Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Jos haluat nauttia vetreistä eläkepäivistä, kannattaa niihin alkaa panostaa jo kolme­kymppisenä. Muista ainakin perusasiat!

Kuntosalille mars

Tuntuuko vanhuus kolmekymppisenä vielä kaukaiselta? Enkä olisi kuitenkin hyvä uhrata sille jo muutama ajatus, jotta vuosikymmenten päästä elämä olisi mukavampaa. Vaikkapa omasta lihaskunnosta kannattaisi kiinnostua mitä pikemmin. Mitä paremmassa kunnossa olet nyt, sitä paremmin jaksat vanhempana, sillä vahvat lihakset suojaavat monilta vaivoilta ja pitävät ryhdin hyvänä. Lihaksia pitäisi rasittaa vähintään pari kertaa viikossa.

Kolmekymppisenä muutokset tapahtuvat vaivihkaa. Jos olet säästynyt aiemmin selkä- ja hartiakivuilta, nyt ne saattavat olla arkipäivää. Raivaa siis tilaa hyvän olon rutiineille.

Mitä monipuolisemmin liikut, sitä paremmin kroppasi kestää rasitusta. Pyri löytämään innostava harrastus. Peruskunnon ylläpitämiseksi olisi hyvä liikkua reippaaseen tahtiin viisi kertaa viikossa vähintään puoli tuntia kerrallaan.

Punttisalin ohella keittiö on hyvä paikka aloittaa uudet rutiinit. Kuulostele, millainen olo ruuasta tulee. Kun lisäät ruokavalioosi proteiinia ja kasviksia, olosi on kylläinen mutta ei liian raskas.

Kolmekymppisen olisi myös hyvä selvittää, millaiset geenit on perinyt. Jos suvussa on sydän- ja verisuonisairauksia, perusterveenkin on syytä mittauttaa verenpaineensa ja kolesteroliarvonsa vuosittain.

Muista papa!

Kun postilaatikkoon tipahtaa kutsu papatestiin, ota se ilolla vastaan. Joukkotarkastuksessa seulotaan kohdunkaulansyöpää ja sen esiasteita. Varsinkin nuoret naiset jättävät papatestit väliin, mikä on lisännyt kohdunkaulansyöpiä kolmekymppisillä. Riski sairastua syöpään kasvaa iän myötä, joten papatesti on hyvä ottaa parin kolmen vuoden välein gynekologikäynnin yhteydessä.

Tumppaa tupakka

Tumppaa pysyvästi, ellet ole jo tehnyt sitä. Tupakoinnin jäljet eivät näy vielä ihossa merkittävästi, eikä lopettaminen tarkoita automaattisesti lihomista, sillä aineenvaihdunta on virkeää

Muista! Älä ahdistu biologisesta kellosta, ­mutta tiedosta sen olemassaolo. Naisen hedelmällisyys laskee jo 25 vuoden iässä – jyrkin alamäki alkaa 35-vuotiaana.

Juttua varten on haastateltu naistentautien ja synnytysten erikoislääkäriä Annakaija Lappalaista Lääkärikeskus Aavasta, työterveyslääkäri Maaret Helintöä Kampin Terveystalosta ja fysioterapeutti Marianne Kyrklundia Suomen Terveysliikuntainstituutista.

Lue myös:

10 asiaa, joita ei saisi olla yli 30-vuotiaan kotona

Mitä kehosi tarvitsee 30-vuotiaana? Lue täältä

Asiat, jotka alle 30-vuotiaan pitäisi omistaa – onko sinulla?

Ei, se ei ole sama asia kuin päänsärky.

Migreeni on mahdollisesti kaikista vaarattomista vaivoista maan päällä se pirullisin. Sen kourissa kärvistelee Terveyskirjaston mukaan yksi kymmenestä aikuisesta. Riesa on kolme kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä.

Migreenittömien voi olla mahdotonta ymmärtää, millaista rajujen kipukohtausten kanssa on elää. Tiede on kantanut kortensa kekoon, esimerkiksi tällä migreenin oireita havainnollistavalla videolla.

Jotta rinnakkaiselo migreenistä kärsivien ja siltä välttyneiden välillä sujuisi sutjakkaammin, on tiettyjä lausahduksia parempi välttää.

Pyysimme migreenipotilaita kokoamaan listan asioista, joiden heille ei kannata sanoa:

1. ”Tuo sinun päänsärkysi…”

Tehdäänpä yksi asia selväksi heti kättelyssä: päänsärky on ikävää. Migreeni on pikemminkin visiitti Tuonelaan ja takaisin.

2. ”Ärsyttävää! Päätä särkee jo toista tuntia. Onkohan minullakin se migreeni?”

Tällä repliikillä keräät sympatian sijaan katseita, jotka säikäyttäisivät hunnilauman hiljaiseksi.

3. ”Ei kai se nyt oikeasti voi tuosta johtua...”

Kyllä voi. Migreenin voi laukaista melkein mikä vain. Kynttilänvalo, lumesta heijastuva aurinko, stressaava palaveri. Lista on loputon.

4. ”Mikset ota särkylääkettä?”

Migreeniä sairastava toverisi on luultavasti aihepiirin ekspertti ja käynyt läpi kaikki mahdolliset lääkkeet, meditaatiotekniikat ja kuppaukset helpotusta etsiessään. Emme suosittele ehdottamaan Buranaa.

5. ”Onneksi se on vain migreeni. Ajattelepa niitä, joilla on…”

Aina voisi olla pahemmin, tiedetään. Migreenikohtauksen uhrille on kuitenkin turha puhua motivaatiojulisteiden iskulauseita. Suosittelemme kokeilemaan uudestaan vähemmän tulenarkana ajankohtana.

Gynekologilla käymiseen kuuluu, että joku juttelee sinulle jalkojesi välistä. Se tekee monista jutuista vähän outoja.

Gynekologikäynti voi jäädä mieleen rutiinisuorituksena tai jättää lähtemättömän vaikutuksen. Jos joku kehuu munasarjoja kauniiksi, kommentti yllättää eikä unohdu ihan heti, sillä asiasta tuskin oli itse tietoinen.

Maria Veitola pyysi Instagramissa seuraajiltaan kokemuksia sekä hauskoista että vähemmän hauskoista gynekologien heitoista.

Niitähän riitti. Moni Marian Instagram-seuraajista oli sitä mieltä, että gynekologit jos jotkut ovat todellisia sutkauttelun mestareita – osa tahallaan, osa ihan vahingossa.

Tässä Marialle kerrotuista gynekologikokemuksista hauskimpia ja omituisimpia:

”Ei ole tapahtunut mitään ydinräjähdystä”, gynekologi oli todennut synnytyksen jälkeen eräälle kommentoijalle.

”Asuin Herttoniemessä Susitiellä. Gynekologi katsoi henkilötietojani ja sanoi: ’Jaaha asut Susitiellä, sinne jos lähtee saatille saattaa tulla hukkareissu.’ Hänestä tuli omalääkärini moneksi vuodeksi”, yksi keskusteluun osallistunut muisteli.

Aina gynekologien jutut eivät liity alapäähän, huomautti yksi keskustelijoista. ”Mulle gyne sanoi tutkimuksen jälkeen, että ’taisit olla aika rauhallinen lapsi?’ Ensinnäkin hämmästyin, koska äiti on aina kertonut, että olin maailman rauhallisin vauva ja toiseksi mietin, et mistä toi gyne sen näkee? Totesin gynelle, että hän on oikeassa, et kuinka niin? Gyne siihen: ’Ihan sun nimestä päättelin.’”

 ”Hänestä tuli omalääkärini moneksi vuodeksi.”

”Kierukan vaihdossa sain kuulla olevani ’hankala tapaus’. Kaksi naislääkäriä ja naisterkka tuijotteli siinä jalkoväliä ja pohti mitä tehdään. ’Jospa varaillaan aika sille miesgynelle kun sillä on enemmän kokemusta näistä vehkeistä.’”

Kohdunkaulaa vaikka muille jakaa

Joskus lääkärit myös ovat hyvin innoissaan omasta erikoisalastaan, niin oudolta kuin se potilaasta tai asiakkaasta tuntuukin.

”Kyllä muuten näistä lanteista sitten lähtee! Joo, kyllä, ihan täydellinen synnyttäjän lantio”, kokenut miesgynekologi oli kehunut parikymppistä asiakastaan.

”Täällähän on kohdunkaulaa vaikka muille jakaa”, eräälle oli todettu ultraäänitutkimuksessa.

Muutama kommentoija ihmetteli, miksi lääkärit haluavat aina esitellä löydöksiään: ”Kesken tutkimuksen gyne kehui, että kohdunkaula näyttää niin somalta – ihan ruusun nupulta. ’Haluatko nähdä!’ Ennen kun ehdin vastata mitään gyne oli laittanut käteeni peilin ja siirtänyt sen haarojen väliin. Hämilläni totesin vaan, että niinpä näyttää.”