Kymmenen Chlorella-tabletin pitäisi taikoa krapula pois.
Kymmenen Chlorella-tabletin pitäisi taikoa krapula pois.

Auttaako se oikeasti? Sitä on tietysti kokeiltava.

– Nuorempana juhlin usein ja kärsin kovista krapuloista. Nykyään juon harvoin. Silloin valitsen sulfiitittoman punaviinin. Syön myös levää ennen juomista, koska se vähentää tutkitusti krapulaa, ravintofilosofi ja superfoodin puolestapuhuja Erkki Palviainen, 34, hehkutti Me Naisissa.

Hetkonen, hetkonen! Mitä se Erkki oikein sanoi? Että ihmelääke krapulaan on löytynyt?

Googlaan ”levä parantaa krapulan” ja löydän täysin uuden maailman. Aasiassa suosittu superruoka Chlorella-levä on tehnyt tuloaan Suomeen jo parin viime vuoden ajan. Moni suomalainen hyvinvointibloggaaja (vaikkapa täällä, täällä ja täällä) on kokeillut jo levää ja raportoinut sen tepsineen krapulaan.

Pääsääntöisesti he ovat olleet tyytyväisiä. Levä tuntuu parantavan oloa seuraavana päivänä. Tai ainakaan siitä ei ole mitään harmia.

Sitten minunkin testattava! Olen nimittäin yksi niistä, joka on jättänyt alkoholin vähemmälle, koska se aiheuttaa niin megalomaanisen kamalia kohmeloita, ettei yksikään humalainen hauska ilta ole sitä seuraavan tuskan arvoinen.

Näin testi sujui

Juon illan aikana sopivan sekoituksen kaikkea. Siis sellaisen cocktailin, että varmasti oksettaa ja pää on kipeä seuraavana päivänä. Tämän ihmiskokeen vuoksi sekoitan olutta, viiniä, vähän vettä, siideriä ja ufoshotin (yök) vatsalaukussani. Saan aikaan sönkötyshumalan, joka kaduttaa seuraavana päivänä. Kunpa levä toimisi, niin katumus ei sekoittuisi hirveään fyysiseen oloon.

Netti on opettanut minulle, että levää pitäisi syödä viisi milligrammaa ennen alkoholin juomista ja mahdollisesti vielä vähän päälle yöllä kotiin tullessa. Chlorella-levä on järkyttävän hirveän makuista, joten ostan sen kapseleina ja nielen runsaan veden kera. Kalanruokamainen haju tulvahtaa nenään, mutta myrkynvihreät kapselit menevät helposti alas. Niitä tosin pitää syödä kymmenen, jotta teho olisi sama kuin viidessä milligrammaa jauhetta. Suomalaisbloggaajat kertovat sekoittaneensa jauheen esimerkiksi smoothieen.

Kapselit ovat vatsassa, ja odotan ihmettä. Aamulla herään krapulaiseen huomeneen. Olo on aivan järkyttävä. Jälkikäteen huomaan, että bloggaajat ovat kertoneet testeissään juoneensa ”vähän viiniä”. Ehkä levä auttaa sellaiseen oloon, joka tulee aurinkoisella terassilla nautitusta kalliista samppanjalasista. Kysyn vielä THL:n emeritusprofessorilta Kalervo Kiianmaalta, voisiko levä edes teoriassa toimia.

– En löytänyt mistään tietoa siitä, että levällä olisi aidosti lääkinnällisiä vaikutuksia. Minä näen asian niin, että kun puhutaan krapulasta, kyse on siitä, että alkoholi on järkyttänyt aivojen toimintaa ja ne ovat nyt toipumassa. Krapula näkyy näinä toipumiskipuina. Minun on hyvin vaikea uskoa, että levä sisältäisi mitään sellaista ainesosaa, joka voisi vaikuttaa tähän, hän kertoo puhelimessa.

Kiianmaa on kommentoinut alkoholiin ja krapulaan liittyviä myyttejä usein mediassa. Hän kertoo, ettei darraan ole toistaiseksi löydetty mitään muuta lääkettä kuin se, millä se on saatu aikaan. Siis alkoholi eli tutummin ”loivari”.

– Mutta niinhän sitä sanotaan, että plasebo on maailman paras lääke, hän myöntää.

Ehkä levä onkin maailman paras krapulalääke, mutta siihen vain pitää uskoa. Minäkin yritin.

Chlorella-tabletit maksoivat ekokauppa Ruohonjuuressa noin 13 euroa.

Yksin asuvan koiranomistajan riski kuolla on 33 prosenttia pienempi kuin koirattoman.

Koiranomistajat sen tietävät kokemuksesta, että lemmikistä on paljon iloa ja hyötyä. Sen kanssa tulee lähdettyä ulos olipa sää mikä tahansa – ja siitä on aina seuraa. Nyt uusi tutkimus viittaa siihen, että koirasta on myös terveyshyötyjä. Tutkimuksen mukaan koiranomistajat elävät nimittäin pidempään kuin ne, joilla koiraa ei ole.

Ruotsalaistutkimus oli poikkeuksellisen laaja. Siihen osallistui noin 3,4 miljoonaa ihmistä, jotka olivat 40–80-vuotiaita. Seuranta-aika oli 12 vuotta. Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Seuranta-aikana koiranomistajia kuoli sydän- ja verisuonitauteihin vähemmän kuin niitä, joilla ei ole koiraa. Tutkimuksen mukaan eniten koirista on hyötyä yksin asuville. Heidän riskinsä kuolla oli 33 prosenttia pienempi kuin koirattoman. Riski sydän- ja verisuonitauteihin oli puolestaan 11 prosenttia pienempi.

Koiraroduista eniten hyötyä vaikuttaa olevan metsästykseen jalostetuilla koirilla. Lue lisää aiheesta täältä (ruotsiksi).

Tutkimuksesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Tiede-lehti.

Silmien väri on tutkimuksissa yhdistetty esimerkiksi luottamuksen herättämiseen ja erilaisiin sairauksiin.

Silmien värin vaikutus erilaisiin ominaisuuksiin on kiehtonut tutkijoita pitkään. Tutkimuksissa on selvinnyt, että silmät eivät ole ainoastaan sielun peili, vaan ne antavat osviittaa myös joistakin terveystekijöistä, kuten riskistä sairastua tiettyihin tauteihin.

Ainakin näissä asioissa silmien värillä on havaittu olevan väliä.

Ykköstyypin diabetes

Siniset silmät ovat ykköstyypin diabeteksen riskitekijä, kun verrataan muihin silmien väreihin. Tutkijoiden mukaan tämä saattaa selittää, miksi Pohjois-Euroopassa on enemmän ykköstyypin diabetesta kuin Etelä-Euroopassa.

Alkoholinkäyttö

Amerikkalaistutkimuksen mukaan ihmiset, joilla on vaaleat – esimerkiksi siniset tai vihreät – silmät, tulevat ruskeasilmäisiä helpommin riippuvaisiksi alkoholista. Tutkijat myös havaitsivat, että arkistolähteiden perusteella sinisilmäiset käyttävät muita enemmän alkoholia. 

Toisaalta on myös väitetty, että ruskeasilmäiset olisivat muita herkempiä alkoholille. Se voisi selittää edellä mainittua tutkimustulosta, jonka mukaan sinisilmäiset käyttävät erityisen paljon alkoholia.

Luotettavuus

Jos olet ruskeasilmäinen, sinun on todennäköisesti helppo vakuuttaa muut siitä, että olet luotettava tyyppi. Ruskeat silmät nimittäin herättävät tutkitusti luottamusta kanssaihmisissä.

Ihosyöpä

Ihmisillä, joilla on vaaleat silmät, on usein myös vaalea iho – ja toisinpäin. Niinpä ei ole kovin yllättävää, että sinisilmäiset sairastuvat ruskeasilmäisiä todennäköisemmin ihosyöpään. Vaalea iho palaa tummaa ihoa herkemmin auringossa, mikä lisää ihosyövän riskiä. 


Silmäsairaudet

Sekä erittäin harvinainen silmän suonikalvoston melanooma että ikääntyneillä varsin yleinen silmänpohjan ikärappeuma on yhdistetty erityisesti väriltään vaaleisiin silmiin. Silmänpohjan ikärappeumaa sairastaa länsimaissa noin joka kymmenes 60 vuotta täyttänyt. 

Näiden viiden asian lisäksi silmien väri on joissakin tutkimuksissa yhdistetty muun muassa kivunsietokykyyn ja reaktiokykyyn.