Kuppi kuumaa inkivääri-hunaja-sitruunajuomaa pitää flunssaisen tyytyväisenä. Kuva: Shutterstock
Kuppi kuumaa inkivääri-hunaja-sitruunajuomaa pitää flunssaisen tyytyväisenä. Kuva: Shutterstock

Rakkautta, rommia ja vanhan kansan viisauksia. Eihän se flunssan poteminen nyt niin kamalaa olekaan? Näillä vinkeillä selviät ärsyttävimpien oireiden yli.

1. Rakkautta ja rommia

Koko Suomen suosikkilääkäri Tapani Kiminkinen kertoi vuonna 2011 Me Naisille hoitavansa flunssaa rakkaudella ja rommilla.

– Saatan ottaa yhden konjakin tai rommin, käydä saunassa ja mennä vaimon viereen maata. Eikös se niin ole, että rakkaus ja hellyyskin voivat parantaa, Kiminkinen vinkkasi.

2. Nenäkannu käyttöön, suolavettä kurkkuun

– Kaivan nenäkannuni esiin ja huuhtelen nenän aamuin illoin heti, jos tulee vähänkin nuhaa, näyttelijä Sanna Majuri kertoi Me Naisille.

Nenäkannuhuuhtelu tepsii tukkoisuuden lisäksi poskiontelovaivoihin ja allergiaoireisiin.

Suolavedellä voi kurlata myös karheaa kurkkua. Tee kurlausneste lasillisesta lämmintä vettä ja teelusikallisesta suolaa. Kurlaa suolavedellä neljä kertaa päivässä.

3. Hunajasta, sitruunasta ja inkivääristä kuumaa juomaa

Keitä kuuma flunssajuoma sitruunasta, inkivääristä ja vedestä ja mausta se hunajalla. Sen lisäksi, että kuuma neste rauhoittaa kurkkua ja nesteyttää kehoa ja juoman lämmin höyry avaa tukkoista nenää, sitruuna, hunaja ja inkivääri ovat luonnon lääkkeitä flunssaiselle. Sitruunasta saa C-vitamiinia, jonka on uskottu jo pitkään nopeuttavan flunssasta parantumista, hunaja toimii yskänlääkkeen tavoin ja hellii karheaa kurkkua ja inkiväärijuuri vilkastuttaa pintaverenkiertoa.

Flunssajuoma syntyy vaikka näin:

1. Kaada kattilaan litra vettä.
2. Kuori muutama sentti inkiväärijuurta. Paloittele inkivääristä ohuita siivuja kattilaan.
3. Purista veden ja inkiväärin joukkoon puolikas sitruuna. Viipaloi mukaan loppu sitruuna.
4. Keitä vesi-inkivääri-sitruunaseosta vartin verran miedolla lämmöllä.
5. Siivilöi, anna viiletä hieman ja mausta hunajalla.

Inkiväärin ja sitruunan määrää säädellään oman maun mukaan. Jos haluat kirpsakkaa, ohjeen sitruunamäärä käy hyvin, jos miedompaa, käytä vain puolet sitruunasta. Sama pätee inkivääriin: jos pidät mausta, käytä enemmän kuin ohjeessa.

4. Lepää!

Anna kuumeen tehdä tehtävänsä ja lepää vällyissä. Jos kuume on kohtalainen ja laskee muutaman lepopäivän aikana, sitä ei välttämättä edes tarvitse lääkitä pois, Tohtori.fi neuvoo. Lämpimässä peiton alla pysytteleminen voi lievittää myös kuumeen mukanaan tuomia lihaskipuja.

5. Vanhan kansan viisaudet käyttöön

Silppua villasukkiin sipulia ja pue ne yöksi tavallisten sukkien päälle. Johan lähtee flunssa! Tähän ja moneen muuhun vanhan kansan viisauteen luottaa tamperelainen Saana Monthan, joka kokosi mummojen terveysniksit kirjaksi.

Flunssakaudella Monthanin perheessä paitsi silputaan sipulia, kurlataan myös suola­vedellä.

– Monille vanhan kansan neuvoille ei löydy tieteellistä selitystä, mutta jostain syystä ne toimivat, Monthan sanoi Me Naisille vuonna 2011.

Hän muistuttaa, ettei Kansanlääkintää ja kotikonsteja -kirjan nikseillä kannata korvata nykylääketiedettä. Jipot auttavat silloin, kun lääkäri on kaukana ja apteekki kiinni.

Lue lisää:

Tämä yksinkertainen kikka toimii: ei flunssaa yli kymmeneen vuoteen!

Torju flunssa! Julkkisten vinkit ja oudoimmat keinot

Voiko talvi tehdä sairaaksi?

