Elämänmuutoksen arvon tajuaa usein vasta myöhemmin. Kuva: Shutterstock
Elämänmuutoksen arvon tajuaa usein vasta myöhemmin. Kuva: Shutterstock

Syksy saapuu, ja tekisi mieli laittaa koko elämä uusiksi. Kuusi naista kertoo, mikä elämänmuutos kannatti ja miten se onnistui.

Onni ilman somea

”Poistin Facebook-sovelluksen kännykästä. Somen käyttö väheni saman tien, enkä edes kaipaa sitä. Facebookin selaaminen oli kummallinen riippuvuus, jonka pariin tuli hakeuduttua jatkuvasti, vaikka se kyllästytti ja ärsytti. Pääsen Facebookiin kyllä kännykän nettiselaimen kautta tarvittaessa, mutta teen sen tosi harvoin, koska se on vähän hankalaa. Odottelutilanteissa käsi hakeutuu usein kännykälle ja saatan esimerkiksi lukea sähköpostia tai tarkistaa sääennusteen, koska puhelimen selaamiseen on selvästi kehittynyt riippuvuus. Olen yrittänyt kantaa laukussa esimerkiksi lehteä tai kirjaa ja lukea sen sijaan. Yleensä en tee mitään, katselen ihmisiä, mietin omiani tai yritän olla ajattelematta mitään, päästä meditatiiviseen tilaan. Olen tuntenut itseni onnellisemmaksi ilman puhelimen selaamista. Olo on rauhallisempi ja on helpompi keskittyä siihen, mitä tekee. Suosittelen!”

Ero kannatti

”Paras elämänmuutokseni oli se, että uskalsin erota. Sain rohkeutta päätöksen tekemiseen, kun äitini kuoli. Hänellä jäi joitakin asioita toteuttamatta elämässä, joten ajattelin, että asiat täytyy tehdä ajallaan. Päätös ei kuitenkaan ollut hetken hurma, vaan vuoden pari kypsytelty asia. Ex-mieheni kanssa totesimme useaan otteeseen eron jälkeen, että emmeköhän yrittäneet ihan riittävästi. Sen ajatteleminen auttoi vaikeina hetkinä. Jossain kohtaa olo oli niin orpo, että ratkaisu tuntui suurelta virheeltä, mutta tätä nykyä minulla on ihana uusioperhe ja koti, jossa viihdyn paremmin kuin missään ikinä. Bonuksena mukava ex-mies, joka ei kuitenkaan ollut se sopivin kumppani minulle.”

Rutiinit uusiksi

”Meillä ei enää syödä päivällistä kello viisi. Ei edes yritetä. Ihan eurooppalaisia ollaan, ja syödään vasta illalla. Tämä lopetti kaiken hässäköinnin alkuillasta, kun tullaan töistä ja ollaan nälkäisiä ja väsyneitä. Lapsille ja itselle ensin vähän välipalaa, ja sitten vain kaikessa rauhassa kokkailemaan ja viettämään iltaa.”

Ryhmäliikuntakammoisesta tanssijaksi

”Onnistunein elämänmuutokseni oli se, kun 24-vuotiaana menin ensimmäistä kertaa elämässä ryhmäliikuntatunnille aerobiciin. En ollut aiemmin mennyt, koska pelotti, että vain törmäilen ihmisiin ja nolaan itseni. Hyvin nopeasti kävi ilmi, että ketään muita tunnilla ei kiinnosta, mitä minä teen. Koordinaatiokyky terästäytyi jo muutaman tunnin jälkeen, ja nykyään kaikki tanssilliset tunnit ovat parasta, mitä tiedän. Kannattaa uskaltaa uutta ja lopettaa jatkuva itsensä tarkkailu.”

Hyvästi turha syyllisyys

”Lopetin jatkuvan syyllisyyden potemisen joka asiasta. Olinpa aiemmin töissä, perheen kanssa tai lomalla, aina tuntui, että olisi pitänyt tehdä jotain muuta tai paremmin tai olla toisaalla juuri sillä hetkellä. Tajusin, ettei siitä ole mitään hyötyä kenellekään – vähiten niille ihmisille tai asioille, joista syyllisyyttä kulloinkin tunsin. Muutos onnistui sillä hetkellä, kun tajusin asian ja myönsin sen itselleni.

Nykyään tunnistan syyllisyyden ja ratkaisen tilanteen tietoisesti: jos tunnen syyllisyyttä siitä, että lojun sohvalla enkä lähde lenkille, tunnustan itselleni, että tarvitsen nyt tätä, ja siksi jätän lenkin tietoisella päätöksellä väliin. Tai jos en oikeasti tarvitse, ryhdistäydyn ja lähden lenkille. Jos taas tulen myöhään töistä kotiin syyllisenä siitä, etten ehtinyt lasten luo aiemmin, totean tehneeni siinä vaiheessa jo valinnan olla myöhään töissä. Syyllisyyden poteminen ei paranna loppuillan tilannetta. Mieluummin keskityn hyvällä omallatunnolla loppuillan lapsiini ja teen seuraavana päivänä tietoisesti ratkaisun olla jäämättä ylitöihin. Olen nykyään rauhallisempi, iloisempi ja stressaan vähemmän. Osaan keskittyä paremmin tilanteeseen, jossa olen.”

Kapinafiiliksellä kasvissyöjäksi

”Paras elämänmuutokseni on se, että lopetin 14-vuotiaana punaisen lihan syömisen. En ole sen koommin syönyt punaista lihaa enkä varmaan aio koskaan syödäkään. Päätös on ollut elämäni parhaita siksi, että syön tämän ansiosta paljon terveellisemmin kuin muuten söisin. Koostan annokset kanasta, kalasta ja kasviksista enkä mätä eineslihapullia tai kebabia, mitä muuten tekisin. Muutos onnistui teinimäisellä kapinafiiliksellä. Teini-iän jälkeen ei ole tehnyt mieli kuin pari kertaa punaista lihaa, lähinnä meetvurstia, joten koko projekti on ollut kaikkinensa aika helppo.”

”Lukeminen on oma terveystekijänsä, joka vaikuttaa samoin kuin vaikka tupakoinnin lopettaminen,” neurologi Markku T. Hyyppä sanoo.

Muistin parantaminen, muistisairauksilta välttyminen ja pitkä elämä terveenä kuuluvat monen meistä toivelistalle. Ei siis ole ihme, että muistin parantamista on vuosien varrella tutkittu runsaasti.

Muistinparannuskeinoiksi on eri tasoisissa tutkimuksissa löytynyt kutakuinkin kaikkea mahdollista: esimerkiksi nukkuminen, lenkkeily, lehtivihannekset, mustikat, rasvainen kala, tietyt lisäravinteet, meditaatio, aivojumppa, punttitreeni ja jopa seksi sekä kotitöiden tekeminen.

Kaikista edellämainituista ei kuitenkaan tieteen valossa ole muistille hyötyä. Neurologi, kirjailija Markku T. Hyyppä kumoaa harhaluuloja muistin toiminnan tehostamisesta tuoreessa Ikääntyvän muistikirjassaan, ja esimerkiksi mustikoiden muistivaikutukset saavat Hyypän arvioinnissa kyytiä. 

– Lisäravinteissa ei oikein ole mitään vaikutuksia. Jotkut satsaavat mustikoihin, jotkut puolukoihin ja jotkut E12-vitamiiniin. Jos niistä on apua, se on lumetta, placeboa, Hyyppä toteaa.

Yksilölle vaikkapa vitamiinista, jonka tieteellistä tehoa ei ole todistettu, saatava lumevaikutus on positiivinen juttu. Se ei silti tarkoita, että samaa vitamiinia voisi suositella kaikille. 

”Vanhukset säilyvät pidempään hengissä ja terveinä, jos he lukevat.”

Romaanit pitävät muistin reilassa

Onneksi tehokkaiksikin todistettuja muistinvahvistuskeinoja on olemassa. Yksi tärkeimmistä on, ehkä hieman yllättäen, kaunokirjallisuuden lukeminen. 

– Lukeminen on ihan oma terveystekijänsä, joka vaikuttaa samoin kuin tupakoinnin lopettaminen, viinanjuonnin lopettaminen, varallisuus tai hyvä sosiaalinen asema. Tiedetään, että vanhukset säilyvät pidempään hengissä ja terveinä, jos he lukevat, Markku T. Hyyppä sanoo. 

Hän kertoo, että lukemisen vaikutukset aivoihin pystytään nykyään kuvantamaan. Aivokuvista nähdään, että aivoverkostojen yhteydet kiinteytyvät, kun lukee romaania. 

– Lukemisen hyödyllisyys ei hämmästyttänyt minua, mutta se hämmästytti, että erityisen tehokasta on romaanien lukeminen, Hyyppä sanoo.

”Hikiliikunta yksin metsässä ei edistä muistia millään tavalla.”

Tiede ei vielä ole pystynyt täysin selvittämään, miksi juuri kaunokirjallisuus pitää muistin parhaiten reilassa. Hyypällä on kuitenkin teoria. 

– Ihminen on sosiaalinen olento, joka pärjää aina paremmin, kun on sosiaalisesti jossakin läsnä. Kaunokirjallisuutta lukiessaan ihminen elää mukana ja samastuu. Silloin syntyy sosiaalisen läsnäolon tunne.

Kirjaa lukiessaan ihminen on siis henkisesti toisten ihmisten kanssa, vaikka fyysisesti köllöttäisikin yksin kotisohvallaan.

Musisointi tehostaa muistia

Lukemisen lisäksi moni muukin muistia aidosti tehostava keino perustuu sosiaalisuuteen. Hyypän mukaan esimerkiksi liikunta sinänsä ei vaikuta muistiin.

– Hikiliikunta yksin metsässä ei edistä muistia millään tavalla, mutta jos menet kavereiden kanssa lenkille, se edistää, Hyyppä sanoo. 

Useat tutkimukset tukevat sitä, että sosiaaliset suhteet ovat todella merkittävässä roolissa eivät vain muistin, vaan koko hyvinvointimme kannalta.

Ryhmäliikunnan ja romaanien ahmimisen lisäksi Hyyppä suosittelee muistin kohentamiseen tutkimusten perusteella seuraavia konsteja:

  • Musisoinnin on todettu vaikuttavan muistiin erityisen tehokkaasti.
  • Vieraan kielen opetteleminen tai uudelleen aktivoiminen asettaa aivoille muistin kaipaamaa haastetta.
  • Hyvä uni on toimivan muistin kannalta olennainen asia.
  • Stressitön elämä kannattaa. Muistikatkojen syynä on usein se, että mieli on kuormittunut.
  • Kahvikupillinen tarjoaa hetkellisen pika-avun muistamiseen, sillä kofeiini avittaa muistin toimintaa lyhytaikaisesti.

Muistilääkkeitä tai -laitteita Hyyppä ei kehota kokeilemaan. Vaikka kaikenlaisia ratkaisuja muistin parantamiseen ja muistisairauksien ehkäisyyn kehitellään koko ajan, ei muistilaitteista ja -lääkkeistä toistaiseksi ole saatu apua.

Unohda superfoodit ja rääkkitreenit! Tutkimusten ja asiantuntijoiden mukaan hyvät ihmissuhteet ovat todellinen terveyden ja onnellisuuden tae.

Erityisesti vuoden alussa moni miettii, miten omaa hyvinvointiaan voisi parhaiten edistää. Auttaisiko ruokavalion viilaaminen, kuntosalilla käyminen tai ehkä unta tarkkaileva aktiivisuusranneke? 

Järkevän ruokavalion noudattaminen, liikunnan harrastaminen ja riittävän unensaannin varmistaminen ovat kaikki fiksuja valintoja kokonaishyvinvoinnin kannalta. Terveen ja onnellisen elämän kannalta yksi valinta kuitenkin näyttäisi olevan ylitse muiden: sosiaalisten suhteiden vaaliminen. 

Itse asiassa liikunnan ja terveellisen ruuan hyödyt tuntuvat kietoutuvan yhteen sosiaalisuuden kanssa. Neurologi ja aivotutkija Markku T. Hyyppä kertoo Helsingin Sanomissa, että Välimeren ruokavalio, liikunta ja kulttuuriharrastukset edistävät tutkitusti muistin toimintaa, mutta kaikissa kolmessa hyödyt saattavat tulla paljolti sosiaalisuudesta.

Terveelliseksi ylistetyssä Välimeren ruokavaliossa ei välttämättä ole niinkään kyse oliiviöljystä kuin siitä, että Välimeren maissa on tapana aterioida pitkään ja hartaasti porukalla. Useissa liikuntaharrastuksissa taas hikoillaan yhdessä toisten kanssa, ja kulttuuririennoissakin moni käy jonkun kanssa. 

Joukkuelajeihin, kuoroon, yhdistystoimintaan tai muihin sosiaalisiin aktiviteetteihin aikaansa käyttäneille Hyypän ajatukset kuullostanevat tutuilta. Aika moni meistä mainitsee yhdeksi harrastuksensa parhaista puolista mahtavan harrastusporukan.

Ihmissuhteiden laatu merkitsee

Myös maineikkaan Harvardin yliopiston tekemän suuren seurantatutkimuksen mukaan hyvät ihmissuhteet ovat hyvän elämän salaisuus. Jo 75 vuotta kestäneen tutkimuksen pyrkimys on selvittää, mikä saa ihmiset pysymään terveinä ja onnellisina, ja vuosikymmenten seurannan jälkeen vastaus alkaa olla selvillä. 

– Ihmiset, jotka olivat kaikkein tyytyväisimpiä ihmissuhteisiinsa 50-vuotiaina, olivat joukon terveimpiä 80-vuotiaina, tutkimuksen tämänhetkinen johtaja Robert Waldinger kertoo Ted Talk -puheessaan.

Harvardin jättitutkimuksen mukaan ihmissuhteissa kannattaa keskittyä laatuun. Sellaiset läheiset ihmissuhteet, joissa vallitsee vahva luottamus, ovat terveyden ja onnellisuuden kannalta valtavan arvokkaita. 

Yksinäisyys on valtava terveysriski

Ylipainoa on pitkään pidetty suurena länsimaisia yhteiskuntia uhkaavana terveysongelmana. Sosiaalisen elämän vastakohta, yksinäisyys, saattaa kuitenkin olla paljon suurempi uhka. Näin arvioi esimerkiksi viime vuonna ilmestynyt amerikkalaistutkimus

Samaisessa tutkimuksessa myös väitetään, että yksinäisellä on sama riski ennenaikaiseen kuolemaan kuin tupakoitsijalla. Eliniän lyhentämisen lisäksi yksinäisyyden on todettu lisäävän sydänsairauden riskiä merkittävästi, nostavan verenpainetta ja altistavan muistisairaudelle. 

Yksinäisyys on hyvä erottaa yksinolosta, jolla on paljon tutkittuja hyviä vaikutuksia. Seurassa vietettyjä minuutteja olennaisempaa on kokemus siitä, että elämässä on ihmisiä, joiden kanssa voi nauraa ja joilta saa tukea tiukan paikan tullen.

Parisuhteen ja -suhteettomuuden vaikutusta terveyteen ja hyvinvointiin on tutkittu ahkerasti vuosien mittaan. Yhdessä tutkimuksessa todettiin avioliiton olevan terveyden kannalta paras ihmissuhde, ja toisessa taas huomattiin, että yksinelävillä on parisuhteessa olevia enemmän kestäviä ihmissuhteita ja paremmat välit perheenjäseniin. 

Yhteistä tutkimustuloksille näyttää olevan se, että yhteydenpito läheisiin ja ajan viettäminen heidän kanssaan kannattaa aina, oli läheinen sitten ystävä, puoliso tai vaikka sukulainen. 

Trendejä isompi juttu

Jos tutkimuksia on uskominen, sosiaalisuuden täytyy olla seuraava hyvinvoinnin megatrendi. 

Todellisuudessa sillä on kuitenkin vielä matkaa johtavaksi terveystrendiksi. Aikamme korostaa yksilöllisyyttä, ja esimerkiksi Instagramin loputon fitnesskuvien virta on normalisoinut kropan pikkutarkkaa viilaamista muun hyvinvoinnin kustannuksella.

Grammantarkan ruokavalion ja tiukan treeniohjelman noudattaminen voi lähtökohdista riippuen olla fyysisen terveyden kannalta hyvä veto, mutta sosiaalisen elämän näkökulmasta äärimmilleen viety fitnessmeno on enemmän uhka kuin mahdollisuus.

Toisaalta seuran ja oman porukan kaipuu on perustavanlaatuinen ja yksittäisiä trendejä isompi asia: haluamme kaikki tulla kuulluksi, hyväksytyksi ja rakastetuksi, mutta sen myöntäminen on intiimimpää kuin treenitavoitteen kirjaaminen tai terveysruokakuvien postaaminen someen.