Supervoimat, sieltä ne löytyvät. Kuva: Shutterstock
Supervoimat, sieltä ne löytyvät. Kuva: Shutterstock

Ota henkisesti vahvojen ihmisten tavoista mallia ja voit itsekin kehittyä voimakkaammaksi.

Luuletko yksinkertaisesti olevasi henkisesti vähän heikko? Turha luulo!

Vaikka temperamentti sanelee esimerkiksi kykyä itsehillintään, henkinen vahvuus ei ole meihin valmiiksi kirjoitettu. Sitäkin voi psykologi Liisa Keltikangas-Järvisen mukaan oppia.

”Persoonallisuudessa ei ole mitään sellaista, mikä määräisi ihmisen tietynlaiseksi.”

– Persoonallisuudessa ei ole mitään sellaista, mikä määräisi ihmisen tietynlaiseksi. Ihminen pystyy muuttamaan käytöstään ja oppimaan itsehillintää, Keltikangas-Järvinen kertoi Me Naisille tammikuussa.

Hänen mukaansa paras tapa opetella itsehillintää on päättäväisyys, oman armollisuutensa unohtaminen, ihanteiden luominen ja omien kehityskohtiensa huomaaminen. Lue koko juttu itsehillinnän kehittämisestä täältä.

Mutta entä jos pelkkä itsehillintä ei riitä? Mitä jos haluatkin saada henkiset supervoimat? Apu löytyy näistä Inc-sivuston listaamista vinkeistä:

1. Ajattele, että valta on sinulla

Tuntuuko sinusta, että onnistumisesi ovat tuurista kiinni? Oletko sitä mieltä, että epäonnistumisetkin ovat kohtalon sanelemia?

Ei kannattaisi.

Jos uskoo itse olevansa vastuussa omista onnistumisistaan ja epäonnistumisistaan, niihin on myös helpompi vaikuttaa. Vaikka kaikki maailmassa ei tietenkään mene aina suunnitelmien mukaan, on hyödyllistä ajatella, että itse kontrolloi oman elämänsä käänteitä – tai edes sitä, miten niihin suhtautuu.

2. Tee vähemmän päätöksiä

Jokaisella on oma määränsä energiaa käytettävissä siihen, miten voimakkaasti taistelee impulssejaan vastaan. Mitä useammin mielitekojensa kanssa painii, sitä helpompaa niihin on sortua. Yritä sotimisen sijana välttää haastavia paikkoja, joissa sorrut. Esimerkiksi näin:

Haluatko vähentää limujen juomista? Älä osta niitä kotiin. Pidä vesipullo aina käden ulottuvilla.

Etkö pysty olemaan katsomatta työsähköpostejasi heti, kun ne saapuvat? Laita kännykän ilmoitusäänet pois.

Osteletko liikaa heräteostoksia? Säilytä pankkikorttiasi kotona ja mene kaupoille käteistä taskussasi. Kun raha on konkreettisessa muodossa, sen kulumista on helpompi säädellä.

3. Ymmärrä, ettet voi muuttaa maailmassa kaikkea

Useimmilla meistä on elämässään jokin iso asia, jonka puolesta haluaa taistella hamaan tappiin saakka. Yhdelle se on perhe, toiselle ilmastonmuutos, kolmannelle politiikka.

Omien arvojensa puolesta on hyvä nähdä vaivaa. Raskaaksi homma muuttuu siinä vaiheessa, jos yrittää muuttaa myös muiden ihmisten mielipiteitä ja käytöstä.

Ei siis tule suivaantua siitä, että joku muu ei äänestä, halua kierrättää tai perusta perhettä. Ihminen on oma itsensä – se riittää.

4. Katso menneisyyttä mahdollisuutena oppia

Muisteletko edelleen vuosia sitten epäonnistunutta parisuhdettasi? Harmittaako vietävästi?

Monella meillä on taipumus jäädä vellomaan elämän karikoihin. Henkisesti vahvat ihmiset eivät näin tee.

He ajattelevat, että menneisyydellä on voimaa: Virheistään oppii, ja muidenkin virheistä oppii. Kun opit on opittu, menneen voi jättää taakseen.

5. Ymmärrä, että muiden menestys ei ole sinulta pois

Saiko tuttavasi työpaikan, josta olet aina haaveillut? Oletko kateellinen?

Kateus on ymmärrettävää mutta kuluttavaa. Pahimmillaan se johtaa katkeruuteen, joka lannistaa ja vie potkua omalta menestykseltä.

Unohda siis kateus ja iloitse muiden onnistumisista. Muiden onni ei ole itseltä pois – päinvastoin. Kun iloitsee toisen puolesta, voi löytää myös omaan elämäänsä lisää aitoa riemua.

6. Unohda jatkuva kritisointi

Valittaminen on usein luontainen, totuttu reagointitapa. Jos on tottunut näkemään aina ensin asian kielteisen puolen, tapa jää helposti päälle.

Turhasta valittaminen vie vain voimat itseltä ja kanssaihmisiltä. Sen takia tavasta kannattaa yrittää päästä eroon. Vinkkejä oman marmatuksen kitkemiseen löydät täältä.

7. Tee vaikutus itseesi

Kukaan ei pidä ihmisestä hänen vaatteidensa, työpaikkansa tai saavutustensa takia. Moni saattaa arvostaa näitä asioita toisessa, mutta todellinen ystävyys ei voi niille perustua.

Sen vuoksi itseään ei kannata yrittää korottaa muiden silmissä. Rehellisyys ja lupa olla oma itsensä ovat tosiystävyyden avainasiat.

Älä etsi toisten ihmisten hyväksyntää. Sen sijaan keskity niihin asioihin, jotka saavat sinut onnelliseksi.

8. Ajattele pitkän tähtäimen suunnitelmaasi

Heikossa paikassa on helppo ajatella, että aloittaa omiin unelmiinsa tähtäämisen huomenna. ”Huomenna lopetan tupakoinnin”, ”huomenna alan harrastaa enemmän liikuntaa”, ”huomenna soitan sen tärkeän puhelun unelmieni työpaikkaan.”

Omiin päämääriinsä ei kuitenkaan pääse ilman, että oikeasti jossain vaiheessa aloittaa. Kirkasta tavoitteesi niin loistavaksi, ettet halua lipsua siitä. Myös välitavoitteiden asettaminen auttaa.

9. Lopeta murehtiminen

Ennen nukkumaanmenoa kannattaa käyttää hetki siihen, että käy läpi päivän tapahtumat. Harmittavatko jotkut asiat? Unohda ne. Sen sijaan keskity elämäsi mukaviin puoliin. Vaikka kiitollisuuspäiväkirjan kirjoittaminen ei kaikkia houkuta, elämän hyvien asioiden läpikäyminen tekee olon paremmaksi ja saa sinut huomaamaan, mitä kaikkea hienoa omassa arjessa on.

Narsistista persoonallisuushäiriötä ei voi diagnosoida itse. Suomalaisten psykiatrien käyttämän SCID-II lomakkeen kysymysten avulla voi kuitenkin pohtia, kannattaisiko asiaa tutkituttaa.

Yleisen näkemyksen mukaan sanotaan, että narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsiviä on väestöstämme yksi prosentti. Eriasteisesta narsistisesta vammasta kärsiviä henkilöitä on kuitenkin paljon enemmän, kerrotaan Narsistien uhrien tuki ry:n sivuilla.

Narsistinen persoonallisuushäiriö on syvälle juurtunut ja pitkäaikainen käyttäytymismalli, joka ilmenee joustamattomuutena monissa elämäntilanteissa.

– Tällaisella ihmisellä on suuria kuvitelmia itsestään, hän saattaa loukkaantua herkästi ja manipuloida toisia. Hänellä on kehutuksi tulemisen tarve. Narsistinen persoonallisuushäiriö ei ilmene ihan samalla tavalla kaikilla ihmisillä. Se voi ilmetä myös heikkona itseluottamuksena, kertoo psykiatrian professori, psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Jyrki Korkeila

Miten narsistisen persoonallisuushäiriön tunnistaa?

Vain psykiatrian ammattilainen voi tunnistaa ja diagnosoida narsistisen persoonallisuushäiriön.

– Täytyy olla esimerkiksi tietty määrä tiettyjä oireita ja toimintatapoja eri vuorovaikutussuhteissa. Niiden pitää olla pitkäaikaisia eli koko elämän aikana jollain tavalla ilmenneitä. Diagnoosia ei voi tehdä ilman, että ihminen tutkitaan ja haastatellaan ja katsotaan kattavasti hänen elämäntarinaansa.

Narsistisen persoonallisuushäiriön mahdollisuutta seulotaan Suomessa esimerkiksi SCID-II kyselyn kaavakkeen tiettyjen kysymysten avulla. Idea on, että lomakkeen täyttäjä vastaa kysymyksiin kyllä tai ei. Jos saa yli viisi kyllä-vastausta, on narsistinen persoonallisuushäiriö mahdollinen.

Jyrki Korkeila korostaa, että kysymykset ovat pohdinnan ja keskustelun tueksi eikä pelkästään niiden pohjalta voida tehdä diagnoosia.

”Jos asia kiinnostaa, testistä voi saada vastauksen siihen, kannattaisiko narsistista persoonallisuushäiriötä käydä arvioimassa. ”

– Tämä täytettävä lomake, jossa on valtavasti kysymyksiä, antaa osviittaa, että on aihetta epäillä [narsistista persoonallisuushäiriötä]. Vasta haastattelussa voidaan katsoa, onko sellaista oikeasti. Kaavake seuloo esille ihmisiä, joista kannattaa selvittää, onko heillä narsistista persoonallisuushäiriötä, Korkeila selventää.

Korkeila ei kiellä kaavakkeen silmäilyä ja täyttämistä, mutta hän korostaa, että testi johtaa helposti harhaan.

– Jos asia kiinnostaa, testistä voi saada vastauksen siihen, kannattaisiko narsistista persoonallisuushäiriötä käydä arvioimassa. Tosin yleensä niille, joilla tällaisia piirteitä on, eivät tällaiset kysymykset tule mieleen, ellei joku painosta tai ala selittämään asiaa.

Näiden SCID-II-lomakkeesta löytyvien kysymysten pohjalta voi pohtia narsistisen persoonallisuushäiriön mahdollisuutta:

1. Jäävätkö ihmisiltä usein huomaamatta erityiset kykynne tai saavutuksenne?

2. Onko Teille sanottu, että Teillä on liian korkea käsitys itsestänne?

3. Ajatteletteko paljon valtaa, mainetta tai tunnustusta, jota saatte vielä jonakin päivänä?

4. Ajatteletteko paljon täydellistä rakkaussuhdetta, jonka koette jonakin päivänä?

5. Kun Teillä on ongelma, vaaditteko melkein aina päästä johtajan puheille?

6. Onko Teistä tärkeää viettää aikaa vaikutusvaltaisten ja huomattavien ihmisten seurassa?

7. Onko Teistä tärkeää, että ihmiset kiinnittävät Teihin huomiota ja ihailevat Teitä jollakin tavalla?

8. Ajatteletteko, että ei ole välttämätöntä noudattaa tiettyjä sääntöjä tai tapoja, jos niistä on teille haittaa?

9. Tuntuuko Teistä, että olette henkilö joka ansaitsee erityiskohtelun?

10. Onko usein välttämätöntä astua muutamille varpaille, jotta saatte mitä haluatte?

11. Onko Teidän usein asetettava omat tarpeenne muiden tarpeiden edelle?

12. Odotatteko usein toisten tekevän kyselemättä, mitä pyydätte, koska olette kuka olette?

13. Oletteko kiinnostumaton toisten ongelmista tai tunteista?

14. Ovatko ihmiset valittaneet Teille, että ette kuuntele heitä tai välitä heidän tunteistaan?

15. Oletteko usein kateellinen toisille?

16. Tuntuu Teistä, että toiset usein kadehtivat Teitä?

17. Oletteko sitä mieltä, että vain hyvin harvat ansaitsevat huomionne ja aikaanne?

Vierailija

Saatko 5 kyllä-vastausta? Näillä kysymyksillä mahdolliset narsistit seulotaan Suomessa tarkempiin tutkimuksiin

Ahaaa, ehkä se selittää miksi en ole erityisen kovassa huudossa naismarkkinoilla, en ole riittävän narsisti. Luulin aina että se johtuu pienistä munista tai etten ole erikoisen varakas, mutta en ilmeisesti ole vain kyllin häiriintynyt. Olenkohan nyt sitten voittaja vai häviäjä elämän pitkässävedossa.
Lue kommentti

Kiinnostaisiko jooga, mutta kundaliini ja yin ovat täyttä hepreaa? Helpolla kotiharjoituksella pääset jyvälle eri tyyleistä ja voit testata neljää suosituinta joogaa.

