Oletko stressaantunut tai levoton? Onko keskittymiskyky hukassa? Voit opettaa aivosi rentoutumaan yksinkertaisella treeniohjelmalla.

Lähtötilanne: Nukun huonosti. Heräilen pitkin yötä, aamulla oloni on kireä ja pingottunut – jos kaataisin nyt mehulasin, purskahtaisin varmasti itkuun. Illallakaan en pysty rentoutumaan kunnolla, pienimmätkin häiriötekijät raastavat hermojani. Kylläpä tuo kello raksuttaa ärsyttävän äänekkäästi. Kirjaa lukiessa katse karkailee koko ajan väärälle riville. Kamelin selkä katkeaa hiekanjyväsestä.

Ratkaisu: Aivojumppa. Salilla pumppaamisen lisäksi stressimieltä voi helpottaa aivojen jumppaamisella, sillä aivot ja hermosto muovautuvat siinä missä lihaksetkin. Aivoille voi tehdä oman treeniohjelman, lupaa ”personal brainer” Reidar Wasenius.

Aivot ja hermosto muovautuvat siinä missä lihaksetkin.”

Wasenius on mielenhallinnan kouluttaja ja maailman ensimmäisen aivokuntokeskuksen, Briim Centerin, perustajajäsen. Yhdessä neurotieteen lisensiaatin Tiina Hutun kanssa Wasenius kirjoitti Personal Brainer -kirjan, joka opastaa treenaamaan aivot vireiksi.

Waseniuksen mukaan monet paahtavat pysähtymättä, suorittavat ja stressaantuvat. Siksi hän suosittelee läsnäoloharjoituksia, joilla parannetaan keskittymis- ja rentoutumistaitoja. Harjoitukset pakottavat pysähtymään, kyseenalaistamaan syvälle juurtuneet toimintatavat ja raivaamaan arkeen tilaa palautumiselle.

Pois häiriötekijät, tämä hetki ratkaisee

Jos tunnet olevasi stressaantunut, levoton ja keskittymiskyvytön, läsnäoloharjoitukset voivat tarjota kaivattua mielenrauhaa. Keskittymistaitoja parantavilla harjoituksilla opit suuntaamaan tarkkaavaisuuttasi yhteen asiaan ja jättämään häiriötekijät ja turhat ajatukset ulkopuolelle.

”On supertärkeää myös osata tehdä yhtä asiaa kerrallaan.”

Stressinhallinta on kykyä keskittyä siihen, mikä on olennaista juuri nyt, tässä hetkessä. Ei pidä murehtia menneitä tai pohtia tulevaa. Saat enemmän aikaiseksi ja nautit työstäsi ja elämästäsi enemmän, kun sähläämisen sijaan osaat uppoutua ja saavuttaa flow-tilan.

– Multitaskingilla on omat paikkansa, mutta on supertärkeää myös osata tehdä yhtä asiaa kerrallaan. Sillä pärjäät niin taistelutilanteessa kuin arjessakin. Elät vanhaksi etkä saa burnoutia, Wasenius muistuttaa.

20 minuuttia päivässä

Wasenius laati viikon mittaisen harjoitusohjelman, joka sisältää noin 20 minuutin treenin jokaiselle päivälle.

– Ohjelma sopii kaikille, joiden elämässä tapahtuu paljon, on menoa ja aktiviteettia. Harjoitukset antavat syyn pysähtyä hetkeksi ja sanoa poukkoileville ajatuksille seis.

Mielen hallinta on avain hyvinvointiin ja menestykseen.

Ja sitten treenaamaan:

1. päivä: Hidasta liikkeitäsi

Waseniuksen mielestä arjessa korostuu usein kaksi ongelmaa. Ensinnäkin kaikki viestintäkanavat pidetään koko ajan auki. Sähköposti, Facebook ja Twitter piippaavat jatkuvasti.

– Hämmästellään, kun on vaikeuksia keskittyä, vaikka sille ei luoda edes edellytyksiä.

Toinen ongelma on yltiöpäinen kiirehtiminen ja nopeat nykivät liikkeet, joilla lietsotaan vereen adrenaliinia.

– Ihminen kipittää printterille ja plärää tulosteita läpi kovalla vauhdilla. Hän luulee eläimellisessä paniikissaan, että löytää oikean paperin näin nopeammin. Muutaman sekunnin tai sen murto-osan ero on tässä täysin merkityksetön. Kiireessä emme usein edes huomaa sitä, mitä etsimme.

”Toimistolla adrenaliinipäissään oleminen on täysin hyödytöntä.”

Kiireliikkeistä oli hyötyä, kun pakoilimme karhua metsässä, mutta nykyarkeen tämä alkukantainen paniikkireaktio ei sovi.

– Toimistolla adrenaliinipäissään oleminen on täysin hyödytöntä. Kehon luontaiset reaktiot kääntyvät sitä itseään vastaan, ja ihminen polttaa itsensä loppuun.

Wasenius neuvoo liikkumaan rauhassa ja keskittymään jokaiseen eleeseen ja liikkeeseen, joita on juuri siinä hetkessä tekemässä. Älä siis mieti miljoonaa muuta asiaa, kipitä ja hoputa.

– Tarkastele, uskallatko kävellä hitaasti sinne printterille. Mieti myös, oletko heti parkkipaikan lähestyessä repimässä turvavyötä auki vai avaatko sen rauhassa. Tällaisista merkeistä huomaa selvästi, jos elää siinä eläimellisessä paniikissa.

”Tarkastele, uskallatko kävellä hitaasti sinne printterille.”

Kokeilen, mikä muuttuu, jos lopetan aivottoman ryntäilyn. Kun kävelen hakemaan seuraavaa kahvikuppiani, päätän hidastaa askeliani tietoisesti. Huomaan silti koko ajan ottavani harppovia askeleita, melkein naurattaa. Vetäisen syvään henkeä, suoristan ryhtini ja alan askeltaa pehmeämmin. Keskityn parhaani mukaan siihen, etten anna toimiston muuttua selviämistaisteluksi savannilla. En pakene, vaan naputan näppäimistöä rauhallisin mielin. Liikkeiden tietoinen rauhoittaminen toimii: tulee tunne, että kyllä tämä tästä.

Julkaisemme viiden päivän treenin, yhden harjoituksen joka päivä. Löydät päivähaasteet täältä. Tee harjoituksia joka päivä 20 minuuttia.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?