Dandoran terveyskeskus on auki yhdeksästä viiteen. Joskus vastaanotolle pääsee 30 minuutissa, joskus menee kaksi tuntia.
Dandoran terveyskeskus on auki yhdeksästä viiteen. Joskus vastaanotolle pääsee 30 minuutissa, joskus menee kaksi tuntia.

Miltä tuntuisi, jos raskauden ehkäisy pitäisi hoitaa salaa omalta mieheltä? Keniassa se voi olla naiselle ainoa mahdollisuus päättää itse tulevaisuudestaan.

Pienen, nuhjuisen huoneen keskellä on valkealla lakanalla päällystetty sänky. Sillä makaa pari-kolmekymppinen Nancy, käsi jännittyneillä kasvoillaan.

Hento tuulenvire käy sisään vaalean harsoverhon raosta, nurkassa on lavuaari, peili ja ämpäreitä. Terveyskeskuksen vastaanottohuoneeksi tämän tunnistaa vain metallikärrystä, jonka päällä lojuvat vihreä liina, sakset ja sideharsoa.

 


Klinikan työvälineet ovat yksinkertaiset.
Klinikan työvälineet ovat yksinkertaiset.

 

Kätilö Emmah Kariuki tunnustelee Nancyn käsivartta. Hän etsii sieltä ehkäisykapselia, joka vaihdetaan nyt uuteen.

– Laitan ensin puudutusainetta. Et tunne kipua, Emmah rauhoittelee.

Nancy makaa silmät kiinni ja irvistää, kun Emmah pistää. Käytävältä kuuluu lapsen huuto.

”Nyt voin nauttia seksistä ilman, että huoli raskaaksi tulemisesta pilaa sen.”

Nancy haluaa tällä kertaa viisivuotisen kapselin. Hän on menettänyt ainoan lapsensa ja haluaa toipua rauhassa.

– Nyt voin nauttia seksistä ilman, että huoli raskaaksi tulemisesta pilaa sen.

Mitä suomalaisnaisen elämä olisi ilman ehkäisyä? Sitä tulee harvoin ajatelleeksi, kun ehkäisykeinoja on käden ulottuvilla useita ja suurin huoli se, onko hormoniehkäisy hyvä vai paha asia. Täällä Kenian Nairobissa moni nainen ei ole koskaan edes kuullut ehkäisystä tai käyttää sitä salaa, koska miehet suhtautuvat siihen nihkeästi. Abortit ovat laittomia, mutta yleisiä.

Nancyn ehkäisykapseli on valmistettu Suomen Turussa, ja tänne Dandoran terveyskeskukseen sen on tuonut perhesuunnitteluhanke. Kansainvälinen hanke vie ehkäisyvälineitä ja -tietoutta kehitysmaiden naisille, ja sen missio on kapselia suurempi: parantaa naisten asemaa ja antaa heille mahdollisuus päättää tulevaisuudestaan itse.

 


Dandoran terveyskeskuksen yksi huone on varattu perhesuunnittelulle.
Dandoran terveyskeskuksen yksi huone on varattu perhesuunnittelulle.

 

Kapselin ansiosta Nancy saa päättää, milloin haluaa raskaaksi. Se ei ole itsestään selvää, sillä täällä ehkäisy on vielä tabu. Moni mies ei sitä halua, siitä ei puhuta.

Nancykin katsoo seinille, vastailee hiljaisella äänellä eikä halua esiintyä jutussa koko nimellään tai kasvoillaan.

Salaa tai ei ollenkaan

Kun puudutusaine on vaikuttanut, Emmah tekee Nancyn käsivarteen viillon. Nancy irvistää, vetää polvet koukkuun ja näyttää itkevän hetkenä minä hyvänsä. Pienen hakemisen jälkeen vanhan kapselin pää tulee esiin, ja Emmah vetää sen pois saksilla.

”Jos häntä ei satu, hän voi suositella tätä ystävälleenkin.”

Työvälineiden alkeellisuus puistattaa. Toimitusta on lähes brutaalia katsella, mutta Emmah kyselee koko ajan Nancyn vointia ja lupaa, että pian operaatio on ohi.

Ja onkin. Kohta vain laastari kertoo tehdystä toimenpiteestä.

