Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Hieronta auttaa lihaksia toipumaan rasituksesta, mutta väärin ajoitettuna se voi hidastaa vauhtiasi.

Hieronnan opettaja ja fysioterapeutti Nea Forss Helsingin Hieronta-akatemiasta vastasi hierontakysymyksiin.

1. Mitä lihaksille tapahtuu hieronnassa?

Yleensä lihas rentoutuu ja tulee elastisemmaksi. Kun se alkaa joustaa, veren ja nesteiden kierto lihaksessa vilkastuu. Joillakin rento lihas tuntuu pehmeältä, toisilla kiinteältä. Tuntumaan vaikuttaa se, kuinka paljon ja millä tavoin lihasta on käytetty. Hierontoja on kuitenkin erilaisia, ja hierojan otteista riippuu, mitä lihaksessa tapahtuu.

2. Mitä hierontoja liikkujalle on?

Juuri ennen urheilukoitosta voidaan tehdä valmistava hieronta. Siinä käytetään lihasta ärsyttäviä, stimuloivia otteita, kuten ravisteluja ja taputuksia. Ne toimivat kuin lämmittely, eli lihas valmistellaan toimintaan.Palauttavaan hierontaan mennään treenin jälkeen. Jos hieronnan ja treeniin välissä ei ole ollut tarpeeksi taukoa, vie hieronta suorituksesta paukut. Oikean hierontavälin löytää vain kokeilemalla.

3. Minkälaisiin kipuihin hieronta auttaa?

Rasituksesta johtuvaan kipuun ja lihaskipuun, joka tuntuu treenin jälkeisinä päivinä. Hieronta helpottaa myös jalkojen penikkavaivoja ja lihaskireyksiä. Lihasten kireys voi olla seurausta lihasepätasapainosta tai siitä, että harrastaa paljon vain yhtä lajia. Esimerkiksi punttisalilla moni tekee helposti vain suosikkiliikkeitään. Siksi vaikkapa etureisi voi jäädä takareittä heikommaksi, mikä häiritsee polvinivelen toimintaa ja tuntuu kipuna. Palauttavaa hierontaa kannattaa kokeilla sellaisiin liikunnan jälkeisiin kipuihin, joita ei aiemmin ole ollut, tai jos kehitys vaikkapa juoksussa pysähtyy.

4. Miten urheilu­hieronta eroaa klassisesta hieronnasta?

Yleisesti luullaan, että urheiluhieronta on voimakasta, mutta niin ei ole. Esimerkiksi palauttava hieronta on kevyttä. Nykyään ei pitäisi olla tarvetta erotella klassista ja urheiluhierontaa, koska tekniikoita käytetään sekaisin.
Urheiluhieronnassa on tarkempaa, mihin ote lihaksessa kohdistuu ja venyttäviä otteita käytetään enemmän. Esimerkiksi poikittaisote venyttää lihasta lihassyihin nähden poikittain. Sillä saadaan lihassäikeitä loitommaksi toisistaan. Näin nestekierto vapautuu, eikä keho tunnu enää tukkoiselta. Poikittaisvenytystä ei saa klassisessa hieronnassa eikä venyttelemällä lihaksia itse.

5. Mihin palauttava vaikutus perustuu?

Kun lihas rentoutuu, nestekierto lähtee kunnolla käyntiin. Lihakset saavat happea, kun nestekierto kuljettaa niille ravinteita. Näin keho palautuu ripeämmin.

6. Kaikkien mielestä hieronta ei nopeuta palautumista. Miksi?

Kaikilla hierontaotteilla ei ole palauttavia vaikutuksia. Silloinkaan hieronta ei palauta, jos se on liian voimakasta. Hieronnasta on vaikea tehdä tutkimusta, koska jokainen hieroja hieroo eri tavalla. Myös jokaisen keho reagoi eri tavoin.

7. Minkä lajin harrastaja hyötyy hieronnasta eniten?

Useimmin hieronnan tarvetta tuntevat yhtä kehonosaa voimakkaasti kuormittavien lajien harrastajat. Maratontapahtumien lähestyessä hierojien vastaanotoilla möyhitään alaraajoja ja pakaroita – varsinkin, kun moni aloittaa kovan harjoittelun tottumattomilla lihaksilla. Siksi maratonille tähtäävän kannattaisi myös pyöräillä, uida ja harrastaa pallopelejä. Taito­lajit, kuten tanssi, luistelu ja voimistelu taas saavat lihakset jumiin, koska niiden treenaaminen vaatii loputtomasti saman liikeradan toistoja. Hieronnan tarpeen ratkaisee se, kuinka paljon harjoittelee.

8. Kuinka pian treenin jälkeen on valmis möyhennettäväksi?

Heti harjoituksen jälkeen lihakset ovat pakkosupistus­tilassa. Silloin niille kannattaa antaa kevyttä palauttavaa hierontaa. Seuraavana päivänä ne kestävät käsittelyä jo paremmin. Silloin voimakkaista otteista on enemmän hyötyä. Jos hierojalle tulee suoraan treeneistä, siitä kannattaa mainita.

9. Tuleeko ahkera kävijä notkeaksi ja liikkuvaksi?

Kyllä, liikkuvuutta voidaan parantaa erilaisilla hierontatekniikoilla. Passiiviset venytykset ovat kuin tavallisia venytyksiä, mutta niitä ei tehdä itse, vaan hieroja auttaa liikkeeseen. Lihas­energiatekniikkoja käytettäessä asiakas jännittää lihasta ja päästää sen rennoksi. Sen jälkeen hieroja venyttää lihasta hierontaotteilla ja vie raajan venytysliikkeeseen.

10. Miksi hieronta sattuu?

Tarkoitus ei ole satuttaa, mutta kivulta ei aina voi välttyä. Ylirasittuneen lihaksen tai vamman aiheuttaman arpi­kudoksen muokkaaminen on aina kivuliasta. Hieronta aiheuttaa lähes aina makeaa kipua, joka ei satu. Monesta se tuntuu miellyttävältä, mutta kaikki eivät sitä siedä. Jos hieronta tuntuu epämiellyttävältä, siitä täytyy sanoa hierojalle.

11. Milloin käsittely on ollut liian kovakouraista?

Jos selkähieronnan jälkeisenä päivänä koko selkä kipeytyy, hieronta on ollut liian voimakasta. Mutta jos vain tietty lihasryhmä kipeytyy, se ei ole paha merkki. Tottumaton alue kipeytyy herkimmin, koska iho ja lihakset tulevat käsittelyaroiksi. Joillekin hieronta nostaa kuumeen, mutta se ei johdu käsittelyn voimakkuudesta. Yleensä se kertoo elimistön ylirasittuneesta tilasta.

12. Miksi jotkut rentoutuvat, toiset jopa nukahtavat?

Kun hieronta tuntuu hyvältä, lisääntyy mielihyvähormonien, oksitosiinin ja endorfiinin, eritys. Se puolestaan nostaa kipukynnystä ja lievittää kipua. Kun kipu lievittyy, uskaltaa kipeältä tuntuvan paikan myös rentouttaa.
Mielihyvähormonien aiheuttaman raukeuden takia jotkut väsähtävät ja jopa nukahtavat hierojan pöydälle.

13. Milloin hieronnasta on haittaa? Ja voiko hyödyn pilata?

Akuutteihin vammoihin, kuten kudosten repeämiin ja tulehdustiloihin ei saa koskea. Tulehduksen tunnistaa siitä, että kipu on jatkuvaa: olipa lihas rasituksessa tai levossa, siihen sattuu. Myös turvotus, kuumotus ja punoitus kertovat siitä. Kuumeessa ei pidä mennä hierojalle, koska kuume on merkki tulehduksesta, jota hieronta saattaa levittää ja pahentaa. Hieronnan hyödyn menettää, jos treenaa vastahierottuja lihaksia. Silti treeniä ei tarvitse jättää kokonaan väliin. Jos on hierotuttanut yläkropan, voi hyvin jumpata jalkalihaksia.

14. Voiko käynnin korvata saunalla ja liikunnalla?

Sauna, liikunta ja hieronta tukevat toisiaan, koska ne tehostavat verenkiertoa ja tuottavat endorfiineja. Sauna ei silti käy hieronnasta, koska sillä ei ole muokkaavia ja venyttäviä vaikutuksia. Vaikka urheilisi paljonkin, voi oikeanlaisella lämmittelyllä, jäähdyttelyllä ja riittävällä levolla välttää hieronnan.

15. Monet eivät käy koskaan hierojalla, jotkut jäävät siihen koukkuun, miksi?

Kaikki eivät tarvitse hierontaa. Joko he eivät rasita itseään liikaa tai heidän kehotyyppinsä kestää hyvin kuormitusta. Paljon liikuntaa harrastava, jolla ei jää aikaa palautumiseen, luultavasti tarvitsee hierontaa.

Toimistotyöläinen voi onnistua pitämään lihaksistonsa verenkierron riittävän vilkkaana, jos hän vaikka treenaa salilla niin, että lihakset väsyvät mutta eivät tee maksimityötä. Myös ravinto vaikuttaa. 1,5–2 litraa vettä päivässä pitää nestekierron käynnissä ja lihakset vetreinä. Jos ruokavaliossa ei ole riittävästi hiilihydraatteja, voi palautuminen hidastua ja lihakset jumittavat sen takia. Myös alkoholi hidastaa palautumista. Useimmilla hieronta kerran kuukaudessa pitäisi yllä lihasten elastisuutta. Jotkut kuitenkin haluavat käydä hieronnassa tiheämmin kuin keholle olisi tarpeen. Joillekin käynti on sosiaalinen tapahtuma, jotkut ovat ”koukussa” miellyttävään tunteeseen ja turvalliseen kosketukseen.

16. Mitä hieroja voi päätellä asiakkaasta tämän lihasten perusteella?

Hieroja voi tunnistaa, harrastaako asiakas voima- vai kestävyyslajia. Voimailijoiden kovempi lihas vaatii ronskimpaa käsittelyä kuin kestävyysliikkujien joustavat lihakset. Liikkumattomien lihakset taas eivät erotu muusta kehon massasta. Minä tunnistan näppituntumalla esimerkiksi painijat ja judokat sekä juoksijat ja triathlonistit.

Oletko aamuisin kuin pandakarhu ja liian väsynyt noustaksesi ylös? Taikasana on ikigai. Kuva: Shutterstock
Oletko aamuisin kuin pandakarhu ja liian väsynyt noustaksesi ylös? Taikasana on ikigai. Kuva: Shutterstock

Kuinka vaikeaa se herääminen oikeasti onkaan? Onko herätyskellon välttelemisen takana sittenkin vain tekosyitä?

Hygge, lagom ja suomalainen sisu ovat olleet viime vuosina kovassa nosteessa. Mutta kuinka moni tuntee ikigain, tuon japanilaisten hyvinvointitekniikan?

Ikigai on Japanissa vanha käsite, jonka laaja tulkinta on ”elämän tarkoitus”. Kaikki eivät välttämättä tiedä tähän suureen kysymykseen vastausta, joten ei hätää. Ikigain yksi ja useimmin käytetty merkitys tarkoittaa syytä, jonka vuoksi herätä aamulla.

Sen mukaan jokaisen kannattaisi tehdä aamuisin ensimmäiseksi niitä asioita, jotka piristävät – jos ylipäätään haluaa tulla aamuihmiseksi, kirjoittaa Well+Good-sivusto.

Well+Good kertoo uudesta kirjasta, Awakening Your Ikigai (suom. Löydä oma ikigai, 2018, ei vielä ilmestynyt), jossa aivotutkija Ken Mogi jakaa vinkkejään ikigain löytämiseksi.

Kirjailija Mogin mukaan kolme aamurutiinia ovat erityisen tärkeitä: liikunta, ruokailu ja yhdessäolo. Aluksi pelkästään niihin keskittymällä voi lisätä runsaasti aamuenergisyyttään. Vielä parempi on, jos löytää tai on jo löytänyt sen oman intohimonsa, joka antaa syyn herätä iloisena jokaiseen aamuun.

Ehkäpä aamiaisen äärellä tai hyvän ystävän seurassa putkahtaa esiin todellinen elämän tarkoitus. Olipa se sitten vaikkapa pullan leipomista, valokuvaamista tai joogan opettamista.  

1. Lähde liikkeelle hiljalleen 

Kaikki eivät ole aamutreenaajia, mutta totuus on, että yöunien jälkeen kannattaisi liikkua edes vähän – ja tehdä se mahdollisimman miellyttävästi.

Parikin minuuttia riittää, olipa se sitten aamujoogaa tai muuta venyttelyä. Koiranulkoilutuslenkille voi ottaa buusteriksi lempimusiikkia tai hampaita harjatessa voi tanssia suosikkihittien tahtiin. Pääasia on, että tekee jotain, joka miellyttää ja saa koko kropan iloiseksi!


2. Kata lempiruokasi esiin

Aamiainen. Se on päivän tärkein asia, ja tämä tieto on varmasti levinnyt kaikille. Mutta ikigain mukaan aamiaisesta pitäisi tehdä myös nautinnollinen hetki. Herkullisen aamiaisen jälkeen päivä näyttää niin paljon paremmalta.

Kun jääkaapissa odottaa herkullinen lounassalaatti, voi se pelastaa pitkän päivän. Mogi sanoo, että tuo sama liike kannattaisi tehdä aamupalallakin:

– Oletpa sitten missä päin maailmaa tahansa ja teet suosikkiasioistasi (esimerkiksi kahvista ja suklaasta) tavan, jota noudatat heti herättyäsi, dopamiinia vapautuu aivoissasi, Mogi kertoo.

Dopamiini puolestaan vahvistaa aktiivisuutta ja toimii tavallaan aivojen palkitsemisjärjestelmän hallitsijana. Tätä voi ajatella myös eräänlaisena Pavlovin aamukokeena, jossa ihminen oppii, että herätyskello tarkoittaa palkkiota – vaikkapa sitten sitä suklaata ja kahvia.

3. Kontaktoi rakkaimmat ensin

Ikigai ei ole yksin sisäiseen nautintoon keskittyvää. Sosiaalisilla suhteilla on suuri vaikutus jopa aamuvirkkuuteen. Moni ehtii tapaamaan ystäviään parhaiten viikonloppuna, mutta mitäpä jos yhteisen aamiaisen sopisikin keskelle viikkoa? Varhainen tapaaminen ystävän kanssa piristää suuresti mieltä ja auttaa heräämään taatusti energisenä!

Tai mikä estää sopimasta vaikkapa treenitreffejä, jos aika ei riitä aamiaisella istumiseen?

Hätätapauksessa viestittely ystävän kanssa ensimmäiseksi heräämisen jälkeen tuo hyvää mieltä ja auttaa sängystä nousemiseen – ainakin paremmin kuin sosiaalisen median selaaminen.

Kuulostaako siltä, että näiden helppojen vinkkien jälkeen pitää enää vain keksiä tekosyitä, miksi aamuvirkkuus ei ole oma juttu?

Ihmetteletkö, miksi suupielesi halkeilevat? Syy ei välttämättä ole raudan- tai B-vitamiinin puute.

Suupielten halkeilu on talvella yleinen riesa. Usein ajatellaan, että se johtuu B-vitamiinin tai raudan puutteesta. Suupielten halkeiluun voi kuitenkin olla joissain tapauksissa yllättäväkin selitys: hampaat.

Suupielet voivat haljeta, jos on madaltunut purenta, kerrotaan Oral Hammaslääkäreiden tiedotteessa.

Mutta mistä sitten voi päätellä, onko oma purenta madaltunut?

– Purenta on madaltunut, jos hampaat ovat syystä tai toisesta kuluneet niin paljon, että alkuperäinen purentakorkeus on muuttunut. Alaleuka tulee liian paljon yläleukaa vasten, kertoo hammaslääkäri Ali Sahraravand hammaslääkäriasema Hammasvelhosta.

Hampaat voivat kulua esimerkiksi silloin, jos niitä narskuttaa runsaasti.  Toinen syy voi olla hampaiden syöpyminen esimerkiksi refluksitaudin tai syömishäiriöön liittyvän oksentelun takia. Myös hampaiden puuttuminen voi aiheuttaa kulumista: jäljelläoleviin hampaisiin kohdistuu silloin enemmän kulutusta. 

Yleisin syy purennan madaltumiseen on Sahraravandin mukaan kuitenkin hampaaton suu. 

– Suupielten haavaumia esiintyykin erityisesti proteesipotilailla.

”Suupielet ovat kuin sarana, joka menee liian tiiviisti kiinni.”

Madaltunut purenta vaikuttaa edelleen suupieliin. Sen seurauksena suupieleen muodostuu jatkuvasti kosteana pysyvä poimu. Sen myötä ihon ja limakalvojen normaalit bakteerit ja hiivat tulehtuvat, mikä saattaa aiheuttaa suupielten jatkuvaa halkeilua. Seurauksena voi olla sieni-infektio.

– Suupielet ovat kuin sarana, joka menee liian tiiviisti kiinni, kuvailee Sahraravand.

Apua on saatavilla

Pika-apuna suupielet kannattaa pestä ja kuivata huolellisesti. Mietoa kortisonivoidetta antibakteerisilla ainesosilla voi käyttää esimerkiksi viikon kuurina. Jos et ole varma, voisiko suupielten halkeaminen johtua madaltuneesta purennasta, asian voi selvittää hammaslääkärissä.

– Hammaslääkäri pystyy toteamaan ongelman kliinisen kuvan perusteella. Halkeamisen taustalla voi olla jokin muukin syy, esimerkiksi vitamiininpuutos, Sahraravand muistuttaa.

Madaltunutta purentaa on mahdollista hoitaa korottamalla purentaa proteeseilla ja hoitamalla kulumisen syitä. Purentakisko auttaa narskuttelijaa ehkäisemään madaltuneesta purennasta johtuvien vaivojen uusiutumista. Jos syynä on hiivan aiheuttama halkeilu, aloitetaan suun kautta otettava lääkekuuri. 

Sahraravandin mukaan sieni-infektion ennaltaehkäisyyn ei kuitenkaan ole erityisiä kotikonsteja tavallisen arkihygienian lisäksi.