"Emme huomaa ajankulua, jos emme kiinnitä siihen huomiota" Esko Valtaoja sanoo. Kuva: Shutterstock
"Emme huomaa ajankulua, jos emme kiinnitä siihen huomiota" Esko Valtaoja sanoo. Kuva: Shutterstock

– Pitää katsoa maailmaa ja olla valveutunut kuin lapsi, niin aika ei vain kiidä ohitse, opastaa Esko Valtaoja.

Sinne meni jo elokuun ensimmäinen viikko. Tuntuuko siltä, että kesä sujahtaa ohi ennen kuin sitä ehtii edes kunnolla tajuta? Toisaalta yksi työviikko voi tuntua ikuisuudelta. Miksi ihmeessä sama aika kuluu välillä kuin siivillä ja toisinaan matelee lopputtoman hitaasti?

– Jos emme kyttää kelloa, mittaamme aikaa tapahtumilla. Mitä enemmän tapahtuu, sitä enemmän aikaa vierähtää, aikaa tutkinut avaruustutkija, professori Esko Valtaoja sanoo.

Ajan kuluminen nopeasti limittyy ajanpuutteeseen. Kun on monta rautaa tulessa, tuntuu, ettei aika riitä. Lapsena aika sen sijaan aika kuluu hitaammin. Valtaojan mukaan lapsista päivät tuntuvat pitkiltä, koska kohdattavat asiat ovat uusia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Lapsella on päivässä 50 uutta ja ihmeellistä asiaa, kun aikuisella sama luku tulee kuukaudessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aika vilisee, jos on kivaa

Ikää enemmän ajan kulumiseen vaikuttaa kuitenkin se, onko elämässä mieluista tekemistä.

– Minulla on 91-vuotias ystävä, jolla on paljon erilaisia harrastuksia. Hauska, hyvä tekeminen kiitää ohi nopeasti ja ei pitkästy, Valtaoja kertoo.

”Rakastuneet eivät huomaa ajan kulumista ollenkaan.”

Tunteillakin on suuri vaikutus siihen, meneekö aika nopeasti vai hitaasti.

– Rakastuneet eivät huomaa ajan kulumista ollenkaan. Niin kuin Albert Einstein sanoi: Jos istuu kuuman keittolevyn päällä sekunnit tuntuvat ikuisuudelta. Jos taas pitää kaunista tyttöä kädestä, niin tunti menee hetkessä.

Tylsistyneenä 10 minuuttia voi tuntua tunnilta. Jonottaminen on tunnetusti erityisen puuduttavaa.

– Tätä voi mitata itse: arvioi, kuinka kauan kestää mielestäsi viisi minuuttia lääkärin odotushuoneessa tai Linnanmäen laitteessa. Tuntuu ihan erilaiselta.

Tekemisiään kannattaa muistella

Moni voivottelee lyhyttä kesälomaansa ja sitä, ettei aikaa riittänyt kaikkeen.

– Kannattaa miettiä, mitä kaikkea teki lomalla. Jälkeenpäin voi tuntua siltä, että on ehtinytkin tehdä paljon asioita.

Juuri ne hyvät hetket tuntuvat menevän nopeasti ohi, mutta jälkeenpäin voi havahtua niiden tärkeyteen. Menneisyyttä ei kannata murehtia, mutta voi miettiä miettiä, olisiko ajan voinut käyttää hyödyllisemmin.

– Olemme ajan vankeja. Emme voi vaikuttaa sen kulumiseen, mutta voimme hidastaa sitä tekemällä asioita, joista nautimme. On itsestä kiinni, kuinka nopeasti aika menee. Ihminen tekee itse elämänsä ja aikansa.

”Pitää olla valveutunut kuin lapsi, niin aika ei kiidä ohi.”

Aika ei hurahda ohi, jos siihen keskittyy.

– Ajasta ei saa mitään irti, jos on vaan tokkurassa. Pitää katsoa maailmaa ja olla valveutunut kuin lapsi, niin aika ei vain kiidä ohitse.

Tieteen kansantajuistajana tunnettu Valtaoja sanoo olevansa onnekas.

– Olen koko ikäni saanut tehdä sitä mitä olen halunnut. Kun tekee sitä mitä todella haluaa tehdä, aika ei mene vain ohi, vaikka kaikkeen sitä ei riittäisikään. Kun ajasta nauttii, sitä riittää yhden ihmisen tarpeisiin.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Vierailija

Professori uhohti antaa selvityksen miksi töissä aika matelee vaikka tekemistä on paljon, koko ajan tapahtuu ja eteen tulee jatkuvasti uusia asioita?

Tieteen nimessä

Niin jos tokkuramoodin sais päälle työaikana ja tämä herpaantumattoman kiinnostuneena olon moodin vapaa-ajaksi jäisi ongelmaksi vain tämä nukkuma-ajan pirullisen nopea eteneminen . Tuskin kuulasi pielukselle lasketunut kuni rähäkkä herätyskoneestasi velvoittaa sinut valmistautumaan toimeesi. Lapsena tylsistyi nopeammin ja myönnän itsekin heittäneeni lauseen "ei oo mitään tekemistä" varmaan jo vartin hiljaiselon masentamana, mutta toisaalta jaksoin möllöttää ongenkohoa sammumattomalla mielenkiinnolla tuntitolkulla tai paloitella hämyh.n raajat tai poistaa kärpäsen siivet intensiivisyydellä jota kadehtisi bakteeripiologi laborotoriossaan tai egyptologi hiorolyyfejä pensselöidessään , joskus kiinnostuksen saattoi herättää asfalttipien rakenne tai käpylehmien teurasautoon sijoittaminen yhtä kaikki fokus säilyi hetkessä ....vuosi tahi jääkiekkopeli kesti kauemmin..vai tuntuko vain me tytöt...

Sisältö jatkuu mainoksen alla