoa.

Mariela tiesi, että salitreeni saisi hänet jaksamaan paremmin, mutta rankan työpäivän jälkeen oli helpompi lähteä skumpalle.

– Saatoin juosta 15 kilometriä äidille ja isälle ja ajatella, että olen niin hyvä, että saan nyt syödä kokonaisen suklaakakun ja olla liikkumatta seuraavaan puoleen vuoteen. Olin koko ajan vähän vaivainen, mutta en silti kuunnellut sisäistä liikkujaani.

 

 


Ystävän häissä Tukholmassa. ”En aiemmin ymmärtänyt, että olen yksi kokonaisuus, symbioosi, jossa kaikki liikuttaa kaikkea. En voi tykätä ulkokuoresta ja vihata sisäpuolta”, Mariela sanoo.

Tiistai 1. heinäkuuta 2014 Päätavoite: olla onnellinen

Mulla on tästä ajanjaksosta hyvä kutina. On sellainen olo, että olen saanut vainun jostain mielenkiintoisesta, ja olen menossa vahvasti sitä kohti.

Mariela yritti elämänmuutosta ensimmäisen kerran vuonna 2009. Hän uskotteli itselleen, ettei kokenut kolmenkympin kriisiä, mutta alkoi voida huonosti kropassaan.

Mariela oli kokeillut kaikki pikadieetit ja mietti, mikä tällä kertaa auttaisi. Hän perusti anonyymin blogin, jossa avautuisi ylä- ja alamäistään.

– Ruudun toiselta puolelta tulikin tsemppiviestejä. Luulin tietysti, että olen maailman ainoa nainen, joka ei pysty pääsemään kiloistaan eroon, Mariela sanoo.

Puolessa vuodessa Mariela pudotti kymmenen kiloa ja alkoi siitä innostuneena tehdä pitkään puheissa ollutta Make Up Bible -kirjaa. Projekti oli yllättävän raskas, ja kilot tulivat korkojen kera takaisin.

– Kun pääsin asettamaani tavoitteeseen, olin sitä mieltä, että nyt olen valmis. Vanhat tavat olivat liian lähellä.

Työkiireet jatkuivat, ja kilot suhasivat pari vuotta edestakaisin. Syntyi Hair Bible, esikoistakin isompi urakka, ja Mariela väsyi entisestään. Julkaisun jälkeen Mariela ja kollega Hanna Ruusunen lähtivät 11 suuren kaupungin kiertueelle. He suunnittelivat syövänsä terveellisesti ja menevänsä salille jokaisessa kaupungissa.

– Se kosahti ensimmäiselle ABC:lle, Mariela muistaa.

– Ostimme sipsipussin, limua ja karkkia sillä verukkeella, että tämä kiertue on niin rankka, nyt nautitaan. Kuukauden jälkeen kiertuemekkojen vetskarit eivät meinanneet mennä kiinni.

Viime kesänä Mariela tajusi, että oli jojoillut painon kanssa 2000-luvun alusta lähtien. Enää kyse ei ollut laihtumisesta. Muutoksen pitäisi tapahtua päässä.

Mariela alkoi kirjoittaa päiväkirjaa ja miettiä, miksi projekteissa käy aina näin. Hän ymmärsi, ettei pääsisi eteenpäin hokemalla, että rakastan itseäni sitten, kun olen laihtunut.

– En kunnioittanut itseäni enkä uskonut itseeni. Kun aloitin laihduttamisen, taustaääni sanoi, ettet kuitenkaan onnistu. Niin kävikin. Ikään kuin kerjäsin sitä.

Mariela alkoi seistä joka aamu alasti peilin edessä ja hokea itselleen: olenpa kaunis. Hiljalleen hän alkoi myös uskoa sanojaan.

– Kyyneleet alkoivat valua, ja tajusin, että ihana tyyppi tuolla. Meillä ei ole mitään hätää.

Mariela asetti itselleen päätavoitteen: olla onnellinen koko loppuelämän ajan. Konkreettisen painotavoitteen hän pilkkoi kolmeen etappiin: ensimmäinen oli normaalin rajoihin asettuva painoindeksi.

– Aiemmin minulla oli olo, että olen vankina kropassani. Kun katsoin peiliin, ajattelin, että tuo en ole minä. Se on valeasu, läskipuku, Mariela sanoo.

– Luulin, että minulla on hyvä itsetunto, mutta se oli vain pintaa. Ymmärsin, että minun pitää hyväksyä, että näytän nyt tältä. Olen onneton, mutta hyväksyn sen ja menen kohti parempaa.

 

 


Maanantai 21. heinäkuuta 2014 Liikkeelle pienin askelin

Monna on lupautunut auttamaan, että saan tehtyä liikunnasta tärkeän osan elämääni. Se on tämän hetken päätavoitteeni, vaikka tietenkin silmissä siintää myös kilojen karistaminen.

Konkreettisen kuntoremontin Mariela aloitti pienin askelin. Hän päätti kävellä aina portaita viidennen kerroksen kotiinsa, myönsi olevansa sokerikoukussa ja karsi ruokavaliostaan herkut ja alkoholin kuudeksi viikoksi kokonaan.

Ensiaskelten jälkeen Mariela otti yhteyttä personal trainer Monna Pursiaiseen. He alkoivat juosta portaita, tehdä kuperkeikkoja ja nostella kahvakuulia.

Lisäksi Mariela pyöräili, juoksi, joogasi ja löysi uudelleen nuoruudenrakkautensa tanssin. Hän alkoi tanssia jazzia, housea, afroa – ja tietysti balettia – olihan Marielan edesmennyt mummo entinen prima ballerina. Yhteensä Mariela liikkui viisi tuntia viikossa.

– Sanoin Monnalle, että haluan löytää taas liikunnan riemun.

Ensin Mariela ja Monna tapasivat kahdesti viikossa, nykyään kerta riittää. Heillä synkkaa hyvin, ja Monna saattaa kysyä tekstarilla ennen treenejä, mikä fiilis.

– Kerran olin tosi väsynyt, joten pidimme henkiset treenit. Kävimme kahvilla.

Mariela laittoi remonttiin paitsi liikuntatottumuksensa myös ruokavalionsa. Hän lisäsi lautaselleen kasviksia, vähensi leivän ja pastan määrää ja alkoi syödä joka aamu aamiaista.

– Kun sain sokeri- ja alkoholihuurun pois, tunnistin, milloin minulla on nälkä ja milloin olen väsynyt.

Lauantai 27. syyskuuta 2014 10 karkkipussia varastoon

Aikaa on kulunut riittävästi, ja uskoni on vahva. Tunnen ensimmäistä kertaa, että olen matkalla kohti pysyvää muutosta.

Aikaisemmilla laihdutuskerroillaan Mariela oli aina väsännyt liikuntalukujärjestyksen ja kilotaulukon ja päättänyt, että viikossa oli tiputettava tietty grammamäärä. Siitä huolimatta alku oli tahmea.

Nyt Marielasta tuntui, että hän todella halusi liikkua ja syödä hyvin.

– Olin niin euforiassa siitä, että ensimmäistä kertaa uskoin itseeni.

Mariela uskoo, ettei onnistunut aiemmin, koska lähti laihdutusprojektiin aina väärin perustein.

– Sanoin, että tämä on elämäntaparemontti, mutta oikeasti odotin vain, että pääsen maaliin ja voin taas syödä runebergintorttua. Kun vuosi sitten aloitin, minulla oli tosi vahva tunne, että nyt onnistun.

Kuuden viikon herkkulakko oli tarpeellinen alkusysäys, mutta sen jälkeen Mariela luopui nollatoleranssista.

– Kun asiasta tulee kielletty, siitä tulee ihan helvetin houkutteleva. Ei ole mikään vitsi, että saatoin ennen syödä koko kakun.

Nyt Mariela saattaa juoda skumppaa saunoessaan mökillä mutta tunnistaa, milloin herkkuhimo ei ole enää hallinnassa.Marielan heikkous ovat salmiakin makuiset Bilar-karkit, joita ei Suomesta saa.

– Olen sopinut itseni kanssa, että silloin, kun löydän niitä, saan syödä. Kesällä löysin niitä huoltsikalta Ruotsista. Ostin 10 pussia varastoon.

Maanantai 29. joulukuuta 2014 Ei koskaan valmista

Nyt tuntuu kuin tuo kolmisen viikkoa jatkunut yhtäjaksoinen hyvänolon tunne olisi loppunut viime yönä kuin seinään. Loppuiko mun kantoraketista polttoaine?

Elämäntaparemontin vaikein vaihe oli syksyllä, kun Mariela ajautui työsumaan: hän pyöritti 150 neliön messuosastoa I love me -messuilla ja veti Gloria Fashion Show’n ja Elle Style Awardsin meikkitiimejä. Säännöllinen ruokavalio lipsui, ja välillä oli pakko napata sämpylä, koska muuta ei ollut tarjolla.

Kun työputki oli ohi, Mariela kieltäytyi hetkeksi jokaisesta projektista. Edelliset kuusi vuotta nurkan takana oli aina odottanut seuraava.

– Päätin, että tämän vuoden tärkein projekti olen minä. Se on vaatinut nöyrtymistä. Olen joutunut alleviivaamaan sitä, ettei työ määrittele minua.

Vaikeinta on ollut tajuta, ettei elämänmuutos ole projekti, joka on joskus valmis.

– Voin bodata itseni kuntoon, mutta en voi jäädä siihen tekemättä mitään.

Kun Mariela aloitti muutoksen, hän ei tajunnut, kuinka syviin vesiin se hänet veisi. Hän on joutunut kohtaamaan lapsuudenmuistojaan ja miettimään, mistä ylensyöminen on johtunut.

– Mietin, miksi en usko itseeni ja ajattelen, että en riitä. Minulla pienestä asti ollut olo, että olen keskinkertainen enkä kuulu joukkoon. Vetäydyin nuorena mielelläni omaan maailmaani.

Mariela tajusi palkinneensa itsensä lapsuudesta lähtien syömisellä. Herkuttelu oli Marielan omaa aikaa, josta hän rankaisi itseään syömällä lisää.

– En kokenut itseäni kylläiseksi ennen kuin olin syönyt itseni huonovointiseksi.

Neljännellä luokalla Mariela säästi perheen etelänmatkaa varten kolikoita laivalta tuotuun Kiss-Kiss-peltipurkkiin. Purkki oli piripinnassa ja Mariela ylpeä itsestään.

Sitten hän alkoi ottaa joitakin markkoja mukaan aamuisin lähtiessään kouluun. Kotimatkalla hän osti kioskilta kaksi Raider-suklaapatukkaa, tumman suklaan ja tavallisen. Kotipihalla hän istui viltille, katseli metsää ja söi molemmat.

– Tein sitä joka päivä, kunnes tajusin, että purkin pohja näkyi. Olin syönyt kaikki kesälomarahani. Se oli ensimmäinen syömäkieroumani, Mariela sanoo.

– Lähdin laihduttamaan, mutta en muista, koska olisin itkenyt niin paljon kuin tämän vuoden aikana.

 


 

Tiistai 17. maaliskuuta 2015 Hitaasti ja terveellisesti

Ihaninta on se, että tunnen muutoksen olevan pysyvä. Paluuta entiseen ei enää ole.

Elämäntaparemonttiin ryhtyessään Mariela kävi läpi koko vaatekaappinsa. Hän mittasi housunympäryksiä ja teki kolme tavoitevaatelaatikkoa. Yhdessä niistä olivat vuonna 2000 ostetut J.Lo-farkut.

– Ostin ne rahattomana opiskelijana Stockmannin kortin luotolla. Käytin niitä kerran tai kaksi. Nyt haukoin happea, kun seisoin niissä.

Vaikka minäkuvan korjaaminen oli Marielalle tärkeintä, hän halusi myös laihtua. Sitä ei aina katsottu hyvällä.

