Vera Jordanovan mielestä moni menee liian pitkälle terveysbuumissa. "Minäkin kokeilin raakaruokia, mutta sain niistä vatsani kipeäksi". Kuva: Kristiina Wilson
Vera Jordanovan mielestä moni menee liian pitkälle terveysbuumissa. "Minäkin kokeilin raakaruokia, mutta sain niistä vatsani kipeäksi". Kuva: Kristiina Wilson

Vera Jordanovan mielestä parasta treffiruokaa ovat miehen tekemät falafel-pyörykät. Eikä terveysfriikki kiellä itseltään enää kakkupalaakaan.

New Yorkin monipuolinen ruokatarjonta koituu usein ruokakirjailija ja malli Vera Jordanovan, 39, päivän pelastukseksi. Puhelinsoitto etniseen ravintolaan, usein intialaiseen, ja herkullinen ateria tuodaan ovelle hetkessä. 

– Yritän syödä mahdollisimman paljon luomua ja tiedän kyllä, etteivät etniset ruuat aina ole sitä. Lempi-intialaisessani ruoka on kuitenkin maukasta. Se valmistetaan tuoreista raaka-aineista, Vera listaa.

Hyvän maun lisäksi ruuan pitää olla Veralle voiman lähde.

– Voimaa saan esimerkiksi merenelävistä ja pavuista. Pidän paljon myös lehtikaalista, pinaatista ja muista kasviksista. Keskityn nyt kevyeen ja hyvään oloon.

Jenkeissä ja Suomessa jylläävään terveysbuumiin Vera ei silti suhtaudu pelkästään myönteisesti.

– Moni on mennyt äärimmäisyyksiin vaihtaessaan koko ruokavalion uuteen. Kun jättää pois kypsennetyn ruuan, gluteiinin ja maitotuotteet, ei lopulta syö enää juuri mitään. Minäkin kokeilin raakaruokia, mutta sain niistä vatsani kipeäksi. Mielestäni on viisaampaa kuunnella kehoaan kuin syödä viimeisimpien villitysten mukaisesti.

Syksyllä ilmestyi suomeksi Veran alun perin englanniksi kirjoittama ruokakirja Don't miss a bite. Vaikeinta sen tekemisessä oli liharuokien valmistaminen, koska se edellytti päivittäistä lihansyöntiä. Siihen Vera ei ole tottunut, eikä lihaa valmisteta hänen kotonaan lainkaan, sillä aviomies Federico Ruiz on juuri alkanut kasvissyöjäksi. Yleensä ruuan laittaa Vera, mutta välillä Federico hemmottelee naistaan falafel-pyöryköillä. Sitkeän reseptinkehittelyn tuloksena mies loi valmistusohjeen, jossa falafeleihin tulee vain vähän rasvaa ja kahta  erilaista tahnaa. Tällä hetkellä pyörykät ovat Verasta herkullisinta treffiruokaa.

Miehen suvun kautta bulgarialais-suomalainen Vera on saanut ruokapöytäänsä Etelä-Amerikan makuja. Kun puhe kääntyy arepoihin, lättymäisiin leipäsiin, homma käy tarkaksi.

– Ennen Federicoon tutustumista olin syönyt venezuelalaisia arepoja mutta en kolumbialaisia. Venezuelalaiset ovat vaaleampia ja ilmavampia, kolumbialaiset littanoita ja kellertäviä, koska taikinaan sekoitetaan juustoa, Vera selvittää.

Hän kertoo elämäntapojensa muuttuneen terveellisempään suuntaan sitten mallivuosien. Alle parikymppisenä tuli kokeiltua dieettejä, jotka eivät perustuneet oikein mihinkään. Laihdutuskuurien seurauksena Veralla oli huono omatunto kaikesta herkuttelusta. Selkärankaan kuitenkin iskostui myös tapoja, jotka pitävät hyvässä kunnossa.

Esimerkiksi kirjaprojektin aikana häntä harmitti, ettei aikaa liikkumiseen ollut tarpeeksi. Onneksi vinyasaan erikoistunut joogastudio on aivan kodin lähellä, ja sinne Vera suuntaa nyt kolmesti viikossa. Aikuisiällä Vera on löytänyt elämäänsä henkistä tasapainoa, mikä helpottaa pitämään myös ruokailun balanssissa.

– Nyt tiedän, ettei itseltään kieltäminen ole hyväksi. Kun mieli ja keho voivat hyvin, ei kakkupala silloin tällöin lihota. Jos minulla on työ- tai parisuhdestressiä, alan lihoa. Tai ainakin siltä tuntuu.

Ruokapäiväkirjaa pitäessään Veraa vaivasi jet lag. Hän oli vasta palannut yli kuukauden matkalta Suomeen ja Bulgariaan.

– Rakastan pastaa ja leipää. Väsyneenä syön niitä helposti liikaa kuin lohduttautuakseni, vaikka kannattaisi vain juoda lasillinen vettä ja mennä nukkumaan.

Maanantai
9 sitruunavettä, kaurapuuroa maidon kera ja marjoja
11 kurkkua, fetajuustoa, retiisiä ja vettä
14 kana-caesarsalaattia, lehtikaalia ja vettä
17 tummaa suklaata ja lattekahvi
20 vihreää salaattia, hummusta, oliiviöljyä, munakoisoa ja vettä

Tiistai
8 sitruunavettä
9 smoothie, jossa mantelimaitoa, banaania, ananasta, lucumaa, marjoja ja chia-siemeniä, teetä maidon ja hunajan kera
12 intialaista ruokaa: pinaattia, kikherneitä, inkivääriä, naanleipää ja raitakastiketta, lassi-juoma ja vettä
16  joogaa, 1 t
20 lohta, häränlihaa, siitakesieniä, ruusukaalia, pakastemarjoja, kinuskikastiketta, punaviiniä ja vettä

Keskiviikko
9  sitruunavettä
10 täysjyväleipää, oliiviöljyä, avokadoa, tomaattia ja maitokahvia
11 banaania
14 täysjyväpastaa, katkarapuja, valkosipulia, persiljaa, valkoviinikastiketta, parmesanjuustoa ja vettä
18 salaattia, jossa lehtikaalia, avokadoa, fetajuustoa, pellavansiemeniä ja sitruuna-oliiviöljykastiketta, vettä

Torstai
9 sitruunavettä
10 täysjyväleipää, oliiviöljyä, tomaattia, avokadoa, tilliä ja lattekahvia
12 manteleita, omenaa ja vettä
13 jooga, 1 t
14 lohta, rosmariinia, valkosipulia, oliiviöljyä, lehtikaalisalaattia ja vettä
17 omenaa
20 ostereita, leipää, hummeria, majoneesia, samppanjaa ja vettä

Perjantai
5 sitruunavettä
7  smoothie, jossa banaania, mantelimaitoa, marjoja, chia-siemeniä ja lucumajauhetta
11 omenaa, manteleita ja vettä
14 nuudelikeittoa, minttua, limettiä, vihreää teetä ja vettä
18 pehmeitä tortilloja, kalaa, kaalisalaattia, chilikastiketta, korianteria, limettimehua ja olutta

Lauantai
7 sitruunavettä
9 smoothie, jossa avokadoa, omenamehua, pinaattia, omenaa ja chia-siemeniä
12 munakokkeli, jossa kikherneitä, korianteria, chiliä ja merguez-makkaraa, tryffeleillä maustettuja ranskanperunoita, lattekahvia, alkoholiton bloody mary ja vettä
16 omena ja vihreää teetä
18 kampasimpukoita linssipedin ja valkoviini-voikastikkeen kera, valkoviiniä
21 vihreää teetä

Sunnuntai
9 sitruunavettä
10 kroisantti ja lattekahvi
13 kurpitsakeittoa, tomaattia, kurkkua, fetajuustoa ja vettä
14 vealtelua metsässä, 1 t
20 taimenta, vihreää salaattia, avokadoa ja vettä

Lue ravitsemusterapeutin arvio Veran ruokavaliosta Me Naiset Sportin numerosta 10/2014.

Lue myös:

Vera Jordanova kihloihin: "Ennen ajattelin, etten ikinä mene naimisiin"

Tällainen on Janni Hussin ruokavalio: lue fitnessurheilijan ruokapäiväkirja

VERA JORDANOVA

39, malli ja näyttelijä. Tehnyt ruokakirjan Don't miss a bite, suomeksi Makuja ja muistoja maailmalta (WSOY 2014).
Asuu New Yorkissa kolumbialaisen avomiehensä Federico Ruizin kanssa.

Salaatista tulee aivojen BFF, kun siitä tekee rasvaisen hyvien öljyjen avulla.

Kasa mauttomia salaatinlehtiä, kurkkua ja tomaattia sekä pari suikaletta kuivaa kanaa – sellainenhan se on, lounassalaatti nimittäin, eikö vaan?

Monille ajatus salaatista lounaana saati päivällisenä tuntuu mälsältä: salaatti on helposti mauton, eikä mahakaan oikeasti tule täyteen. Keveytensä vuoksi se usein houkuttelee, mutta jää silti ankeuden takia väliin.

Todellisuudessa ongelmana ei ole itse salaatti vaan sen kokoaminen: salaatista voi saada terveellisen ja toimivan työevään sekä herkullisen illallisenkin, kun ainekset kokoaa oikein.

Huffington Post kertoo, että hyvänä lounaana toimimisen lisäksi salaatti voi olla superruokaa myös aivoille. Mutta nyt ei haeta sitä tavallista, jäävuorisalaattipohjaista ja muutamalla tomaatinviipaleella höystettyä salaattia, vaan ”valtavaa, rasvaista salaattia”.

Jos päivän aikana syö yhden ison salaatin, jossa on kunnolla mukana oikeita vihanneksia, proteiinia ja hyviä rasvoja, aivot kiittävät. Kuten Aivoliittokin kertoo, aivot todella arvostavat erityisesti hyviä rasvoja: määrän lisäksi myös laatu on tärkeää, koska aivoista jopa noin 60 prosenttia on rasvaa.

Jos haluat salaatin avulla helliä sekä kroppaa että aivoja, kokoa iso, rasvaisen salaatti tähän tapaan:

  1. Valitse pohjaksi muuta lehtivihreää kuin jäävuorisalaattia. Se kaikista tavallisin salaattipohja on paitsia mauton, myös vähemmän ravintorikas kuin moni muu sen sukulainen. Erinomainen trio on esimerkiksi kaali, pinaatti ja rucola, jotka sisältävät muun muassa rautaa, kalsiumia ja magnesiumia.
  2. Lisää pohjan kaveriksi mahdollisimman paljon erilaisia kasviksia ja hyviä proteiineja. Vain taivas on luovuuden kanssa rajana: kokeile erilaisia vihanneksia, joiden et voinut edes kuvitella sopivan salaattiin, ja vaihda tavalliset kanasuikaleet vaikkapa loheen. Hyviä rasvoja – ja samalla erinomaisia lisukkeita – saa esimerkiksi ripottelemalla salaatin päälle pähkinöitä tai pilkkomaan sekaan avocadon.
  3. Älä unohda öljyä – mutta älä myöskään valitse ihan mitä tahansa. Paras valinta öljyksi, jota vaikkapa sekoittaa salaatin sekaan tai josta tehdä oma salaatinkastike, on extra-neitsytoliiviöljy: sitä ei ole prosessoitu, mikä tekee siitä terveellisemmän ja paremman vaihtoehdon prosessoiduille öljyille. Hyvää rasvaa lisäämällä vihanneksien ja salaatin muiden huippuainesten ravintoaineet imeytyvät paremmin, jolloin esimerkiksi rasvaliukoiset vitamiinit ja muut ravinteet pääsevät tukemaan aivojen toimintaa.

Hyvinvointivaikuttajat pyörittelevät nyt Instagram-kuviinsa rasvapallosia. 

Vuodenvaihde lähestyy, ja sen mukana laihdutustrendit.

Tiukat kitudieetit ovat olleet epämuodikkaita jo jonkin aikaa, mutta silti uusin laihduttajien trendiherkku kuulostaa aavistuksen yllättävältä. Women's Health -hyvinvointilehti uutisoi, että fat balls, suoraan suomeksi käännettynä rasva- tai läskipallot, ovat nyt trendikkäistä trendikkäin välipala laihduttajalle. 

Tosiaan, tunnisteella #fatballs löytyy Instagramista yli 2 000 osumaa, joista vain osa kuvaa perinteisiä pikkulintujen ruokintaan tarkoitettuja talipalloja.

”Ensimmäiset rasvapyörykkäni!” terveysbloggaaja intoilee Instagramissa.

Ihmisravinnoksi tarkoitettujen rasvapyöryköiden ydin koostuu tyypillisesti pähkinävoista ja siemenistä, ja makua tuomaan voidaan lisätä esimerkiksi vaniljaa, kanelia ja kookosöljyä. Ainesosiensa ansiosta pieni rasvapallo tarjoaa proteiinia, rasvaa ja kuitua, sekä keskimäärin 50–150 kaloria.  

Kuinka näillä laihdutetaan?

Kuinka ihmeessä kaloripitoisilla läskipalloilla laihdutetaan? No, Women's Healthin haastatteleman ravitsemusasiantuntijan mukaan ruuasta saatu rasvaa auttaa pysymään kylläisenä pitkään, ja pyörykät sopivat myös vähähiilihydraattiseen dieettiin.

Ihan yksinkertaista rasvapallolaihdutus ei kuitenkaan ole. Jos palloihin lataa kuivattuja hedelmiä ja kaurahiutaleita, niistä tulee hiilihydraattipitoisia, ja ne ovatkin energiapalloja. Energiapallot taas sopivat evääksi esimerkiksi retkeilyolosuhteisiin, mutta eivät ole laihdutusruokaa nähneetkään. 

Nämä rasvapallot ovat saaneet juhlan kunniaksi kardemummaa mausteekseen.

Rasvapyöryköitä ei Women's Healthin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan sovi syödä kuin yksi tai kaksi päivässä, eikä niillä voi korvata lämpimiä aterioita. Jos annoskoot eivät pysy pikkuisina, puhutaan rasvapommeista rasvapallojen sijaan, yksi asiantuntija varoittaa.

Pallosten laihdutushyöty on siis varsin kyseenalainen. Hyviä rasvoja, kuitua ja proteiinia sisältävät pallurat ovat toki silti fiksumpi välipala kuin vaikka vastaavan kokoinen kourallinen karkkia.

 

FAT BOWL 4 LIFE! feels so good to be back in my kitchen eating my own food after being away. breakfast today is a big bowl of @thecoconutcult cream yogurt with frozen blueberries, ground flax to support my menstrual phase, cacao nibs, cinnamon to stabilize blood sugar, @paleonola, @spreadthelove almond butter and one of my coconut fat balls. i'm spending the morning meal prepping for the week ahead and donating 15% of all proceeds from my meal prep ebook, #LFAguidetomealprep to #hurricaneharvey victims. the link to my guide is in my bio if you want to support! i'll be sharing step by step tutorials on @healthy_ish instagram stories today sharing extra tips and tricks for meal prep ✌🏻 happy sunday, babes! #leefromamerica

Henkilön Lee Tilghman (@leefromamerica) jakama julkaisu

Hyvinvointivaikuttaja Lee Tilghmanin Instagram-kuvissa rasvapallonen kruunaa usein ruokalajin.

Uskallatko kokeilla kotona

Läskipalloreseptejä on lukuisia erilaisia, ja suomeksikin on julkaistu energiapallojen reseptejä. Yksi laajalle levinneistä rasvapallosten resepteistä on hyvinvointibloggaaja Lee Tilghmanin kookosrasvapallojen resepti.

Näin kuuluu rasvapallojen resepti Lee Tilghmanin mukaan:

Ainesosat:

  • 2,4 dl kookoshiutaleita
  • 1,2 dl sulaa kookosöljyä
  • 0,6 dl kookosrasvaa
  • 0,6 dl auringonkukansiemeniä
  • 0,6 dl kurpitsansiemeniä
  • 1,2 dl cashewpähkinöitä
  • 1,2 dl manteleita
  • 2 rkl kaakaonibsejä
  • 1 tl kanelia
  • 3 kivetöntä medjool-taatelia
  • 0,8 dl mantelimaitoa

Valmistusohjeet:

  1. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa, kunnes niistä tulee märkää taikinaa.
  2. Pyöritä taikinasta suupalan kokoisia palloja. Laita pallot tiiviiseen rasiaan ja pakasta.
  3. Ota pallot pakastimesta 6 minuuttia ennen syömistä. 

Pallot säilyvät pakastimessa kuukausia.