Oikeasti hänen pitäisi jumpata, mutta hän vain loikoilee. Kuva: Shutterstock
Oikeasti hänen pitäisi jumpata, mutta hän vain loikoilee. Kuva: Shutterstock

Varoitus: perusmasentavaa "älä tee mitään, mikä maistuu hyvältä tai viittaa sohvalla pötköttämiseen" -ohjeistusta taas tulossa.

Nainen, syytä hormoneja! Ne oikeasti ovat usein syypää siihen, että jokin asia tuntuu olevan selittämättömällä tavalla pielessä. Tai että tekee mieli syödä hulluna. Tai nukkua. Tai harrastaa seksiä. Tai että ei nukuta tai ei tee mieli seksiä.

Hormonaaliset outoudet ovat outoja, mutta eivät ne ole pelkästään henkimaailman hommia. Jotakin pystyy jopa kontrolloimaan. Seuraavassa Women’s Healthin listaamia pikku tapoja, jotka voivat sotkea hormonitoimintaa.

1. Karkki

Liika sokeri lihottaa, ja liikakilot voivat tehdä kropasta insuliiniresistentin. Insuliini on hormoneista se vekkuli, joka säätelee sokeriaineenvaihduntaa. Kakkostyypin diabetes on insuliinihäiriöiden ikävin seuraus.

2. Iltahösellys

Stressihormoni kortisolin taso laskee normaalisti yöksi, ja silloin ihminen nukahtaa ja lepää hyvin. Mutta jos käytät myöhäisillan tunnin stressaamiseen ja paniikinomaiseen puuhasteluun, tulee ongelmia nukkumisen kanssa. Ei hyvä. Rentoudu.

3. Unettomuus

Ja ojasta allikkoon: unenpuute nostaa kortisolitasoa entisestään, uni senkun huononee ja stressi pahenee. Satsaa hyvään uneen. Rauhoita iltaa, viilennä huone, tee nukkumaanmeno- ja heräämisajoistasi säännölliset, mene nukkumaan vasta, kun nukuttaa. Ja katso, että kello soi vasta noin kahdeksan tunnin päästä nukkumaan käymisestä.

4. Iltakahvi

Kofeiinikin saa elimistön erittämään lisää kortisolia. Vältä kahvia illalla, jos huomaat, että unensaanti on hankalaa.

5. Epäurheilullisuus

Niin, oletteko kuulleet, että liikunta on hyväksi? On se vissiin. Säännöllinen liikunta lisää endorfiinin eritystä – ja endorfiinihan on se kivan olon kemikaali, joka tekee sinusta positiivisen ja valppaan kuin virma varsa. Lisäksi endorfiinit lisäävät elimistön vastustuskykyä ja parantavat seksihaluja, ja mitähän vielä. Mitä enemmän kuntoilet, sitä enemmän on luvassa ihanuuksia.

6. Ääridieetit

Jos alat höpsötellä liian rajujen dieettien kanssa tai laihdut liian nopeasti, voi tulla ongelmia estrogeenihormonin kanssa. Kuukautisten poisjäänti on merkki siitä, että estrogeenitasapaino on häiriintynyt.

7. Rehkimättömyys

Endorfiinien lisäksi aerobinen liikunta vaikuttaa toiseenkin hormoniin:  greliinihormonin määrä vähenee jumpatessa. Onko se hyvä vai huono, riippuu näkökulmasta. Hoikistumista haluaville ehkä hyvä. Greliini nimittäin lisää ruokahalua. Siksi jumpan jälkeen käy joskus niin, että ruokailu unohtuu.

8. Suklaa PMS-oireisiin

Jaaha, kaikki lohtu meiltä halutaan viedä. PMS-päivinä hormonit saavat ihmisen helposti ärtyväksi hermokimpuksi, ja sokeri kuulemma pahentaa oireita. Toisaalta, elämä on riskejä täynnä. Harkitse nyt kuitenkin – ehkei ihan pieni Snickers mitään pahenna.

Lue myös:

Tästä viikosta tulee terveellisin ikinä – 5 voittoisaa vinkkiä

Vaihdevuodet – miksi moni kärsii turhaan?

