Vera Jordanovan mielestä moni menee liian pitkälle terveysbuumissa. "Minäkin kokeilin raakaruokia, mutta sain niistä vatsani kipeäksi". Kuva: Kristiina Wilson
Vera Jordanovan mielestä moni menee liian pitkälle terveysbuumissa. "Minäkin kokeilin raakaruokia, mutta sain niistä vatsani kipeäksi". Kuva: Kristiina Wilson

Vera Jordanovan mielestä parasta treffiruokaa ovat miehen tekemät falafel-pyörykät. Eikä terveysfriikki kiellä itseltään enää kakkupalaakaan.

New Yorkin monipuolinen ruokatarjonta koituu usein ruokakirjailija ja malli Vera Jordanovan, 39, päivän pelastukseksi. Puhelinsoitto etniseen ravintolaan, usein intialaiseen, ja herkullinen ateria tuodaan ovelle hetkessä. 

– Yritän syödä mahdollisimman paljon luomua ja tiedän kyllä, etteivät etniset ruuat aina ole sitä. Lempi-intialaisessani ruoka on kuitenkin maukasta. Se valmistetaan tuoreista raaka-aineista, Vera listaa.

Hyvän maun lisäksi ruuan pitää olla Veralle voiman lähde.

– Voimaa saan esimerkiksi merenelävistä ja pavuista. Pidän paljon myös lehtikaalista, pinaatista ja muista kasviksista. Keskityn nyt kevyeen ja hyvään oloon.

Jenkeissä ja Suomessa jylläävään terveysbuumiin Vera ei silti suhtaudu pelkästään myönteisesti.

– Moni on mennyt äärimmäisyyksiin vaihtaessaan koko ruokavalion uuteen. Kun jättää pois kypsennetyn ruuan, gluteiinin ja maitotuotteet, ei lopulta syö enää juuri mitään. Minäkin kokeilin raakaruokia, mutta sain niistä vatsani kipeäksi. Mielestäni on viisaampaa kuunnella kehoaan kuin syödä viimeisimpien villitysten mukaisesti.

Syksyllä ilmestyi suomeksi Veran alun perin englanniksi kirjoittama ruokakirja Don't miss a bite. Vaikeinta sen tekemisessä oli liharuokien valmistaminen, koska se edellytti päivittäistä lihansyöntiä. Siihen Vera ei ole tottunut, eikä lihaa valmisteta hänen kotonaan lainkaan, sillä aviomies Federico Ruiz on juuri alkanut kasvissyöjäksi. Yleensä ruuan laittaa Vera, mutta välillä Federico hemmottelee naistaan falafel-pyöryköillä. Sitkeän reseptinkehittelyn tuloksena mies loi valmistusohjeen, jossa falafeleihin tulee vain vähän rasvaa ja kahta  erilaista tahnaa. Tällä hetkellä pyörykät ovat Verasta herkullisinta treffiruokaa.

Miehen suvun kautta bulgarialais-suomalainen Vera on saanut ruokapöytäänsä Etelä-Amerikan makuja. Kun puhe kääntyy arepoihin, lättymäisiin leipäsiin, homma käy tarkaksi.

– Ennen Federicoon tutustumista olin syönyt venezuelalaisia arepoja mutta en kolumbialaisia. Venezuelalaiset ovat vaaleampia ja ilmavampia, kolumbialaiset littanoita ja kellertäviä, koska taikinaan sekoitetaan juustoa, Vera selvittää.

Hän kertoo elämäntapojensa muuttuneen terveellisempään suuntaan sitten mallivuosien. Alle parikymppisenä tuli kokeiltua dieettejä, jotka eivät perustuneet oikein mihinkään. Laihdutuskuurien seurauksena Veralla oli huono omatunto kaikesta herkuttelusta. Selkärankaan kuitenkin iskostui myös tapoja, jotka pitävät hyvässä kunnossa.

Esimerkiksi kirjaprojektin aikana häntä harmitti, ettei aikaa liikkumiseen ollut tarpeeksi. Onneksi vinyasaan erikoistunut joogastudio on aivan kodin lähellä, ja sinne Vera suuntaa nyt kolmesti viikossa. Aikuisiällä Vera on löytänyt elämäänsä henkistä tasapainoa, mikä helpottaa pitämään myös ruokailun balanssissa.

– Nyt tiedän, ettei itseltään kieltäminen ole hyväksi. Kun mieli ja keho voivat hyvin, ei kakkupala silloin tällöin lihota. Jos minulla on työ- tai parisuhdestressiä, alan lihoa. Tai ainakin siltä tuntuu.

Ruokapäiväkirjaa pitäessään Veraa vaivasi jet lag. Hän oli vasta palannut yli kuukauden matkalta Suomeen ja Bulgariaan.

– Rakastan pastaa ja leipää. Väsyneenä syön niitä helposti liikaa kuin lohduttautuakseni, vaikka kannattaisi vain juoda lasillinen vettä ja mennä nukkumaan.

Maanantai
9 sitruunavettä, kaurapuuroa maidon kera ja marjoja
11 kurkkua, fetajuustoa, retiisiä ja vettä
14 kana-caesarsalaattia, lehtikaalia ja vettä
17 tummaa suklaata ja lattekahvi
20 vihreää salaattia, hummusta, oliiviöljyä, munakoisoa ja vettä

Tiistai
8 sitruunavettä
9 smoothie, jossa mantelimaitoa, banaania, ananasta, lucumaa, marjoja ja chia-siemeniä, teetä maidon ja hunajan kera
12 intialaista ruokaa: pinaattia, kikherneitä, inkivääriä, naanleipää ja raitakastiketta, lassi-juoma ja vettä
16  joogaa, 1 t
20 lohta, häränlihaa, siitakesieniä, ruusukaalia, pakastemarjoja, kinuskikastiketta, punaviiniä ja vettä

Keskiviikko
9  sitruunavettä
10 täysjyväleipää, oliiviöljyä, avokadoa, tomaattia ja maitokahvia
11 banaania
14 täysjyväpastaa, katkarapuja, valkosipulia, persiljaa, valkoviinikastiketta, parmesanjuustoa ja vettä
18 salaattia, jossa lehtikaalia, avokadoa, fetajuustoa, pellavansiemeniä ja sitruuna-oliiviöljykastiketta, vettä

Torstai
9 sitruunavettä
10 täysjyväleipää, oliiviöljyä, tomaattia, avokadoa, tilliä ja lattekahvia
12 manteleita, omenaa ja vettä
13 jooga, 1 t
14 lohta, rosmariinia, valkosipulia, oliiviöljyä, lehtikaalisalaattia ja vettä
17 omenaa
20 ostereita, leipää, hummeria, majoneesia, samppanjaa ja vettä

Perjantai
5 sitruunavettä
7  smoothie, jossa banaania, mantelimaitoa, marjoja, chia-siemeniä ja lucumajauhetta
11 omenaa, manteleita ja vettä
14 nuudelikeittoa, minttua, limettiä, vihreää teetä ja vettä
18 pehmeitä tortilloja, kalaa, kaalisalaattia, chilikastiketta, korianteria, limettimehua ja olutta

Lauantai
7 sitruunavettä
9 smoothie, jossa avokadoa, omenamehua, pinaattia, omenaa ja chia-siemeniä
12 munakokkeli, jossa kikherneitä, korianteria, chiliä ja merguez-makkaraa, tryffeleillä maustettuja ranskanperunoita, lattekahvia, alkoholiton bloody mary ja vettä
16 omena ja vihreää teetä
18 kampasimpukoita linssipedin ja valkoviini-voikastikkeen kera, valkoviiniä
21 vihreää teetä

Sunnuntai
9 sitruunavettä
10 kroisantti ja lattekahvi
13 kurpitsakeittoa, tomaattia, kurkkua, fetajuustoa ja vettä
14 vealtelua metsässä, 1 t
20 taimenta, vihreää salaattia, avokadoa ja vettä

Lue ravitsemusterapeutin arvio Veran ruokavaliosta Me Naiset Sportin numerosta 10/2014.

Lue myös:

Vera Jordanova kihloihin: "Ennen ajattelin, etten ikinä mene naimisiin"

Tällainen on Janni Hussin ruokavalio: lue fitnessurheilijan ruokapäiväkirja

VERA JORDANOVA

39, malli ja näyttelijä. Tehnyt ruokakirjan Don't miss a bite, suomeksi Makuja ja muistoja maailmalta (WSOY 2014).
Asuu New Yorkissa kolumbialaisen avomiehensä Federico Ruizin kanssa.