Me Naiset
|
Jenni Junkala
Kuppi kuumaa inkivääri-hunaja-sitruunajuomaa pitää flunssaisen tyytyväisenä. Kuva: Shutterstock
Kuppi kuumaa inkivääri-hunaja-sitruunajuomaa pitää flunssaisen tyytyväisenä. Kuva: Shutterstock

Rakkautta, rommia ja vanhan kansan viisauksia. Eihän se flunssan poteminen nyt niin kamalaa olekaan? Näillä vinkeillä selviät ärsyttävimpien oireiden yli.

1. Rakkautta ja rommia

Koko Suomen suosikkilääkäri Tapani Kiminkinen kertoi vuonna 2011 Me Naisille hoitavansa flunssaa rakkaudella ja rommilla.

– Saatan ottaa yhden konjakin tai rommin, käydä saunassa ja mennä vaimon viereen maata. Eikös se niin ole, että rakkaus ja hellyyskin voivat parantaa, Kiminkinen vinkkasi.

2. Nenäkannu käyttöön, suolavettä kurkkuun

– Kaivan nenäkannuni esiin ja huuhtelen nenän aamuin illoin heti, jos tulee vähänkin nuhaa, näyttelijä Sanna Majuri kertoi Me Naisille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nenäkannuhuuhtelu tepsii tukkoisuuden lisäksi poskiontelovaivoihin ja allergiaoireisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suolavedellä voi kurlata myös karheaa kurkkua. Tee kurlausneste lasillisesta lämmintä vettä ja teelusikallisesta suolaa. Kurlaa suolavedellä neljä kertaa päivässä.

3. Hunajasta, sitruunasta ja inkivääristä kuumaa juomaa

Keitä kuuma flunssajuoma sitruunasta, inkivääristä ja vedestä ja mausta se hunajalla. Sen lisäksi, että kuuma neste rauhoittaa kurkkua ja nesteyttää kehoa ja juoman lämmin höyry avaa tukkoista nenää, sitruuna, hunaja ja inkivääri ovat luonnon lääkkeitä flunssaiselle. Sitruunasta saa C-vitamiinia, jonka on uskottu jo pitkään nopeuttavan flunssasta parantumista, hunaja toimii yskänlääkkeen tavoin ja hellii karheaa kurkkua ja inkiväärijuuri vilkastuttaa pintaverenkiertoa.

Flunssajuoma syntyy vaikka näin:

1. Kaada kattilaan litra vettä.
2. Kuori muutama sentti inkiväärijuurta. Paloittele inkivääristä ohuita siivuja kattilaan.
3. Purista veden ja inkiväärin joukkoon puolikas sitruuna. Viipaloi mukaan loppu sitruuna.
4. Keitä vesi-inkivääri-sitruunaseosta vartin verran miedolla lämmöllä.
5. Siivilöi, anna viiletä hieman ja mausta hunajalla.

Inkiväärin ja sitruunan määrää säädellään oman maun mukaan. Jos haluat kirpsakkaa, ohjeen sitruunamäärä käy hyvin, jos miedompaa, käytä vain puolet sitruunasta. Sama pätee inkivääriin: jos pidät mausta, käytä enemmän kuin ohjeessa.

4. Lepää!

Anna kuumeen tehdä tehtävänsä ja lepää vällyissä. Jos kuume on kohtalainen ja laskee muutaman lepopäivän aikana, sitä ei välttämättä edes tarvitse lääkitä pois, Tohtori.fi neuvoo. Lämpimässä peiton alla pysytteleminen voi lievittää myös kuumeen mukanaan tuomia lihaskipuja.

5. Vanhan kansan viisaudet käyttöön

Silppua villasukkiin sipulia ja pue ne yöksi tavallisten sukkien päälle. Johan lähtee flunssa! Tähän ja moneen muuhun vanhan kansan viisauteen luottaa tamperelainen Saana Monthan, joka kokosi mummojen terveysniksit kirjaksi.

Flunssakaudella Monthanin perheessä paitsi silputaan sipulia, kurlataan myös suola­vedellä.

– Monille vanhan kansan neuvoille ei löydy tieteellistä selitystä, mutta jostain syystä ne toimivat, Monthan sanoi Me Naisille vuonna 2011.

Hän muistuttaa, ettei Kansanlääkintää ja kotikonsteja -kirjan nikseillä kannata korvata nykylääketiedettä. Jipot auttavat silloin, kun lääkäri on kaukana ja apteekki kiinni.

Lue lisää:

Tämä yksinkertainen kikka toimii: ei flunssaa yli kymmeneen vuoteen!

Torju flunssa! Julkkisten vinkit ja oudoimmat keinot

Voiko talvi tehdä sairaaksi?

Kalastajan vaimo -blogi: Vähän nuhaa, lankaa ja hunajaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla