Syy kamaliin kuukautisoireisiin saattaa olla siinä, mitä teet.

Niin luonnolliset ja naisen elämään kuuluvat kuin ne ovatkin, välillä kuukautiset tekevät elämästä tavallista ikävämpää. Vuoto voi tehdä arjesta vähän hankalampaa ja vatsaan voi sattua kovastikin.

Kuukautisiinsa voi kuitenkin itse myös vaikuttaa. Ainakin kannattaa pyrkiä välttämään sitä, että tekisi niistä tahtomattaan tavallista pahempia. Marie Claire kysyi asiantuntijoilta, mitkä asiat vaikuttavat menkkoihin epäedullisest. Korjausliikkeen avulla olo saattaa parantua.

1. Skippaat ehkäisypillereitä

Sen lisäksi, että saatat tulla raskaaksi, pillereiden jättäminen väliin voi aiheuttaa hormonitasapainon heilahteluja, joilla on tietysti seurauksensa. Yli kolmen annoksen unohtaminen voi johtaa esimerkiksi epäsäännöllisiin vuotoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Olet superstressaantunut

Henkinen ylikuormitus vaikuttaa kehoon, myös hormonitoimintaan. Kun stressihormoni kortisolin tasot nousevat, kuukautiset voivat muuttua epäsäännöllisiksi tai jäädä poiskin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Unirytmisi on retuperällä

Myös univaje häiritsee kuukautiskiertoa, joten aina kun mahdollista, pyri kahdeksaan tuntiin yössä. Univaje on usein seurausta stressistä.

4. Hörpit kahvia

Ahdistus, jännittyneisyys ja unettomuus ovat yleisiä PMS-oireita, ja kahvin juominen saattaa Marie Clairen haastatteleman lääkärin mukaan pahentaa niitä. 

5. Matkustat paljon

Matkustaminen on yleensä suoraan yhteydessä unirytmiin ja sen heilahteluihin. Keho kyllä sopeutuu aikavyöhykkeen muutoksiin, mutta siihen voi mennä jonkin aikaa ja kuukautiset saattavat viivästyä.

6. Juhlit kosteasti

Alkoholi ja kuukautiset eivät sovi kovin hyvin yhteen. Alkoholi yleensä pahentaa PMS-oireita ja saattaa tehdä pidentää kuukautiskramppien kestoa.

7. Treenaat täysillä

Kovaa treenaavat tietävät, että kuukautiset saattavat jäädä intensiivisimmällä urheilukaudella väliaikaisesti pois. Apua saa lääkäristä, eikä liikuntaa todellakaan kannata pelätä – säännöllinen puolen tunnin treeni päivässä yleensä helpottaa kuukautisoireita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla