Kohta näille värikkäille kumeille voi sanoa heipat. Kuva: Shutterstock
Kohta näille värikkäille kumeille voi sanoa heipat. Kuva: Shutterstock

Turvaseksin väitetään kohta tuntuvan paremmalta kuin koskaan.

Juomuille, tuoksuille, ja nystyröille voidaan kohta vilkuttaa hyvästit.

Bill ja Miranda Gatesin rahasto myönsi 100 000 dollaria eli reilut 91 000 euroa kehitysapurahaa austraalialaistutkijoille, jotka ovat kehittäneet tulevaisuuden kondomeja hydrogeelistä.

Vedestä ja polymeeristä muodostuva geelikondomi tuntuu tutkijoiden mukaan erehdyttävästi oikealta iholta.

– Sen koskettaminen tuntuu todella erikoiselta. Se ikään kuin tuntuu ihokudokselta, joka on upotettu liukasteeseen, kuvailee neurotieteilijä Joseph Ciorciari Sydney Morning Heraldissa.

Sen lisäksi, että Wollongongin yliopiston tutkijoiden kehittämä hydrogeelimateriali on ohutta kuin talouskelmu, se myös tuottaa tutkitusti nautintoa.

Professori Ciorciarin mukaan Swinburnen yliopistolla Melbournessa mitattiin EEG-laitteen avulla, miten hydrogeelin koskettaminen vaikutti aivoihin. EEG-laitteen avulla mitataan hermosolujen sähköisiä impulsseja.

– Hydrogeeli oli testatuista materiaaleista ainoa, joka aiheutti aivoissa selvästi näkyvän mielihyväreaktion, Ciorciari sanoo.

Hänen mukaansa tuotteen ainutlaatuisuudesta kertoo myös se, että koko henkilökunta ryntäsi testaamaan materiaalia.

Ciorciari sanoo, että sillä että kondomit saadaan kehitettyä miellyttävimmiksi käyttää, voi olla valtava merkitys ihmisten terveydelle etenkin maissa, joissa HIV-tartunnat ovat edelleen vakava terveysongelma. Tutkijoiden mukaan hydrogeelikondomiin on mahdollista lisätä myös viiruslääkkeitä tai antibakteerisia aineita.

Ihan vielä nautintokortsuja ei kuitenkaan kaupasta saa. Tutkijoiden mukaan he pystyvät siirtymään testien kakkosvaiheeseen alkuvuodesta.

Yksin asuvan koiranomistajan riski kuolla on 33 prosenttia pienempi kuin koirattoman.

Koiranomistajat sen tietävät kokemuksesta, että lemmikistä on paljon iloa ja hyötyä. Sen kanssa tulee lähdettyä ulos olipa sää mikä tahansa – ja siitä on aina seuraa. Nyt uusi tutkimus viittaa siihen, että koirasta on myös terveyshyötyjä. Tutkimuksen mukaan koiranomistajat elävät nimittäin pidempään kuin ne, joilla koiraa ei ole.

Ruotsalaistutkimus oli poikkeuksellisen laaja. Siihen osallistui noin 3,4 miljoonaa ihmistä, jotka olivat 40–80-vuotiaita. Seuranta-aika oli 12 vuotta. Tutkimuksen julkaisi Scientific Reports.

Seuranta-aikana koiranomistajia kuoli sydän- ja verisuonitauteihin vähemmän kuin niitä, joilla ei ole koiraa. Tutkimuksen mukaan eniten koirista on hyötyä yksin asuville. Heidän riskinsä kuolla oli 33 prosenttia pienempi kuin koirattoman. Riski sydän- ja verisuonitauteihin oli puolestaan 11 prosenttia pienempi.

Koiraroduista eniten hyötyä vaikuttaa olevan metsästykseen jalostetuilla koirilla. Lue lisää aiheesta täältä (ruotsiksi).

Tutkimuksesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Tiede-lehti.

Silmien väri on tutkimuksissa yhdistetty esimerkiksi luottamuksen herättämiseen ja erilaisiin sairauksiin.

Silmien värin vaikutus erilaisiin ominaisuuksiin on kiehtonut tutkijoita pitkään. Tutkimuksissa on selvinnyt, että silmät eivät ole ainoastaan sielun peili, vaan ne antavat osviittaa myös joistakin terveystekijöistä, kuten riskistä sairastua tiettyihin tauteihin.

Ainakin näissä asioissa silmien värillä on havaittu olevan väliä.

Ykköstyypin diabetes

Siniset silmät ovat ykköstyypin diabeteksen riskitekijä, kun verrataan muihin silmien väreihin. Tutkijoiden mukaan tämä saattaa selittää, miksi Pohjois-Euroopassa on enemmän ykköstyypin diabetesta kuin Etelä-Euroopassa.

Alkoholinkäyttö

Amerikkalaistutkimuksen mukaan ihmiset, joilla on vaaleat – esimerkiksi siniset tai vihreät – silmät, tulevat ruskeasilmäisiä helpommin riippuvaisiksi alkoholista. Tutkijat myös havaitsivat, että arkistolähteiden perusteella sinisilmäiset käyttävät muita enemmän alkoholia. 

Toisaalta on myös väitetty, että ruskeasilmäiset olisivat muita herkempiä alkoholille. Se voisi selittää edellä mainittua tutkimustulosta, jonka mukaan sinisilmäiset käyttävät erityisen paljon alkoholia.

Luotettavuus

Jos olet ruskeasilmäinen, sinun on todennäköisesti helppo vakuuttaa muut siitä, että olet luotettava tyyppi. Ruskeat silmät nimittäin herättävät tutkitusti luottamusta kanssaihmisissä.

Ihosyöpä

Ihmisillä, joilla on vaaleat silmät, on usein myös vaalea iho – ja toisinpäin. Niinpä ei ole kovin yllättävää, että sinisilmäiset sairastuvat ruskeasilmäisiä todennäköisemmin ihosyöpään. Vaalea iho palaa tummaa ihoa herkemmin auringossa, mikä lisää ihosyövän riskiä. 


Silmäsairaudet

Sekä erittäin harvinainen silmän suonikalvoston melanooma että ikääntyneillä varsin yleinen silmänpohjan ikärappeuma on yhdistetty erityisesti väriltään vaaleisiin silmiin. Silmänpohjan ikärappeumaa sairastaa länsimaissa noin joka kymmenes 60 vuotta täyttänyt. 

Näiden viiden asian lisäksi silmien väri on joissakin tutkimuksissa yhdistetty muun muassa kivunsietokykyyn ja reaktiokykyyn.