– Olen ystävällinen, koska jos häntä ei satu, hän voi suositella tätä ystävälleenkin, Emmah sanoo.

Keniassa tieto ehkäisystä leviää usein nimenomaan naiselta toiselle. Valistustyötä tekevät myös koulutetut työntekijät, joiden joukossa on nykyään miehiäkin.

 


 

Tietoa tarvitaan erityisesti maaseudulla ja slummeissa. Alueelliset erot ovat Keniassa valtavat. Omakotitaloalueet, luksushotellit ja hökkelikylät seuraavat toisiaan. Modernit, kouluttautuneet kaupunkilaiset ymmärtävät ehkäisyn tärkeyden, mutta köyhimmillä alueilla naiset saattavat olla jatkuvasti raskaana.

Ehkäisyä käyttää noin 58 prosenttia naimisissa olevista kenialaisnaisista. Suosituin on kolmen kuukauden suojan antava ehkäisyruiske – se on helpoin ottaa salaa.

Pillereitä syö vain 13 prosenttia, kondomiin turvautuu 3 prosenttia naimisissa olevista naisista. Sen suurin ongelma on, että moni mies ei halua käyttää sitä.

Toiseksi yleisin ehkäisykeino on käsivarteen laitettava hormonikapseli. Perhesuunnitteluhankkeeseen se on valittu, koska se vaikuttaa pitkään eikä ehkäisyä tarvitse napsia päivittäin tai uusia parin kuukauden välein. Jos matka terveyskeskukseen on pitkä, moni nainen tekee mieluummin töitä kuin lähtee päiväksi klinikan jonoon.

”Jos mies saa tietää salailusta, se voi olla avioliiton loppu.”

Salailun helppouskin on syy, vaikka toiveena onkin, että asenteet saataisiin muuttumaan.

– Jos mies saa tietää salailusta, se voi olla avioliiton loppu. Ehkäisyn pitäisi olla yhteinen päätös, mutta suurin osa miehistä ei halua edes puhua siitä, perhesuunnittelukampanjan parissa työskentelevä Helen Mwathi sanoo.

Nairobissa asuva Helen työskentelee lääkeyhtiö Bayerin Itä-Afrikan-viestinnässä ja on hyvä esimerkki Kenian modernista kaupunkilaisesta. Hän uskoo asiaansa ja puhuu naisten puolesta suoraan ja tunteella.

– Tämä on tärkeä hanke, koska nyt naiset voivat itse suunnitella, kuinka monta lasta he haluavat ja voivat kasvattaa. Se on ihmisoikeus.

Penkin ainoa isä

Nancyn huoneen ulkopuolella, terveyskeskuksen odotustilassa istuu joukko nuoria äitejä ja suurin silmin katsovia lapsia. Kaikkialla on pimeää ja vähän nuhjuista. Pitkät penkit reunustavat seiniä, pöydillä lojuu paperipinoja ja pahvilaatikoita. Vähäinen valo siivilöityy sisään metallikaltereiden takaa, ja kuuma ilma seisoo hämärissä käytävissä.

 


Perhesuunnitteluklinikalla voi nähdä nykyään miehiäkin. Keniassa lapset merkitsevät myös sosiaaliturvaa vanhempiensa vanhuuden varalle.
Perhesuunnitteluklinikalla voi nähdä nykyään miehiäkin. Keniassa lapset merkitsevät myös sosiaaliturvaa vanhempiensa vanhuuden varalle.

 

Yhdellä penkillä mies pitää lasta sylissään. Se on täällä harvinainen näky.

– Hän on tuonut naisen klinikalle. Sitä ei yleensä tapahdu, Helen Mwathi sanoo.

Dandoran terveyskeskus palvelee noin 51000:ta ihmistä. Kun naiset tuovat lapsensa lääkäriin, heille kerrotaan myös ehkäisystä.

– Ihmisillä täytyy olla tietoa. On paljon naisia, jotka eivät edes tiedä, mikä ehkäisy on, Helen kertoo.

”On paljon naisia, jotka eivät edes tiedä, mikä ehkäisy on.”

Suomalaisen silmin Dandoran lähiö näyttää slummilta. Kadunvarsille on kasautunut roskaa, autonraatoja ja mutaa. Aaltopeltihökkeleissä myydään mitä uskomattomimpia asioita: sänkyjä, sipsejä, käytettyjä vaatteita, vesimelonia ja elektroniikkaromua. Ilma tuoksuu trooppiselta lämmöltä ja nahkealehtisiltä kasveilta.

