Oikeasti hänen pitäisi jumpata, mutta hän vain loikoilee. Kuva: Shutterstock
Oikeasti hänen pitäisi jumpata, mutta hän vain loikoilee. Kuva: Shutterstock

Varoitus: perusmasentavaa "älä tee mitään, mikä maistuu hyvältä tai viittaa sohvalla pötköttämiseen" -ohjeistusta taas tulossa.

Nainen, syytä hormoneja! Ne oikeasti ovat usein syypää siihen, että jokin asia tuntuu olevan selittämättömällä tavalla pielessä. Tai että tekee mieli syödä hulluna. Tai nukkua. Tai harrastaa seksiä. Tai että ei nukuta tai ei tee mieli seksiä.

Hormonaaliset outoudet ovat outoja, mutta eivät ne ole pelkästään henkimaailman hommia. Jotakin pystyy jopa kontrolloimaan. Seuraavassa Women’s Healthin listaamia pikku tapoja, jotka voivat sotkea hormonitoimintaa.

1. Karkki

Liika sokeri lihottaa, ja liikakilot voivat tehdä kropasta insuliiniresistentin. Insuliini on hormoneista se vekkuli, joka säätelee sokeriaineenvaihduntaa. Kakkostyypin diabetes on insuliinihäiriöiden ikävin seuraus.

2. Iltahösellys

Stressihormoni kortisolin taso laskee normaalisti yöksi, ja silloin ihminen nukahtaa ja lepää hyvin. Mutta jos käytät myöhäisillan tunnin stressaamiseen ja paniikinomaiseen puuhasteluun, tulee ongelmia nukkumisen kanssa. Ei hyvä. Rentoudu.

3. Unettomuus

Ja ojasta allikkoon: unenpuute nostaa kortisolitasoa entisestään, uni senkun huononee ja stressi pahenee. Satsaa hyvään uneen. Rauhoita iltaa, viilennä huone, tee nukkumaanmeno- ja heräämisajoistasi säännölliset, mene nukkumaan vasta, kun nukuttaa. Ja katso, että kello soi vasta noin kahdeksan tunnin päästä nukkumaan käymisestä.

4. Iltakahvi

Kofeiinikin saa elimistön erittämään lisää kortisolia. Vältä kahvia illalla, jos huomaat, että unensaanti on hankalaa.

5. Epäurheilullisuus

Niin, oletteko kuulleet, että liikunta on hyväksi? On se vissiin. Säännöllinen liikunta lisää endorfiinin eritystä – ja endorfiinihan on se kivan olon kemikaali, joka tekee sinusta positiivisen ja valppaan kuin virma varsa. Lisäksi endorfiinit lisäävät elimistön vastustuskykyä ja parantavat seksihaluja, ja mitähän vielä. Mitä enemmän kuntoilet, sitä enemmän on luvassa ihanuuksia.

6. Ääridieetit

Jos alat höpsötellä liian rajujen dieettien kanssa tai laihdut liian nopeasti, voi tulla ongelmia estrogeenihormonin kanssa. Kuukautisten poisjäänti on merkki siitä, että estrogeenitasapaino on häiriintynyt.

7. Rehkimättömyys

Endorfiinien lisäksi aerobinen liikunta vaikuttaa toiseenkin hormoniin:  greliinihormonin määrä vähenee jumpatessa. Onko se hyvä vai huono, riippuu näkökulmasta. Hoikistumista haluaville ehkä hyvä. Greliini nimittäin lisää ruokahalua. Siksi jumpan jälkeen käy joskus niin, että ruokailu unohtuu.

8. Suklaa PMS-oireisiin

Jaaha, kaikki lohtu meiltä halutaan viedä. PMS-päivinä hormonit saavat ihmisen helposti ärtyväksi hermokimpuksi, ja sokeri kuulemma pahentaa oireita. Toisaalta, elämä on riskejä täynnä. Harkitse nyt kuitenkin – ehkei ihan pieni Snickers mitään pahenna.

Lue myös:

Tästä viikosta tulee terveellisin ikinä – 5 voittoisaa vinkkiä

Vaihdevuodet – miksi moni kärsii turhaan?

Sydänsurut tuntuvat myös kehossa, ja pahimmillaan ne voivat olla kohtalokkaita.

Rakkaan ihmisen kuolema tai ero pitkästä parisuhteesta todella voi särkeä sydämen, kertoo sydänkirurgi Nikki Stamp kirjassaan Tunteva sydän. Ison menetyksen jälkeinen tuska ei tunnu vain mielessä, vaan myös sydämessämme. Rintaa puristaa ja tuntuu kuin joku olisi murskannut sydämen pieniksi sirpaleiksi. Kyseessä on niin kutsuttu särkyneen sydämen oireyhtymä.

Särkyneen sydämen oireyhtymä on lääketieteellinen tila, jossa tunteiden aiheuttama hormonivyöry hidastaa veren virtaamista sydänlihassoluihin. Tällöin ne voivat vaurioitua eivätkä pysty pumppaamaan verta kyllin hyvin. Oireyhtymä muistuttaa sydäninfarktia, ja sitä kutsutaan japaninkielisellä nimellä takotsubo-kardiomyopatia eli stressipohjainen sydänlihassairaus.

Särkyneen sydämen oireyhtymästä kärsivän sydän muistuttaa muodoltaan japanilaisten kalastajien käyttämää ruukkumaista mustekalapyydystä.