– Tosi moni on sanonut, että ethän sinä edes ollut ylipainoinen. Olin. Mutta eihän se näkynyt. Olen ollut muoti- ja kauneusalalla 15 vuotta ja osannut aina pukeutua. Se on ollut myös tekosyyni. Jos laitan tämän mallisen paidan, kilot eivät näy.

Moni piti Marielan elämänmuutosta ohimenevänä dieettinä. Joko se sinun kuurisi on loppu, joku kysyi. Ei sitten yhtään enempää, nyt alkavat jo luut näkyä, sanoi toinen.

– Olen yrittänyt sanoa, että teen tämän terveellisesti ja hitaasti. On tosi tärkeää, että näytän nuorille tytöille esimerkkiä.

Nyt Marielan paino on pudonnut 12 kiloa ja liikkumisesta tullut elämäntapa. Suurin muutos on tapahtunut silti päässä.

– Tajusin, että onnettomuuteni ei johtunut kiloista vaan jostain syvemmältä. Jos en olisi selvittänyt ensin sitä, olisin voinut päästä kymmenestä kilosta, mutta ne olisivat tulleet takaisin, Mariela sanoo.

– Olen viidennestä luokasta lähtien ajatellut painoani joka päivä. Se on aika kauheaa. Se tila vapautui päästäni jo sillä hetkellä, kun päätin, että olen ihan hyvä nyt, mutta menen silti eteenpäin.

Kun Mariela katsoo nyt kuvia viime kesältä, kurkkua alkaa kuristaa.

– Kuulostaa hippijutulta, mutta minulla on uudestisyntynyt olo. Tiedän, etten enää palaa entiseen.

Kursivoidut lainaukset ovat Marielan Laihisraivarit-blogista.

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Rintojen kivut ovat naisille yleinen vaiva. Useimmiten turvotuksesta ja aristuksesta ei tarvitse olla huolissaan.

Kipu rinnoissa tai toisessa rinnassa on yleinen vaiva kaikenikäisillä naisilla, ja se liittyy useimmiten ihan normaaliin rintarauhasen toimintaan. Yleisyydestään huolimatta turvotus, kosketusarkuus ja kipu herättävät monissa huolta. Ensimmäinen ajatus kivun iskiessä on helposti rintasyöpä.

Jos syöpäpaniikki on iskenyt sinuunkin, muista, että rinnassa tuntuvan kivun syy on harvoin pahanlaatuinen. Rintojen kivuista kärsivän naisen mammografialöydös on useimmiten normaali, eli syöpää ei löydy.

Listasimme yleisimmät syyt, joista rintojen tai rinnan kiputilat voivat johtua:

1. Kuukautiset

70–80 prosenttia rintojen kivusta on syklistä, eli se liittyy kuukautiskiertoon ja toistuu yleensä noin viikkoa ennen kuukautisia. Syypää on kehon estrogeeni- ja progesteronitasoissa, jotka heittelehtivät kierron mukaan.

70–80 prosenttia rintojen kivusta on syklistä, eli se liittyy kuukautiskiertoon ja toistuu yleensä noin viikkoa ennen kuukausia.

Syklinen kipu tuntuu useimmiten kummassakin rinnassa turvotteluna ja arkuutena. Se voi säteillä rinnoista myös kainaloihin ja olkavarsiin.

2. Raskaus tai imettäminen

Raskauden aikana rintakudos kasvaa, maitorauhaset kehittyvät ja nännit muuttuvat herkemmiksi. Samalla rinnat voivat kipeytyä. Raskauden aiheuttama rintojen kipu hellittää usein raskauden toisella kolmanneksella.

Lapsen syntymän jälkeen imettäminen voi aiheuttaa rintojen arkuutta ja kipuja. Nännit ovat imetyksen aikana kovilla, ja rinnat voivat olla turvoksissa.

3. Lääkitys

Hormonaalinen ehkäisy ja jotkut lapsettomuushoidoissa käytettävät hormonihoidot voivat aiheuttaa rintojen kipuja. Myös vaihdevuosioireiden hormonikorvaushoitojen on huomattu aiheuttavan yleisenä sivuvaikutuksena rintojen arkuutta ja turvotusta. Oire menee yleensä melko nopeasti ohi, mutta se saattaa olla myös merkki vääränlaisesta annostuksesta.

Hormonaalinen ehkäisy ja jotkut lapsettomuushoidoissa käytettävät hormonihoidot voivat aiheuttaa rintojen kipuja.

Yleensä lääkkeiden sivuvaikutus johtuu siitä, että ne sisältävät runsaasti estrogeenia. Rintojen kivuista voi mahdollisesti päästä eroon, jos lääkitys vaihdetaan vähemmän estrogeenia sisältävään vaihtoehtoon.

Myös jotkut masennuslääkkeet ja sydänlääkkeet voivat aiheuttaa rintojen kipuja.

4. Vyöruusu

Vesirokkoviruksen aiheuttama vyöruusu voi aiheuttaa rinnoissa voimakkaan toispuoleisen kiputilan. Se voi säikäyttää pahastikin, koska oireet ovat usein kovia ja vyöruusulle tyypillinen rakkulainen ihottuma ilmestyy vasta pari päivää kivun jälkeen.

5. Jumiutuneet lihakset

Kipu rintojen alueelle voi säteillä monesta paikasta vartaloa, kuten kipeästä selästä tai jopa jaloista. Lihaskipuun tehoaa parhaiten venyttely ja lepo.

Jos kipu lähtee säteilemään vasempaan käteen tai hengittäminen on vaikeaa, ota heti yhteyttä lääkäriin. Kyseessä voi olla sydänkohtaus.

Liian isot tai liian pienet rintaliivit voivat aiheuttaa kipuja missä tahansa rintojen alueella.

6. Suuret rinnat

Kookkaat rinnat voivat aiheuttaa monenlaisia vaivoja kovista selkäkivuista aina rintojen venymiseen, joka sekin aiheuttaa kipuja. Isorintaisen kannattaa hankkia tarpeeksi tukevat liivit. Myös rintojenpienennysleikkaus voi olla vaihtoehto.

7. Vääränlaiset liivit

Liian isot tai liian pienet rintaliivit voivat aiheuttaa kipuja missä tahansa rintojen alueella. Jos kaipaat vinkkejä sopivien liivien ostamiseen, lue tämä juttu:


8. Rintatulehdus

Rintatulehdusta esiintyy kaikenikäisillä naisilla. Erityisen yleinen se on imettävillä naisilla, mutta sitä esiintyy myös naisilla, jotka eivät imetä. Tulehdus voi olla bakteerin aiheuttama, mutta aina ulkoista syytä ei löydy. Nykytiedon mukaan kylmä ei aiheuta tulehdusta, vaikka monet imettävät äidit kokevatkin kylmän herkistävän tulehduksille.

9. Rinnan kysta

Rintoihin voi myös muodostua hyvänlaatuisia kystia, jotka voivat aiheuttaa arkuutta ja kipuja. Kystat voivat kasvaa jopa parin senttimetrin kokoisiksi. Kystat näkyvät selvästi ultraäänitutkimuksessa ja ne voidaan tyhjentää lääkärin vastaanotolla.

Mitä jos kipu on sittenkin rintasyöpä?

Kipu rinnassa saattaa toki olla merkki rintasyövästä. Kipu rinnassa on kuitenkin hyvin harvoin ainoa tai ensimmäinen syövän merkki. Ensimmäinen oire on yleensä kivuton kyhmy, joka aristaa. Tästä syystä omat rinnat kannattaa tarkistaa tasaisin väliajoin.

Jos rintojen tai rinnan kipu on epätavallista, selvästi tiettyyn kohtaan paikantuvaa ja jatkuvaa, tilanne kannattaa käydä selvittämässä lääkärin pakeilla. 

Lähteet: Mehiläinen, Terveyskirjasto, Terveyskirjasto, Duodecim, Health