Vaikka rikollisuus, huumeet ja prostituutio ovat täällä isoja ongelmia, alue on parempi kuin monet.

– Tämähän on ihan keskiluokkaa, Helen sanoo.

Silti nuorilla ja köyhillä ei ole aina varaa ehkäisyyn. Kun rahaa on niukasti, ensin hankitaan ruokaa.

Uskonto ja oma heimo

Ehkäisyvalistusta jarruttaa moni muukin asia. Esimerkiksi uskonnot, heimojen vanhat perinteet, harhaluulot ja kulttuuri, jossa asioista päättävät enimmäkseen miehet. Naisen asema on yhä hankala. Epäkohdista tiedetään, mutta niihin puuttuminen on puolitiessä.

– On paljon naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, seksuaalista väärinkäyttöä ja vahingollisia perinteitä, kuten naisten ympärileikkaus, Pohjoismaisen Afrikka-instituutin tutkija Sirkku Hellsten sanoo.

”Sukupuolten tasa-arvo on saatu paperilla eteenpäin, mutta maaseudulla naiset ovat hyvin alistuneessa asemassa.”

– Keniassa on paljon vahvoja naisia, politiikassakin, mutta yhteiskuntaa hallitsevat miehet. Sukupuolten tasa-arvo on saatu paperilla eteenpäin, mutta maaseudulla naiset ovat hyvin alistuneessa asemassa. Esimerkiksi masai-heimot ovat täysin miesten hallitsemia.

Paikalliset ovat niin protestantteja, katolilaisia kuin muslimeja, ja lisäksi on erilaisia perinneuskontoja.

– Kaikissa uskonnoissa seksuaalisuus on aika tabu, eikä ehkäisyä kannateta. Jos yhteisö on vanhoillinen tai mies ei hyväksy, on vaikea hakea ehkäisyä. Joskus päättämässä saattaa olla koko suku, miehen äiti tai oma äiti.

 


Ehkäisykapselin teho kestää viisi vuotta. Kapselin voi poistaa aiemminkin.
Ehkäisykapselin teho kestää viisi vuotta. Kapselin voi poistaa aiemminkin.

 

Lapsissa on yhä turva

Ehkäisy ei houkuttele myöskään siksi, että perhe on kenialaisille valtavan tärkeä. Yhteisöä halutaan jatkaa, ja lapset huolehtivat vanhoista vanhemmistaan.

– Perheet, joilla ei ole lapsia, nähdään jotenkin vajavaisina, ja naiset, jotka eivät synnytä, alempiarvoisina naisina, Sirkku Hellsten sanoo.

– En ole tavannut yhtä ainutta kenialaista naista, joka ei olisi halunnut lasta. Kaupungeissa kaksi kolme lasta riittää hyvin, mutta maaseudulla naisetkin näkevät lapset vanhuuden turvana, työvoimana ja sijoituksena.

Kenialaisperheissä on keskimäärin 3,9 lasta, ja maaseudulla seitsenlapsisetkin perheet ovat tavallisia. Lapsia kuolee paljon, ja jatkuvat raskaudet rasittavat naisten terveyttä. Moni menehtyy synnytykseen tai laittomaan aborttiin.

”En ole tavannut yhtä ainutta kenialaista naista, joka ei olisi halunnut lasta.”

Sirkku Hellsten uskoo, että kansainvälisistä perhesuunnittelukampanjoista on hyötyä, jos ne suunnitellaan paikallisten ehdoilla. Eli mietitään, mikä toimii juuri tässä kulttuurissa ja yhteisössä parhaiten.

– Kun projektit tulevat ulkopuolelta, paikalliset ajattelevat, että ne tuovat länsimaisia arvoja. Ajatellaan, että länsimaalaiset eivät arvosta perhettä ja pyrkivät rajoittamaan erityisesti afrikkalaista väestönkasvua.

Nuoret toivot

Mombasan maaseudulla Kilifissä ilmassa leijuu vahva savun ja palaneen puun tuoksu. Pöly lentää tieltä kasvoille, kun ohi vilahtavat pienet savimajakylät ja kilometrikaupalla peltoa.