Kalastajan vaimo -blogi: Vähän nuhaa, lankaa ja hunajaa

Erikoislääkärin mukaan yhdet väliin jääneet kuukautiset eivät kerro vielä mitään. Sen sijaan on yksi kuukautiskiertoon liittyvä asia, jonka pitäisi saada hälytyskellot soimaan. 

Apua, menkat jäivät välistä! Tiedät, ettet ole raskaana, mutta kuukautiskiertosi on silti epäsäännöllinen. Pitäisikö olla huolissaan? 

– Ei kannata tuijottaa pelkästään kuukautiskiertoa, se ei yksinään kerro kehosta yhtään mitään, neuvoo Terveystalon naistentautien ja synnytysten erikoislääkäriAnna-Mari Heikkinen

Syynä on se, että kuukautiskierron reagointi eri tekijöihin on yksilöllistä. Toisilla kuukautiset pelaavat normaalisti, vaikka olisi vakavasti sairas. Toisten keho reagoi pieniinkin muutoksiin. Jos kuukautiskierron epäsäännöllisyyden lisäksi huomaa esimerkiksi suuria vaihteluita painossa, tilanne voi kertoa jotain terveydentilasta. 

 

Hormonaalinen ehkäisy vaikuttaa kuukautisiin

Iso osa naisista käyttää hormonaalista ehkäisyä, joka vaikuttaa kuukautiskiertoon ja voi jättää kuukautiset jopa kokonaan pois – ihan turvallisesti

Milloin pitää sitten olla huolissaan? 

– Jos kuukautiset jäävät kerran välistä tai kierto on tavallista pidempi, ei tarvitse olla vielä huolissaan. Jos taas ylimääräistä vuotoa tulee jatkuvasti, voi jotain olla pielessä, Heikkinen täsmentää. 

Kuukautiskiertoon vaikuttavia syitä: 

  • paino
  • liika treenaaminen
  • liian vähäinen rasvakudos
  • liika työn tekeminen
  • rasvakudos
  • stressi
  • yleiskunnon muutos
  • muut sairaudet
 
Ymmärtää ei ymmärrä ymmärtää e...

Vaivaavatko epäsäännölliset menkat? Erikoislääkäri kertoo, milloin on syytä huolestua

Syy sekin kirjoitti: Pitäisiköhän sanoa työnantajalle että tarvitsen nyt viikon vapaata, olen tehnyt liikaa töitä ja kuukautiseni ovat sekaisin ;) Oletpa hauska? Monet naisten vakavat taudit oireilevat ensiksi kuukautisten kautta. Toivottavasti et sairastu itse vakavasti kyseisiin. Saat kyllä lomaa sit älä huoli, ehkä jopa lopun elämäsi.
Lue kommentti

Ei, se ei ole sama asia kuin päänsärky.

Migreeni on mahdollisesti kaikista vaarattomista vaivoista maan päällä se pirullisin. Sen kourissa kärvistelee Terveyskirjaston mukaan yksi kymmenestä aikuisesta. Riesa on kolme kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä.

Migreenittömien voi olla mahdotonta ymmärtää, millaista rajujen kipukohtausten kanssa on elää. Tiede on kantanut kortensa kekoon, esimerkiksi tällä migreenin oireita havainnollistavalla videolla.

Jotta rinnakkaiselo migreenistä kärsivien ja siltä välttyneiden välillä sujuisi sutjakkaammin, on tiettyjä lausahduksia parempi välttää.

Pyysimme migreenipotilaita kokoamaan listan asioista, joiden heille ei kannata sanoa:

1. ”Tuo sinun päänsärkysi…”

Tehdäänpä yksi asia selväksi heti kättelyssä: päänsärky on ikävää. Migreeni on pikemminkin visiitti Tuonelaan ja takaisin.

2. ”Ärsyttävää! Päätä särkee jo toista tuntia. Onkohan minullakin se migreeni?”

Tällä repliikillä keräät sympatian sijaan katseita, jotka säikäyttäisivät hunnilauman hiljaiseksi.

3. ”Ei kai se nyt oikeasti voi tuosta johtua...”

Kyllä voi. Migreenin voi laukaista melkein mikä vain. Kynttilänvalo, lumesta heijastuva aurinko, stressaava palaveri. Lista on loputon.

4. ”Mikset ota särkylääkettä?”

Migreeniä sairastava toverisi on luultavasti aihepiirin ekspertti ja käynyt läpi kaikki mahdolliset lääkkeet, meditaatiotekniikat ja kuppaukset helpotusta etsiessään. Emme suosittele ehdottamaan Buranaa.

5. ”Onneksi se on vain migreeni. Ajattelepa niitä, joilla on…”

Aina voisi olla pahemmin, tiedetään. Migreenikohtauksen uhrille on kuitenkin turha puhua motivaatiojulisteiden iskulauseita. Suosittelemme kokeilemaan uudestaan vähemmän tulenarkana ajankohtana.