Me Naiset
|
Essi Myllyoja
Tärinäterapia kehitettiin kriisialueille auttamaan trauman kokeneita, mutta yhtä hyvin sillä voi laukaista työstressiä. Kuva: Shutterstock
Tärinäterapia kehitettiin kriisialueille auttamaan trauman kokeneita, mutta yhtä hyvin sillä voi laukaista työstressiä. Kuva: Shutterstock

Harjoituksessa puretaan stressiä ja kehon jännitystiloja tärisemällä.

Nainen videolla tärisee kuin epilepsiakohtauksen kourissa. Kyse ei kuitenkaan ole sairauskohtauksesta, vaan TRE-harjoitusmuodosta, niin kutsutusta tärinäterapiasta, jonka avulla voi purkaa stressiä tai trauman aiheuttamia jännitystiloja.

TRE lyhenne tulee sanoista Tension Trauma Release Exercise. Ideana on saada yksinkertaisen liikesarjan avulla kehossa aikaan kokonaisvaltainen vapina, joka näyttää holtittomalta mutta rentouttaa lihaksia voimakkaasti.

Menetelmän on kehittänyt amerikkalainen traumaterapeutti David Berceli. Hän huomasi kriisialueilla työskennellessään, että eläimet ja pienet lapset tärisivät aina uhkaavan tilanteen jälkeen, kun taas aikuisten olemus pikemminkin jäykistyi. Berceli päätteli, että tärinä on osa kehon luonnollista palautumisprosessia, mutta aikuiset estivät palautumisen omalla käytöksellään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

TRE-menetelmässä rentoutumisen edellytyksenä onkin kontrollin ja hallinnan tunteesta luopuminen; kehon hallitsematon nykiminen voi nimittäin tuntua myös pelottavalta. Harjoituksen nimeen vannovat kuitenkin kertovat, että rentouttavan vaikutuksen huomaa heti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kriisialueilla ei ole mahdollista auttaa ainakaan kaikkia perinteisin psykoterapeuttisin keinoin. Berceli kehitti menetelmän myös kriisityöntekijöitä silmällä pitäen: heilläkin on tarve päästä purkamaan kokemaansa, mutta usein se ei ole ainakaan heti mahdollista. Tärinäterapian avulla kehon yliviritystilaa voi helpottaa helposti ja missä vain. Menetelmää on käytetty niin luonnonkatastrofialueilla kuin amerikkalaisten sotilaiden kotiuttamisen yhteydessä.

Maailmalla harjoitus on noussut ilmiöksi, ja myös Suomesta löytyy jo TRE-ohjaajia. Netistä löytyy paljon opasvideoita. Vaikka tärinän aikaansaavat liikkeet eivät ole vaikeita, omin päin ei aloittelijan kannata lähteä täristelemään. Kursseja järjestää muun muassa TRE Finland -yhdistys. 

Psykologi

On tärkeä muistaa, että menetelmää EI suositella jos on raskaana, epilepsiaa, sydänongelmaa. Myös traumat voivat aktivoitua. 

Vinkki

yks kaks hyppy kirjoitti:
Kyllä taas on uusi villitys tulossa. Mihinkä jäi se normaali voimistelu venytyksineen? Kaikki erikoinen kiehtoo, niin ruoissa kuin ihmisissä. Kenenkä on vastuu kun näitä ns. harjotteita tekee esim. mielenterveydeltään heikko ihminen? Jos vaikka meneekin pieleen tuo rentoutus. Kävely ja normaali tunteitten purkaminen vaikka murisemalla itsekseen, saa vastaavanlaista rentoutumista aikaan, voi hellitä vaikka se ihana naurukin perään kun miettii murisemistaan. Nauru hieroo syviä lihaksiamme ja siitäkös rentoudutaan.

No mites olis normaali seksi terapia, siinä törinää piisaa ja maailma näyttää taas valoisammalta:)

Sisältö jatkuu mainoksen alla