Kuva Getty Images
Kuva Getty Images

Mitä tapahtuisi, jos vain lopettaisit ulkomuotosi murehtimisen?

”Kehoni oli paljon pehmeämpi, kun tapasimme kultsini kanssa. Hän sanoi heti, että näkee sisälläni gasellin, joka on kerännyt rasvaa päälleen. Päätimme yhdessä, että kerätään rasvat pois, niin gaselli pääsee esiin.”

Moni hieraisi silmiään kahdesti, kun näki tämän joogayrittäjä Kylli Kukkin lausunnon Kotilääkäri-lehden (5/2016) haastattelussa.

Jutussa rakastunut Kylli Kukk kertoo, kuinka on tehnyt ruokavalioremontin ja muun muassa lopettanut kokonaan syömästä leipää, ”jota saattoi mennä kuusikin viipaletta päivässä”.

Kylli on yksi Suomen tunnetuimpia joogaohjaajia. Hänen tavaramerkkejään on ollut lempeyden, nauttimisen ja naisellisuuden korostaminen. Tunneillaan hän kehottaa kaikkia rakastamaan itseään ja kehoaan.

Kirjassaan Kyllin hyvä (2014) hän kertoi, kuinka opetteli hyväksymään vartalonsa, vaikka painoi kymmenen kiloa enemmän kuin kilpaurheiluvuosinaan – jotka sivuhuomautuksena sijoittuvat aikaan, jolloin Kylli oli alle 20-vuotias.

Miksi ihmeessä aikuisten naisten on niin kamalan hankalaa olla tyytyväisiä omaan vartaloonsa?

Mutta niin vain upea joogajumalatar itse tahtoo nyt laihduttaa kymmenen kiloa, ja vieläpä siksi, että mies on asiasta huomauttanut.

Miksi ihmeessä myös aikuisten naisten on niin kamalan hankalaa olla tyytyväisiä omaan vartaloonsa? On korkea aika miettiä, mistä tyytymättömyys johtuu ja yrittää korjata sitä jollakin muulla tavalla kuin ikuisella laihduttamisella.

50 vuotta laihdutusta

– Naisille on aika tyypillistä, että toisia kohtaan ollaan paljon lempeämpiä ja armollisempia kuin itseään kohtaan. Harvat arvioivat muiden vartaloita koko ajan kriittisesti, mutta omalla kohdalla tilanne on toinen, sanoo yliopistonlehtori Hannele Harjunen Jyväskylän yliopistosta.

Harjunen on väitellyt naisten lihavuudesta yhteiskunnallisena ilmiönä. Kerätessään materiaalia väitöskirjaansa vuosituhannen alussa hän tapasi ikääntyneitä naisia, jotka sanoivat laihduttaneensa 50 vuotta.

– He olivat täynnä itseinhoa vartaloaan kohtaan. Olemme tottuneet siihen, että se on tapa, jolla naisten pitää vartalostaan puhua.

Niinpä niin, kenellepä ei olisi tuttua se ikuinen laihduttamisesta jaarittelu, jota työpaikkojen lounas- ja kahvitauoilla harrastetaan.

– Osittain se on opittu small talkin tapa, jolla on vakava tausta. Sillä viestitään, että tiedetään oman ruumiin olevan epätäydellinen ja aikeena on koko ajan tehdä asialle jotain. Siinä voi olla mukana myös aitoa huolta siitä, että kelpaako, Harjunen sanoo.

”Kun haukkuu itseään, ei näyttäydy uhkana muille.”

Vartalonsa puutteita ja vikoja haukkumalla nainen tekee itsestään muiden naisten silmissä vaarattoman kilpakumppanin.

– Naisten ympärille on kulttuurissa rakennettu vahva kilpailuasetelma, joka liittyy ulkonäköön ja kilpailuun miesmarkkinoilla. Kun haukkuu itseään, ei näyttäydy uhkana muille.

Harjusen tutkimuksessa selvisi, että oman vartalon inhoaminen alkaa jo lapsena. Useimmat Harjusen haastattelemat naiset sanoivat oppineensa koulussa, että ovat lihavia eivätkä siksi kelvollisia. Esimerkkinä toimii usein myös oma äiti, joka on tyytymätön vartaloonsa. Vaikka äiti saattaisi luulla, ettei hän lapsen kuullen puhu laihduttamisesta, aikuisen on vaikeaa peittää omaa asennettaan lapselta.

Kroppainho rajoittaa

Tietysti omalle kropalleen saa tehdä, mitä tahtoo, sukupuolentutkija Harjunen muistuttaa. On vain hyvä erottaa, mitkä motiivit laihduttamiseen ajavat.

– Jos ajattelee, että on oma valintani, että täytyy laihduttaa kymmenen kiloa, on hyvä tarkastella, miten se oma, vapaa valinta on tehty. On nimittäin aika kiveen hakattu, miltä vallitsevien ihanteiden mukaisesti pitää näyttää.

Myös kiihkeä terveiden elämäntapojen ihannointi sekoittuu siihen, että on tärkeää ”näyttää” terveeltä – siis hoikalta, jolla on pyöreyttä ja lihaksia juuri niissä oikeissa paikoissa. Ulkonäön perusteella ei voi kuitenkaan päätellä, kuka on terveempi kuin toinen.

