"Emme huomaa ajankulua, jos emme kiinnitä siihen huomiota" Esko Valtaoja sanoo. Kuva: Shutterstock
"Emme huomaa ajankulua, jos emme kiinnitä siihen huomiota" Esko Valtaoja sanoo. Kuva: Shutterstock

– Pitää katsoa maailmaa ja olla valveutunut kuin lapsi, niin aika ei vain kiidä ohitse, opastaa Esko Valtaoja.

Sinne meni jo elokuun ensimmäinen viikko. Tuntuuko siltä, että kesä sujahtaa ohi ennen kuin sitä ehtii edes kunnolla tajuta? Toisaalta yksi työviikko voi tuntua ikuisuudelta. Miksi ihmeessä sama aika kuluu välillä kuin siivillä ja toisinaan matelee lopputtoman hitaasti?

– Jos emme kyttää kelloa, mittaamme aikaa tapahtumilla. Mitä enemmän tapahtuu, sitä enemmän aikaa vierähtää, aikaa tutkinut avaruustutkija, professori Esko Valtaoja sanoo.

Ajan kuluminen nopeasti limittyy ajanpuutteeseen. Kun on monta rautaa tulessa, tuntuu, ettei aika riitä. Lapsena aika sen sijaan aika kuluu hitaammin. Valtaojan mukaan lapsista päivät tuntuvat pitkiltä, koska kohdattavat asiat ovat uusia.

– Lapsella on päivässä 50 uutta ja ihmeellistä asiaa, kun aikuisella sama luku tulee kuukaudessa.

Aika vilisee, jos on kivaa

Ikää enemmän ajan kulumiseen vaikuttaa kuitenkin se, onko elämässä mieluista tekemistä.

– Minulla on 91-vuotias ystävä, jolla on paljon erilaisia harrastuksia. Hauska, hyvä tekeminen kiitää ohi nopeasti ja ei pitkästy, Valtaoja kertoo.

”Rakastuneet eivät huomaa ajan kulumista ollenkaan.”

Tunteillakin on suuri vaikutus siihen, meneekö aika nopeasti vai hitaasti.

– Rakastuneet eivät huomaa ajan kulumista ollenkaan. Niin kuin Albert Einstein sanoi: Jos istuu kuuman keittolevyn päällä sekunnit tuntuvat ikuisuudelta. Jos taas pitää kaunista tyttöä kädestä, niin tunti menee hetkessä.

Tylsistyneenä 10 minuuttia voi tuntua tunnilta. Jonottaminen on tunnetusti erityisen puuduttavaa.

– Tätä voi mitata itse: arvioi, kuinka kauan kestää mielestäsi viisi minuuttia lääkärin odotushuoneessa tai Linnanmäen laitteessa. Tuntuu ihan erilaiselta.

Tekemisiään kannattaa muistella

Moni voivottelee lyhyttä kesälomaansa ja sitä, ettei aikaa riittänyt kaikkeen.

– Kannattaa miettiä, mitä kaikkea teki lomalla. Jälkeenpäin voi tuntua siltä, että on ehtinytkin tehdä paljon asioita.

Juuri ne hyvät hetket tuntuvat menevän nopeasti ohi, mutta jälkeenpäin voi havahtua niiden tärkeyteen. Menneisyyttä ei kannata murehtia, mutta voi miettiä miettiä, olisiko ajan voinut käyttää hyödyllisemmin.

– Olemme ajan vankeja. Emme voi vaikuttaa sen kulumiseen, mutta voimme hidastaa sitä tekemällä asioita, joista nautimme. On itsestä kiinni, kuinka nopeasti aika menee. Ihminen tekee itse elämänsä ja aikansa.

”Pitää olla valveutunut kuin lapsi, niin aika ei kiidä ohi.”

Aika ei hurahda ohi, jos siihen keskittyy.

– Ajasta ei saa mitään irti, jos on vaan tokkurassa. Pitää katsoa maailmaa ja olla valveutunut kuin lapsi, niin aika ei vain kiidä ohitse.

Tieteen kansantajuistajana tunnettu Valtaoja sanoo olevansa onnekas.

– Olen koko ikäni saanut tehdä sitä mitä olen halunnut. Kun tekee sitä mitä todella haluaa tehdä, aika ei mene vain ohi, vaikka kaikkeen sitä ei riittäisikään. Kun ajasta nauttii, sitä riittää yhden ihmisen tarpeisiin.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Tieteen nimessä

Lomalla tunnit kiitävät, töissä matelevat – professori Esko Valtaoja kertoo miksi

Niin jos tokkuramoodin sais päälle työaikana ja tämä herpaantumattoman kiinnostuneena olon moodin vapaa-ajaksi jäisi ongelmaksi vain tämä nukkuma-ajan pirullisen nopea eteneminen . Tuskin kuulasi pielukselle lasketunut kuni rähäkkä herätyskoneestasi velvoittaa sinut valmistautumaan toimeesi. Lapsena tylsistyi nopeammin ja myönnän itsekin heittäneeni lauseen "ei oo mitään tekemistä" varmaan jo vartin hiljaiselon masentamana, mutta toisaalta jaksoin möllöttää ongenkohoa sammumattomalla...
Lue kommentti

Tämä hyvinvointijippo auttaa pitämään stressin aisoissa – ja se vie pari vain sekuntia päivästäsi.

Päiväkirjan kirjoittaminen on palkitsevaa puuhaa. Pään tyhjentämisen ja onnellisten muistojen tallettamisen lisäksi siitä voi olla uskomattomia terveyshyötyjä. PsyCentralin mukaan tutkimukset ovat todenneet sen helpottavan jopa astman ja nivelreuman oireita.

Mutta mitä tehdä, jos kolmesivuinen syväselonteko päivän tapahtumista jäi ala-asteelle? Puhumattakaan kiitollisuuspäiväkirjasta, joka ihanalta ajatukselta, mutta lopahti alkuunsa, koska päivässä on vain 24 tuntia.

Jos kuvaus kuulostaa tutulta, muista tämä: Päiväkirjan pitämisen ei tarvitse viedä aikaa, kertoo PureWow-sivusto.

Sivusto kertoo uudesta mindfulness-tekniikkasta, joka sopii kiireiselle, eikä sitä varten tarvitse kärsiä luovuudentuskista. Sen kun alat tiivistää kuulumiset yhteen sanaan, joka tuntuu kuvaavan parhaiten tunnetilojasi päivän osalta!

Tallenna hetki kerrallaan

Idean takana on onnellisuuskirjailija Nataly Kogan, joka sai inspiraationsa alunperin valokuvaamisesta. Tekniikan tarkoitus on tiivistää päivän tunnelmat yhteen, vaistomaisesti merkittävimmältä tuntuvaan sanaan. Eli ikuistaisit hetken kameran linssin kautta. Pääpaino on fiiliksissä pikemmin kuin tapahtumien selostamisessa.

Sanalle päivässä luulisi jo kiireisimmänkin turbopakkauksen löytävän aikaa. Jos vieläkin epäilyttää, kokeile älypuhelinajan päiväkirjaa ja lataa testiin esimerkiksi DayOne -sovellus.

Ei, se ei ole sama asia kuin päänsärky.

Migreeni on mahdollisesti kaikista vaarattomista vaivoista maan päällä se pirullisin. Sen kourissa kärvistelee Terveyskirjaston mukaan yksi kymmenestä aikuisesta. Riesa on kolme kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä.

Migreenittömien voi olla mahdotonta ymmärtää, millaista rajujen kipukohtausten kanssa on elää. Tiede on kantanut kortensa kekoon, esimerkiksi tällä migreenin oireita havainnollistavalla videolla.

Jotta rinnakkaiselo migreenistä kärsivien ja siltä välttyneiden välillä sujuisi sutjakkaammin, on tiettyjä lausahduksia parempi välttää.

Pyysimme migreenipotilaita kokoamaan listan asioista, joiden heille ei kannata sanoa:

1. ”Tuo sinun päänsärkysi…”

Tehdäänpä yksi asia selväksi heti kättelyssä: päänsärky on ikävää. Migreeni on pikemminkin visiitti Tuonelaan ja takaisin.

2. ”Ärsyttävää! Päätä särkee jo toista tuntia. Onkohan minullakin se migreeni?”

Tällä repliikillä keräät sympatian sijaan katseita, jotka säikäyttäisivät hunnilauman hiljaiseksi.

3. ”Ei kai se nyt oikeasti voi tuosta johtua...”

Kyllä voi. Migreenin voi laukaista melkein mikä vain. Kynttilänvalo, lumesta heijastuva aurinko, stressaava palaveri. Lista on loputon.

4. ”Mikset ota särkylääkettä?”

Migreeniä sairastava toverisi on luultavasti aihepiirin ekspertti ja käynyt läpi kaikki mahdolliset lääkkeet, meditaatiotekniikat ja kuppaukset helpotusta etsiessään. Emme suosittele ehdottamaan Buranaa.

5. ”Onneksi se on vain migreeni. Ajattelepa niitä, joilla on…”

Aina voisi olla pahemmin, tiedetään. Migreenikohtauksen uhrille on kuitenkin turha puhua motivaatiojulisteiden iskulauseita. Suosittelemme kokeilemaan uudestaan vähemmän tulenarkana ajankohtana.