Pyykkinarut on pingotettu palmujen väliin, heinikossa torkkuu yksinäinen aasi. Naiset kuokkivat pelloilla tai kantavat päänsä päällä polttopuita, vettä ja koreja. Miehet paistattelevat päivää palmujen varjossa.

Ehkäisyneuvontaa tarvitaan eniten täällä – kaukana modernisti ajattelevista kaupunkilaisista. Teoriassa seksivalistusta pitäisi olla jo koulussa, mutta käytännössä monet opettajat ovat edelleen konservatiivisia. Kilifin maakunnassa joka viides teinityttö tulee raskaaksi ja jättää siksi koulun kesken. Moni heistä tekee häpeän takia laittoman abortin. Nuorimmat raskaaksi tulleet ovat olleet 9-vuotiaita.

Iloisensininen Kilifin terveysasema on pieni. Sisällä vain vaatimaton sermi erottaa potilassängyn ja toimiston puisen vastaanottopöydän. Lapset kurkkivat huoneeseen revenneiden moskiittoverkkojen välistä.

 


”Ehkäisy antaa aikaa miettiä ja hyvän tulevaisuuden perheelle. Se on auttanut monia täällä”, Emily sanoo.
”Ehkäisy antaa aikaa miettiä ja hyvän tulevaisuuden perheelle. Se on auttanut monia täällä”, Emily sanoo.

 

Sängyllä makaa Emily Kadzo, 21. Lääkäri on juuri asentanut hänen käsivarteensa ehkäisykapselin.

– Sattui vähän, mutta nyt olen ok, Emily hymähtää.

Emily kuuli ehkäisystä sairaalassa synnyttäessään ensimmäisen lapsensa kolme vuotta sitten. Hän on itse kuusilapsisesta perheestä mutta selvästi osa muutoksen sukupolvea. Hän ei arastele puhua ehkäisystä, haluaa suunnitella lapsilukunsa ja on uskaltanut kertoa kapselista sekä miehelleen että äidilleen.

– Kun sain tietoa ehkäisystä, menin kotiin ja kerroin miehelleni. Hän sanoi, että tämä olisi hyväksi perheellemme. Kaikki miehet eivät ole samanlaisia.

”Nykyään moni nainen käyttää ehkäisyä. Muuten voi saada lapsen joka vuosi.”

Emily uskoo, että ehkäisy auttaa naisia, ja on puhunut siitä ystävilleen.

– Nykyään moni nainen käyttää ehkäisyä. Muuten voi saada lapsen joka vuosi. Ei saa hyvää koulutusta ja on edelleen kotona, jopa kadulla.

– Ehkäisy antaa minulle mahdollisuuden etsiä töitä ja pojalleni mahdollisuuden mennä kouluun. Jos työtä ei ole, elämä täällä on kovaa.

Jos rahaa olisi, Emily haluaisi opiskella kampaajaksi. Nyt perheeseen kuuluu aviomies ja 3-vuotias poika, tulevaisuudessa ehkä kaksi muutakin lasta.

– Kolme lasta on tarpeeksi. Kun olisi vielä kaksi tyttöä, olisi täydellistä.

Raha pyörittää muutosta

Vaikka moni nainen joutuu vielä salaamaan ehkäisyn puolisoltaan, tulevaisuus on toinen. Välillä Kilifin ehkäisyklinikalle tulee jo naisia miehensä lähettäminä.

Rutiköyhällä maaseudulla ehkäisyn käyttöä puoltaa ennen kaikkea raha: kun lapsia on vähemmän, he saavat paremman elämän ja koulutuksen.

– Ennen tehtiin paljon lapsia, koska iso osa heistä kuoli. Se on muuttunut, mutta jotkin yhteisöt eivät ole muuttuneet, Helen Mwathi sanoo.

Aviopari Robert Mwarome ja Elizabeth Juma ovat kuulleet ehkäisystä juuri täältä. Pariskunnalla on kolme 2–7-vuotiasta lasta, ja joskus voisi hankkia lisääkin, muttei vielä hetkeen.

Robert uskoo, että ehkäisystä hyötyy koko perhe.

– Se on tuonut elämänhallintaa ja aikaa etsiä työtä.

Ehkäisykapselin hankkiminen oli alun perin hänen ideansa. Elizabeth nyökkää vieressä – päätös oli hyvä.

Robert on kymmenlapsisesta perheestä, mutta haluaa ajatella kolmen lapsensa parasta. Jos lapsia ei synny joka vuosi, heidät on ehkä varaa laittaa kouluun.

 


”Ehkäisy antaa mahdollisuuden saada lapset kouluun”, Elizabeth ja Robert sanovat.
”Ehkäisy antaa mahdollisuuden saada lapset kouluun”, Elizabeth ja Robert sanovat.

 

Wasi Ngumbao ja Rehema Katana ovat olleet naimisissa 20 vuotta. Vanhin viidestä lapsesta on 17-vuotias, nuorin viisi.

Rehemalla on ollut ehkäisykapseli jo neljä vuotta. Kun se vanhenee, hän aikoo laittaa heti uuden. Lapsia on jo riittävästi.

– Ehkäisy on tärkeää, koska nyt lapset voivat hyvin, Rehema sanoo.

– Ja rahaa on enemmän, Wasi lisää.

”Ehkäisy on tärkeää, koska nyt lapset voivat hyvin.”

Kolme lapsista käy jo yläastetta, ja nyt kaksi muutakin saadaan ehkä kouluun.

– Elämä täällä on taloudellisesti rankkaa, ja siksi emme halua enempää lapsia. Voin huolehtia tästä perheestä, mutta en isommasta, Wasi sanoo.

– Olemme onnellisia näistä viidestä.

Kenian maaseudulla uskotaan muutokseen, ja se on jo alkanut. Ehkäisyä käyttävien naisten määrä on kasvanut, kampanjat ympärileikkausta vastaan tuottavat hiljalleen tulosta ja hiv-tartuntojen määrä on lähtenyt laskuun. Myös miesten asenne muuttuu hiljalleen.

Sirkku Hellsten uskoo, että toivoa on.

– Kenialaiset ovat suhteellisen avoimia mieleltään. He ottavat vastaan ideoita ja näkevät, miksi kannattaa käyttää ehkäisyä.

Kilifissä toivon voi lähes tuntea. Miehet osallistuvat, naiset puhuvat, sairaanhoitajien äänestä kuuluu usko.

 

Tästä on kyse

Kansainvälisen perhesuunnitteluhankkeen takana ovat esimerkiksi Ruotsin ja Yhdysvaltain hallitukset, Bill ja Melinda Gates Foundation, Clinton Health Access -järjestö ja lääkeyritys Bayer.

Hankkeen ehkäisykapselit valmistetaan ja kehitetään Bayerin tuotantolaitoksessa Turussa.

Hankkeen rahoittajat ostavat ehkäisykapselin Bayerilta noin puolella sen normaalihinnasta, ja naisille se on ilmainen.

Neljä vuotta käynnissä ollut hanke jatkuu ainakin vuoteen 2018 asti.

Rintojen kivut ovat naisille yleinen vaiva. Useimmiten turvotuksesta ja aristuksesta ei tarvitse olla huolissaan.

Kipu rinnoissa tai toisessa rinnassa on yleinen vaiva kaikenikäisillä naisilla, ja se liittyy useimmiten ihan normaaliin rintarauhasen toimintaan. Yleisyydestään huolimatta turvotus, kosketusarkuus ja kipu herättävät monissa huolta. Ensimmäinen ajatus kivun iskiessä on helposti rintasyöpä.

Jos syöpäpaniikki on iskenyt sinuunkin, muista, että rinnassa tuntuvan kivun syy on harvoin pahanlaatuinen. Rintojen kivuista kärsivän naisen mammografialöydös on useimmiten normaali, eli syöpää ei löydy.

Listasimme yleisimmät syyt, joista rintojen tai rinnan kiputilat voivat johtua:

1. Kuukautiset

70–80 prosenttia rintojen kivusta on syklistä, eli se liittyy kuukautiskiertoon ja toistuu yleensä noin viikkoa ennen kuukautisia. Syypää on kehon estrogeeni- ja progesteronitasoissa, jotka heittelehtivät kierron mukaan.

70–80 prosenttia rintojen kivusta on syklistä, eli se liittyy kuukautiskiertoon ja toistuu yleensä noin viikkoa ennen kuukausia.

