Kuppi kuumaa inkivääri-hunaja-sitruunajuomaa pitää flunssaisen tyytyväisenä. Kuva: Shutterstock
Kuppi kuumaa inkivääri-hunaja-sitruunajuomaa pitää flunssaisen tyytyväisenä. Kuva: Shutterstock

Rakkautta, rommia ja vanhan kansan viisauksia. Eihän se flunssan poteminen nyt niin kamalaa olekaan? Näillä vinkeillä selviät ärsyttävimpien oireiden yli.

1. Rakkautta ja rommia

Koko Suomen suosikkilääkäri Tapani Kiminkinen kertoi vuonna 2011 Me Naisille hoitavansa flunssaa rakkaudella ja rommilla.

– Saatan ottaa yhden konjakin tai rommin, käydä saunassa ja mennä vaimon viereen maata. Eikös se niin ole, että rakkaus ja hellyyskin voivat parantaa, Kiminkinen vinkkasi.

2. Nenäkannu käyttöön, suolavettä kurkkuun

– Kaivan nenäkannuni esiin ja huuhtelen nenän aamuin illoin heti, jos tulee vähänkin nuhaa, näyttelijä Sanna Majuri kertoi Me Naisille.

Nenäkannuhuuhtelu tepsii tukkoisuuden lisäksi poskiontelovaivoihin ja allergiaoireisiin.

Suolavedellä voi kurlata myös karheaa kurkkua. Tee kurlausneste lasillisesta lämmintä vettä ja teelusikallisesta suolaa. Kurlaa suolavedellä neljä kertaa päivässä.

3. Hunajasta, sitruunasta ja inkivääristä kuumaa juomaa

Keitä kuuma flunssajuoma sitruunasta, inkivääristä ja vedestä ja mausta se hunajalla. Sen lisäksi, että kuuma neste rauhoittaa kurkkua ja nesteyttää kehoa ja juoman lämmin höyry avaa tukkoista nenää, sitruuna, hunaja ja inkivääri ovat luonnon lääkkeitä flunssaiselle. Sitruunasta saa C-vitamiinia, jonka on uskottu jo pitkään nopeuttavan flunssasta parantumista, hunaja toimii yskänlääkkeen tavoin ja hellii karheaa kurkkua ja inkiväärijuuri vilkastuttaa pintaverenkiertoa.

Flunssajuoma syntyy vaikka näin:

1. Kaada kattilaan litra vettä.
2. Kuori muutama sentti inkiväärijuurta. Paloittele inkivääristä ohuita siivuja kattilaan.
3. Purista veden ja inkiväärin joukkoon puolikas sitruuna. Viipaloi mukaan loppu sitruuna.
4. Keitä vesi-inkivääri-sitruunaseosta vartin verran miedolla lämmöllä.
5. Siivilöi, anna viiletä hieman ja mausta hunajalla.

Inkiväärin ja sitruunan määrää säädellään oman maun mukaan. Jos haluat kirpsakkaa, ohjeen sitruunamäärä käy hyvin, jos miedompaa, käytä vain puolet sitruunasta. Sama pätee inkivääriin: jos pidät mausta, käytä enemmän kuin ohjeessa.

4. Lepää!

Anna kuumeen tehdä tehtävänsä ja lepää vällyissä. Jos kuume on kohtalainen ja laskee muutaman lepopäivän aikana, sitä ei välttämättä edes tarvitse lääkitä pois, Tohtori.fi neuvoo. Lämpimässä peiton alla pysytteleminen voi lievittää myös kuumeen mukanaan tuomia lihaskipuja.

5. Vanhan kansan viisaudet käyttöön

Silppua villasukkiin sipulia ja pue ne yöksi tavallisten sukkien päälle. Johan lähtee flunssa! Tähän ja moneen muuhun vanhan kansan viisauteen luottaa tamperelainen Saana Monthan, joka kokosi mummojen terveysniksit kirjaksi.

Flunssakaudella Monthanin perheessä paitsi silputaan sipulia, kurlataan myös suola­vedellä.

– Monille vanhan kansan neuvoille ei löydy tieteellistä selitystä, mutta jostain syystä ne toimivat, Monthan sanoi Me Naisille vuonna 2011.

Hän muistuttaa, ettei Kansanlääkintää ja kotikonsteja -kirjan nikseillä kannata korvata nykylääketiedettä. Jipot auttavat silloin, kun lääkäri on kaukana ja apteekki kiinni.

Lue lisää:

Tämä yksinkertainen kikka toimii: ei flunssaa yli kymmeneen vuoteen!

Torju flunssa! Julkkisten vinkit ja oudoimmat keinot

Voiko talvi tehdä sairaaksi?

Kalastajan vaimo -blogi: Vähän nuhaa, lankaa ja hunajaa

Ihmetteletkö, miksi suupielesi halkeilevat? Syy ei välttämättä ole raudan- tai B-vitamiinin puute.

Suupielten halkeilu on talvella yleinen riesa. Usein ajatellaan, että se johtuu B-vitamiinin tai raudan puutteesta. Suupielten halkeiluun voi kuitenkin olla joissain tapauksissa yllättäväkin selitys: hampaat.

Suupielet voivat haljeta, jos on madaltunut purenta, kerrotaan Oral Hammaslääkäreiden tiedotteessa.

Mutta mistä sitten voi päätellä, onko oma purenta madaltunut?

– Purenta on madaltunut, jos hampaat ovat syystä tai toisesta kuluneet niin paljon, että alkuperäinen purentakorkeus on muuttunut. Alaleuka tulee liian paljon yläleukaa vasten, kertoo hammaslääkäri Ali Sahraravand hammaslääkäriasema Hammasvelhosta.

Hampaat voivat kulua esimerkiksi silloin, jos niitä narskuttaa runsaasti.  Toinen syy voi olla hampaiden syöpyminen esimerkiksi refluksitaudin tai syömishäiriöön liittyvän oksentelun takia. Myös hampaiden puuttuminen voi aiheuttaa kulumista: jäljelläoleviin hampaisiin kohdistuu silloin enemmän kulutusta. 

Yleisin syy purennan madaltumiseen on Sahraravandin mukaan kuitenkin hampaaton suu. 

– Suupielten haavaumia esiintyykin erityisesti proteesipotilailla.

”Suupielet ovat kuin sarana, joka menee liian tiiviisti kiinni.”

Madaltunut purenta vaikuttaa edelleen suupieliin. Sen seurauksena suupieleen muodostuu jatkuvasti kosteana pysyvä poimu. Sen myötä ihon ja limakalvojen normaalit bakteerit ja hiivat tulehtuvat, mikä saattaa aiheuttaa suupielten jatkuvaa halkeilua. Seurauksena voi olla sieni-infektio.

– Suupielet ovat kuin sarana, joka menee liian tiiviisti kiinni, kuvailee Sahraravand.

Apua on saatavilla

Pika-apuna suupielet kannattaa pestä ja kuivata huolellisesti. Mietoa kortisonivoidetta antibakteerisilla ainesosilla voi käyttää esimerkiksi viikon kuurina. Jos et ole varma, voisiko suupielten halkeaminen johtua madaltuneesta purennasta, asian voi selvittää hammaslääkärissä.

– Hammaslääkäri pystyy toteamaan ongelman kliinisen kuvan perusteella. Halkeamisen taustalla voi olla jokin muukin syy, esimerkiksi vitamiininpuutos, Sahraravand muistuttaa.

Madaltunutta purentaa on mahdollista hoitaa korottamalla purentaa proteeseilla ja hoitamalla kulumisen syitä. Purentakisko auttaa narskuttelijaa ehkäisemään madaltuneesta purennasta johtuvien vaivojen uusiutumista. Jos syynä on hiivan aiheuttama halkeilu, aloitetaan suun kautta otettava lääkekuuri. 

Sahraravandin mukaan sieni-infektion ennaltaehkäisyyn ei kuitenkaan ole erityisiä kotikonsteja tavallisen arkihygienian lisäksi.

 

Suomalaislääkärit kehittivät vitutuksen määrää kuvaavan V-indeksin. Mitä enemmän, pidemmin ja useammin potuttaa, sitä todennäköisemmin vitutukseen myös kuolee.

”Voiko vitutukseen kuolla?”

Konkaripoliitikko Paavo Väyrysen kysymys yli 30 vuoden takaa elää yhä. Vihdoin aiheesta on saatu tutkimustietoa, ja kysymykseen voidaan vastata.

Vitutukseen voi (teoriassa) kuolla. Se tosin tapahtuu pidemmän ajan kuluessa, todennäköisimmin silloin, kun harmituksesta kärsii rankasti, usein ja pitkiä aikoja yhtäjaksoisesti.

Lääkäri Pekka Mustosen ja psykoterapiakouluttaja Antti S. Mattilan tutkimus aiheesta julkaistiin joulukuussa Duodecim-lehdessä. Kyllä, he käyttävät tutkimuksessaan nimenomaan sanaa vitutus.

Mustonen ja Mattila tutkivat Elämä pelissä -tv-ohjelman yhteydessä ”arjen vastoinkäymisten aiheuttamien tunne-elämysten käsitteistöä sekä kokemusten useutta, kestoa ja voimakkuutta”. Niitä verrattiin henkisen hyvinvoinnin mittareihin ja elintapoihin. Kyselyvastausten perusteella muodostui vitutus- eli V-indeksi.

Kyselyssä arjen pieninä vastoinkäymisinä pidettiin esimerkiksi kiilatuksi joutumista, unohtamisia, myöhästymisiä ja hinnannousuja.

Myönteisyyttä voi opetella

Tutkimus paljasti, että ketutus lyhentää elinajanodotetta. Vitutukseen itsessään tuskin kuolee, mutta se johtaa usein elintapojen muuttumiseen: muun muassa tupakointiin, alkoholin käyttöön ja humalahakuiseen juomiseen. Päihteillä helpotetaan oloa, mutta ne lyhentävät etenkin miesten elinajanodotetta.

Mustosen ja Mattilan virallinen vastaus Paavo Väyrysen legendaariseen kysymykseen kuuluu siis: ”Ehkei suoraan, mutta kyllä se merkittävästi riskejä suurentaa.”

Optimistit ovat kuitenkin pienemmässä vaarassa, vaikka aika ajoin vituttaisikin. Pessimistillä pienestäkin asiasta johtuva harmitus voi kestää tunteja, ja jos vastoinkäymisiä vielä kasaantuu, ketutus saattaa olla jatkuva tila. Elämään myönteisesti suhtautuvilla sen sijaan on tutkimuksen mukaan myös paremmat taidot selviytyä kohtaamistaan isommistakin vastoinkäymisistä.

Helsingin Sanomien haastatteleman Pekka Mustosen mukaan enemmistö suomalaisista on optimisteja, vaikka emme aina näytäkään riemuamme avoimesti.

– Karkeasti arvioiden vain noin 20 prosenttia suomalaisista on enemmän negatiivisia kuin positiivisia, ja alle 10 prosenttia aidosti kärsii negatiivisuudestaan, hän sanoi lehdelle.

Uusimman tutkimustiedon mukaan ihminen voi onneksi itse muuttaa ajatteluaan optimistisempaan suuntaan.

Ketutus

”Voiko vitutukseen kuolla?” kysyi Paavo Väyrynen 31 vuotta sitten – suomalaislääkäreiden mukaan vastaus on kyllä

Sana masennus on tehty "suunnattoman vitutuksen" tilalle koska se kuulostaa paremmalle. Tämä "vitutus" johtuu siitä että kaikki menee päin persettä eikä kukaan auta. Ja vaikka kaikki yrittäisivätkin auttaa, se ei tunnu siltä. Kaikki asiat jää ns. puolitiehen, mistään ei tuu mitään, ja ei varsinkaan valmista. Kaikki tämä kertynyt kuona riivaa sitten niin kauan kunnes saa asiat järjestykseen joskus,ehkä ei koskaan. Jos vitutuskin alkaa vituttaan,ollaan jo kuilun reunalla.
Lue kommentti
Vierailija

”Voiko vitutukseen kuolla?” kysyi Paavo Väyrynen 31 vuotta sitten – suomalaislääkäreiden mukaan vastaus on kyllä

Ketutus kirjoitti: Sana masennus on tehty "suunnattoman vitutuksen" tilalle koska se kuulostaa paremmalle. Tämä "vitutus" johtuu siitä että kaikki menee päin persettä eikä kukaan auta. Ja vaikka kaikki yrittäisivätkin auttaa, se ei tunnu siltä. Kaikki asiat jää ns. puolitiehen, mistään ei tuu mitään, ja ei varsinkaan valmista. Kaikki tämä kertynyt kuona riivaa sitten niin kauan kunnes saa asiat järjestykseen joskus,ehkä ei koskaan. Jos vitutuskin alkaa vituttaan,ollaan jo kuilun reunalla...
Lue kommentti