Oletko stressaantunut tai levoton? Onko keskittymiskyky hukassa? Voit opettaa aivosi rentoutumaan yksinkertaisella treeniohjelmalla.

Lähtötilanne: Nukun huonosti. Heräilen pitkin yötä, aamulla oloni on kireä ja pingottunut – jos kaataisin nyt mehulasin, purskahtaisin varmasti itkuun. Illallakaan en pysty rentoutumaan kunnolla, pienimmätkin häiriötekijät raastavat hermojani. Kylläpä tuo kello raksuttaa ärsyttävän äänekkäästi. Kirjaa lukiessa katse karkailee koko ajan väärälle riville. Kamelin selkä katkeaa hiekanjyväsestä.

Ratkaisu: Aivojumppa. Salilla pumppaamisen lisäksi stressimieltä voi helpottaa aivojen jumppaamisella, sillä aivot ja hermosto muovautuvat siinä missä lihaksetkin. Aivoille voi tehdä oman treeniohjelman, lupaa ”personal brainer” Reidar Wasenius.

Aivot ja hermosto muovautuvat siinä missä lihaksetkin.”

Wasenius on mielenhallinnan kouluttaja ja maailman ensimmäisen aivokuntokeskuksen, Briim Centerin, perustajajäsen. Yhdessä neurotieteen lisensiaatin Tiina Hutun kanssa Wasenius kirjoitti Personal Brainer -kirjan, joka opastaa treenaamaan aivot vireiksi.

Waseniuksen mukaan monet paahtavat pysähtymättä, suorittavat ja stressaantuvat. Siksi hän suosittelee läsnäoloharjoituksia, joilla parannetaan keskittymis- ja rentoutumistaitoja. Harjoitukset pakottavat pysähtymään, kyseenalaistamaan syvälle juurtuneet toimintatavat ja raivaamaan arkeen tilaa palautumiselle.

Pois häiriötekijät, tämä hetki ratkaisee

Jos tunnet olevasi stressaantunut, levoton ja keskittymiskyvytön, läsnäoloharjoitukset voivat tarjota kaivattua mielenrauhaa. Keskittymistaitoja parantavilla harjoituksilla opit suuntaamaan tarkkaavaisuuttasi yhteen asiaan ja jättämään häiriötekijät ja turhat ajatukset ulkopuolelle.

”On supertärkeää myös osata tehdä yhtä asiaa kerrallaan.”

Stressinhallinta on kykyä keskittyä siihen, mikä on olennaista juuri nyt, tässä hetkessä. Ei pidä murehtia menneitä tai pohtia tulevaa. Saat enemmän aikaiseksi ja nautit työstäsi ja elämästäsi enemmän, kun sähläämisen sijaan osaat uppoutua ja saavuttaa flow-tilan.

– Multitaskingilla on omat paikkansa, mutta on supertärkeää myös osata tehdä yhtä asiaa kerrallaan. Sillä pärjäät niin taistelutilanteessa kuin arjessakin. Elät vanhaksi etkä saa burnoutia, Wasenius muistuttaa.

20 minuuttia päivässä

Wasenius laati viikon mittaisen harjoitusohjelman, joka sisältää noin 20 minuutin treenin jokaiselle päivälle.

– Ohjelma sopii kaikille, joiden elämässä tapahtuu paljon, on menoa ja aktiviteettia. Harjoitukset antavat syyn pysähtyä hetkeksi ja sanoa poukkoileville ajatuksille seis.

Mielen hallinta on avain hyvinvointiin ja menestykseen.

Ja sitten treenaamaan:

1. päivä: Hidasta liikkeitäsi

Waseniuksen mielestä arjessa korostuu usein kaksi ongelmaa. Ensinnäkin kaikki viestintäkanavat pidetään koko ajan auki. Sähköposti, Facebook ja Twitter piippaavat jatkuvasti.

– Hämmästellään, kun on vaikeuksia keskittyä, vaikka sille ei luoda edes edellytyksiä.

Toinen ongelma on yltiöpäinen kiirehtiminen ja nopeat nykivät liikkeet, joilla lietsotaan vereen adrenaliinia.

– Ihminen kipittää printterille ja plärää tulosteita läpi kovalla vauhdilla. Hän luulee eläimellisessä paniikissaan, että löytää oikean paperin näin nopeammin. Muutaman sekunnin tai sen murto-osan ero on tässä täysin merkityksetön. Kiireessä emme usein edes huomaa sitä, mitä etsimme.

”Toimistolla adrenaliinipäissään oleminen on täysin hyödytöntä.”

Kiireliikkeistä oli hyötyä, kun pakoilimme karhua metsässä, mutta nykyarkeen tämä alkukantainen paniikkireaktio ei sovi.

– Toimistolla adrenaliinipäissään oleminen on täysin hyödytöntä. Kehon luontaiset reaktiot kääntyvät sitä itseään vastaan, ja ihminen polttaa itsensä loppuun.

Wasenius neuvoo liikkumaan rauhassa ja keskittymään jokaiseen eleeseen ja liikkeeseen, joita on juuri siinä hetkessä tekemässä. Älä siis mieti miljoonaa muuta asiaa, kipitä ja hoputa.

– Tarkastele, uskallatko kävellä hitaasti sinne printterille. Mieti myös, oletko heti parkkipaikan lähestyessä repimässä turvavyötä auki vai avaatko sen rauhassa. Tällaisista merkeistä huomaa selvästi, jos elää siinä eläimellisessä paniikissa.

”Tarkastele, uskallatko kävellä hitaasti sinne printterille.”

Kokeilen, mikä muuttuu, jos lopetan aivottoman ryntäilyn. Kun kävelen hakemaan seuraavaa kahvikuppiani, päätän hidastaa askeliani tietoisesti. Huomaan silti koko ajan ottavani harppovia askeleita, melkein naurattaa. Vetäisen syvään henkeä, suoristan ryhtini ja alan askeltaa pehmeämmin. Keskityn parhaani mukaan siihen, etten anna toimiston muuttua selviämistaisteluksi savannilla. En pakene, vaan naputan näppäimistöä rauhallisin mielin. Liikkeiden tietoinen rauhoittaminen toimii: tulee tunne, että kyllä tämä tästä.

Julkaisemme viiden päivän treenin, yhden harjoituksen joka päivä. Löydät päivähaasteet täältä. Tee harjoituksia joka päivä 20 minuuttia.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Liikkuminen voi ehkäistä masennusta ja helpottaa sen oireita. Jo pienikin määrä vaikuttaa.

Moni aktiivinen liikkuja sen tietää: sopivasti rankan treenin jälkeen olo on parhaimmillaan euforinen. Hikoiluttavan session jälkeen tuntuu, kuin seisoisi hieman suorempana. Mielessä yleensä vauhdilla liikehtivät ajatukset rauhoittuvat. Tuntuu siltä, kuin maailma jäsentyisi pääkopassa hieman paremmin.

Liikunnan hyvää oloa synnyttävä vaikutus ei ole pelkästään urheiluhullujen urbaania legendaa. Vaikutus on tunnettu ja tunnistettu tutkimuksissakin pitkään.

Erityisesti aerobisen liikunnan hyödyistä on olemassa runsaasti tutkimustietoa. Tulokset ovat niin vakuuttavia, että sopivasti sydäntä sykähdyttävää liikuntaa, kuten kävelyä, juoksua, uintia ja pyöräilyä, suositellaan itsehoidoksi myös masennukseen.

Liikunnan hyvää oloa synnyttävä vaikutus ei ole pelkästään urheiluhullujen urbaania legendaa.

Tutkijoiden mukaan aerobinen liikunta voi parhaimmillaan aidosti auttaa masennuksessa. Mutta miten on lihaskuntoliikunnan laita?

Useita eri tutkimuksia yhdistelevä tuore amerikkalaisselvitys kertoo, että aerobisen liikunnan lisäksi ihan puhdas punttien nostelu voi toimia masennuksen hoidossa. Selvityksen mukaan lihaskuntoharjoittelu voi lieventää masennusoireita ja kohottaa mielialaa merkittävästi.

Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa käytiin läpi 33 eri tutkimusta, joihin osallistui yhteensä liki 2000 eri-ikäistä miestä ja naista. Tutkimusten mukaan lihasten treenaaminen on hyödyllistä kaikenikäisille sukupuoleen katsomatta.

Kuinka paljon kannattaa liikkua?

Tutkijoilla ei ole vielä antaa tarkkaa liikuntamäärää, josta olisi hyötyä masennuksen hoidossa. Hyvänä yleisohjeena voi kuitenkin pitää esimerkiksi liikuntapiirakkaa.

Tärkeintä on, että liikkuu.

Selvityksen ehkä kaikista mukavin havainto on se, että treenaaminen kohentaa mielialaa riippumatta siitä, kuinka paljon lihakset oikeasti kasvavat. Ei siis tarvitse omistaa elämäänsä liikunnalle, jotta saisi oman osansa treenaamisen hyvistä vaikutuksista. Tärkeintä on, että liikkuu.

Tämä havainto tukee muitakin viimeaikaisia tutkimuksia, joiden mukaan jo pienikin aktiivisuus edistää terveyttä.


Mistä liikunnan mielialaa kohentava vaikutus kumpuaa?

Tutkimuksen johtaja Brett Gordonin mukaan vaikutus on todennäköisesti yhdistelmä fysiologisia ja sosiaalisia syitä.

Todennäköisesti yksi syistä siihen, että liikunta kohottaa mielialaa piilee siinä, että harrastuksen avulla elämäänsä saa uusia, tsemppaavia ihmissuhteita. Positiivisten ihmissuhteiden on moneen kertaan huomattu tepsivän hoidoksi masennukseen.

Finni, tuo nuoruusmuistoista niljakkain, on yhä useammin myös aikuisen riesa. 

Otsassa, suun ympärillä, leuassa ja nenässä, toki. Mutta miksi finnejä tulee joskus pakaroihin? Korvaan! Nenän sisäpuolelle! Ja miksi kivuliaimmat finnit ovat juuri hölmöimmissä paikoissa?

Ihotautilääkäri Anna Haahtela Mehiläisestä valaisee, että finni voi ilmestyä mihin tahansa, missä on ihohuokonen, joka voi tukkeutua ja tulehtua.

– Jalkapohjissa ja käsissä en ole finnejä nähnyt, mutta kaikkialla muualla kyllä. 

Pakaroiden ihon rakenne on monilla jo valmiiksi näppyläisyyteen taipuvaista, pilari-keratoosimaista. Silloin huokosten tukkeumia ja tulehduksia tulee helpommin. Usein pakaran näppylä on karvatupen tulehdus, joka voi levitä ja olla hyvin kipeä. Nenä taas on tyypillistä aknealuetta. Sen iho on kireää, joten finni aiheuttaa kovaa painetta ja kipua.

– Myös päänahkaan voi tulla hyvin kipeitä finnejä. Useammin miehille, mutta kyllä naisillekin, Haahtela sanoo.

Kaikkihan sitä tekevät

Mistä se sitten kertoo, jos aikuisella naisella on finnejä? Haahtelan mukaan aikuisiän akne on yleistynyt voimakkaasti. Tarkkaan ei tiedetä, miksi.

– Stressi on yksi tekijä, mutta taustalla on muitakin syitä. Huonosta hygieniatasosta tai epäterveellisestä ruokavaliosta aikuisiän akne ei kerro. Tehokkaita lääkkeitä on, ja aknea kannattaa hoitaa.

Haahtela tarkoittaa esimerkiksi akneen käytettäviä lääkegeelejä tai e-pillereitä: puristelua ei lasketa hoidoksi. Finnejä kielletään aina puristelemasta, vaikka kädellisen on lähes mahdotonta olla nypeltämättä ihoaan. Haahtela toteaa sortuvansa puuhaan itsekin.

– Kaikkihan niitä puristelevat, joten ehkä on parempi neuvoa ihmisiä tekemään sitä puhtain käsin ja varovaisesti. Puristelusta varoitellaan siksi, että aggressiivisella kotikirurgialla ja liian kovalla puristamisella voi saada aikaan arven. Kosmetologilla käynti voi joskus olla hyvä idea – ammattilaisella kun ei liity asiaan samanlaista tunnetilaa.