Syklinen kipu tuntuu useimmiten kummassakin rinnassa turvotteluna ja arkuutena. Se voi säteillä rinnoista myös kainaloihin ja olkavarsiin.

2. Raskaus tai imettäminen

Raskauden aikana rintakudos kasvaa, maitorauhaset kehittyvät ja nännit muuttuvat herkemmiksi. Samalla rinnat voivat kipeytyä. Raskauden aiheuttama rintojen kipu hellittää usein raskauden toisella kolmanneksella.

Lapsen syntymän jälkeen imettäminen voi aiheuttaa rintojen arkuutta ja kipuja. Nännit ovat imetyksen aikana kovilla, ja rinnat voivat olla turvoksissa.

3. Lääkitys

Hormonaalinen ehkäisy ja jotkut lapsettomuushoidoissa käytettävät hormonihoidot voivat aiheuttaa rintojen kipuja. Myös vaihdevuosioireiden hormonikorvaushoitojen on huomattu aiheuttavan yleisenä sivuvaikutuksena rintojen arkuutta ja turvotusta. Oire menee yleensä melko nopeasti ohi, mutta se saattaa olla myös merkki vääränlaisesta annostuksesta.

Hormonaalinen ehkäisy ja jotkut lapsettomuushoidoissa käytettävät hormonihoidot voivat aiheuttaa rintojen kipuja.

Yleensä lääkkeiden sivuvaikutus johtuu siitä, että ne sisältävät runsaasti estrogeenia. Rintojen kivuista voi mahdollisesti päästä eroon, jos lääkitys vaihdetaan vähemmän estrogeenia sisältävään vaihtoehtoon.

Myös jotkut masennuslääkkeet ja sydänlääkkeet voivat aiheuttaa rintojen kipuja.

4. Vyöruusu

Vesirokkoviruksen aiheuttama vyöruusu voi aiheuttaa rinnoissa voimakkaan toispuoleisen kiputilan. Se voi säikäyttää pahastikin, koska oireet ovat usein kovia ja vyöruusulle tyypillinen rakkulainen ihottuma ilmestyy vasta pari päivää kivun jälkeen.

5. Jumiutuneet lihakset

Kipu rintojen alueelle voi säteillä monesta paikasta vartaloa, kuten kipeästä selästä tai jopa jaloista. Lihaskipuun tehoaa parhaiten venyttely ja lepo.

Jos kipu lähtee säteilemään vasempaan käteen tai hengittäminen on vaikeaa, ota heti yhteyttä lääkäriin. Kyseessä voi olla sydänkohtaus.

Liian isot tai liian pienet rintaliivit voivat aiheuttaa kipuja missä tahansa rintojen alueella.

6. Suuret rinnat

Kookkaat rinnat voivat aiheuttaa monenlaisia vaivoja kovista selkäkivuista aina rintojen venymiseen, joka sekin aiheuttaa kipuja. Isorintaisen kannattaa hankkia tarpeeksi tukevat liivit. Myös rintojenpienennysleikkaus voi olla vaihtoehto.

7. Vääränlaiset liivit

Liian isot tai liian pienet rintaliivit voivat aiheuttaa kipuja missä tahansa rintojen alueella. Jos kaipaat vinkkejä sopivien liivien ostamiseen, lue tämä juttu:


8. Rintatulehdus

Rintatulehdusta esiintyy kaikenikäisillä naisilla. Erityisen yleinen se on imettävillä naisilla, mutta sitä esiintyy myös naisilla, jotka eivät imetä. Tulehdus voi olla bakteerin aiheuttama, mutta aina ulkoista syytä ei löydy. Nykytiedon mukaan kylmä ei aiheuta tulehdusta, vaikka monet imettävät äidit kokevatkin kylmän herkistävän tulehduksille.

9. Rinnan kysta

Rintoihin voi myös muodostua hyvänlaatuisia kystia, jotka voivat aiheuttaa arkuutta ja kipuja. Kystat voivat kasvaa jopa parin senttimetrin kokoisiksi. Kystat näkyvät selvästi ultraäänitutkimuksessa ja ne voidaan tyhjentää lääkärin vastaanotolla.

Mitä jos kipu on sittenkin rintasyöpä?

Kipu rinnassa saattaa toki olla merkki rintasyövästä. Kipu rinnassa on kuitenkin hyvin harvoin ainoa tai ensimmäinen syövän merkki. Ensimmäinen oire on yleensä kivuton kyhmy, joka aristaa. Tästä syystä omat rinnat kannattaa tarkistaa tasaisin väliajoin.

Jos rintojen tai rinnan kipu on epätavallista, selvästi tiettyyn kohtaan paikantuvaa ja jatkuvaa, tilanne kannattaa käydä selvittämässä lääkärin pakeilla. 

Lähteet: Mehiläinen, Terveyskirjasto, Terveyskirjasto, Duodecim, Health

Juuri oikean määrän kahvia juovilla on pienempi kuolinriski kuin muilla. 

Kuinka monta kupillista kahvia juot päivässä? Jos vastaus on kolme tai neljä kupillista, onnittelut: moni terveysriski on sinun kohdallasi pienempi kuin kahvin suurkuluttajilla ja niillä, jotka eivät lainkaan juo kahvia. 

Tiedejulkaisu BMJ:ssä julkaistun tuoreen tutkimuksen mukaan kolmesta neljään kahvikupillista päivässä on määrä, johon liittyy pitkä lista alentuneita terveysriskejä. Johtopäätös perustuu kymmeniin aiempiin kahvin terveysvaikutuksia koskeviin tutkimuksiin.

Aiemmissakin tutkimuksissa on tultu siihen johtopäätökseen, että kohtuullinen kahvin nauttiminen ei ole ainakaan terveysuhka. Esimerkiksi kesällä ilmestyneen tutkimuksen johtaja Marc Gunter linjasi näin:

– Voi sanoa, että kohtuullinen kahvinjuonti – maksimissaan kolme kuppia päivässä – ei tee terveydelle hallaa ja voi olla osa terveellistä ruokavaliota.

Pitkä lista hyviä vaikutuksia

Tuoreimman kokoomatutkimuksen mukaan näiden kaikkien terveysongelmien riski pienenee, jos kulauttaa kolmesta neljään kahvikupillista päivässä:

  • Sydän- ja verisuonitaudit
  • Monet erilaiset syövät, kuten melanooma ja maksasyöpä
  • Maksasairaudet, kuten maksakirroosi
  • Metabolinen oireyhtymä
  • Parkinsonin tauti
  • Masennus
  • Alzheimerin tauti

Lisäksi tutkijat totesivat, että maltillisesti kahvia juovien kuolinriski ylipäätään on pienempi kuin muiden. Ei hullummin muutamalta kahvikupposelta!

Ei suoraa syy-seuraussuhdetta

Tutkimuksessa havaittiin maltillisen kahvinjuonnin lisäävän vain yhtä riskiä: tutkimuksen mukaan kahvia juovilla naisilla on korkeampi luunmurtumien riski kuin niillä, jotka eivät juo kahvia. Lisäksi raskausaika tekee poikkeuksen terveysriskien suhteen. Kahvinjuonti raskauden aikana on yhdistetty esimerkiksi lapsen alhaiseen syntymäpainoon. 

Kokoomatutkimuksesta kirjoittaneessa Bustlessa huomautetaan, että tutkimustulokset eivät tarkoita suoria syy-seuraussuhteita. Kolmesta neljään kuppia kahvia päivittäin juovilla on tutkitusti vähemmän terveysongelmia kuin muilla, mutta ei voida sanoa, että se johtuisi vain kahvinjuonnista. 

Pelkkä kahvin kittaaminen ei siis välttämättä ehkäise tehokkaasti terveysongelmia. On mahdollista, että sellaiset ihmiset, jotka juovat kolmisen kuppia kahvia päivässä, sattuvat elämään muutenkin aika terveellisesti. 


Vielä kun tietäisi kahvikupin koon

Jos kerran kolme tai neljä kuppia kahvia päivässä on juuri oikea määrä terveyden ja hyvinvoinnin kannalta, minkä kokoisista kupeista on kyse? Sitä tutkimus ei valitettavasti kerro.

Tieto olisi melkoisen olennainen, sillä kolme pientä posliinikupillista ja neljä lähes puolilitraista jättimukillista ovat aivan eri asioita. Bustlessa kuitenkin arvioidaan, ettei tutkimuksessa luultavasti ole kyse kovin suurista mukillisista.

Kysely

Kuinka monta kupillista kahvia juot päivässä?