Kymmenen Chlorella-tabletin pitäisi taikoa krapula pois.
Kymmenen Chlorella-tabletin pitäisi taikoa krapula pois.

Auttaako se oikeasti? Sitä on tietysti kokeiltava.

– Nuorempana juhlin usein ja kärsin kovista krapuloista. Nykyään juon harvoin. Silloin valitsen sulfiitittoman punaviinin. Syön myös levää ennen juomista, koska se vähentää tutkitusti krapulaa, ravintofilosofi ja superfoodin puolestapuhuja Erkki Palviainen, 34, hehkutti Me Naisissa.

Hetkonen, hetkonen! Mitä se Erkki oikein sanoi? Että ihmelääke krapulaan on löytynyt?

Googlaan ”levä parantaa krapulan” ja löydän täysin uuden maailman. Aasiassa suosittu superruoka Chlorella-levä on tehnyt tuloaan Suomeen jo parin viime vuoden ajan. Moni suomalainen hyvinvointibloggaaja (vaikkapa täällä, täällä ja täällä) on kokeillut jo levää ja raportoinut sen tepsineen krapulaan.

Pääsääntöisesti he ovat olleet tyytyväisiä. Levä tuntuu parantavan oloa seuraavana päivänä. Tai ainakaan siitä ei ole mitään harmia.

Sitten minunkin testattava! Olen nimittäin yksi niistä, joka on jättänyt alkoholin vähemmälle, koska se aiheuttaa niin megalomaanisen kamalia kohmeloita, ettei yksikään humalainen hauska ilta ole sitä seuraavan tuskan arvoinen.

Näin testi sujui

Juon illan aikana sopivan sekoituksen kaikkea. Siis sellaisen cocktailin, että varmasti oksettaa ja pää on kipeä seuraavana päivänä. Tämän ihmiskokeen vuoksi sekoitan olutta, viiniä, vähän vettä, siideriä ja ufoshotin (yök) vatsalaukussani. Saan aikaan sönkötyshumalan, joka kaduttaa seuraavana päivänä. Kunpa levä toimisi, niin katumus ei sekoittuisi hirveään fyysiseen oloon.

Netti on opettanut minulle, että levää pitäisi syödä viisi milligrammaa ennen alkoholin juomista ja mahdollisesti vielä vähän päälle yöllä kotiin tullessa. Chlorella-levä on järkyttävän hirveän makuista, joten ostan sen kapseleina ja nielen runsaan veden kera. Kalanruokamainen haju tulvahtaa nenään, mutta myrkynvihreät kapselit menevät helposti alas. Niitä tosin pitää syödä kymmenen, jotta teho olisi sama kuin viidessä milligrammaa jauhetta. Suomalaisbloggaajat kertovat sekoittaneensa jauheen esimerkiksi smoothieen.

Kapselit ovat vatsassa, ja odotan ihmettä. Aamulla herään krapulaiseen huomeneen. Olo on aivan järkyttävä. Jälkikäteen huomaan, että bloggaajat ovat kertoneet testeissään juoneensa ”vähän viiniä”. Ehkä levä auttaa sellaiseen oloon, joka tulee aurinkoisella terassilla nautitusta kalliista samppanjalasista. Kysyn vielä THL:n emeritusprofessorilta Kalervo Kiianmaalta, voisiko levä edes teoriassa toimia.

– En löytänyt mistään tietoa siitä, että levällä olisi aidosti lääkinnällisiä vaikutuksia. Minä näen asian niin, että kun puhutaan krapulasta, kyse on siitä, että alkoholi on järkyttänyt aivojen toimintaa ja ne ovat nyt toipumassa. Krapula näkyy näinä toipumiskipuina. Minun on hyvin vaikea uskoa, että levä sisältäisi mitään sellaista ainesosaa, joka voisi vaikuttaa tähän, hän kertoo puhelimessa.

Kiianmaa on kommentoinut alkoholiin ja krapulaan liittyviä myyttejä usein mediassa. Hän kertoo, ettei darraan ole toistaiseksi löydetty mitään muuta lääkettä kuin se, millä se on saatu aikaan. Siis alkoholi eli tutummin ”loivari”.

– Mutta niinhän sitä sanotaan, että plasebo on maailman paras lääke, hän myöntää.

Ehkä levä onkin maailman paras krapulalääke, mutta siihen vain pitää uskoa. Minäkin yritin.

Chlorella-tabletit maksoivat ekokauppa Ruohonjuuressa noin 13 euroa.

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Rintojen kivut ovat naisille yleinen vaiva. Useimmiten turvotuksesta ja aristuksesta ei tarvitse olla huolissaan.

Kipu rinnoissa tai toisessa rinnassa on yleinen vaiva kaikenikäisillä naisilla, ja se liittyy useimmiten ihan normaaliin rintarauhasen toimintaan. Yleisyydestään huolimatta turvotus, kosketusarkuus ja kipu herättävät monissa huolta. Ensimmäinen ajatus kivun iskiessä on helposti rintasyöpä.

Jos syöpäpaniikki on iskenyt sinuunkin, muista, että rinnassa tuntuvan kivun syy on harvoin pahanlaatuinen. Rintojen kivuista kärsivän naisen mammografialöydös on useimmiten normaali, eli syöpää ei löydy.

Listasimme yleisimmät syyt, joista rintojen tai rinnan kiputilat voivat johtua:

1. Kuukautiset

70–80 prosenttia rintojen kivusta on syklistä, eli se liittyy kuukautiskiertoon ja toistuu yleensä noin viikkoa ennen kuukautisia. Syypää on kehon estrogeeni- ja progesteronitasoissa, jotka heittelehtivät kierron mukaan.

70–80 prosenttia rintojen kivusta on syklistä, eli se liittyy kuukautiskiertoon ja toistuu yleensä noin viikkoa ennen kuukausia.

Syklinen kipu tuntuu useimmiten kummassakin rinnassa turvotteluna ja arkuutena. Se voi säteillä rinnoista myös kainaloihin ja olkavarsiin.

2. Raskaus tai imettäminen

Raskauden aikana rintakudos kasvaa, maitorauhaset kehittyvät ja nännit muuttuvat herkemmiksi. Samalla rinnat voivat kipeytyä. Raskauden aiheuttama rintojen kipu hellittää usein raskauden toisella kolmanneksella.

Lapsen syntymän jälkeen imettäminen voi aiheuttaa rintojen arkuutta ja kipuja. Nännit ovat imetyksen aikana kovilla, ja rinnat voivat olla turvoksissa.

3. Lääkitys

Hormonaalinen ehkäisy ja jotkut lapsettomuushoidoissa käytettävät hormonihoidot voivat aiheuttaa rintojen kipuja. Myös vaihdevuosioireiden hormonikorvaushoitojen on huomattu aiheuttavan yleisenä sivuvaikutuksena rintojen arkuutta ja turvotusta. Oire menee yleensä melko nopeasti ohi, mutta se saattaa olla myös merkki vääränlaisesta annostuksesta.

Hormonaalinen ehkäisy ja jotkut lapsettomuushoidoissa käytettävät hormonihoidot voivat aiheuttaa rintojen kipuja.

Yleensä lääkkeiden sivuvaikutus johtuu siitä, että ne sisältävät runsaasti estrogeenia. Rintojen kivuista voi mahdollisesti päästä eroon, jos lääkitys vaihdetaan vähemmän estrogeenia sisältävään vaihtoehtoon.

Myös jotkut masennuslääkkeet ja sydänlääkkeet voivat aiheuttaa rintojen kipuja.

4. Vyöruusu

Vesirokkoviruksen aiheuttama vyöruusu voi aiheuttaa rinnoissa voimakkaan toispuoleisen kiputilan. Se voi säikäyttää pahastikin, koska oireet ovat usein kovia ja vyöruusulle tyypillinen rakkulainen ihottuma ilmestyy vasta pari päivää kivun jälkeen.

5. Jumiutuneet lihakset

Kipu rintojen alueelle voi säteillä monesta paikasta vartaloa, kuten kipeästä selästä tai jopa jaloista. Lihaskipuun tehoaa parhaiten venyttely ja lepo.

Jos kipu lähtee säteilemään vasempaan käteen tai hengittäminen on vaikeaa, ota heti yhteyttä lääkäriin. Kyseessä voi olla sydänkohtaus.

Liian isot tai liian pienet rintaliivit voivat aiheuttaa kipuja missä tahansa rintojen alueella.

6. Suuret rinnat

Kookkaat rinnat voivat aiheuttaa monenlaisia vaivoja kovista selkäkivuista aina rintojen venymiseen, joka sekin aiheuttaa kipuja. Isorintaisen kannattaa hankkia tarpeeksi tukevat liivit. Myös rintojenpienennysleikkaus voi olla vaihtoehto.

7. Vääränlaiset liivit

Liian isot tai liian pienet rintaliivit voivat aiheuttaa kipuja missä tahansa rintojen alueella. Jos kaipaat vinkkejä sopivien liivien ostamiseen, lue tämä juttu:


8. Rintatulehdus

Rintatulehdusta esiintyy kaikenikäisillä naisilla. Erityisen yleinen se on imettävillä naisilla, mutta sitä esiintyy myös naisilla, jotka eivät imetä. Tulehdus voi olla bakteerin aiheuttama, mutta aina ulkoista syytä ei löydy. Nykytiedon mukaan kylmä ei aiheuta tulehdusta, vaikka monet imettävät äidit kokevatkin kylmän herkistävän tulehduksille.

9. Rinnan kysta

Rintoihin voi myös muodostua hyvänlaatuisia kystia, jotka voivat aiheuttaa arkuutta ja kipuja. Kystat voivat kasvaa jopa parin senttimetrin kokoisiksi. Kystat näkyvät selvästi ultraäänitutkimuksessa ja ne voidaan tyhjentää lääkärin vastaanotolla.

Mitä jos kipu on sittenkin rintasyöpä?

Kipu rinnassa saattaa toki olla merkki rintasyövästä. Kipu rinnassa on kuitenkin hyvin harvoin ainoa tai ensimmäinen syövän merkki. Ensimmäinen oire on yleensä kivuton kyhmy, joka aristaa. Tästä syystä omat rinnat kannattaa tarkistaa tasaisin väliajoin.

Jos rintojen tai rinnan kipu on epätavallista, selvästi tiettyyn kohtaan paikantuvaa ja jatkuvaa, tilanne kannattaa käydä selvittämässä lääkärin pakeilla. 

Lähteet: Mehiläinen, Terveyskirjasto, Terveyskirjasto, Duodecim, Health