On parempiakin tapoja nauttia päivän puoli kiloa kasviksia kuin kaataa ne kurkusta alas. Kuva: Colourbox
On parempiakin tapoja nauttia päivän puoli kiloa kasviksia kuin kaataa ne kurkusta alas. Kuva: Colourbox

Trendikkäät mehut voivat tehdä hallaa terveydelle ja ympäristölle.

Sinäkin olet varmasti törmännyt mehukehuihin. Trenditietoiset hehkuttavat detox-juomia ja tägäävät Instagram-kuvansa #drinkyourgreens, eli kehottavat nauttimaan päivän kasvisannoksen juomalla.

Mehun hyvä puoli onkin se, että kerralla saa kiskottua helposti ison määrän hedelmiä, vihanneksia tai marjoja.

Mehut voivat toki olla maukkaita, mutta mehulinko ei välttämättä ole oikotie terveelliseen ja ekologiseen elämään. Lasillinen silloin tällöin ei kaada maata, mutta on liuta syitä, miksi koko ruokavaliota ei kannata rakentaa mehujen varaan:

1. Jäät paitsi hyvistä ravintoaineista

Mehu valmistetaan lingolla tai puristimella, jolloin suurin osa kasvisten kuiduista jää laitteeseen. Kuitu tekee hyvää vatsalle, ja sen puute voi johtaa ummetukseen. Koska mehussa on heikosti kuitua, se nostaa herkästi verensokeria eikä pidä kylläisenä pitkään.

Kuidun lisäksi monet terveelliset antioksidantit ja flavonoidit ovat kasvisten kuoressa ja koneeseen jäävässä hedelmälihassa.

2. Detox on huuhaata

Moni juo mehuja ”puhdistaakseen” kehoaan kuona-aineista ja myrkyistä. Asiantuntijan mukaan mehukuurit ovat turhia eikä mikään tietty ruoka-aine puhdista kehoa.

– On fysiologisesti tyhmä ajatus, että kehoa pitäisi jotenkin erikseen puhdistaa. Elimistö puhdistaa itseään aina 24 tuntia vuorokaudessa, sanoo apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksiköstä.

Pietiläisen mukaan kuurin vaikutukset eivät kestä edes viikkoa. Jos haluaa, että suolisto voi hyvin ja aineenvaihdunta pelaa, kannattaa syödä kuitupitoista ruokaa ja kasviksia ympäri vuoden.

Ravitsemustieteilijä Joy Dubost huomauttaa Livescience.com-sivustolla, että detox-kuuri on myös kehno tapa laihduttaa. Paino saattaa pudota hetkellisesti, mutta tulokset eivät kestä pitkään. Jos energiamäärät jäävät pieniksi, menettää lihasta. Kun on vähemmän lihasvoimaa, myös kuluttaa vähemmän.

3. Syöt huomaamattasi paljon

Yhteen lasilliseen tuorepuristettua appelsiinimehua voi upota jopa neljä appelsiinia. Kummasta tulee täydempi olo ja kumman nauttii nopeammin?

Kun syö kiinteää ruokaa, ymmärtää helpommin, kuinka paljon pistää poskeensa. Juomat ovat salakavalia, koska juodessa tulee syötyä yllättävän paljon ruokaa. Energiamäärä voi kasvaa yllättävän suureksi varsinkin, jos mehustaa useita hedelmiä.

4. Ravintoaineet eivät imeydy paremmin

Jotkut mehufanaatikot sanovat, että arvokkaat ravintoaineet imeytyvät tehokkaammin, kun kasvikset nauttii mehuna.

Helsingin yliopiston ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen kumoaa väitteen Helsingin Sanomien jutussa. Mehu kulkee toki nopeammin ruuansulatuksessa, mutta ravintoaineet eivät imeydy sen nopeammin. Heinosen mukaan on hyvä, että ruoka ehtii olla mahalaukussa hetken aikaa. Silloin elimistön ruuansulatusentsyymit voivat pilkkoa ravintoaineet hyvin imeytyvään muotoon. Ja kun pureskelemme ruokaa, syljen entsyymit aloittavat ruuansulatuksen jo suussa.

5. Mehu ei ole ekoteko

Hukkaan menevien ainesten ja ravintoaineiden vuoksi mehustaminen ei ole ympäristöteko. Korillisesta kasviksia riittää syötävää monelle, mutta siitä tulee säälittävän pieni määrä mehua. Kasa syömiskelpoista ja ravinteikasta ruokaa menee mehustimesta biojätteeseen.

Mehujen ja smoothieiden ympärille on kehittynyt länsimaissa valtava bisnes, joten hävikkikin on iso. Kuten The Daily Beast -sivustolla todetaan, mehustaminen on etuoikeutettujen trendi.

6. Happo tuhoaa hampaat

Sokeri ei ole hampaiden ainoa vihollinen. Hammaslääkärit eivät ole innoissaan trendikkäistä smoothieista ja mehuista, koska niiden happamuus aiheuttaa eroosiota eli vaurioittaa hampaiden kiillettä ja hammasluuta.

Kun pureskelee ruokaa, erittyy sylkeä, joka neutraloi happoja ja suojaa siten hampaita. Jos kulauttaa mehun, happo tekee enemmän tuhoa kuin jos syö kokonaisen hedelmän.

7. Mehun juominen kasvattaa diabetesriskiä

Usean yliopiston yhteistutkimuksessa vuonna 2013 selvisi, että hedelmien syöminen pienentää kakkostyypin diabeteksen riskiä, mutta niiden juominen mehuna kasvattaa sitä.

Diabetestutkija Matthew Hobbs kertoo Independent-lehdelle eron johtuvan siitä, että mehuista puuttuvat monet ravintoaineet ja ne nostavat verensokeria nopeasti. Tutkimuksen aineistona oli lähes 190 000 brittiaikuista.

8. Mehustaminen on kauhea show

Mehujen puristaminen on vaivalloista ja sotkuista. Eikö olisi helpompaa vain ottaa hedelmä käteen, pestä tai kuoria se ja haukata siitä?

9. Lompakkosi ei kiitä

Sekä mehustamiseen pyhitetyt laitteet että kahviloiden puristamat mehut maksavat maltaita.

Kauppojen ja kahviloiden terveellisiltä vaikuttavat vihermehut sisältävät myös usein enemmän täysmehutiivistettä kuin raakoja kasviksia. 

Vierailija

Vihermehu ei olekaan terveyspommi – 9 syytä olla innostumatta mehustamisesta

Aino Salonen, olen todella pahoillani että sinut laitettiin kirjoittamaan juttu jonka aiheesta sinulla ei ole mitään kokemusta. Varmasti tylsää vain etsiä hakuammunnalla lähteitä joissa ei ole mitään perää. Puhua appelsiineista ja sotkusta. Suomessakin on monta jotka ovat parantaneet lapsensa ja itsensä vakavistakin taudeista VIHERmehuilla. Siinä ei kuule sotku pahemmin häiritse. Tutustu dokumentteihin Superjuiceme (katso netissä www.superjuiceme.com ) ja Fat, sick and nearly dead (YouTube tai...
Lue kommentti