Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kuva: Shutterstock

Pumpulipuikko saattaa toimia punkin irrottamisessa, mutta hommassa on oltava varovainen.

Punkkikauden käydessä kuumimmillaan jokainen viheliäisen otuksen irrottamisvinkki tuntuu kullanarvoiselta.

Virallisten suositusten mukaan punkki tulee irrottaa ihosta punkkipihdeillä kiertämällä. Jotkut toimivat vanhan kansan neuvojen mukaan ja upottavat ihoon tarrautuneen otuksen rasvaan, vaikka lääkäreiden mukaan näin ei kannattaisikaan tehdä.

Konsteja on muitakin. Eilen nettisivusto Vivas uutisoi YouTube-videosta, joka esittelee uuden tavan puutiaisen poistamiselle. Vinkkivideo on eilisestä lähtien levinnyt somessa kuin häkä. Tähän mennessä Vivasin uutista on jaettu Facebookissa yli 1700 kertaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Videon mukaan punkin irrottaminen onnistuu parhaiten vanupuikon ja veden avulla. Kostealla vanupuikkoa apuna käyttäen punkin kehoa kierretään muutaman kerran puremakohdan ympäri. Lopulta punkki irrottaa otteensa ihosta.

Voiko tämä kikka toimia, Terveystalon erikoislääkäri Jaakko Halonen?

– Videossa esitetty keino irrottaa punkki näyttää näppärältä ja lienee toimiva vaihtoehto. Punkin ruumiin kiertämisessä on kuitenkin se riski, että punkin suuosa irtoaa punkin vartalosta jääden ihon alle. Punkkipihdeillä irrotettaessa pihtien ote punkista on hyvin lähellä sen leukoja ja todennäköisyys saada punkki kokonaisena pois on parempi.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla