Moona Räty palasi kuntosalille, kun kuopus Olivia täytti vuoden. Puoli vuotta sitten hän päätti, että osallistuu Bikini Fitness -kilpailuun syksyllä 2015. Kuvat: Moonan kotialbumi
Moona Räty palasi kuntosalille, kun kuopus Olivia täytti vuoden. Puoli vuotta sitten hän päätti, että osallistuu Bikini Fitness -kilpailuun syksyllä 2015. Kuvat: Moonan kotialbumi

Moona Rädyn elämänmuutos alkoi vedenjuonnista.

Bikini Fitness -kilpailuun syksyllä 2015 osallistuva Moona Räty, 32, teki pysyvän elämänmuutoksen 10 vuotta sitten. Näin hän onnistui:

"Tein elämänmuutoksen 10 vuotta sitten. Olin kotona 2,5-vuotiaan esikoiseni Jennan kanssa ja opiskelin samalla bioanalytiikkaa. Saatoin syödä aamupalaksi pelkkää leipää ja suklaa­patukan. Painoin 86 kiloa, ja 161-senttiselle se on aika paljon. En liikkunut ollenkaan ja olin koko ajan väsynyt ja semimasentunut. Erosin vielä lapseni isästä. Silloin päätin, että haluan eroon väsymyksestä ja pahasta olosta.

Ensin aloin vain juoda aiempaa enemmän vettä. En muuttanut ruokavaliotani tai alkanut urheilla heti. Laihduin kuitenkin pelkällä veden juomisen lisäämisellä kuutisen kiloa kahdessa kuukaudessa. Se kevensi oloani jo niin, että minun teki mieli alkaa liikkua ja lopettaa karkkien syöminen.

Aloin tehdä vartin vaunulenkkejä kävellen pari kertaa päivässä. Aloin myös etsiä sopivaa kuntosalia. Asuimme tuolloin Helsingissä.

Kuntosalin personal trainer teki minulle saliohjelman sekä ruokaohjeet. Aloin käydä salilla kaksi kertaa viikossa ja kerran viikossa spinningissä. Salilla käyminen kolahti, sillä treenistä tuli ­tosi hyvä olo. Ruokaohjeisiin kuului normaalia terveellistä ruokaa, mutta aiempaa vähemmän hiilareita. Joka toinen lauantai pidin herkkupäivän. Saatoin syödä karkki- ja sipsipussin sekä pizzan. ­Mummoni luona kyläillessä kieltäydyin kyllä pullasta.

Painoni putosi 26 kiloa puolessa vuodessa. Jatkoin liikkumista samalla tavalla, mutta aloin syödä hieman enemmän ja pitää herkkupäiviä joka lauantai, sillä en halunnut laihduttaa enempää. Sen jälkeen painoni on vaihdellut 58–63 kilon välillä.

Kun odotin nyt 2-vuotiasta Oliviaa, pelkäsin lihovani, mutta painoni nousi vain 10 kiloa. Kilot lähtivät imetyksellä parissa kuukaudessa synnytyksen jälkeen.

Vaikeinta oli ennakoida syömisiä. Liikuntaohjelman ja ruokaohjeiden noudattaminen oli sinänsä helppoa, mutta jääkaapissa piti olla aina valmiina rahkaa, hedelmiä ja muuta terveellistä syötävää, etten repsahtaisi. Välillä, kun teki kovasti mieli herkkuja, lähdin jumppatunnille. Liikkumisesta tuli hyvä olo, eikä tehnyt enää mieli suklaapatukkaa.

Paras ja ainoa motivaationi liikkumiseen ja terveelliseen syömiseen on se,
etten halua entistä huonoa oloani enää koskaan takaisin. En voi käsittää, mitä roskaa söin silloin. Sipsejä, keksejä, irtokarkkeja, pizzaa ja suklaata pitkin päivää. Muille annan vinkiksi, että kannattaa aloittaa pienillä muutoksilla ja vaikka 20 minuutin treenillä. Ei salilla tarvitse olla tunti tolkulla."

Seuraa Moonan treenaamista: moonanfitness.blogspot.fi.

Kuudessa viikossa voi oppia uusille tavoille – lue, miten se onnistuu!

Gynekologilla käymiseen kuuluu, että joku juttelee sinulle jalkojesi välistä. Se tekee monista jutuista vähän outoja.

Gynekologikäynti voi jäädä mieleen rutiinisuorituksena tai jättää lähtemättömän vaikutuksen. Jos joku kehuu munasarjoja kauniiksi, kommentti yllättää eikä unohdu ihan heti, sillä asiasta tuskin oli itse tietoinen.

Maria Veitola pyysi Instagramissa seuraajiltaan kokemuksia sekä hauskoista että vähemmän hauskoista gynekologien heitoista.

Niitähän riitti. Moni Marian Instagram-seuraajista oli sitä mieltä, että gynekologit jos jotkut ovat todellisia sutkauttelun mestareita – osa tahallaan, osa ihan vahingossa.

Tässä Marialle kerrotuista gynekologikokemuksista hauskimpia ja omituisimpia:

”Ei ole tapahtunut mitään ydinräjähdystä”, gynekologi oli todennut synnytyksen jälkeen eräälle kommentoijalle.

”Asuin Herttoniemessä Susitiellä. Gynekologi katsoi henkilötietojani ja sanoi: ’Jaaha asut Susitiellä, sinne jos lähtee saatille saattaa tulla hukkareissu.’ Hänestä tuli omalääkärini moneksi vuodeksi”, yksi keskusteluun osallistunut muisteli.

Aina gynekologien jutut eivät liity alapäähän, huomautti yksi keskustelijoista. ”Mulle gyne sanoi tutkimuksen jälkeen, että ’taisit olla aika rauhallinen lapsi?’ Ensinnäkin hämmästyin, koska äiti on aina kertonut, että olin maailman rauhallisin vauva ja toiseksi mietin, et mistä toi gyne sen näkee? Totesin gynelle, että hän on oikeassa, et kuinka niin? Gyne siihen: ’Ihan sun nimestä päättelin.’”

 ”Hänestä tuli omalääkärini moneksi vuodeksi.”

”Kierukan vaihdossa sain kuulla olevani ’hankala tapaus’. Kaksi naislääkäriä ja naisterkka tuijotteli siinä jalkoväliä ja pohti mitä tehdään. ’Jospa varaillaan aika sille miesgynelle kun sillä on enemmän kokemusta näistä vehkeistä.’”

Kohdunkaulaa vaikka muille jakaa

Joskus lääkärit myös ovat hyvin innoissaan omasta erikoisalastaan, niin oudolta kuin se potilaasta tai asiakkaasta tuntuukin.

”Kyllä muuten näistä lanteista sitten lähtee! Joo, kyllä, ihan täydellinen synnyttäjän lantio”, kokenut miesgynekologi oli kehunut parikymppistä asiakastaan.

”Täällähän on kohdunkaulaa vaikka muille jakaa”, eräälle oli todettu ultraäänitutkimuksessa.

Muutama kommentoija ihmetteli, miksi lääkärit haluavat aina esitellä löydöksiään: ”Kesken tutkimuksen gyne kehui, että kohdunkaula näyttää niin somalta – ihan ruusun nupulta. ’Haluatko nähdä!’ Ennen kun ehdin vastata mitään gyne oli laittanut käteeni peilin ja siirtänyt sen haarojen väliin. Hämilläni totesin vaan, että niinpä näyttää.”

Monet suomalaisten suosikkiruuat sisältävät mahdollisesti syöpää aiheuttavaa akryyliamidia. Listasimme vinkit, joiden avulla sitä voi vältellä.

Oletko koskaan kuullut akryyliamidista? Jos sana ei soita päässä kelloja, tässä pieni tietoisku:

Akryyliamidi on kemiallinen ainesosa, jota muodostuu moniin elintarvikkeisiin, kun niitä valmistetaan. Erityisesti sitä muodostuu silloin, kun tärkkelyspitoisia ruokia kuten perunaa, makaronia tai leipää friteerataan, paistetaan tai paahdetaan. Joissain ruuissa sitä on jo siinä vaiheessa, kun kuluttaja nappaa tuotteen kaupanhyllyltä.

Vaikka akryyliamidi on ruoka-aineissa varsin yleinen tuttavuus, tieten tahtoen sitä ei todellakaan kannata nauttia. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n mukaan elintarvikkeissa esiintyvä akryyliamidi voi lisätä riskiä sairastua syöpään.

Eniten akryyliamidia on mitattu esimerkiksi perunalastuissa, ranskanperunoissa, näkkileivissä, kekseissä, aamiaismuroissa ja kahvissa. Myös ruisleivissä voi olla akryyliamidia.

Tällä hetkellä ruuan sisältämän akryyliamidin ja syövän yhteys ei ole vielä ihan selvä. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kuitenkin kehottaa välttämään sen nauttimista.

Listasimme 4 vinkkiä, joiden avulla se onnistuu:

1. Vaihda vaaleapaahtoinen kahvi tummapaahtoiseen

Yksi isoimmista akryyliamidin lähteistä suomalaisten ruokavaliossa on kahvi. Syy on siinä, että iso osa suomalaisista nauttii sumppia päivittäin huomattavia määriä.

Kahvilla on kuitenkin myös lukuisia myönteisiä terveysvaikutuksia, eivätkä viranomaiset kehota luopumaan kaffesta tyystin. Sen sijaan yksi muutos omiin kahvitottumuksiin kannattaa tehdä. Kaupanhyllyltä kannattaa ehdottomasti valita tummapaahtoinen kahvipaketti vaalepaahtoisen sijaan, Evira kertoo. Tummapaahtoinen kahvi sisältää vähemmän akryyliamidia kuin vaalepaahtoinen, nimenomaan juuri näin päin.


2. Suosi vaaleaa paistopintaa

Esimerkiksi paahtoleivän ja ranskanperunoiden akryyliamidipitoisuus kasvaa sen mukaan mitä tummemmaksi leipä ja ranskalaiset paahdetaan tai paistetaan.

3. Etsi parempi vaihtoehto

Kaupan kekseistä on mitattu korkeita akryyliamidimääriä. Evira kehottaakin korvaamaan keksit vähemmän akryyliamidia sisältävillä pullilla. Ransikset virasto suosittelee korvaamaan keitinperunoilla.

4. Syö monipuolisesti

Eviran mukaan loppupeleissä yksi parhaista tavoista vähentää akryyliamidin saantia on syödä yleisten ravintosuositusten mukaan eli ”monipuolisesti, vaihtelevasti ja kohtuullisesti”.