Aijai, monesko viinilasi tällä viikolla? Ja mitäs se kellokin on, huomenna on kuule työpäivä. Kuva: Shutterstock
Aijai, monesko viinilasi tällä viikolla? Ja mitäs se kellokin on, huomenna on kuule työpäivä. Kuva: Shutterstock

Kaikillahan meillä on huonoja tapoja. Jotkin niistä ovat kuitenkin terveyden kannalta pahempia kuin toiset. Kun karistat nämä, parannat mahdollisuuksiasi pysyä terveenä.

Refinery29-sivusto listasi huonot tavat, jotka jatkuessaan aiheuttavat terveyspulmia. Syyllistytkö sinä näihin?

1. Istut lysyssä

Kun istuu päivän tietokoneen ääressä, loppupäivästä nenä melkein jo hipoo ruutua. Istuma-asentoa saattaa olla hankalaa muistaa korjata varsinkin kiireisinä päivinä.

Näin korjaat tilanteen: Istu mahdollisimman syvällä tuolissasi. Aina, kun huomaat ryhtisi alkavan lysähtää, paina selkärankaasi selkänojaa vasten. Tärkeää on myös muistaa nousta ylös kerran tunnissa, vaikka sitten vain piipahtaa kollegan työpisteellä.

2. Tissuttelet liian tiheästi

Jos huomaat suuntaavasi parille töidenjälkeiselle drikille vähän joka toinen päivä tai kipottelevasi kotisohvalla, juot todennäköisesti liikaa.

Näin korjaat tilanteen: Sen sijaan, että tilaisit toisen oluen tai lasillisen viiniä, koska muutkin nyt tilaavat, vaihda alkoholittomaan vaihtoehtoon. Baarimikolta löytyy varmasti herkullisempia vaihtoehtoja kuin iänikuinen kevytcola.

3. Syöt mitä sattuu

Kiireisinä päivinä aterioiden suunnittelu tuntuu vaativan aivan liikaa vaivannäköä. Sen sijaan ahmaiset pahimpaan nälkään pullapalan ja lounaaksi nopean roiskeläppäpizzan. Kaloreita saat paljon, ravintoaineita et juurikaan.

Näin korjaat tilanteen: Jos työpaikallasi on lounasruokala, niin käy siellä, hyvä ihminen. Kunnon lounaaseen käytetty puolituntinen maksaa kyllä itsensä takaisin hyvänä työvireenä. Tai panosta terveellisiin eväisiin, jotka valmistat jo edellisiltana kotona.

Kokeile vaikka näitä bento boxeja.

4. Tupakoit "ihan vain satunnaisesti"

Vaikka röökaisit vain yhden savukkeen parissa viikossa, lisäät silti esimerkiksi riskiäsi sairastua esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin.

Näin korjaat tilanteen: Älä pidä röökejä kotonasi ja kerro ystävillesi, että yrität päästä eroon satunnaisestakin tupruttelusta. Voit myös tehdä kaverisi kanssa sopimuksen, että maksat hänelle jonkin tietyn rahasumman joka kerta, kun vaikkapa erehdyt pyytämään tulta.

Lisää vinkkejä tumppaamiseen löytyy esimerkiksi täältä.

5. Viivytät nukkumaanmenoa

Päätit sitten hoitaa vielä yhden asian ennen kuin painut pehkuihin? Ehkä saatkin aikaiseksi jotain järkevää, mutta se tapahtuu seuraavan päivän vireytesi  kustannuksella. Useimmat aikuisetkin tarvitsevat kahdeksan tunnin unet, joten vakiintuneessa nukkumaanmenoajassa olisi hyvä pysyä.

Näin korjaat tilanteen: Jos sinulla on vielä illalla jäljellä tsiljoona ihan heti hoidettavaa hommaa, kirjoita niistä lista. Monista valtavan tärkeistä asioista tuleekin vähemmän tärkeitä, kun ne saa ulos päästään. 

Täältä näet, mitä asioita ei kannata pohtia ennen unta. 

6. Juot liikaa sokerin korvikkeita

Nollakaloriset juomat tuntuvat viattomalta paheelta, mutta terveellisiä ne eivät ole. Myös keinotekoiset makeutusaineet saattavat tutkimuksen mukaan sotkea aineenvaihduntaa ja kroppa alkaa janota lisää makeita herkkuja.

Näin korjaat tilanteen: Pidä aina varalla vesipulloa, jotta et tule turvautuneeksi limuihin. Yksinkertaista mutta toimivaa.

7. Kuhertelet pädisi kanssa pedissä

Vielä yksi jakso Orange is the New Blackia tai ihan pari kissavideota? Houkuttelevaa, mutta ei viisasta yöunien kannalta. Älylaitteiden näytöt hehkuvat sinistä valoa, joka saattaa sotkea pahasti unirytmiä, koska ne vähentävät unihormoni melatoniinin määrää elimistössä.

Näin korjaat tilanteen: Jos haluat lukea tai kuunnella musiikkia ennen yöunia, turvaudu perinteisiin kirjoihin tai levyihin. 

Gynekologilla käymiseen kuuluu, että joku juttelee sinulle jalkojesi välistä. Se tekee monista jutuista vähän outoja.

Gynekologikäynti voi jäädä mieleen rutiinisuorituksena tai jättää lähtemättömän vaikutuksen. Jos joku kehuu munasarjoja kauniiksi, kommentti yllättää eikä unohdu ihan heti, sillä asiasta tuskin oli itse tietoinen.

Maria Veitola pyysi Instagramissa seuraajiltaan kokemuksia sekä hauskoista että vähemmän hauskoista gynekologien heitoista.

Niitähän riitti. Moni Marian Instagram-seuraajista oli sitä mieltä, että gynekologit jos jotkut ovat todellisia sutkauttelun mestareita – osa tahallaan, osa ihan vahingossa.

Tässä Marialle kerrotuista gynekologikokemuksista hauskimpia ja omituisimpia:

”Ei ole tapahtunut mitään ydinräjähdystä”, gynekologi oli todennut synnytyksen jälkeen eräälle kommentoijalle.

”Asuin Herttoniemessä Susitiellä. Gynekologi katsoi henkilötietojani ja sanoi: ’Jaaha asut Susitiellä, sinne jos lähtee saatille saattaa tulla hukkareissu.’ Hänestä tuli omalääkärini moneksi vuodeksi”, yksi keskusteluun osallistunut muisteli.

Aina gynekologien jutut eivät liity alapäähän, huomautti yksi keskustelijoista. ”Mulle gyne sanoi tutkimuksen jälkeen, että ’taisit olla aika rauhallinen lapsi?’ Ensinnäkin hämmästyin, koska äiti on aina kertonut, että olin maailman rauhallisin vauva ja toiseksi mietin, et mistä toi gyne sen näkee? Totesin gynelle, että hän on oikeassa, et kuinka niin? Gyne siihen: ’Ihan sun nimestä päättelin.’”

 ”Hänestä tuli omalääkärini moneksi vuodeksi.”

”Kierukan vaihdossa sain kuulla olevani ’hankala tapaus’. Kaksi naislääkäriä ja naisterkka tuijotteli siinä jalkoväliä ja pohti mitä tehdään. ’Jospa varaillaan aika sille miesgynelle kun sillä on enemmän kokemusta näistä vehkeistä.’”

Kohdunkaulaa vaikka muille jakaa

Joskus lääkärit myös ovat hyvin innoissaan omasta erikoisalastaan, niin oudolta kuin se potilaasta tai asiakkaasta tuntuukin.

”Kyllä muuten näistä lanteista sitten lähtee! Joo, kyllä, ihan täydellinen synnyttäjän lantio”, kokenut miesgynekologi oli kehunut parikymppistä asiakastaan.

”Täällähän on kohdunkaulaa vaikka muille jakaa”, eräälle oli todettu ultraäänitutkimuksessa.

Muutama kommentoija ihmetteli, miksi lääkärit haluavat aina esitellä löydöksiään: ”Kesken tutkimuksen gyne kehui, että kohdunkaula näyttää niin somalta – ihan ruusun nupulta. ’Haluatko nähdä!’ Ennen kun ehdin vastata mitään gyne oli laittanut käteeni peilin ja siirtänyt sen haarojen väliin. Hämilläni totesin vaan, että niinpä näyttää.”

Monet suomalaisten suosikkiruuat sisältävät mahdollisesti syöpää aiheuttavaa akryyliamidia. Listasimme vinkit, joiden avulla sitä voi vältellä.

Oletko koskaan kuullut akryyliamidista? Jos sana ei soita päässä kelloja, tässä pieni tietoisku:

Akryyliamidi on kemiallinen ainesosa, jota muodostuu moniin elintarvikkeisiin, kun niitä valmistetaan. Erityisesti sitä muodostuu silloin, kun tärkkelyspitoisia ruokia kuten perunaa, makaronia tai leipää friteerataan, paistetaan tai paahdetaan. Joissain ruuissa sitä on jo siinä vaiheessa, kun kuluttaja nappaa tuotteen kaupanhyllyltä.

Vaikka akryyliamidi on ruoka-aineissa varsin yleinen tuttavuus, tieten tahtoen sitä ei todellakaan kannata nauttia. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n mukaan elintarvikkeissa esiintyvä akryyliamidi voi lisätä riskiä sairastua syöpään.

Eniten akryyliamidia on mitattu esimerkiksi perunalastuissa, ranskanperunoissa, näkkileivissä, kekseissä, aamiaismuroissa ja kahvissa. Myös ruisleivissä voi olla akryyliamidia.

Tällä hetkellä ruuan sisältämän akryyliamidin ja syövän yhteys ei ole vielä ihan selvä. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kuitenkin kehottaa välttämään sen nauttimista.

Listasimme 4 vinkkiä, joiden avulla se onnistuu:

1. Vaihda vaaleapaahtoinen kahvi tummapaahtoiseen

Yksi isoimmista akryyliamidin lähteistä suomalaisten ruokavaliossa on kahvi. Syy on siinä, että iso osa suomalaisista nauttii sumppia päivittäin huomattavia määriä.

Kahvilla on kuitenkin myös lukuisia myönteisiä terveysvaikutuksia, eivätkä viranomaiset kehota luopumaan kaffesta tyystin. Sen sijaan yksi muutos omiin kahvitottumuksiin kannattaa tehdä. Kaupanhyllyltä kannattaa ehdottomasti valita tummapaahtoinen kahvipaketti vaalepaahtoisen sijaan, Evira kertoo. Tummapaahtoinen kahvi sisältää vähemmän akryyliamidia kuin vaalepaahtoinen, nimenomaan juuri näin päin.


2. Suosi vaaleaa paistopintaa

Esimerkiksi paahtoleivän ja ranskanperunoiden akryyliamidipitoisuus kasvaa sen mukaan mitä tummemmaksi leipä ja ranskalaiset paahdetaan tai paistetaan.

3. Etsi parempi vaihtoehto

Kaupan kekseistä on mitattu korkeita akryyliamidimääriä. Evira kehottaakin korvaamaan keksit vähemmän akryyliamidia sisältävillä pullilla. Ransikset virasto suosittelee korvaamaan keitinperunoilla.

4. Syö monipuolisesti

Eviran mukaan loppupeleissä yksi parhaista tavoista vähentää akryyliamidin saantia on syödä yleisten ravintosuositusten mukaan eli ”monipuolisesti, vaihtelevasti ja kohtuullisesti”.