Kannattaa olla tarkkana siitä, mitä omille ja toisen aivoille opettaa. Kuva: Shutterstock
Kannattaa olla tarkkana siitä, mitä omille ja toisen aivoille opettaa. Kuva: Shutterstock

Tutkijan mukaan tunteiden tuulettaminen on kuin julkisella paikalla piereskeleminen: yhtä epätoivottavaa!

Tuntuuko siltä, että jokin asia painaa mieltä ja ahdistaa rintaa? Että vallitsevasta epäkohdasta valittaminen voisi helpottaa, keventää oloa ja puhdistaa ilmaa?

Väärin. Sanoo tutkija.

Samalla kun höyryjen ja negatiivisten tunteiden ulos päästäminen saattaa hetkellisesti tuntua hyvältä, paha olo saattaakin tarttua kuulijaan, kirjoittaa Inc.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Negatiivisuuden on todettu olevan muutenkin epäterveellistä. Tutkijoiden mukaan se vaikuttaa paitsi aivoihin myös terveyteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Negatiivisia ajatuksia ei kannata treenata

Asiantuntija Steven Partonin mukaan säännöllinen valittaminen vaikuttaa aivojen hermosolujen toimintaan ja niiden välillä kulkeviin sähköimpulsseihin. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että aivot hiljalleen oppivat tiettyihin viesteihin. Eli negatiiviset ajatukset ja tunteet alkavat ruokkia yhä enemmän negatiivisia ajatuksia ja tunteita.

– Toistuvat negatiiviset ajatukset lähentävät negatiivisia ajatuksia aivoissa eteenpäin välittäviä synapseja (eli kahden hermosolun liitospintoja) lähemmäs toisiaan, jolloin viestit kulkevat yhä nopeammin. Ja kun aivot synnyttävät ajatuksia, ne ajatukset voittavat, jotka pääsevät liikkumaan nopeimmin eteenpäin.

Valitse seurasi tarkkaan

Partonin mukaan negatiiviset ajatukset siis lisäävät aivoissa negatiivisia ajatuksia – mutta samanlainen vaikutus on myös negatiivisten ihmisten seuralla.

– Kun toinen ihminen ilmentää tunteita (olivat ne sitten vihaa, surua tai iloa), kuulijan aivot "kokeilevat" synnyttää saman tunteen, jotta kuulija voi ymmärtää, mitä toinen käy läpi. Sitä on empatia. Mutta samalla aivot oppivat välittämään tehokkaammin negatiivisia ajatuksia.

"Hyvä uutinen on, että logiikka toimii myös toisinpäin."

Kaiken tämän lisäksi ikävät ajatukset ja tunteet heikentävät asiantuntijoiden mukaan myös ihmisen immuunipuolustusjärjestelmää, nostavat verenpainetta ja lisäävät ylipainoa ja riskiä sairastua muun muassa sydäntauteihin ja diabetekseen.

Mutta hyvä uutinen on, että sama logiikka toimii myös toisinpäin. Positiivisten ajatusten vaaliminen ja iloisten ihmisten seura opettavat aivojamme välittämään nopeasti hyvää mieltä tuottavia viestejä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla