Tältä se jumalallinen vempele sitten näyttää – jos et vielä tiennyt. Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Tältä se jumalallinen vempele sitten näyttää – jos et vielä tiennyt. Kuva: Shutterstock

Kuukuppi on niin kätevä vempele, että se on saanut naiset ympäri maailmaa hulluiksi, suorastaan uskovaisiksi!

Täällä yksi niistä hulluista terve. Siis kuukuppikuntalaisista. Naisista, jotka ovat kokeneet ahaa-elämyksen alettuaa käyttää silikonista, luontoa säästävää kuukautissuojaa.

Se päivä mullisti ainakin minun elämäni! Kun otin kuukupin käyttöön, ei kertakäyttöisiin suojiin ollut enää paluuta. Alkuun puuha oli vähän kankeaa, myönnettäköön. Mutta kun opin oikean asettelun ja tyhjennysrytmin, elämäni on tuntunut kuukautisten aikaan käsittämättömän helpolta.

Tämän vuoksi minulla on pakottava tarve kertoa muillekin – vastaheränneille ja konkarikäyttäjille – vinkkejä kuukautiskupeista. Niitä listasi Bustle.com. Suurin osa on tuttua vanhaa juttua ainakin sellaisille, jotka ovat käyttäneet vuosia kuppia, mutta joukossa on muutama yllätyskin (esimerkiksi viimeinen kohta). Mukana myös muutama tärkeä havainto listan ulkopuolelta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuukuppivinkkejä arkea helpottamaan:

1. Se ei solahda sisään ilman harjoittelua. Anna aikaa! Älä hylkää kuppia heti ensimmäinen kokeilukerran jälkeen. Minulla (jutun kirjoittajalla) kesti kahdet kuukautiset, että opin löytämään sopivan paikan, jossa en tunne suojaa ollenkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Älä leikkaa "antennia" eli kuukupin päässä törröttävää silikonihäntää liian lyhyeksi. Se helpottaa tyhjentämistä eli kupin ulos ottamista silloin, kun ei jaksa tehdä kauheasti töitä lantionpohjalihaksillaan.

3. Huuhtele kuppi aina tyhjennyksen jälkeen ENSIN kylmällä vedellä ja pese vasta sitten kuumalla. Näin se ei tahraannu.

4. Kuukautiskupin kylkiäiseksi myydään usein sille tarkoitettua pesuainetta. Laimennettu väkiviinaetikka käy ihan yhtä hyvin. Varmista kuitenkin, mistä oma kuppisi on valmistettu, ja päätä pesuaine materiaalin mukaan.

5. Keitä kuppi aina kuukautisten jälkeen. Niin se odottaa sinua putipuhtaana seuraavaa kertaa varten. Pidä kattilassa kuplivaa vempelettä kuitenkin silmällä, ettei se pääse sulamaan. Älä keitä sitä liian kauan. Tarkista vielä käyttöohjeesta, millaista käsittelyä kuppisi kestää.

6. Jos vuotoa on runsaasti, käytä öisin varmuuden vuoksi pikkuhousunsuojaa tai sidettä. Jos kuukautiset ovat niukat, voit nukkua kunnon yöunet ilman tyhjennystä.

7. Puhdista kupin yläreunassa olevat ilmareiät vaikkapa vanhalla hammasharjalla ja lämpimällä vedellä. Jotta kuppi pysyisi hyvin paikoillaan, rei'issä ei saa olla töhnää. Venytä kupin reikiä hellästi lämpimän veden alla ja harjaile puhtaaksi.

8. Säilytä kuppia kuukautisten välillä hengittävästä materiaalista valmistetussa kangaspussukassa. Tällainen tulee usein kupin mukana.

9. Käy läpi eri asentoja ja etsi sellainen, jossa kupin asettaminen tuntuu mukavalta. Toisille paras on istuma-asento vessanpöntön päällä, toiset haluavat seistä tai vaikkapa kyykkiä lattialla.

Ja se maaginen viimeinen kohta:

10. Jos kuppisi on päässyt tummentumaan vuosien varrella, anna sille aurinkokylpy. Laita se hetkeksi vaikkapa ikkunalaudallesi, älä kuitenkaan suoraan auringonvaloon. Pian kuppisi on taas tavallinen pirtsakka itsensä.

Juttua muokattu 16.10.2015 klo 7.12.

Tuleeko kupista älykäs?

Tähän asti kuukuppi on ollut maailman yksinkertaisin vempele. Siinä ei paljon teknologialla koreilla! Nyt asia on kuitenkin muuttumassa. Mashable kertoi lokakuun alussa, että joukkorahoitusta keräävä pieni yritys kehittelee kuukuppia, joka lähettää Bluetooth-yhteydellä tietoja kuukautisista käyttäjän puhelimeen. Kuppi kerää tietoa esimerkiksi vuodon määrästä ja koostumuksesta ja tekee vertailuita aikaisempien kuukautisten vuotoihin. Se kertoo myös, milloin kuppi pitäisi tyhjentää tai vaihtaa.

Vierailija

loistava keksintö. Mooncup on hitusen isompi kuin suomalainen lunette. Mielelläni suosisin suomalaista mutta minulle lunette on liian pieni ja siksi se tippuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla