Meditointihetkestä kannattaa tehdä päivittäinen tapa. Kuva: Shutterstock
Meditointihetkestä kannattaa tehdä päivittäinen tapa. Kuva: Shutterstock

Moni suorittaa elämäänsä tulevan toivossa, vaikka onni ja menestys ovat löydettävissä jo tänään, sanoo Stanfordin yliopiston tutkija Emma Seppälä.

Elämässä menestymisen eteen pitää tehdä lujasti töitä, ehkä vähän kärsiä ja uhrautuakin siinä samalla. Näin voisi luulla, mutta todellisuudessa onni ja menestys eivät odota jonkin saavutuksen tai puristuksen päässä.

Tuoreen Stanfordin yliopiston tehdyn tutkimuksen mukaan onnellisuutta ja tyytyväisyyttä ei kuitenkaan tarvitse uhrata menestyksen vuoksi.

– Meillä on virheellinen käsitys siitä, että ollakseen menestynyt täytyy lykätä tai uhrata onnellisuus tässä hetkessä, tutkija Emma Seppälä Stanforsin yliopistosta sanoo Business Insiderille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Seppälä määrittelee uudessa teoksessaan The Happiness Track: How to Apply the Science of Happines to Accelerate Your Succes kuusi asiaa, joiden kautta onni ja menestys ovat saavutettavissa samanaikaisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uppoudu hetkeen

Ehkä kliseistä, mutta totta. Tutkimuksen mukaan ihminen on tuottavimmillaan ja karismaattisimmillaan, kun hän on täysin keskittynessä flow-tilassa. Jos taas keskittyy ainoastaan suorittamaan to do -listaansa, flow-tilan autuus on mahdotonta saavuttaa.

Kehitä sitkeyttäsi

Lannistumattomat ja sitkeät ihmiset pystyvät toipumaan paremmin elämässään kokemistaan takaiskuista. Haasteista selviää tutkimusten mukaan nopeammin, kun kykenee vastaamaan stressiin myönteisillä tunteilla. Jos siis onnistuu treenaamaan mielen sisukkuutta ja joustavuutta, ei joudu kärsimään kehoa rasittavasta pitkäaikaisesta stressistä.

Tyhjennä mielesi edes viideksi minuutiksi

Loppuun palaminen voi olla lähellä, jos ei löydä hektisestä arjesta yhtään rauhallista hetkeä. Päivässä olisi hyvä olla edes yksi paussi, jolloin voi keskittyä vaikka vain viiden minuutin ajan hengittelemään syvään ja tyhjentämään ajatukset.

Herpaannu rauhassa

Kiireisiä ja jatkuvasti täydessä valmiustilassa olevia ihmisiä pidetään usein tuottavimpina. Tutkimusten mukaan ihminen on kuitenkin luovimmillaan silloin, kun ei ole valppaimmillaan.

Esimerkiksi aamuihminen ei välttämättä ole huipputuottava heti herättyään, vaan vasta iltapäivällä, kun keskittyminen on jo hieman herpaantunut. Työpäivään kannattaakin raivata palaverien ja tarkkuutta vaativien suoritusten väliin aikaa, jolloin vaikkapa järjestelee pöytäänsä. Kirkkaimmat ajatukset saattavat tulla juuri silloin. Myös täydellinen töistä irrottautuminen silloin tällöin vapaalla on tärkeää.

Ole hyvä itsellesi

Jokaisella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. On kuitenkin harhaluulo kuvitella, että kannattaisi hyödyntää vain omia vahvuuksiaan. Ole kiltti itsellesi, anna virheet anteeksi ja kehitä itseäsi rohkeasti. Mukavuusalueen ulkopuolelle astuminen tuo yllättäviä onnistumisen tunteita, kun ei ole liian ankara itselleen.

Ole hyvä muille

Kun on myötätuntoinen toisia kohtaan, parantaa ihmisten oloa ja toimintakykyä ympärillään. Heillä, jotka ovat empaattisia ja kannustavia, on pitemmän päälle myös ympärillään tukijoukko, joka kannattelee elämässä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla