Aijai, monesko viinilasi tällä viikolla? Ja mitäs se kellokin on, huomenna on kuule työpäivä. Kuva: Shutterstock
Aijai, monesko viinilasi tällä viikolla? Ja mitäs se kellokin on, huomenna on kuule työpäivä. Kuva: Shutterstock

Kaikillahan meillä on huonoja tapoja. Jotkin niistä ovat kuitenkin terveyden kannalta pahempia kuin toiset. Kun karistat nämä, parannat mahdollisuuksiasi pysyä terveenä.

Refinery29-sivusto listasi huonot tavat, jotka jatkuessaan aiheuttavat terveyspulmia. Syyllistytkö sinä näihin?

1. Istut lysyssä

Kun istuu päivän tietokoneen ääressä, loppupäivästä nenä melkein jo hipoo ruutua. Istuma-asentoa saattaa olla hankalaa muistaa korjata varsinkin kiireisinä päivinä.

Näin korjaat tilanteen: Istu mahdollisimman syvällä tuolissasi. Aina, kun huomaat ryhtisi alkavan lysähtää, paina selkärankaasi selkänojaa vasten. Tärkeää on myös muistaa nousta ylös kerran tunnissa, vaikka sitten vain piipahtaa kollegan työpisteellä.

2. Tissuttelet liian tiheästi

Jos huomaat suuntaavasi parille töidenjälkeiselle drikille vähän joka toinen päivä tai kipottelevasi kotisohvalla, juot todennäköisesti liikaa.

Näin korjaat tilanteen: Sen sijaan, että tilaisit toisen oluen tai lasillisen viiniä, koska muutkin nyt tilaavat, vaihda alkoholittomaan vaihtoehtoon. Baarimikolta löytyy varmasti herkullisempia vaihtoehtoja kuin iänikuinen kevytcola.

3. Syöt mitä sattuu

Kiireisinä päivinä aterioiden suunnittelu tuntuu vaativan aivan liikaa vaivannäköä. Sen sijaan ahmaiset pahimpaan nälkään pullapalan ja lounaaksi nopean roiskeläppäpizzan. Kaloreita saat paljon, ravintoaineita et juurikaan.

Näin korjaat tilanteen: Jos työpaikallasi on lounasruokala, niin käy siellä, hyvä ihminen. Kunnon lounaaseen käytetty puolituntinen maksaa kyllä itsensä takaisin hyvänä työvireenä. Tai panosta terveellisiin eväisiin, jotka valmistat jo edellisiltana kotona.

Kokeile vaikka näitä bento boxeja.

4. Tupakoit "ihan vain satunnaisesti"

Vaikka röökaisit vain yhden savukkeen parissa viikossa, lisäät silti esimerkiksi riskiäsi sairastua esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin.

Näin korjaat tilanteen: Älä pidä röökejä kotonasi ja kerro ystävillesi, että yrität päästä eroon satunnaisestakin tupruttelusta. Voit myös tehdä kaverisi kanssa sopimuksen, että maksat hänelle jonkin tietyn rahasumman joka kerta, kun vaikkapa erehdyt pyytämään tulta.

Lisää vinkkejä tumppaamiseen löytyy esimerkiksi täältä.

5. Viivytät nukkumaanmenoa

Päätit sitten hoitaa vielä yhden asian ennen kuin painut pehkuihin? Ehkä saatkin aikaiseksi jotain järkevää, mutta se tapahtuu seuraavan päivän vireytesi  kustannuksella. Useimmat aikuisetkin tarvitsevat kahdeksan tunnin unet, joten vakiintuneessa nukkumaanmenoajassa olisi hyvä pysyä.

Näin korjaat tilanteen: Jos sinulla on vielä illalla jäljellä tsiljoona ihan heti hoidettavaa hommaa, kirjoita niistä lista. Monista valtavan tärkeistä asioista tuleekin vähemmän tärkeitä, kun ne saa ulos päästään. 

Täältä näet, mitä asioita ei kannata pohtia ennen unta. 

6. Juot liikaa sokerin korvikkeita

Nollakaloriset juomat tuntuvat viattomalta paheelta, mutta terveellisiä ne eivät ole. Myös keinotekoiset makeutusaineet saattavat tutkimuksen mukaan sotkea aineenvaihduntaa ja kroppa alkaa janota lisää makeita herkkuja.

Näin korjaat tilanteen: Pidä aina varalla vesipulloa, jotta et tule turvautuneeksi limuihin. Yksinkertaista mutta toimivaa.

7. Kuhertelet pädisi kanssa pedissä

Vielä yksi jakso Orange is the New Blackia tai ihan pari kissavideota? Houkuttelevaa, mutta ei viisasta yöunien kannalta. Älylaitteiden näytöt hehkuvat sinistä valoa, joka saattaa sotkea pahasti unirytmiä, koska ne vähentävät unihormoni melatoniinin määrää elimistössä.

Näin korjaat tilanteen: Jos haluat lukea tai kuunnella musiikkia ennen yöunia, turvaudu perinteisiin kirjoihin tai levyihin. 

Ihmetteletkö, miksi suupielesi halkeilevat? Syy ei välttämättä ole raudan- tai B-vitamiinin puute.

Suupielten halkeilu on talvella yleinen riesa. Usein ajatellaan, että se johtuu B-vitamiinin tai raudan puutteesta. Suupielten halkeiluun voi kuitenkin olla joissain tapauksissa yllättäväkin selitys: hampaat.

Suupielet voivat haljeta, jos on madaltunut purenta, kerrotaan Oral Hammaslääkäreiden tiedotteessa.

Mutta mistä sitten voi päätellä, onko oma purenta madaltunut?

– Purenta on madaltunut, jos hampaat ovat syystä tai toisesta kuluneet niin paljon, että alkuperäinen purentakorkeus on muuttunut. Alaleuka tulee liian paljon yläleukaa vasten, kertoo hammaslääkäri Ali Sahraravand hammaslääkäriasema Hammasvelhosta.

Hampaat voivat kulua esimerkiksi silloin, jos niitä narskuttaa runsaasti.  Toinen syy voi olla hampaiden syöpyminen esimerkiksi refluksitaudin tai syömishäiriöön liittyvän oksentelun takia. Myös hampaiden puuttuminen voi aiheuttaa kulumista: jäljelläoleviin hampaisiin kohdistuu silloin enemmän kulutusta. 

Yleisin syy purennan madaltumiseen on Sahraravandin mukaan kuitenkin hampaaton suu. 

– Suupielten haavaumia esiintyykin erityisesti proteesipotilailla.

”Suupielet ovat kuin sarana, joka menee liian tiiviisti kiinni.”

Madaltunut purenta vaikuttaa edelleen suupieliin. Sen seurauksena suupieleen muodostuu jatkuvasti kosteana pysyvä poimu. Sen myötä ihon ja limakalvojen normaalit bakteerit ja hiivat tulehtuvat, mikä saattaa aiheuttaa suupielten jatkuvaa halkeilua. Seurauksena voi olla sieni-infektio.

– Suupielet ovat kuin sarana, joka menee liian tiiviisti kiinni, kuvailee Sahraravand.

Apua on saatavilla

Pika-apuna suupielet kannattaa pestä ja kuivata huolellisesti. Mietoa kortisonivoidetta antibakteerisilla ainesosilla voi käyttää esimerkiksi viikon kuurina. Jos et ole varma, voisiko suupielten halkeaminen johtua madaltuneesta purennasta, asian voi selvittää hammaslääkärissä.

– Hammaslääkäri pystyy toteamaan ongelman kliinisen kuvan perusteella. Halkeamisen taustalla voi olla jokin muukin syy, esimerkiksi vitamiininpuutos, Sahraravand muistuttaa.

Madaltunutta purentaa on mahdollista hoitaa korottamalla purentaa proteeseilla ja hoitamalla kulumisen syitä. Purentakisko auttaa narskuttelijaa ehkäisemään madaltuneesta purennasta johtuvien vaivojen uusiutumista. Jos syynä on hiivan aiheuttama halkeilu, aloitetaan suun kautta otettava lääkekuuri. 

Sahraravandin mukaan sieni-infektion ennaltaehkäisyyn ei kuitenkaan ole erityisiä kotikonsteja tavallisen arkihygienian lisäksi.

 

Suomalaislääkärit kehittivät vitutuksen määrää kuvaavan V-indeksin. Mitä enemmän, pidemmin ja useammin potuttaa, sitä todennäköisemmin vitutukseen myös kuolee.

”Voiko vitutukseen kuolla?”

Konkaripoliitikko Paavo Väyrysen kysymys yli 30 vuoden takaa elää yhä. Vihdoin aiheesta on saatu tutkimustietoa, ja kysymykseen voidaan vastata.

Vitutukseen voi (teoriassa) kuolla. Se tosin tapahtuu pidemmän ajan kuluessa, todennäköisimmin silloin, kun harmituksesta kärsii rankasti, usein ja pitkiä aikoja yhtäjaksoisesti.

Lääkäri Pekka Mustosen ja psykoterapiakouluttaja Antti S. Mattilan tutkimus aiheesta julkaistiin joulukuussa Duodecim-lehdessä. Kyllä, he käyttävät tutkimuksessaan nimenomaan sanaa vitutus.

Mustonen ja Mattila tutkivat Elämä pelissä -tv-ohjelman yhteydessä ”arjen vastoinkäymisten aiheuttamien tunne-elämysten käsitteistöä sekä kokemusten useutta, kestoa ja voimakkuutta”. Niitä verrattiin henkisen hyvinvoinnin mittareihin ja elintapoihin. Kyselyvastausten perusteella muodostui vitutus- eli V-indeksi.

Kyselyssä arjen pieninä vastoinkäymisinä pidettiin esimerkiksi kiilatuksi joutumista, unohtamisia, myöhästymisiä ja hinnannousuja.

Myönteisyyttä voi opetella

Tutkimus paljasti, että ketutus lyhentää elinajanodotetta. Vitutukseen itsessään tuskin kuolee, mutta se johtaa usein elintapojen muuttumiseen: muun muassa tupakointiin, alkoholin käyttöön ja humalahakuiseen juomiseen. Päihteillä helpotetaan oloa, mutta ne lyhentävät etenkin miesten elinajanodotetta.

Mustosen ja Mattilan virallinen vastaus Paavo Väyrysen legendaariseen kysymykseen kuuluu siis: ”Ehkei suoraan, mutta kyllä se merkittävästi riskejä suurentaa.”

Optimistit ovat kuitenkin pienemmässä vaarassa, vaikka aika ajoin vituttaisikin. Pessimistillä pienestäkin asiasta johtuva harmitus voi kestää tunteja, ja jos vastoinkäymisiä vielä kasaantuu, ketutus saattaa olla jatkuva tila. Elämään myönteisesti suhtautuvilla sen sijaan on tutkimuksen mukaan myös paremmat taidot selviytyä kohtaamistaan isommistakin vastoinkäymisistä.

Helsingin Sanomien haastatteleman Pekka Mustosen mukaan enemmistö suomalaisista on optimisteja, vaikka emme aina näytäkään riemuamme avoimesti.

– Karkeasti arvioiden vain noin 20 prosenttia suomalaisista on enemmän negatiivisia kuin positiivisia, ja alle 10 prosenttia aidosti kärsii negatiivisuudestaan, hän sanoi lehdelle.

Uusimman tutkimustiedon mukaan ihminen voi onneksi itse muuttaa ajatteluaan optimistisempaan suuntaan.

Ketutus

”Voiko vitutukseen kuolla?” kysyi Paavo Väyrynen 31 vuotta sitten – suomalaislääkäreiden mukaan vastaus on kyllä

Sana masennus on tehty "suunnattoman vitutuksen" tilalle koska se kuulostaa paremmalle. Tämä "vitutus" johtuu siitä että kaikki menee päin persettä eikä kukaan auta. Ja vaikka kaikki yrittäisivätkin auttaa, se ei tunnu siltä. Kaikki asiat jää ns. puolitiehen, mistään ei tuu mitään, ja ei varsinkaan valmista. Kaikki tämä kertynyt kuona riivaa sitten niin kauan kunnes saa asiat järjestykseen joskus,ehkä ei koskaan. Jos vitutuskin alkaa vituttaan,ollaan jo kuilun reunalla.
Lue kommentti
Vierailija

”Voiko vitutukseen kuolla?” kysyi Paavo Väyrynen 31 vuotta sitten – suomalaislääkäreiden mukaan vastaus on kyllä

Ketutus kirjoitti: Sana masennus on tehty "suunnattoman vitutuksen" tilalle koska se kuulostaa paremmalle. Tämä "vitutus" johtuu siitä että kaikki menee päin persettä eikä kukaan auta. Ja vaikka kaikki yrittäisivätkin auttaa, se ei tunnu siltä. Kaikki asiat jää ns. puolitiehen, mistään ei tuu mitään, ja ei varsinkaan valmista. Kaikki tämä kertynyt kuona riivaa sitten niin kauan kunnes saa asiat järjestykseen joskus,ehkä ei koskaan. Jos vitutuskin alkaa vituttaan,ollaan jo kuilun reunalla...
Lue kommentti