Me Naiset
|
Hanna-Mari Arosilta
Appelsiinista, inkivääristä ja porkkanoista syntyy hyvää tekevä drinkki. Kuva: Shutterstock
Appelsiinista, inkivääristä ja porkkanoista syntyy hyvää tekevä drinkki. Kuva: Shutterstock

Karita Tykän oranssi vitamiinipommi on tuhti ase ankeaan oloon.

Kun olo tuntuu kököltä, kannattaa syödä se paremmaksi – sillä tavalla fiksusti. Tähän kannustaa yrittäjä, ruokakirjailija ja bloggaaja Karita Tykkä.

– En muista, milloin olisin ollut viimeksi kipeänä, hän kertoo.

– Sanon aina, että hoidan terveyttä, en sairautta. Neuvoni on, että kannattaa syödä puhdasta, oikeaa ruokaa ja jättää maito ja sokeri pois heti, jos olo alkaa tuntua kipeältä. Ne ruokkivat tulehdustiloja ja lisäävät limaisuutta hengitysteissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Karita uskoo, ettei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa tapaa syödä hyvin. Itselle sopivin ruokavalio löytyy, kun kuuntelee omaa oloaan. Miltä minusta tuntuu, miten voin ja miten nukun, kun syön juuri tällä tavalla?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Olen entinen sokeriaddikti, ja välttelen sokeria sen takia. Jään siihen heti koukkuun. Mutta isoäidin 92-vuotissynttäreillä söin tietenkin palan kakkua, sillä se oli rakkaudella tehtyä, Karita kertoo.

Kurjaa oloa hän neuvoo lääkitsemään vanhan kansan keinoin: hunajalla, inkiväärillä ja valkosipulilla. Lisäksi hän antaa juomareseptinsä, jota maustavat inkivääri ja kurkuma.

– Tämä juoma on mahtava, kun on flunssaa liikkeellä tai muuten kökkö olo. Kurkuma tehoaa hyvin! Käytän sitä myös kuivattuna, jos tuoretta on vaikea löytää.

Tulehdustenhillitsijä

yhdelle tai kahdelle

2 cm pätkä tuoretta kurkumaa kuorittuna tai ½ tl kuivattua maustekurkumaa

4 porkkanaa

1 cm pala inkivääriä kuorittuna

1 appelsiini

2 sellerinvartta

½ sitruuna kuorittuna

jäitä

Mehusta raaka-aineet. Kaada lasiin jäitä, niiden päälle juoma ja nauti. Jos mehustinta ei ole, soseuta ainekset sileäksi tehosekoittimessa vesitilkan kanssa. Silloin juomaan jää mukaan kuitu, eikä se imeydy kehoon yhtä nopeasti kuin pelkkä mehu, mutta hyvää se tekee joka tapauksessa.

Vinkki! Intialaisen ayurveda-perinteen mukaan mustapippuri tehostaa kurkuman vaikutusta. Voit ripauttaa sitä hiukan mukaan juomaan.

Resepti löytyy Karita Tykän uusimmasta kirjasta Lautasellinen kauneutta – Syö olosi hyväksi ja hehkeäksi. Kirjassa on muun muassa salaatti-, keitto-, pataruoka ja jälkkärireseptejä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla