Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen aiheutti kohun toteamalla, ettei ruuan tarvitse olla hyvää – silloin sitä ei ahmita liikaa. Hän seisoo sanojensa takana ja puolustaa eineksiä ja mikroaterioita.

Monet älähtivät torstaina, kun Helsingin Sanomat julkaisi ravitsemusterapeutti Hanna Partasen suorasanaisen haastattelun. Jutussa Partanen sanoo muun muassa, että ruuan ei aina tarvitse olla hyvää ja että valmisateriat ovat parempia kuin kotona tehdyt herkkuateriat, joita monet ahmivat liikaa.

Partasen mielipiteistä suuttuivat myös hänen kollegansa. Kaksi ravitsemusterapeuttia kirjoitti perjantain Helsingin Sanomiin oman tiukan vastineensa.

”Olemme saman ammattikunnan edustajina asiasta täysin vastakkaista mieltä. Partasen esittelemät jäykät ja rajoittuneet syömismallit antavat suorastaan häiriintyneen kuvan siitä, mitä terveyttä ja painonhallintaa tukevan hyvän syömisen kuuluisi olla”, ravitsemusterapeutit Katri Mikkilä ja Leena Putkonen kirjoittavat.

Hanna Partanen, sanoit HS:n haastattelussa, että ruuan ei tarvitse aina olla hyvää. Millaista palautetta olet saanut?

– Palautetta on tullut yllättävän paljon. Tiedän kyllä, että nykyisin ruoka ja syöminen ovat asioita, jotka menevät herkästi tunteisiin, mutta jutun aiheuttama reaktio oli minulle kyllä yllätys.

”Ruuan ei aina tarvitse olla hyvää, vaan välillä voidaan syödä perusarkiruokaa, vaikkapa jauhelihakeittoa.”

– Osa lukijoista on selkeästi ymmärtänyt jutun pointin kuten olin tarkoittanutkin. Eli ruuan ei aina tarvitse olla hyvää, vaan välillä voidaan syödä perusarkiruokaa, vaikkapa jauhelihakeittoa, vaikka se ei niin makunystyröitä hivelisikään. Monella ylipainoisella on hankaluuksia syömisen hallinnan kanssa. Jos kotona kokkaillaan päivittäin omia herkkuruokia, niitä syödään helposti puhtaasti hyvän maun ja nautinnon vuoksi, eikä osata lopettaa, vaikka olo olisi kylläinen.

– Osa taas on poiminut tekstistä vain yksittäisiä lauseita ja tulkinnut, että suosittelen kaikkia syömään nyt vain einesruokia ja että ruoasta ei saisi nauttia. Tätä en tietenkään tarkoittanut!

– Hyvällä ruualla tarkoitin hyvänmakuista ruokaa. Jos sitä arvioitaisiin perinteisellä kouluarvosanoilla, olisi se 9 tai parempi. Osa on selkeästi käsittänyt, että hyvällä ruualla tarkoitetaan hyvälaatuista, ravintorikasta ruokaa. Hyvään ravitsemukseen mahtuu välillä myös ravitsemuksellisesti köyhempää ruokaa, kuten hampurilaisia, sillä kokonaisuus ratkaisee. Tästäkään näkökulmasta ruuan ei aina tarvitse olla hyvää. Syömisestä puuttuu joustoa, jos aina yrittää optimoida ruoan maun tai ravintorikkauden.

Somessa ihmiset suorastaan tulistuivat näkemyksistäsi. Miksi aihe on ihmisille niin herkkä?

– Usein ihmiset lukevat jutusta asian sillä näkökulmalla, joka on juuri heille tärkeä. Jos ei koe omaksi ongelmakseen lopettaa hyvän ruoan syömistä, kun on sopivan kylläinen, ei se tarkoita, että kaikki muutkin pystyisivät siihen. Vastaanotollani tapaan viikoittain ihmisiä, jotka sanovat, että puoliso on niin hyvä kokki, että usein päivällisellä tulee syötyä liian suuri annos. Loppupäivä menee sitten sohvalla.

– Eineksistä puhuminen on myös edelleen arka aihe, vaikka suurin osa suomalaisista syö viikoittain eineksiä. Eineksistäkin löytyy hyviä ja ei niin hyviä vaihtoehtoja. En ole koskaan kuullut, että kukaan asiakkaistani olisi syönyt kaksi mikroateriaa putkeen. Mikäli taas lasagnevuoka odottaa santsaajaansa liedellä, siitä tulee helpommin otettua lisää. Yksi asiakkaistani söi usein aivan liian suuria annoskokoja.  Ratkaisuna hän söi jonkin aikaa mikroaterioita kasvisten kera, ja hänen silmänsä oppi, miltä näyttää normaali 300–400 gramman lautasannoskoko. Hänen painonsa alkoi tippua. 

Jos lasagnevuoka odottaa santsaajaansa liedellä, tulee sitä Hanna Partasen mukaan otettua helpommin lisää. Kuva: Shutterstock.
Jos lasagnevuoka odottaa santsaajaansa liedellä, tulee sitä Hanna Partasen mukaan otettua helpommin lisää. Kuva: Shutterstock.

Mielestäsi ihmisten pitäisi tottua uudestaan siihen ajatukseen, että ruoka saa välillä olla vain polttoainetta. Miksi?

– Nykyisin monella on varaa ja mahdollisuus syödä mielitekojensa mukaan. Vaikka toki ravitsemusterapeuttina koen tärkeäksi, että ruokaa arvostetaan ja siitä nautitaan, niin joskus ruoka on vain ruokaa, jota tankataan vaikkapa ennen posliinimaalaustunnille menoa. Mikäli päivittäin tekee antaumuksella herkkuruokiaan, voi olla, ettei aikaa muille harrastuksille jääkään. On tärkeää, että elämässä on aikaa muillekin nautinnon lähteille kuin vain ruoalle. 

”Vastaanotollani tapaan viikoittain ihmisiä, jotka sanovat, että puoliso on niin hyvä kokki, että usein päivällisellä tulee syötyä liian suuri annos.”

Missä tilanteissa ruoka on sinulle nautinnon lähde, missä polttoainetta?

– Ruoka on minulle nautinnon lähde, jos pääsen hyvään henkilöstöravintolaan kiireettömälle lounaalle, ja listalta sattuu löytymään joku mieluinen ruoka ja runsas salaattipöytä. Toki juhlissa ruoalla on myös suuri merkitys ja silloin siihen todella panostetaan. Viikonloppuisin nautin pitkään haudutettua puuroa tai joskus croissantteja. Polttoainetta se on tilanteissa, joissa tulen kiireessä kotiin ja lämmitän purkkihernekeiton ennen pilatestunnille menoa. Se on perusjees-ruokaa, eli ei kovin hyvänmakuista, mutta ei pahaakaan ja vie nälän pois.

Entä jos malttaa ottaa vain yhden annoksen, onko silloin lupa syödä herkkuruokaa useammin?

– Totta kai! Mikäli herkkuruokiaan voi syödä kohtuullisesti, niitä voi syödä vaikka päivittäin! Toivottavasti nämä herkkuruoat sisältävät myös paljon kasviksia, eikä kyse ole vain maksalaatikosta ja uunimakkarasta.

”Itselleni perusjees-ruoka on jauhelihakeitto, spagettia tonnikala-tomaattikastikeella tai kaupan valmissalaatti. ”

Sanoit HS:n jutussa, että perusjees-ruoka riittää hyvin. Millaista on perusjees-ruoka?

–  En toki tarkoittanut, että pitäisi joka päivä syödä vain perusjees-ruokaa! Tarkoitin, ettei ruuan tarvitse olla hyvänmakuista, mutta ei pahaakaan. Eli sellaista ruokaa, jota syö kyllä mielellään, mutta se ei herätä sen suurempia tunteita. Itselleni perusjees-ruoka on jauhelihakeitto, spagettia tonnikala-tomaattikastikeella tai kaupan valmissalaatti. Niissä annoskoko pysyy helposti kohtuudessa. 

Onko pieniannoksinen valmisruoka terveellisempi vaihtoehto kuin itse kokattu herkkuateria?

  Riippuu tietenkin valmisruoan ja itsekokatun ruuan ravitsemuksellisesta laadusta ja syödyistä määristä. Jos kokkaa lasagnea ja syö sitä pari kolme lautasellista, niin sekä ravitsemuksellisesti että annoskoon hallinnan kannalta esimerkiksi sydänmerkin saanut Saarioisten Balanssiateria on terveellisempi vaihtoehto. Toki lasagnea voi silloin tällöin tehdä, mutta ei ehkä viikoittain, jos se houkuttaa ylensyöntiin. 

Saako ravitsemusterapeutti usein kielteistä palautetta? Mikä on ollut pahin saamasi palaute?

– Lehtijutuista tulee aika usein kielteistä palautetta, sillä ihmiset ymmärtävät asian usein toisin kuin olen tarkoittanut. Rakentavaa ja hyvin perusteltua kielteistä palautetta tulee äärimmäisen harvoin. Usein palaute kohdistuu ulkonäkööni tai mielipide-eroihin esimerkiksi voin terveellisyydestä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

ellux

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen: tämän takia mikroeines on hyvä vaihtoehto

Ei kai sentään mikroaterioita tarvitse ostaa sen oppimiseksi, millainen on 300-400 gramman annoskoko. Onhan elintarvikevaakakin keksitty, millä voi mitata annoksen, jos se on ylipäätään tarpeen. Ihmettelen, miten ravitsemusterapeutti voi suositella mikroaterioita. Niitä epäterveellisiä lisäainesössöjä ei toivoisi kenenkään suosivan.
Lue kommentti