Me Naiset
|
Aino Salonen
Sinkki voi lyhentää flunssan oireiden, kuten nuhan, yskän ja kurkkukivun, kestoa. Kuva: Shutterstock
Sinkki voi lyhentää flunssan oireiden, kuten nuhan, yskän ja kurkkukivun, kestoa. Kuva: Shutterstock

Sinkki saattaa lyhentää flunssaa. Silloin tabletteja pitäisi kuitenkin ottaa huomattavasti enemmän kuin pakkauksessa neuvotaan.

ET-lehti kertoo Helsingin ja Sydneyn yliopistojen tutkimuksesta, jonka mukaan flunssan kesto voi lyhentyä huomattavasti, jos alkaa syödä sinkki-imeskelytabletteja heti oireiden alettua. Nieltävät sinkkitabletit eivät tehoa samalla tavalla.

”Se tarkoittaa noin 20–30 tablettia päivässä.”

Jotta sinkistä on apua, sitä pitäisi kuitenkin syödä suuria määriä. Tutkimuksessa mukana ollut Helsingin yliopiston dosentti, lääkäri Harri Hemilä kertoo ET:lle

– Esimerkiksi Influ-Zinc, joka on yksi Suomessa markkinoilla oleva imeskelytabletti, sisältää sinkkiä 2,5 mg. Olen laskenut omille potilailleni, että kun tavoitteena on 80 mg:n päiväannos, niin se tarkoittaa noin 20–30 tablettia päivässä. Pakkauksen kyljessä on puolestaan ohje, että sinkkiä voi ottaa korkeintaan neljä tablettia päivässä, Hemmilä sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Isompi määrä ei kuitenkaan välttämättä ole Hemmilän mukaan vaaraksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Sanon potilailleni, että pakkauksen merkintä tulee byrokratiasta, mutta tarkastelemissamme tutkimuksissa 80–92 milligramman päiväannoksella ei ollut merkittäviä haittoja. Joissakin muissa tutkimuksissa on käytetty vieläkin isompia määriä ja paljon pidempään, Hemmilä jatkaa.

Sinkki ei ehkäise flunssaa.

– Monissa tutkimuksissa on annettu potilaille sinkkiä 150 mg päivässä kuukausia ilman, että siitä olisi ollut haittaa. Flunssan hoidossa mielekäs aikataulu on enimmillään 1–2 viikkoa.

Tutkimuksissa kaikkein tehokkaimmaksi todettuja sinkkiasetaatti-imeskelytabletteja ei kuitenkaan myydä Suomessa. Täällä myytävät sinkkiglukonaatti-imeskelytabletit eivät välttämättä häädä flunssaa yhtä tehokkaasti kuin sinkkiasetaattitabletit.

Jotkut myös syövät sinkkitabletteja, jotta flunssa pysyisi loitolla. Hemmilän mukaan lisäsinkki ei ehkäise flunssaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla