"Miksi mulla ei vielä ole sellaista ihmelaitetta?" Kuva: Shutterstock
"Miksi mulla ei vielä ole sellaista ihmelaitetta?" Kuva: Shutterstock

Nyt se on keksitty: laite joka tunnistaa ruuasta gluteenin.

Kaikki keliaakikot ovat varmasti olleet tilanteessa, jossa 6SensorLabs-yrityksen kehittämä gluteenintunnistuslaite olisi ollut tarpeen. Laitteeseen voisi kaapaista palan ruokaa, ja se kertoisi, onko annoksessa gluteenia vai ei.

Siinä missä tomaatille allerginen selviää jättämällä salaatistaan tomaatit lautasen reunalle, keliaakikon annosta ei saa edes koskea käsillä, joilla on koskettu jotain gluteenia sisältävää. Syyskuun alussa ollutta keliakiaviikkoa vietettiin Suomessa teemalla ”Pakko olla sairaan tarkka”, jotta keliaakikkojen ei luultaisi nirsoilevan turhaan.

Monen on vaikea käsittää, kuinka tarkkana gluteenin kanssa on oltava, ja vahinkojakin sattuu. Siksi pikkuinen, asiasta varmasti kertova laite olisi keliaakikon uusi paras kaveri.

Laitteelle luultavasti riittäisi kysyntää, sillä gluteenittomuus on paitsi keliaakikoille pakko myös monen muodikas valinta. Gluteenittoman ruokavalion hyödyistä terveelle ihmiselle ei ole varmuutta. Ruokavalio on kuitenkin jo niin suosittu, että Suomen suurimmissa kaupungeissa on gluteenittomia kauppoja sekä leipomoita ja Helsinkiin avautui juuri ensimmäinen gluteeniton ravintola.

Yksi 6SensorLabsin perustajista, toimitusjohtaja Shireen Taleghani Yates, kertoo Daily Burn -sivustolla, mistä inspiraatio tunnistuslaitteeseen lähti.

– Kun minulle selvisi, että olen äärimmäisen yliherkkä gluteenille, ulkona syömisestä tuli vaikeaa. En voinut olla varma tilaamistani ruuista.

Ongelmien pitäisi ratketa vuoden 2015 lopussa, jolloin Yates ja kumppanit aikovat saada laitteensa markkinoille kohtuulliseen hintaan. Sitä odotellessa gluteenin välttelijöiden ei auta kuin vannottaa tarjoilijoita vielä kerran: Eihän tämä vain ole koskenut mihinkään, mikä on koskenut gluteeniin?

Lue myös:

Amerikkalaisten uusin villitys: gluteeniton kosmetiikka

7 tapaa mokata terveellinen ruokavalio