Oletko aamuisin kuin pandakarhu ja liian väsynyt noustaksesi ylös? Taikasana on ikigai. Kuva: Shutterstock
Oletko aamuisin kuin pandakarhu ja liian väsynyt noustaksesi ylös? Taikasana on ikigai. Kuva: Shutterstock

Kuinka vaikeaa se herääminen oikeasti onkaan? Onko herätyskellon välttelemisen takana sittenkin vain tekosyitä?

Hygge, lagom ja suomalainen sisu ovat olleet viime vuosina kovassa nosteessa. Mutta kuinka moni tuntee ikigain, tuon japanilaisten hyvinvointitekniikan?

Ikigai on Japanissa vanha käsite, jonka laaja tulkinta on ”elämän tarkoitus”. Kaikki eivät välttämättä tiedä tähän suureen kysymykseen vastausta, joten ei hätää. Ikigain yksi ja useimmin käytetty merkitys tarkoittaa syytä, jonka vuoksi herätä aamulla.

Sen mukaan jokaisen kannattaisi tehdä aamuisin ensimmäiseksi niitä asioita, jotka piristävät – jos ylipäätään haluaa tulla aamuihmiseksi, kirjoittaa Well+Good-sivusto.

Well+Good kertoo uudesta kirjasta, Awakening Your Ikigai (suom. Löydä oma ikigai, 2018, ei vielä ilmestynyt), jossa aivotutkija Ken Mogi jakaa vinkkejään ikigain löytämiseksi.

Kirjailija Mogin mukaan kolme aamurutiinia ovat erityisen tärkeitä: liikunta, ruokailu ja yhdessäolo. Aluksi pelkästään niihin keskittymällä voi lisätä runsaasti aamuenergisyyttään. Vielä parempi on, jos löytää tai on jo löytänyt sen oman intohimonsa, joka antaa syyn herätä iloisena jokaiseen aamuun.

Ehkäpä aamiaisen äärellä tai hyvän ystävän seurassa putkahtaa esiin todellinen elämän tarkoitus. Olipa se sitten vaikkapa pullan leipomista, valokuvaamista tai joogan opettamista.  

1. Lähde liikkeelle hiljalleen 

Kaikki eivät ole aamutreenaajia, mutta totuus on, että yöunien jälkeen kannattaisi liikkua edes vähän – ja tehdä se mahdollisimman miellyttävästi.

Parikin minuuttia riittää, olipa se sitten aamujoogaa tai muuta venyttelyä. Koiranulkoilutuslenkille voi ottaa buusteriksi lempimusiikkia tai hampaita harjatessa voi tanssia suosikkihittien tahtiin. Pääasia on, että tekee jotain, joka miellyttää ja saa koko kropan iloiseksi!


2. Kata lempiruokasi esiin

Aamiainen. Se on päivän tärkein asia, ja tämä tieto on varmasti levinnyt kaikille. Mutta ikigain mukaan aamiaisesta pitäisi tehdä myös nautinnollinen hetki. Herkullisen aamiaisen jälkeen päivä näyttää niin paljon paremmalta.

Kun jääkaapissa odottaa herkullinen lounassalaatti, voi se pelastaa pitkän päivän. Mogi sanoo, että tuo sama liike kannattaisi tehdä aamupalallakin:

– Oletpa sitten missä päin maailmaa tahansa ja teet suosikkiasioistasi (esimerkiksi kahvista ja suklaasta) tavan, jota noudatat heti herättyäsi, dopamiinia vapautuu aivoissasi, Mogi kertoo.

Dopamiini puolestaan vahvistaa aktiivisuutta ja toimii tavallaan aivojen palkitsemisjärjestelmän hallitsijana. Tätä voi ajatella myös eräänlaisena Pavlovin aamukokeena, jossa ihminen oppii, että herätyskello tarkoittaa palkkiota – vaikkapa sitten sitä suklaata ja kahvia.

3. Kontaktoi rakkaimmat ensin

Ikigai ei ole yksin sisäiseen nautintoon keskittyvää. Sosiaalisilla suhteilla on suuri vaikutus jopa aamuvirkkuuteen. Moni ehtii tapaamaan ystäviään parhaiten viikonloppuna, mutta mitäpä jos yhteisen aamiaisen sopisikin keskelle viikkoa? Varhainen tapaaminen ystävän kanssa piristää suuresti mieltä ja auttaa heräämään taatusti energisenä!

Tai mikä estää sopimasta vaikkapa treenitreffejä, jos aika ei riitä aamiaisella istumiseen?

Hätätapauksessa viestittely ystävän kanssa ensimmäiseksi heräämisen jälkeen tuo hyvää mieltä ja auttaa sängystä nousemiseen – ainakin paremmin kuin sosiaalisen median selaaminen.

Kuulostaako siltä, että näiden helppojen vinkkien jälkeen pitää enää vain keksiä tekosyitä, miksi aamuvirkkuus ei ole oma juttu?

Ihmetteletkö, miksi suupielesi halkeilevat? Syy ei välttämättä ole raudan- tai B-vitamiinin puute.

Suupielten halkeilu on talvella yleinen riesa. Usein ajatellaan, että se johtuu B-vitamiinin tai raudan puutteesta. Suupielten halkeiluun voi kuitenkin olla joissain tapauksissa yllättäväkin selitys: hampaat.

Suupielet voivat haljeta, jos on madaltunut purenta, kerrotaan Oral Hammaslääkäreiden tiedotteessa.

Mutta mistä sitten voi päätellä, onko oma purenta madaltunut?

– Purenta on madaltunut, jos hampaat ovat syystä tai toisesta kuluneet niin paljon, että alkuperäinen purentakorkeus on muuttunut. Alaleuka tulee liian paljon yläleukaa vasten, kertoo hammaslääkäri Ali Sahraravand hammaslääkäriasema Hammasvelhosta.

Hampaat voivat kulua esimerkiksi silloin, jos niitä narskuttaa runsaasti.  Toinen syy voi olla hampaiden syöpyminen esimerkiksi refluksitaudin tai syömishäiriöön liittyvän oksentelun takia. Myös hampaiden puuttuminen voi aiheuttaa kulumista: jäljelläoleviin hampaisiin kohdistuu silloin enemmän kulutusta. 

Yleisin syy purennan madaltumiseen on Sahraravandin mukaan kuitenkin hampaaton suu. 

– Suupielten haavaumia esiintyykin erityisesti proteesipotilailla.

”Suupielet ovat kuin sarana, joka menee liian tiiviisti kiinni.”

Madaltunut purenta vaikuttaa edelleen suupieliin. Sen seurauksena suupieleen muodostuu jatkuvasti kosteana pysyvä poimu. Sen myötä ihon ja limakalvojen normaalit bakteerit ja hiivat tulehtuvat, mikä saattaa aiheuttaa suupielten jatkuvaa halkeilua. Seurauksena voi olla sieni-infektio.

– Suupielet ovat kuin sarana, joka menee liian tiiviisti kiinni, kuvailee Sahraravand.

Apua on saatavilla

Pika-apuna suupielet kannattaa pestä ja kuivata huolellisesti. Mietoa kortisonivoidetta antibakteerisilla ainesosilla voi käyttää esimerkiksi viikon kuurina. Jos et ole varma, voisiko suupielten halkeaminen johtua madaltuneesta purennasta, asian voi selvittää hammaslääkärissä.

– Hammaslääkäri pystyy toteamaan ongelman kliinisen kuvan perusteella. Halkeamisen taustalla voi olla jokin muukin syy, esimerkiksi vitamiininpuutos, Sahraravand muistuttaa.

Madaltunutta purentaa on mahdollista hoitaa korottamalla purentaa proteeseilla ja hoitamalla kulumisen syitä. Purentakisko auttaa narskuttelijaa ehkäisemään madaltuneesta purennasta johtuvien vaivojen uusiutumista. Jos syynä on hiivan aiheuttama halkeilu, aloitetaan suun kautta otettava lääkekuuri. 

Sahraravandin mukaan sieni-infektion ennaltaehkäisyyn ei kuitenkaan ole erityisiä kotikonsteja tavallisen arkihygienian lisäksi.