Lude eli lutikka eli seinälude (Cimex lectularius) on noin kahdeksan millimetriä pitkä ällötys. Kuva: Shutterstock
Lude eli lutikka eli seinälude (Cimex lectularius) on noin kahdeksan millimetriä pitkä ällötys. Kuva: Shutterstock

Luteet ovat ulkomaantuliaisista ärsyttävimpiä.

Luteista oli melkein päästy jo eroon, mutta viime vuosien aikana ne ovat päässeet jälleen lisääntymään – joidenkin arvioiden mukaan jopa räjähdysmäisesti. Yksi syy on matkustelu ulkomailla. Myös joidenkin luteiden vastustuskyky torjunta-aineita vastaan on parantunut.

Helsingin Sanomat kirjoitti viime keväänä, että seinälude on nykyään yleisin syy tuholaistorjuntaan useimmissa tuholaistorjuntayrityksissä. Ne ovat yleisempiä kuin sokeritoukat tai turkiskuoriaiset.

Suomessa luteet eivät levitä tauteja, mutta kerrostaloissa ne leviävät helposti muihinkin asuntoihin. Ongelma voi paisua isoksi, ja sen hoitaminen voi olla sekä kallista että erittäin vaikeaa.

Ludeasunnoista vain murto-osa päätyy ympäristökeskuksen tietoon – yksityiset tuholaistorjuntafirmat hoitavat vuosittain tuhansia tapauksia.

Lutikan saattaa bongata sytyttämällä valot keskellä yötä.

Näin tunnistat luteen:

► Luteet ovat ruskeita tai vaaleita, noin 8 millimetrin pituisia, leveitä ja litteitä ötököitä.

► Luteet imevät ihmisistä (tai lemmikkieläimistä) verta ravinnokseen öisin. Joillekin puremista aiheutuu kutisevia tai kirveleviä paukamia – samankaltaisia kuin hyttysenpistossa. Kutinaa ja paukamia voi hoitaa apteekista saatavilla kortisonivoiteilla ja antihistamiinitableteilla.

► Hitaasti ryömivät luteet lähtevät liikkeelle öisin, ja sen saattaa bongata sytyttämällä valot keskellä yötä.

► Päiväksi lutikka vetäytyy pimeisiin koloihin, esimerkiksi seinien halkeamiin ja huonekalujen uumeniin. Niiden piilopaikat paljastuvat usein tummista ulosteläiskistä, joita voi olla patjan alapuolella, huonekaluissa tai esimerkiksi seinätapetissa.

Luteiden välttäminen

Luteita löytyy useimmiten kodeista ja hotelleista. Joissakin suurkaupungeissa, esimerkiksi Yhdysvalloissa New Yorkissa, ne ovat oikea riesa. Netissä on sivustoja, joihin matkailijat voivat ilmoittaa havaintojaan ludehotelleista. Yhdysvaltoihin matkustavan kannattaa tarkistaa Bed Bug Registry -sivusto.

Esimerkiksi tuholaistorjuntaan erikoistuneen Inconse-yrityksen sivuilla on kattava lista ohjeista matkailijalle, joka haluaa välttää luteita.

Ennen matkaa: Vaatteet kannattaa pakata matkalaukkuun muovipusseihin.

Hotellihuoneessa: Erityisesti hotellihuoneen sänky ja sen alusta kannattaa tarkistaa huolella ennen laukkujen purkamista. Laukut kannattaa laittaa tarkistuksen ajaksi kylpyhuoneeseen.

Jos huoneesta löytyy merkkejä luteista, hotellilta voi vaatia huoneen vaihtoa. Health.com-sivusto suosittelee, että uusi huone olisi ainakin kahden kerroksen päässä ludehuoneesta.

Matkalaukkua varten mukaan voi ottaa suuren, suljettavan muovipussin, jossa laukkua säilyttää. Laukkua ei kannata säilyttää sängyssä, lattialla eikä sängyn alla.

Jos luteet huomaa vasta leviteltyään tavaroitaan ympäri hotellihuonetta, tavaroita pakatessa kannattaa ravistella ja tarkistaa vaatteet huolellisesti, ettei laukkuun päätyisi luteita – ne kun viihtyvät erityisen hyvin tekstiileissä. Täysin ei kuitenkaan voi varmistua siitä, ettei tavaroihin tai laukun uumeniin piiloutuneita luteita päätyisi matkaan.

Matkan jälkeen: Matkalaukun voi lämpökäsitellä saunassa aina kotiin tultuaan.

 

Luteiden piilopaikat paljastuvat usein tummista ulosteläiskistä.

 

Matkatavarat on hyvä viedä saunaan vähintään 55 asteen lämpöön, jossa kaikki luteen kehitysasteet kuolevat kymmenessä tunnissa. Laita matkalaukku ylimmälle lauteelle. Pidä se ensin suljettuna ja avaa muutaman tunnin jälkeen. Vaatteista luteet kuolevat pesukoneessa 60 asteen ohjelmassa.

Luteiden hävittäminen

– Olen ollut 25 vuotta tekemisissä tuhoeläinten kanssa, ja lude on ylivoimaisesti hankalin tapaus. Torakatkin tuntuvat kesyiltä lutikan rinnalla, tuholaistorjuntaan erikoistuneen Rentokill Oy:n tekninen päällikkö Jouni Siltala kertoi toissa vuonna Ylen haastattelussa.

Lutikalle riittää millinkin rako. Se saattaa selvitä jopa kuukausia ilman ravintoa. Siksi luteita hävittämään kannattaa palkata ammattilainen, joka antaa ohjeet esivalmisteluun ja myrkyttää tilat. Tuholaistorjunta-sanalla hakemalla netistä löytyy useita alan yrityksiä, joilta voi pyytää tarjouksen.

Lude saattaa selvitä jopa kuukausia ilman ravintoa.

Jos luteita havaitsee, olennaista on toimia nopeasti, ettei ongelma pääse laajenemaan. Omin avuin niitä ei saa hävitettyä. Taloyhtiössä on hyvä ottaa ensin yhteyttä isännöitsijään, jotta ludeongelman laajuus saadaan selvitettyä ja tuholaiset tapettua kerralla kaikista asunnoista, joissa niitä saattaa olla. Vuokralaisen kannattaa olla ensimmäiseksi yhteydessä vuokranantajaan.

Vaihtoehtoinen hävityskeino on Aalto-yliopistossa opiskelevan Martim Goisin kehittämä lämpökäsittelymenetelmä. Sen etuna on, että luteet kuolevat myös huonekaluista ja patjoista, joten omaisuutta ei tarvitse hävittää luteiden vuoksi. Menetelmästä kertoi esimerkiksi Länsiväylä pari vuotta sitten.

Lähteet: Hyönteismaailma, Terveyskirjasto, Yle, Helsingin Sanomat

Narsistista persoonallisuushäiriötä ei voi diagnosoida itse. Suomalaisten psykiatrien käyttämän SCID-II lomakkeen kysymysten avulla voi kuitenkin pohtia, kannattaisiko asiaa tutkituttaa.

Yleisen näkemyksen mukaan sanotaan, että narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsiviä on väestöstämme yksi prosentti. Eriasteisesta narsistisesta vammasta kärsiviä henkilöitä on kuitenkin paljon enemmän, kerrotaan Narsistien uhrien tuki ry:n sivuilla.

Narsistinen persoonallisuushäiriö on syvälle juurtunut ja pitkäaikainen käyttäytymismalli, joka ilmenee joustamattomuutena monissa elämäntilanteissa.

– Tällaisella ihmisellä on suuria kuvitelmia itsestään, hän saattaa loukkaantua herkästi ja manipuloida toisia. Hänellä on kehutuksi tulemisen tarve. Narsistinen persoonallisuushäiriö ei ilmene ihan samalla tavalla kaikilla ihmisillä. Se voi ilmetä myös heikkona itseluottamuksena, kertoo psykiatrian professori, psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Jyrki Korkeila

Miten narsistisen persoonallisuushäiriön tunnistaa?

Vain psykiatrian ammattilainen voi tunnistaa ja diagnosoida narsistisen persoonallisuushäiriön.

– Täytyy olla esimerkiksi tietty määrä tiettyjä oireita ja toimintatapoja eri vuorovaikutussuhteissa. Niiden pitää olla pitkäaikaisia eli koko elämän aikana jollain tavalla ilmenneitä. Diagnoosia ei voi tehdä ilman, että ihminen tutkitaan ja haastatellaan ja katsotaan kattavasti hänen elämäntarinaansa.

Narsistisen persoonallisuushäiriön mahdollisuutta seulotaan Suomessa esimerkiksi SCID-II kyselyn kaavakkeen tiettyjen kysymysten avulla. Idea on, että lomakkeen täyttäjä vastaa kysymyksiin kyllä tai ei. Jos saa yli viisi kyllä-vastausta, on narsistinen persoonallisuushäiriö mahdollinen.

Jyrki Korkeila korostaa, että kysymykset ovat pohdinnan ja keskustelun tueksi eikä pelkästään niiden pohjalta voida tehdä diagnoosia.

”Jos asia kiinnostaa, testistä voi saada vastauksen siihen, kannattaisiko narsistista persoonallisuushäiriötä käydä arvioimassa. ”

– Tämä täytettävä lomake, jossa on valtavasti kysymyksiä, antaa osviittaa, että on aihetta epäillä [narsistista persoonallisuushäiriötä]. Vasta haastattelussa voidaan katsoa, onko sellaista oikeasti. Kaavake seuloo esille ihmisiä, joista kannattaa selvittää, onko heillä narsistista persoonallisuushäiriötä, Korkeila selventää.

Korkeila ei kiellä kaavakkeen silmäilyä ja täyttämistä, mutta hän korostaa, että testi johtaa helposti harhaan.

– Jos asia kiinnostaa, testistä voi saada vastauksen siihen, kannattaisiko narsistista persoonallisuushäiriötä käydä arvioimassa. Tosin yleensä niille, joilla tällaisia piirteitä on, eivät tällaiset kysymykset tule mieleen, ellei joku painosta tai ala selittämään asiaa.

Näiden SCID-II-lomakkeesta löytyvien kysymysten pohjalta voi pohtia narsistisen persoonallisuushäiriön mahdollisuutta:

1. Jäävätkö ihmisiltä usein huomaamatta erityiset kykynne tai saavutuksenne?

2. Onko Teille sanottu, että Teillä on liian korkea käsitys itsestänne?

3. Ajatteletteko paljon valtaa, mainetta tai tunnustusta, jota saatte vielä jonakin päivänä?

4. Ajatteletteko paljon täydellistä rakkaussuhdetta, jonka koette jonakin päivänä?

5. Kun Teillä on ongelma, vaaditteko melkein aina päästä johtajan puheille?

6. Onko Teistä tärkeää viettää aikaa vaikutusvaltaisten ja huomattavien ihmisten seurassa?

7. Onko Teistä tärkeää, että ihmiset kiinnittävät Teihin huomiota ja ihailevat Teitä jollakin tavalla?

8. Ajatteletteko, että ei ole välttämätöntä noudattaa tiettyjä sääntöjä tai tapoja, jos niistä on teille haittaa?

9. Tuntuuko Teistä, että olette henkilö joka ansaitsee erityiskohtelun?

10. Onko usein välttämätöntä astua muutamille varpaille, jotta saatte mitä haluatte?

11. Onko Teidän usein asetettava omat tarpeenne muiden tarpeiden edelle?

12. Odotatteko usein toisten tekevän kyselemättä, mitä pyydätte, koska olette kuka olette?

13. Oletteko kiinnostumaton toisten ongelmista tai tunteista?

14. Ovatko ihmiset valittaneet Teille, että ette kuuntele heitä tai välitä heidän tunteistaan?

15. Oletteko usein kateellinen toisille?

16. Tuntuu Teistä, että toiset usein kadehtivat Teitä?

17. Oletteko sitä mieltä, että vain hyvin harvat ansaitsevat huomionne ja aikaanne?

Vierailija

Saatko 5 kyllä-vastausta? Näillä kysymyksillä mahdolliset narsistit seulotaan Suomessa tarkempiin tutkimuksiin

Ahaaa, ehkä se selittää miksi en ole erityisen kovassa huudossa naismarkkinoilla, en ole riittävän narsisti. Luulin aina että se johtuu pienistä munista tai etten ole erikoisen varakas, mutta en ilmeisesti ole vain kyllin häiriintynyt. Olenkohan nyt sitten voittaja vai häviäjä elämän pitkässävedossa.
Lue kommentti

”Lukeminen on oma terveystekijänsä, joka vaikuttaa samoin kuin vaikka tupakoinnin lopettaminen,” neurologi Markku T. Hyyppä sanoo.

Muistin parantaminen, muistisairauksilta välttyminen ja pitkä elämä terveenä kuuluvat monen meistä toivelistalle. Ei siis ole ihme, että muistin parantamista on vuosien varrella tutkittu runsaasti.

Muistinparannuskeinoiksi on eri tasoisissa tutkimuksissa löytynyt kutakuinkin kaikkea mahdollista: esimerkiksi nukkuminen, lenkkeily, lehtivihannekset, mustikat, rasvainen kala, tietyt lisäravinteet, meditaatio, aivojumppa, punttitreeni ja jopa seksi sekä kotitöiden tekeminen.

Kaikista edellämainituista ei kuitenkaan tieteen valossa ole muistille hyötyä. Neurologi, kirjailija Markku T. Hyyppä kumoaa harhaluuloja muistin toiminnan tehostamisesta tuoreessa Ikääntyvän muistikirjassaan, ja esimerkiksi mustikoiden muistivaikutukset saavat Hyypän arvioinnissa kyytiä. 

– Lisäravinteissa ei oikein ole mitään vaikutuksia. Jotkut satsaavat mustikoihin, jotkut puolukoihin ja jotkut E12-vitamiiniin. Jos niistä on apua, se on lumetta, placeboa, Hyyppä toteaa.

Yksilölle vaikkapa vitamiinista, jonka tieteellistä tehoa ei ole todistettu, saatava lumevaikutus on positiivinen juttu. Se ei silti tarkoita, että samaa vitamiinia voisi suositella kaikille. 

”Vanhukset säilyvät pidempään hengissä ja terveinä, jos he lukevat.”

Romaanit pitävät muistin reilassa

Onneksi tehokkaiksikin todistettuja muistinvahvistuskeinoja on olemassa. Yksi tärkeimmistä on, ehkä hieman yllättäen, kaunokirjallisuuden lukeminen. 

– Lukeminen on ihan oma terveystekijänsä, joka vaikuttaa samoin kuin tupakoinnin lopettaminen, viinanjuonnin lopettaminen, varallisuus tai hyvä sosiaalinen asema. Tiedetään, että vanhukset säilyvät pidempään hengissä ja terveinä, jos he lukevat, Markku T. Hyyppä sanoo. 

Hän kertoo, että lukemisen vaikutukset aivoihin pystytään nykyään kuvantamaan. Aivokuvista nähdään, että aivoverkostojen yhteydet kiinteytyvät, kun lukee romaania. 

– Lukemisen hyödyllisyys ei hämmästyttänyt minua, mutta se hämmästytti, että erityisen tehokasta on romaanien lukeminen, Hyyppä sanoo.

”Hikiliikunta yksin metsässä ei edistä muistia millään tavalla.”

Tiede ei vielä ole pystynyt täysin selvittämään, miksi juuri kaunokirjallisuus pitää muistin parhaiten reilassa. Hyypällä on kuitenkin teoria. 

– Ihminen on sosiaalinen olento, joka pärjää aina paremmin, kun on sosiaalisesti jossakin läsnä. Kaunokirjallisuutta lukiessaan ihminen elää mukana ja samastuu. Silloin syntyy sosiaalisen läsnäolon tunne.

Kirjaa lukiessaan ihminen on siis henkisesti toisten ihmisten kanssa, vaikka fyysisesti köllöttäisikin yksin kotisohvallaan.

Musisointi tehostaa muistia

Lukemisen lisäksi moni muukin muistia aidosti tehostava keino perustuu sosiaalisuuteen. Hyypän mukaan esimerkiksi liikunta sinänsä ei vaikuta muistiin.

– Hikiliikunta yksin metsässä ei edistä muistia millään tavalla, mutta jos menet kavereiden kanssa lenkille, se edistää, Hyyppä sanoo. 

Useat tutkimukset tukevat sitä, että sosiaaliset suhteet ovat todella merkittävässä roolissa eivät vain muistin, vaan koko hyvinvointimme kannalta.

Ryhmäliikunnan ja romaanien ahmimisen lisäksi Hyyppä suosittelee muistin kohentamiseen tutkimusten perusteella seuraavia konsteja:

  • Musisoinnin on todettu vaikuttavan muistiin erityisen tehokkaasti.
  • Vieraan kielen opetteleminen tai uudelleen aktivoiminen asettaa aivoille muistin kaipaamaa haastetta.
  • Hyvä uni on toimivan muistin kannalta olennainen asia.
  • Stressitön elämä kannattaa. Muistikatkojen syynä on usein se, että mieli on kuormittunut.
  • Kahvikupillinen tarjoaa hetkellisen pika-avun muistamiseen, sillä kofeiini avittaa muistin toimintaa lyhytaikaisesti.

Muistilääkkeitä tai -laitteita Hyyppä ei kehota kokeilemaan. Vaikka kaikenlaisia ratkaisuja muistin parantamiseen ja muistisairauksien ehkäisyyn kehitellään koko ajan, ei muistilaitteista ja -lääkkeistä toistaiseksi ole saatu apua.

kulttuurimummo

Haluatko elää pitkään? Lue romaaneja, se tepsii paremmin kuin liikunta tai lisäravinteet

Hohhoijaa,lukemisesta oli kyse ei kauppakassien kannosta !? Olen lukenut koko ikäni-heti kun opin lukemaan 7vuotiaana.nyt olen 63 ja muisti ym pelaa tosi hyvin.Lukeminen,EI kuunteleminen, Omille kolmelle lapsellemme on luettu heidän syntymästään asti ja lapsenlapseni,kohta 6,saavat ilokseni lukuperinteen vanhemmiltaan ja miulta luku-ja kulttuurimummolta ja olen varma että lukeminen tulee kuulumaan heidän elämäänsä heti kun lukutaito saavutetaa. Lukekaa,liikkukaa ja nauttikaa elämästä!
Lue kommentti