Kaikkein vakavimmin kroppainho vaikuttaa silloin, kun se alkaa rajoittaa elämää. Ja niin se usein tekee.

– Kroppainholla voi olla hurjat vaikutukset. Moni nainen ei esimerkiksi mene uimaan tai tanssimaan tai ei käy rannalla tai ulkona syömässä, vaikka haluaisikin. Koetaan, että oma ruumis on esteenä ja vain ”oikeanlaiset” ansaitsevat elää niin kuin haluavat.

Katse pois pyllystä

Kun puhutaan huolestuneeseen sävyyn laihduttamisesta, puhutaan teineistä ja nuorista – aikuisten naisten laihduttaminen ei perinteisesti ole huolettanut yhteiskunnallisena ilmiönä. Vielä vähemmän on tutkittu miesten laihduttamista ja ulkonäköongelmia, käytännössä ei ollenkaan.

Silti moni aikuinen nainen käytännössä laihduttaa tai yrittää laihduttaa koko elämänsä. Harjusen tutkimuksessa monet naiset sanoivat olevansa laihdutusongelmiensa kanssa yksin, kun ”oma mieskään ei tajua”, millainen ongelma tyytymättömyys omaa vartaloa kohtaan on.

– Laihduttaminen ei muutu vuosien tai kokemuksen myötä helpommaksi. Tutkimukset osoittavat, että kilot tulevat takaisin.

Siksi kannattaisi etsiä itsetyytyväisyyttä muualta. Kirjailija, yhteiskunnallinen vaikuttaja Rosa Meriläinen sanoi hiljattain Aamulehden haastattelussa, että maailmassa pitäisi antaa vähemmän tilaa ajatukselle, miltä näyttää muiden ihmisten silmissä. ”Naiset olisivat iloisempia, jos he muokkaisivat yhteiskuntaa eivätkä omaa persettään”, Meriläinen sanoi.

”Jos tyttöjen ja naisten ruumiillista itsetuntoa systemaattisesti tuettaisiin, naisilta vapautuisi hurja määrä energiaa.”

Meriläisen mukaan mieli muuttuu sitä paremmaksi, mitä vähemmän keskittyy ulkonäköönsä ja sen sijaan kiinnostuu itsensä ulkopuolella olevista asioista.

Harjunen on samoilla linjoilla.

– Jos tyttöjen ja naisten ruumiillista itsetuntoa systemaattisesti tuettaisiin, naisilta vapautuisi hurja määrä energiaa.

Elämme hyviäkin aikoja

Vaikka usein vaikuttaa siltä, että aikamme on yhä ankarampi ja ulkonäkökeskeisempi, ihan kaikki ei mene yksiselitteisesti vain ankeampaan suuntaan. 2000-luvun alussa lihavuudesta puhuttiin käytännössä vain lääketieteellisesti terveysongelmana, nykyään keskustelussa on paljon muitakin, kuten yhteiskunnallisia näkökulmia.

– Myös lihavien naisten näkyvyys on lisääntynyt. Luin juuri, että Melissa McCarthy on Hollywoodin kolmanneksi parhaiten palkattu naisnäyttelijä, Harjunen sanoo.

McCarthy on tuttu muun muassa tv-sarjasta Gilmoren tytöt sekä elokuvista Morsiusneidot (2011) ja Tammy (2014).

Harjunen toteaa huvittuneena, että kapitalismi, joka toisaalta ylläpitää naisten jatkuvaa tyytymättömyyttä itseensä kaupatakseen ongelmaan tuotteita, on myös auttanut asiaa. Esimerkiksi erikokoi­sille naisille on nykyään huomattavasti laajempi valikoima vaatteita.

– Eikä enää ajatella, ettei lihava ihminen olisi kiinnostunut itsensä hoitamisesta tai ulkonäöstä.

Lue lisää: Eroon vartaloinhosta - Näin treenaat pääsi hyväksymään vartalosi

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Rintojen kivut ovat naisille yleinen vaiva. Useimmiten turvotuksesta ja aristuksesta ei tarvitse olla huolissaan.

Kipu rinnoissa tai toisessa rinnassa on yleinen vaiva kaikenikäisillä naisilla, ja se liittyy useimmiten ihan normaaliin rintarauhasen toimintaan. Yleisyydestään huolimatta turvotus, kosketusarkuus ja kipu herättävät monissa huolta. Ensimmäinen ajatus kivun iskiessä on helposti rintasyöpä.

Jos syöpäpaniikki on iskenyt sinuunkin, muista, että rinnassa tuntuvan kivun syy on harvoin pahanlaatuinen. Rintojen kivuista kärsivän naisen mammografialöydös on useimmiten normaali, eli syöpää ei löydy.

Listasimme yleisimmät syyt, joista rintojen tai rinnan kiputilat voivat johtua:

1. Kuukautiset

70–80 prosenttia rintojen kivusta on syklistä, eli se liittyy kuukautiskiertoon ja toistuu yleensä noin viikkoa ennen kuukautisia. Syypää on kehon estrogeeni- ja progesteronitasoissa, jotka heittelehtivät kierron mukaan.

70–80 prosenttia rintojen kivusta on syklistä, eli se liittyy kuukautiskiertoon ja toistuu yleensä noin viikkoa ennen kuukausia.

Syklinen kipu tuntuu useimmiten kummassakin rinnassa turvotteluna ja arkuutena. Se voi säteillä rinnoista myös kainaloihin ja olkavarsiin.

2. Raskaus tai imettäminen

Raskauden aikana rintakudos kasvaa, maitorauhaset kehittyvät ja nännit muuttuvat herkemmiksi. Samalla rinnat voivat kipeytyä. Raskauden aiheuttama rintojen kipu hellittää usein raskauden toisella kolmanneksella.

Lapsen syntymän jälkeen imettäminen voi aiheuttaa rintojen arkuutta ja kipuja. Nännit ovat imetyksen aikana kovilla, ja rinnat voivat olla turvoksissa.

3. Lääkitys

Hormonaalinen ehkäisy ja jotkut lapsettomuushoidoissa käytettävät hormonihoidot voivat aiheuttaa rintojen kipuja. Myös vaihdevuosioireiden hormonikorvaushoitojen on huomattu aiheuttavan yleisenä sivuvaikutuksena rintojen arkuutta ja turvotusta. Oire menee yleensä melko nopeasti ohi, mutta se saattaa olla myös merkki vääränlaisesta annostuksesta.

Hormonaalinen ehkäisy ja jotkut lapsettomuushoidoissa käytettävät hormonihoidot voivat aiheuttaa rintojen kipuja.

Yleensä lääkkeiden sivuvaikutus johtuu siitä, että ne sisältävät runsaasti estrogeenia. Rintojen kivuista voi mahdollisesti päästä eroon, jos lääkitys vaihdetaan vähemmän estrogeenia sisältävään vaihtoehtoon.

Myös jotkut masennuslääkkeet ja sydänlääkkeet voivat aiheuttaa rintojen kipuja.

4. Vyöruusu

Vesirokkoviruksen aiheuttama vyöruusu voi aiheuttaa rinnoissa voimakkaan toispuoleisen kiputilan. Se voi säikäyttää pahastikin, koska oireet ovat usein kovia ja vyöruusulle tyypillinen rakkulainen ihottuma ilmestyy vasta pari päivää kivun jälkeen.

5. Jumiutuneet lihakset

Kipu rintojen alueelle voi säteillä monesta paikasta vartaloa, kuten kipeästä selästä tai jopa jaloista. Lihaskipuun tehoaa parhaiten venyttely ja lepo.

Jos kipu lähtee säteilemään vasempaan käteen tai hengittäminen on vaikeaa, ota heti yhteyttä lääkäriin. Kyseessä voi olla sydänkohtaus.

Liian isot tai liian pienet rintaliivit voivat aiheuttaa kipuja missä tahansa rintojen alueella.

6. Suuret rinnat

Kookkaat rinnat voivat aiheuttaa monenlaisia vaivoja kovista selkäkivuista aina rintojen venymiseen, joka sekin aiheuttaa kipuja. Isorintaisen kannattaa hankkia tarpeeksi tukevat liivit. Myös rintojenpienennysleikkaus voi olla vaihtoehto.

7. Vääränlaiset liivit

Liian isot tai liian pienet rintaliivit voivat aiheuttaa kipuja missä tahansa rintojen alueella. Jos kaipaat vinkkejä sopivien liivien ostamiseen, lue tämä juttu:


8. Rintatulehdus

Rintatulehdusta esiintyy kaikenikäisillä naisilla. Erityisen yleinen se on imettävillä naisilla, mutta sitä esiintyy myös naisilla, jotka eivät imetä. Tulehdus voi olla bakteerin aiheuttama, mutta aina ulkoista syytä ei löydy. Nykytiedon mukaan kylmä ei aiheuta tulehdusta, vaikka monet imettävät äidit kokevatkin kylmän herkistävän tulehduksille.

9. Rinnan kysta

Rintoihin voi myös muodostua hyvänlaatuisia kystia, jotka voivat aiheuttaa arkuutta ja kipuja. Kystat voivat kasvaa jopa parin senttimetrin kokoisiksi. Kystat näkyvät selvästi ultraäänitutkimuksessa ja ne voidaan tyhjentää lääkärin vastaanotolla.

Mitä jos kipu on sittenkin rintasyöpä?

Kipu rinnassa saattaa toki olla merkki rintasyövästä. Kipu rinnassa on kuitenkin hyvin harvoin ainoa tai ensimmäinen syövän merkki. Ensimmäinen oire on yleensä kivuton kyhmy, joka aristaa. Tästä syystä omat rinnat kannattaa tarkistaa tasaisin väliajoin.

Jos rintojen tai rinnan kipu on epätavallista, selvästi tiettyyn kohtaan paikantuvaa ja jatkuvaa, tilanne kannattaa käydä selvittämässä lääkärin pakeilla. 

Lähteet: Mehiläinen, Terveyskirjasto, Terveyskirjasto, Duodecim, Health