Japaninkielisen nimityksen oireyhtymä on saanut, koska siitä kärsivän sydän muistuttaa muodoltaan japanilaisten kalastajien käyttämää ruukkumaista mustekalapyydystä. Oireyhtymässä sydämen kapea kaula pumppaa ja supistuu normaalisti, mutta sen vasemman kammion alakärki laajenee pallomaiseksi, koska ei pysty pumppaamaan verta kunnolla.

Useimmiten aika parantaa haavat – muttei aina

Särkyneen sydämen oireyhtymä on nimensä mukaisesti usein seurausta rankasta menetyksestä, kuten läheisen kuolemasta tai pitkän suhteen päättymisestä. Toistaiseksi on epäselvää, miksi potilaista melkein 90 prosenttia on naisia. Stamp muistuttaa, ettei kyse ole siitä, että naiset olisivat heikompia tai tunteellisempia kuin miehet, vaan jakaumaa selittävät myös monet sellaiset tekijät kuin esimerkiksi kehon tapa käsitellä rasvahappoja.

Pitkittyessään menetyksen aiheuttama hormonitulva ja hermoston hälytystila vaurioittavat sydäntä.

Särkyneen sydämen oireyhtymän tarkkaa syntymekanismia tutkitaan vielä, mutta se johtuu todennäköisesti hormoneista, kuten adrenaliinista. Emotionaalinen järkytys saa kehon tuottamaan adrenaliinia, joka puolestaan saa sydämen verisuonet supistumaan ja verenpaineen kohoamaan. Sydän sairastuu, kun se joutuu korkean verenpaineen vuoksi pumppaamaan tavallista ankarammin. Pitkittyessään menetyksen aiheuttama hormonitulva ja hermoston hälytystila vaurioittavat sydäntä, joskus niin paljon, ettei sydän jaksaa enää pumpata. Toisin sanoen sydänsuruun voi jopa kuolla.

Aina aika ei siis paranna särkynyttä sydäntä, vaikka useimmiten niin käykin. Mutta miten hoitaa särkynyttä sydäntä? Avuksi voi olla sydämen toimintaa helpottava lääkitys, kuten sydänsuonia rentouttavat lääkkeet. Vaikeimmissa tapauksissa voidaan tarvita lääkkeitä, jotka auttavat sydäntä pumppaamaan verta tai kohottavat verenpainetta. 

 

Nikki Stampin kirjoittama Tunteva sydän (Minerva Kustannus) ilmestyy viikolla 37.

Yhtäkkiä tapahtuva painonnousu voi olla merkki sairaudesta tai elämäntavasta, joka sekoittaa hormonitoiminnan.

Miksi paino on alkanut yhtäkkiä nousta, vaikka syön terveellisesti ja liikun säännöllisesti?

On vaarallisen helppoa arvioida syömänsä kalorit alakanttiin, mutta syy painonnousuun voi olla myös muualla. Jos nopeaan tahtiin nouseva vaakalukema huolestuttaa, on hyvä käydä kysymässä asiaa lääkäriltä. Kyse voi olla hormoneista – ja ongelma on yleensä ratkaistavissa.

Kilpirauhasen vajaatoiminta

Kilpirauhanen vaikuttaa muun muassa aineenvaihduntaan, kehon lämmönsäätelyyn, yleiseen vireystilaan ja mielialaan. Tätä tehtävää se hoitaa säätelemällä hormoneja, joista tärkein on tyroksiini. Vajaatoiminnassa rauhanen ei tuota tarpeeksi tyroksiinia, mikä voi aiheuttaa painonnousun lisäksi muun muassa voimakasta väsymystä, lihasheikkoutta ja palelua. Kilpirauhasen vajaatoiminta voidaan todeta verikokeilla ja sitä hoidetaan hormonikorvaushoidolla.

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä

Painonnousu voi johtua myös munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä, joka on tavallisin naisten hormonihäiriö. Hormonien epätasapaino oireilee muun muassa kuukautisten epäsäännöllisyytenä ja liikakarvoituksena. Tavallista on myös, että oireyhtymään liittyy aineenvaihdunnallisia häiriöitä. Kudokset ovat tavallista herkempiä insuliinille, mikä häiritsee rasva-aineenvaihduntaa ja puolestaan saattaa altistaa lihomiselle.

Krooninen stressi

Stressi laukaisee elimistössä ”taistele tai pakene” -reaktion, joka aiheuttaa pitkään jatkuvana monenlaisia ongelmia. Stressi vaikuttaa autonomiseen eli tahdosta riippumattomaan hermostoon, joka jakautuu kahteen osioon: toimintaan valmistavaan sympaattiseen ja rauhoittavaan parasympaattiseen hermostoon. Kun toinen hermosto aktivoituu, toinen menee lepotilaan.

Stressitilassa kaikki energia käytetään selviytymiselle tärkeisiin toimintoihin, jolloin ruoansulatusprosessi hidastuu. Stressi lisää myös ruokahalua kohottavan kortisoli-hormonin välitystä, mikä saattaa osaltaan edesauttaa painonnousua.

Vähäinen uni

Univajeen ja painonnousun suhteesta on puhuttu viime aikoina paljon. Myös tässä tapauksessa kyse on hormoneista. Liian vähäisten yöunien jälkeen kylläisyyden tunteesta huolehtivan leptiinin määrä laskee ja nälästä viestivän greliinin määrä nousee.

Väsymys tuottaa siis normaalia isomman ruokahalun. Univajeessa keho tuottaa enemmän stressihormoni kortisolia ja lisää insuliinin tuotantoa. Molemmilla on todettu yhteys lihomiseen.

Lähteet: Women’s Health, Terveyskirjasto