Eri joogatyylejä on olemassa niin monia, etteivät kaikki joogaa harrastavatkaan pysy perillä niistä. On voimaa kehittäviä joogasuuntauksia ja myös lempeämpiä, rentouttavia joogatyylejä. Kaikilla niillä on kuitenkin sama perimmäinen tavoite: hiljentää laukkaavat ajatukset ja saavuttaa yhteys omaan sisäiseen totuuteen eli todelliseen itseen.

Anna liikkeen viedä – Kundaliinijooga

Ominaista: Tunnilla tehdään musiikin tahtiin sekä nopeita että hitaita liikkeitä: nopeat valmistavat kehoa meditatiivisiin eli hitaisiin liikkeisiin. Samaa liikettä toistetaan tarpeeksi pitkään, jotta liikettä ei tarvitse enää miettiä ja mieli alkaa vähitellen hiljentyä. Myös hengitystapaa vaihdellaan: lyhyt ja nopea hengitys lisää energiaa, pitkä ja syvä hengitys taas rauhoittaa.

Kenelle sopii: Loistava valinta etenkin istumatyöntekijälle, koska tunnilla tehdään paljon selkärangan kiertoja.

Valitse tämä, kun… Haluat kehittää tahdonvoimaasi pitkien sarjojen avulla.

Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan.

Löydä sisäinen soturisi – Astangajooga

Ominaista: Liikesarja tehdään aina samassa järjestyksessä, ja opettaja neuvoo oppilaille uusia liikkeitä edistymisen mukaan. Liikkeet tehdään syvän ja voimakkaan hengityksen tahtiin, joka kuulostaa meren kohinalta. Asennoissa pidetään vahva tuki lantionpohjasta ja vatsasta. Mielen keskittymistä autetaan kohdistamalla katse kulmakarvojen väliin. Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan. Liikkeet tehdään aina oman hengityksen tahtiin.

Kenelle sopii: Niille jotka haluavat lisää voimaa ja liikkuvuutta sekä kehittää keskittymiskykyä.

Valitse tämä, kun… Tahdot lisäenergiaa aamuun tai alkuiltaan, voimaa koko kehoon ja selkeän, samaa kaavaa toistavan harjoituksen.

Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille.

Lempeää liikettä – Hathajooga

Ominaista: Lempeitä ja kokonaisvaltaisia liikkeitä tehdään hitaasti oman hengityksen tahtiin. Yhteen asentoon keskitytään rauhassa. Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille. Opettajasta riippuen tunneilla on sekä fyysisesti haastavia dynaamisia liikkeitä että lempeitä ja rauhoittavia asentoja. Tunneilla tehdään myös usein erillisiä hengitysharjoituksia.

Kenelle sopii: Kaikille, myös aloittelijoille. Hidas tahti helpottaa oppimaan asentojen oikeat linjaukset sekä yhdistämään hengityksen ja liikkeen.

Valitse tämä, kun… Haluat lisää voimaa ja rentoutta päivääsi sekä pysähtyä kuuntelemaan kehoasi.

Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa.

Päästä kaikesta irti – Yin jooga

Ominaista: Pitkät ja rauhalliset venytykset hiljentävät mielen ja parantavat sidekudosten aineenvaihduntaa. Asennoissa pysytään 2–7 minuuttia ja käytetään usein apuvälineinä esim. joogablokkeja eli palikoita, joogavyötä ja tyynyjä. Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa. Yin yhdistää joogaperinteen ja kiinalaisen lääketieteen, koska asennot vaikuttavat kehon meridiaani- eli energiaratoihin. Yin-harjoitus on meditatiivinen.

Kenelle sopii: Kaikille, jotka kaipaavat rentoutumista ja lisää liikkuvuutta. Loistovalinta etenkin niille, jotka haluavat päästä liiallisesta suorittamisesta. Koska liikkeissä ollaan pitkän aikaa, yin voi olla haastava ensimmäiseksi joogatyyliksi.

Valitse tämä, kun… Kehosi käy kierroksilla ja haluat rauhoittua ennen nukkumista.

Katso oheiselta videolta joogaopettaja Kaisa Kärkkäisen neljän joogatyylin kotiharjoitus, saat pienen maistiaisen yinistä, kundaliinista, hathasta ja astangasta.