Janni Hussi. Kuva: Juha Salminen
Janni Hussi. Kuva: Juha Salminen

Fitnessurheilija Janni Hussi, 23, kokkaa valtavia määriä ja haaveilee itse metsästämästään riistaruuasta.

Kun fitnessurheilija Janni Hussi laittaa ruokaa pariksi päiväksi kerrallaan, ei pelata ihan pienten määrien kanssa. Kahden urheilijan perheessä se tarkoittaa noin 2,5 kiloa broilerin fileitä, viittä puntillista parsakaalia, paketillista riisiä ja pellillistä uunijuureksia sekä ”jäätävän isoa” kulhollista salaattia.

Toinen kanan ja parsakaalin popsija on Jannin NHL:ssa jääkiekkoileva poikaystävä Lauri Korpikoski.  Hänellä ei ole asiaa kauhan varteen, sillä Janni ei hyväksy keittiöönsä tunkeilijoita.

– Jos Lauri yrittää tulla keit­tiöön minun kokatessa, niin ajan hänet heti muualle, Janni kertoo.

Normaalisti ruoka maistuu Jannille, mutta kesällä stressi vei häneltä ruokahalun ja nälän tunteen. Urheilija joutuikin katsomaan ruoka-ajat kellosta ja syömään,  vaikka ei olisi maistunut.

Kisadieetti poltti loppuun

Stressi alkoi painaa viime keväänä, kun Janni oli pudottanut 11 kiloa tiukalla dieetillä SM-kisoja varten. Kesällä kisojen jälkeen hän söi kaksi viikkoa normaalisti, kunnes oli ryhdyttävä seuraavalle kisadieetille.

Toisesta kotikaupungistaan Phoenixista Suomeen kesäksi lentänyt Janni yritti treenata, tehdä mallin töitä, tavata läheisiään sekä kuvata itseään Tavallista elämää -tosi-tv-sarjaa varten. Avomiehensä kanssa hän oli sopinut, että kesä olisi parin yhteistä aikaa, koska talvisin Lauri on usein pelireissuilla. Mutta vähällä ruualla sitkuttelevalta dieettaajalta loppui energia.

– Yritin repiä aikaa parisuhteelle, mutta tekemistä oli liikaa. Paloin loppuun.

Janni päätti jättää kisadieetin kesken ja kisat väliin. Löysääminen auttoi, ja ruokahalu sekä into kokata ovat palanneet.

Kokkitaidot blogeista

Aina Janni ei ole viihtynyt keittiössä. Vielä pari vuotta sitten hän eli lähestulkoon maitorahkalla. Muiden fitnessmimmien blogeissa alkoi kuitenkin vilistä mielenkiintoista tietoa ruokailusta.

– Aloin apinoida heidän reseptejään. Kun onnistuin, innostuin ruuanlaitosta tosissani.

Janni on vaikuttanut myös läheistensä ruokailutottumuksiin. Vanhempien kotona Kouvolassa on siirrytty eineksistä omatekoiseen puhtaaseen ruokaan.

– Äiti on entistä pirteämpi ja toistakymmentä kiloa kevyempi, Janni sanoo.

Mummolle hän on luvannut opettaa proteiiniletun valmistuksen, ja suostuttelun jälkeen Lauri on vaihtanut ottelupäivien kermaisen kanapastan gluteenittomaan ja maitotuotteita karttavaan ruokavalioon.
Jopa rahkapurkki on Jannille enää vain kiireisen päivän hätäratkaisu.

– Tajusin, että maitotuotteet keräävät nestettä elimistöön, joten korvasin rahkat munilla, kanalla ja kalalla. Paino humpsahti heti 1,5 kiloa alaspäin. Laurinkin kroppa muuttui ihan eri näköiseksi.

Metsästyskortit hanskassa

Janni ja Lauri hellittävät viikonloppuisin. Karkit ovat pannassa, mutta 20 euron säkillisen suklaa- ja maustekuorrutettuja pähkinöitä pari tuhoaa nopeasti. Jenkeistä on löytynyt uusi herkku, kurpitsa.

Toiveissa on saada lautaselle lähi- ja luomuruokaa. Janni haaveilee, että voisi olla mahdollisimman omavarainen. Ensihätään pari on suorittanut metsästyskortit. Aiemmin Janni on ampunut ilmakiväärillä tölkkejä takapihalla ja savikiekkoja skeet-radalla. Enää puuttuu vain aseenkantolupa. Sitten tähtäimessä ovat linnut.
Urheilijaparillamme on uusi yhteinen harrastus.

Lue myös:

Fitnessmalli Janni Hussi: "Kuvittelin, etten koskaan pompi miehen mukaan"

Janni Hussi esittelee kesän 2014 ihanimmat bikinit – katso video

Janni Hussi: "Peppu on paras puoleni"

Fitnessmalli Janni Hussin pepputreeni – katso liikkeet videolla!

Salaatista tulee aivojen BFF, kun siitä tekee rasvaisen hyvien öljyjen avulla.

Kasa mauttomia salaatinlehtiä, kurkkua ja tomaattia sekä pari suikaletta kuivaa kanaa – sellainenhan se on, lounassalaatti nimittäin, eikö vaan?

Monille ajatus salaatista lounaana saati päivällisenä tuntuu mälsältä: salaatti on helposti mauton, eikä mahakaan oikeasti tule täyteen. Keveytensä vuoksi se usein houkuttelee, mutta jää silti ankeuden takia väliin.

Todellisuudessa ongelmana ei ole itse salaatti vaan sen kokoaminen: salaatista voi saada terveellisen ja toimivan työevään sekä herkullisen illallisenkin, kun ainekset kokoaa oikein.

Huffington Post kertoo, että hyvänä lounaana toimimisen lisäksi salaatti voi olla superruokaa myös aivoille. Mutta nyt ei haeta sitä tavallista, jäävuorisalaattipohjaista ja muutamalla tomaatinviipaleella höystettyä salaattia, vaan ”valtavaa, rasvaista salaattia”.

Jos päivän aikana syö yhden ison salaatin, jossa on kunnolla mukana oikeita vihanneksia, proteiinia ja hyviä rasvoja, aivot kiittävät. Kuten Aivoliittokin kertoo, aivot todella arvostavat erityisesti hyviä rasvoja: määrän lisäksi myös laatu on tärkeää, koska aivoista jopa noin 60 prosenttia on rasvaa.

Jos haluat salaatin avulla helliä sekä kroppaa että aivoja, kokoa iso, rasvaisen salaatti tähän tapaan:

  1. Valitse pohjaksi muuta lehtivihreää kuin jäävuorisalaattia. Se kaikista tavallisin salaattipohja on paitsia mauton, myös vähemmän ravintorikas kuin moni muu sen sukulainen. Erinomainen trio on esimerkiksi kaali, pinaatti ja rucola, jotka sisältävät muun muassa rautaa, kalsiumia ja magnesiumia.
  2. Lisää pohjan kaveriksi mahdollisimman paljon erilaisia kasviksia ja hyviä proteiineja. Vain taivas on luovuuden kanssa rajana: kokeile erilaisia vihanneksia, joiden et voinut edes kuvitella sopivan salaattiin, ja vaihda tavalliset kanasuikaleet vaikkapa loheen. Hyviä rasvoja – ja samalla erinomaisia lisukkeita – saa esimerkiksi ripottelemalla salaatin päälle pähkinöitä tai pilkkomaan sekaan avocadon.
  3. Älä unohda öljyä – mutta älä myöskään valitse ihan mitä tahansa. Paras valinta öljyksi, jota vaikkapa sekoittaa salaatin sekaan tai josta tehdä oma salaatinkastike, on extra-neitsytoliiviöljy: sitä ei ole prosessoitu, mikä tekee siitä terveellisemmän ja paremman vaihtoehdon prosessoiduille öljyille. Hyvää rasvaa lisäämällä vihanneksien ja salaatin muiden huippuainesten ravintoaineet imeytyvät paremmin, jolloin esimerkiksi rasvaliukoiset vitamiinit ja muut ravinteet pääsevät tukemaan aivojen toimintaa.

Hyvinvointivaikuttajat pyörittelevät nyt Instagram-kuviinsa rasvapallosia. 

Vuodenvaihde lähestyy, ja sen mukana laihdutustrendit.

Tiukat kitudieetit ovat olleet epämuodikkaita jo jonkin aikaa, mutta silti uusin laihduttajien trendiherkku kuulostaa aavistuksen yllättävältä. Women's Health -hyvinvointilehti uutisoi, että fat balls, suoraan suomeksi käännettynä rasva- tai läskipallot, ovat nyt trendikkäistä trendikkäin välipala laihduttajalle. 

Tosiaan, tunnisteella #fatballs löytyy Instagramista yli 2 000 osumaa, joista vain osa kuvaa perinteisiä pikkulintujen ruokintaan tarkoitettuja talipalloja.

”Ensimmäiset rasvapyörykkäni!” terveysbloggaaja intoilee Instagramissa.

Ihmisravinnoksi tarkoitettujen rasvapyöryköiden ydin koostuu tyypillisesti pähkinävoista ja siemenistä, ja makua tuomaan voidaan lisätä esimerkiksi vaniljaa, kanelia ja kookosöljyä. Ainesosiensa ansiosta pieni rasvapallo tarjoaa proteiinia, rasvaa ja kuitua, sekä keskimäärin 50–150 kaloria.  

Kuinka näillä laihdutetaan?

Kuinka ihmeessä kaloripitoisilla läskipalloilla laihdutetaan? No, Women's Healthin haastatteleman ravitsemusasiantuntijan mukaan ruuasta saatu rasvaa auttaa pysymään kylläisenä pitkään, ja pyörykät sopivat myös vähähiilihydraattiseen dieettiin.

Ihan yksinkertaista rasvapallolaihdutus ei kuitenkaan ole. Jos palloihin lataa kuivattuja hedelmiä ja kaurahiutaleita, niistä tulee hiilihydraattipitoisia, ja ne ovatkin energiapalloja. Energiapallot taas sopivat evääksi esimerkiksi retkeilyolosuhteisiin, mutta eivät ole laihdutusruokaa nähneetkään. 

Nämä rasvapallot ovat saaneet juhlan kunniaksi kardemummaa mausteekseen.

Rasvapyöryköitä ei Women's Healthin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan sovi syödä kuin yksi tai kaksi päivässä, eikä niillä voi korvata lämpimiä aterioita. Jos annoskoot eivät pysy pikkuisina, puhutaan rasvapommeista rasvapallojen sijaan, yksi asiantuntija varoittaa.

Pallosten laihdutushyöty on siis varsin kyseenalainen. Hyviä rasvoja, kuitua ja proteiinia sisältävät pallurat ovat toki silti fiksumpi välipala kuin vaikka vastaavan kokoinen kourallinen karkkia.

 

FAT BOWL 4 LIFE! feels so good to be back in my kitchen eating my own food after being away. breakfast today is a big bowl of @thecoconutcult cream yogurt with frozen blueberries, ground flax to support my menstrual phase, cacao nibs, cinnamon to stabilize blood sugar, @paleonola, @spreadthelove almond butter and one of my coconut fat balls. i'm spending the morning meal prepping for the week ahead and donating 15% of all proceeds from my meal prep ebook, #LFAguidetomealprep to #hurricaneharvey victims. the link to my guide is in my bio if you want to support! i'll be sharing step by step tutorials on @healthy_ish instagram stories today sharing extra tips and tricks for meal prep ✌🏻 happy sunday, babes! #leefromamerica

Henkilön Lee Tilghman (@leefromamerica) jakama julkaisu

Hyvinvointivaikuttaja Lee Tilghmanin Instagram-kuvissa rasvapallonen kruunaa usein ruokalajin.

Uskallatko kokeilla kotona

Läskipalloreseptejä on lukuisia erilaisia, ja suomeksikin on julkaistu energiapallojen reseptejä. Yksi laajalle levinneistä rasvapallosten resepteistä on hyvinvointibloggaaja Lee Tilghmanin kookosrasvapallojen resepti.

Näin kuuluu rasvapallojen resepti Lee Tilghmanin mukaan:

Ainesosat:

  • 2,4 dl kookoshiutaleita
  • 1,2 dl sulaa kookosöljyä
  • 0,6 dl kookosrasvaa
  • 0,6 dl auringonkukansiemeniä
  • 0,6 dl kurpitsansiemeniä
  • 1,2 dl cashewpähkinöitä
  • 1,2 dl manteleita
  • 2 rkl kaakaonibsejä
  • 1 tl kanelia
  • 3 kivetöntä medjool-taatelia
  • 0,8 dl mantelimaitoa

Valmistusohjeet:

  1. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa, kunnes niistä tulee märkää taikinaa.
  2. Pyöritä taikinasta suupalan kokoisia palloja. Laita pallot tiiviiseen rasiaan ja pakasta.
  3. Ota pallot pakastimesta 6 minuuttia ennen syömistä. 

Pallot säilyvät pakastimessa kuukausia.