Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Tanssiminen olisi kivaa, mutta jäykkyys uhkaa, kun on saatava lantio liikkeeseen. Kolme tanssin ammattilaista neuvoo, kuinka löydät sen - kauan sitten kadonneen lantiosi.

Iskeekö liikuntakeskuksen dance-alkuisella tunnilla paniikki? Aivan, hyvinhän ne askeleet kulkisivat, jos vain saisi lantion mukaan liikkeeseen.

Se vaatii rentoutumista. Sopivasti rohkeaa asennetta. Ehkä vähän häpeilemättömyyttäkin. 

Kuinka sellainen onkin monille suomalaisille hirveän vaikeaa? Kolme tanssin ammattilaista antaa vinkkinsä: näin pääset eroon turhasta jäykistelystä. 

Mikko Kaasalainen: "Suostu liikkeen imuun"

”Unohda mekaaninen askeltaminen ja anna liikkeen imun viedä. Lantion löytämistä auttaa, jos ikään kuin liimaat jalkateräsi lattiaan – ne eivät silloin liiku lainkaan.

Seiso haara-asennossa ja kuuntele musiikin rytmiä. Koukista polvet ja anna lantion keinua sivulta toiselle, eteen ja taakse. Pane se pyörivään liikkeeseen.

Voit myös tavoitella käärmeen liikehdintää, jolloin koko selkäranka elää kuin madolla. Koukista polvia lisää ja hae suurempia kaaria pyöreisiin liikeratoihin.

Höllää vielä jäykkää asennettasi ja pane päälle uusi vaihde, shake your booty! Lantion löytämistä auttaa, jos tunnet, missä vatsa­lihaksesi sijaitsevat ja kuinka ne toimivat. Pidä siis vatsalihakset kunnossa.”

Mikko Kaasalainen on kilpatanssija ja tanssinopettaja tamperelaisessa Tanssistudio Freessä. Opettaa latinalaisamerikkalaisia paritansseja ja bailatinoa.

Heidi Viimaranta: "Ole kuin marionetti"

”Oikean asenteen löytämistä helpottaa, kun ajattelee olevansa siinä tilassa, jossa ihminen on juotuaan liikaa kahvia – hilpeä ja vähän ylikierroksilla.

Muista, ettei sinulla ole mitään syytä vähätellä itseäsi. Hengitä syvään ja nauti kehostasi. Rentouta polvet, pane kädet lantiolle ja tunne otteessasi, kuinka lantio liikkuu.

Liike on aluksi pientä, mutta se kasvaa vähitellen. Jotkut löytävät lantion muutamassa tunnissa, toisilta se vie puoli vuotta.

Kuljeta lantiota kuin se olisi kellotaulun päällä: vie se kahteentoista, kolmeen, kuuteen ja yhdeksään. Tai ole kuin marionettinukke, jota langat vetävät eri suuntiin, vaikka jalkaterät pysyvät paikoillaan.”

Heidi Viimaranta on tanssinopettaja helsinkiläisessä EtnoFitness-tanssi- ja liikuntakeskuksessa. Opettaa flirt dancea ja bollywoodia.

Evaleena Vuorenmaa: "Pane lihat hyllymään"

”Naisellinen itsevarmuus ei voisi olla rennompaa kuin se on dancehall-tunnilla. Siellä saa ja kuuluu hyllyä!

Liike lähtee vatsasta, se leviää lantioon ja rintakehään – kaikki lihat ja runsaus omassa kehossa pannaan liikkeeseen. Niitä hyllytetään.

Sellainen kuuluu monelle vieraaseen, eksoottisempaan naiskuvaan ja tekee hyvää pidättäytyville suomalaisille.

Kannustan levottomaan naisenergiaan.

Voit kuvitella olevasi pystyyn nostetussa laatikossa – vähän kuin ruumisarkussa. Seiso haara-asennossa ja pidä ylävartalo paikoillaan niin, ettei se osu laatikon seinämiin. Koukista polvet ja vie lantiota seinämästä toiseen. Laajenna hiljalleen laatikkosi kokoa.

Samalla voit kasvattaa naisellista itsevarmuuttasi!”

Evaleena Vuorenmaa on tanssinopettaja tamperelaisella Salsa Housella. Opettaa street dance ja dancehall -lajeja.

LUE LISÄÄ:

Piukemmat paikat Bailamama-jumpalla

Viikon epäolennainen: Leveälanteisilla naisilla on enemmän seksikumppaneita

Näistä yllättävistä syistä kannattaa mennä paritanssikurssille

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Rintojen kivut ovat naisille yleinen vaiva. Useimmiten turvotuksesta ja aristuksesta ei tarvitse olla huolissaan.

Kipu rinnoissa tai toisessa rinnassa on yleinen vaiva kaikenikäisillä naisilla, ja se liittyy useimmiten ihan normaaliin rintarauhasen toimintaan. Yleisyydestään huolimatta turvotus, kosketusarkuus ja kipu herättävät monissa huolta. Ensimmäinen ajatus kivun iskiessä on helposti rintasyöpä.

Jos syöpäpaniikki on iskenyt sinuunkin, muista, että rinnassa tuntuvan kivun syy on harvoin pahanlaatuinen. Rintojen kivuista kärsivän naisen mammografialöydös on useimmiten normaali, eli syöpää ei löydy.

Listasimme yleisimmät syyt, joista rintojen tai rinnan kiputilat voivat johtua:

1. Kuukautiset

70–80 prosenttia rintojen kivusta on syklistä, eli se liittyy kuukautiskiertoon ja toistuu yleensä noin viikkoa ennen kuukautisia. Syypää on kehon estrogeeni- ja progesteronitasoissa, jotka heittelehtivät kierron mukaan.

70–80 prosenttia rintojen kivusta on syklistä, eli se liittyy kuukautiskiertoon ja toistuu yleensä noin viikkoa ennen kuukausia.

Syklinen kipu tuntuu useimmiten kummassakin rinnassa turvotteluna ja arkuutena. Se voi säteillä rinnoista myös kainaloihin ja olkavarsiin.

2. Raskaus tai imettäminen

Raskauden aikana rintakudos kasvaa, maitorauhaset kehittyvät ja nännit muuttuvat herkemmiksi. Samalla rinnat voivat kipeytyä. Raskauden aiheuttama rintojen kipu hellittää usein raskauden toisella kolmanneksella.

Lapsen syntymän jälkeen imettäminen voi aiheuttaa rintojen arkuutta ja kipuja. Nännit ovat imetyksen aikana kovilla, ja rinnat voivat olla turvoksissa.

3. Lääkitys

Hormonaalinen ehkäisy ja jotkut lapsettomuushoidoissa käytettävät hormonihoidot voivat aiheuttaa rintojen kipuja. Myös vaihdevuosioireiden hormonikorvaushoitojen on huomattu aiheuttavan yleisenä sivuvaikutuksena rintojen arkuutta ja turvotusta. Oire menee yleensä melko nopeasti ohi, mutta se saattaa olla myös merkki vääränlaisesta annostuksesta.

Hormonaalinen ehkäisy ja jotkut lapsettomuushoidoissa käytettävät hormonihoidot voivat aiheuttaa rintojen kipuja.

Yleensä lääkkeiden sivuvaikutus johtuu siitä, että ne sisältävät runsaasti estrogeenia. Rintojen kivuista voi mahdollisesti päästä eroon, jos lääkitys vaihdetaan vähemmän estrogeenia sisältävään vaihtoehtoon.

Myös jotkut masennuslääkkeet ja sydänlääkkeet voivat aiheuttaa rintojen kipuja.

4. Vyöruusu

Vesirokkoviruksen aiheuttama vyöruusu voi aiheuttaa rinnoissa voimakkaan toispuoleisen kiputilan. Se voi säikäyttää pahastikin, koska oireet ovat usein kovia ja vyöruusulle tyypillinen rakkulainen ihottuma ilmestyy vasta pari päivää kivun jälkeen.

5. Jumiutuneet lihakset

Kipu rintojen alueelle voi säteillä monesta paikasta vartaloa, kuten kipeästä selästä tai jopa jaloista. Lihaskipuun tehoaa parhaiten venyttely ja lepo.

Jos kipu lähtee säteilemään vasempaan käteen tai hengittäminen on vaikeaa, ota heti yhteyttä lääkäriin. Kyseessä voi olla sydänkohtaus.

Liian isot tai liian pienet rintaliivit voivat aiheuttaa kipuja missä tahansa rintojen alueella.

6. Suuret rinnat

Kookkaat rinnat voivat aiheuttaa monenlaisia vaivoja kovista selkäkivuista aina rintojen venymiseen, joka sekin aiheuttaa kipuja. Isorintaisen kannattaa hankkia tarpeeksi tukevat liivit. Myös rintojenpienennysleikkaus voi olla vaihtoehto.

7. Vääränlaiset liivit

Liian isot tai liian pienet rintaliivit voivat aiheuttaa kipuja missä tahansa rintojen alueella. Jos kaipaat vinkkejä sopivien liivien ostamiseen, lue tämä juttu:


8. Rintatulehdus

Rintatulehdusta esiintyy kaikenikäisillä naisilla. Erityisen yleinen se on imettävillä naisilla, mutta sitä esiintyy myös naisilla, jotka eivät imetä. Tulehdus voi olla bakteerin aiheuttama, mutta aina ulkoista syytä ei löydy. Nykytiedon mukaan kylmä ei aiheuta tulehdusta, vaikka monet imettävät äidit kokevatkin kylmän herkistävän tulehduksille.

9. Rinnan kysta

Rintoihin voi myös muodostua hyvänlaatuisia kystia, jotka voivat aiheuttaa arkuutta ja kipuja. Kystat voivat kasvaa jopa parin senttimetrin kokoisiksi. Kystat näkyvät selvästi ultraäänitutkimuksessa ja ne voidaan tyhjentää lääkärin vastaanotolla.

Mitä jos kipu on sittenkin rintasyöpä?

Kipu rinnassa saattaa toki olla merkki rintasyövästä. Kipu rinnassa on kuitenkin hyvin harvoin ainoa tai ensimmäinen syövän merkki. Ensimmäinen oire on yleensä kivuton kyhmy, joka aristaa. Tästä syystä omat rinnat kannattaa tarkistaa tasaisin väliajoin.

Jos rintojen tai rinnan kipu on epätavallista, selvästi tiettyyn kohtaan paikantuvaa ja jatkuvaa, tilanne kannattaa käydä selvittämässä lääkärin pakeilla. 

Lähteet: Mehiläinen, Terveyskirjasto, Terveyskirjasto, Duodecim, Health