Unien takaa-ajot ovat usein kuin toimintaelokuvista. Myös uusimmassa James Bond -leffassa Spectressä nähdään näyttäviä takaa-ajokohtauksia. Kuva: Francois Duhamel / Metro-Goldwyn-Mayer Studios, Danjaq, LLC ja Columbia Pictures Industries
Unien takaa-ajot ovat usein kuin toimintaelokuvista. Myös uusimmassa James Bond -leffassa Spectressä nähdään näyttäviä takaa-ajokohtauksia. Kuva: Francois Duhamel / Metro-Goldwyn-Mayer Studios, Danjaq, LLC ja Columbia Pictures Industries

Hampaiden tippuminen, takaa-ajo, alasti julkisella paikalla... Ovatko nämä unet tuttuja sinulle?

Uniin perehtynyt psykologi listasi yhdeksän yleisintä unta brittilehti Independentille. Psykologi Ian Wallace myös analysoi, mitä ne tarkoittavat ja mitä niissä esiin tuleville asiolle kannattaisi tehdä. Wallacen kerrotaan tulkinneen yli kolmekymmentä vuotta kestäneellä urallaan yli 150 000 unta.

Samanlainen uni voi toki tarkoittaa eri asioita eri ihmisille.

– Jokaisella on omat unisymbolinsa, joiden merkitys on löydettävä itse. Uni koirasta merkitsee eri asiaa koiraihmiselle kuin koiria pelkäävälle, uniohjaaja ja psykoterapeutti Anne Lindholm-Kärki sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka symbolit ovat yksilöllisiä, joidenkin asioiden merkitykset ovat yleisiä. Esimerkiksi painavat kantamukset unessa viittaavat yleensä stressiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Omien unien ymmärtäminen voi auttaa käsittelemään tunteita ja vaikeita tilanteita elämässä. Psykologi Wallacen tulkinnoista saattaa olla apua tutkailussa. Tässä yhdeksän yleisintä unta Wallacen mukaan.

1. Joku ajaa sinua takaa

Takaa-ajo unessa tarkoittaa Wallacen mukaan sitä, että elämässä on pulma, johon haluaisi tarttua, muttei tiedä, miten sen tekisi.

Tällaiset asiat antavat usein mahdollisuuden kehittyä ja huomata itsessään uusia kykyjä. Eli se, että jonkin asian kohtaaminen pelottaa vähän, voi olla myös hyvä merkki.

2. Hampaasi putoavat

Onko mitään kuumottavampaa kuin se, että hampaat alkavat yllättäen lähteä? Hampaat symboloivat asiantuntijan mukaan itsevarmuutta ja valtaa. Siksi niiden putoaminen voi tarkoittaa, että tunnet elämässäsi itsesi epävarmaksi.

Kun tuntee itsensä avuttomaksi, Wallace kehottaa käymään faktat rauhallisesti läpi mielessään ja suhtautumaan vaikeana kokemaansa tilanteeseen hyödyllisenä haasteena. Hmm, helpommin sanottu kuin tehty?

3. Et löydä vessaa

Kauhea hätä, mutta mailla halmeilla ei näy vessaa. Ihminen tyydyttää vessassa perustavimpia tarpeitaan. Tästä syystä puuttuva vessa unessa voi tarkoittaa, että sinun on vaikea ilmaista muille, mitä tarvitset jossakin tilanteessa.

Wallace neuvoo miettimään tällaisissa tilanteissa enemmän omia tarpeitaan kuin sitä, mitä muut haluavat.

4. Olet alasti julkisella paikalla

Huh, niin vaivaannuttava klassikko. Tästä unesta herääminen on valtava helpotus. Vaatteilla ihminen antaa muille haluamansa kuvan itsestään – tai no, vaatekriisipäivinä se taitaa jäädä yritykseksi. Uni alastomuudesta julkisella paikalla on psykologin mukaan merkki siitä, että ihminen tuntee itsensä haavoittuvaiseksi ja suojattomaksi.

Joskus vain täytyy olla avoin muille, jotta he näkevät todelliset kykysi, Wallace rohkaisee. Avoimuus saattaa olla noloa, mutta toisinaan se riski kannattaa ottaa.

5. Olet kokeessa, johon et ole valmistautunut

Arvioimme itseämme kokeiden perusteella, joten tällainen uni kertoo, että tarkastelet kriittisesti omia suorituksiasi.

Moni on itse itsensä kovin arvostelija. Wallace kehottaa jatkuvan tuomitsemisen sijaan keskittymään omiin taitoihin ja saavutuksiin.

6. Lennät

Se masentavista unista! Lentäminen tuntuu mahtavalta ja kertoo, että olet voittanut sinua häirinneet olosuhteet.

Saatat luulla, että vapautumisen tunne johtuu hyvästä onnesta tai on vain sattumaa. Wallace muistuttaa, että usein tämä huumaava tunne johtuu siitä, että olet esimerkiksi tehnyt vaikean päätöksen tai ylittänyt hankalat esteet.

7. Putoat korkealta

Wallacen mukaan putoaminen unessa merkitsee, että ihminen pitää turhan tiukasti kiinni jostakin asiasta elämässään.

Psykologin resepti kuuluu näin: Rentoudu ja anna olla. Älä huolehdi siitä, että menetät kontrollin. Luota itseesi ja muihin ja anna asioiden tapahtua omalla painollaan.

Toisinaan putoamisen kokemusta seuraa herääminen niin, että koko kroppa nytkähtää. Lue lisää siitä, miksi säpsähdät hereille, kun olet nukahtamassa.

8. Menetät ajoneuvon hallinnan

Auto kuvaa psykologin mukaan kykyäsi tehdä johdonmukaisia päätöksiä saavuttaaksesi tietyn päämäärän. Hallitsematon ajoneuvo voi tarkoittaa, ettet tunne hallitsevasi omaa polkuasi kohti menestystä.

Wallace neuvoo jälleen hölläämään otetta. Aina ei tarvitse kontrolloida kaikkea. Anna vaistojesi ja halujesi ohjata sinua oikeaan suuntaan.

9. Löydät tyhjyyttään ammottavan huoneen

Eri huoneet kuvaavat persoonallisuutesi eri puolia. Tyhjän huoneen löytäminen viestii, että löydät itsestäsi uuden kyvyn.

Tämä on hyvä juttu! Mitä enemmän tutkit uinuvia lahjojasi, sitä enemmän ovia sinulle aukeaa, Wallace sanoo.

Millaisia unia sinä näet? Kerro kommentissa!

Kysely

Mitkä näistä unista olet nähnyt joskus?

Putoaminen.
Putoaminen.
59.5%
Takaa-ajo.
Takaa-ajo.
52.6%
Hampaiden tippuminen.
Hampaiden tippuminen.
44.8%
Lentäminen.
Lentäminen.
44.4%
Alasti julkisella paikalla.
Alasti julkisella paikalla.
29.0%
Hallitsematon ajoneuvo.
Hallitsematon ajoneuvo.
22.2%
Vessa kateissa.
Vessa kateissa.
18.9%
Kokeessa valmistautumatta.
Kokeessa valmistautumatta.
18.9%
Hylätty huone.
Hylätty huone.
9.3%
Ääniä yhteensä: 4511
Kenpä tietäis sen?

Aika usein näen unta että yritän soittaa 112:een mutta puhelin ei toimi, ei ole yhteyttä tai puhelu katkeaa, minua ei ymmärretä. Paniikki kasvaa ja yritän ja yritän. Mistähän tämä kertoo?

Ihan anona

Joo, ei ollut yksikään näistä "yleisimmistä" unista tuttu. Tosin ikääkin mulla vasta 54, vielähän ehtivät, jos Luoja suo.
Uutisjutun ikävin puoli, että äänestyksessä ei ollut vaihtoehtoa "joku muu".

Sisältö jatkuu mainoksen alla