Kunnon työmatkapyöräilijä ei unohda kypärää. Kuva: Shutterstock
Kunnon työmatkapyöräilijä ei unohda kypärää. Kuva: Shutterstock

Eevastiina Merlin valittiin vuoden innostavimmaksi työmatkapyöräilijäksi 2014. Hän polkee työmatkansa ympäri vuoden ja iloitsee muun muassa energisestä olosta sekä omasta ajasta, jotka työmatkafillarointi tarjoaa.

Kiinnostaisiko sinuakin aloittaa työmatkapyöräily?

Inspiroidu ja lue, mitkä syyt innostavat Eevastiina Merliniä työmatkapyöräilyyn ja millaiset vinkit hän antaa aloittelijalle.

1. Yksinkertaisempi työmatka

”Minusta tuli työmatkapyöräilijä, kun vuonna 2002 aloitin silloisen työni urheiluliikkeessä. Asuin Helsingin Tapanilassa, ja työpaikka sijaitsi Vantaalla Jumbossa. Kyllästyin kulkemaan tuota lyhyttä matkaa ensin junalla ja sitten bussiin vaihtaen.”

Lue myös! 20 vinkkiä: näin valitset itsellesi sopivan pyörän

2. Rahaa säästöön

”Aloitus oli myös kustannuskysymys. Matka oli lyhyt, mutta jouduin silti ostamaan seutulipun, joten rahan säästökin toimi motivaattorina.”

3. Tuttu liikuntamuoto

”Ottaa kyllä aikansa ennen kuin pyöräilystä tulee rutiinia. Ensimmäiset syyssateet ja illan pimeys työvuorosta päästyäni eivät alussa houkutelleet. Mutta olen kotoisin maalta ja jo pienestä pitäen tottunut liikkumaan pyörällä julkisen liikenteen vähyyden vuoksi.”

”Kypärän alla rullakampaus ei pysy kuosissaan ja hiki vie meikit kasvoilta.”

4. Yksinkertaistetut aamutoimet

”Naisten täytyy yksinkertaistaa hiusten- ja kauneudenhoito rutiineja, sillä kypärän alla rullakampaus ei pysy kuosissaan ja hiki vie meikit kasvoilta. Olen kuullut monen sanovan, että he ajaisivat työmatkat pyörällä, jos työpaikalla olisi suihku. Allekirjoitan tuon täysin. Sääolosuhteet eivät minua haittaa, kun pääsen töissä suihkuun ja vaihtamaan toiset vaatteet.”

5. Ulkoilun energiaa

”Pyöräilyn ansiosta olen joka päivä vähintään tunnin ulkona raittiissa ulkoilmassa.”

6. Koko perhe hyötyy

”Työmatkapyöräily säästää myös aikaa perheelle. Työmatkat sujuvat usein polkupyörällä nopeammin kuin julkisilla.”

7. Kunto pysyy tasaisen hyvänä läpi vuoden

”Työmatkapyöräily on minulle tärkein osa kuntoilua. Aloittelijan täytyy kuitenkin malttaa odottaa, että kunto kasvaa, jolloin pyöräily on helpompaa. Se tuo mukanaan liikkumisen iloa sekä vapautta. On myös motivoivaa, kun kunto kasvaa kuin huomaamatta.”

Loppu tahattomalle vilauttelulle: nerokas kikka hame päällä pyöräileville!

8. Rauhoitetut hetket

”Pyöräily on minun omaa aikaani. Voin olla hetken yksin ja omissa ajatuksissani sen sijaan, että istuisin täpötäydessä bussissa punaisissa valoissa odottamassa kotiin pääsyä.”

9. Parhaat maisemat

”On ihanaa saada liikkua ja ihastella samalla kauniita maisemia. Aina voi myös vaihtaa reittiä, jos kyllästyy yhteen ja samaan.”

10. Pääsy uusiin paikkoihin

”Kaupungin näkee eri tavalla polkupyörällä kulkien. Sillä pääsee paikkoihin, joihin ei muuten välttämättä tulisi poikettua.”

Se on hauskaa ja hyödyllistä, työmatkapyöräilijät sanovat. Kuva: Shutterstock
Se on hauskaa ja hyödyllistä, työmatkapyöräilijät sanovat. Kuva: Shutterstock

Vinkit aloittelevalle työmatkapyöräilijälle

”Aloittelevalle pyöräilijälle suosittelen ensin kunnon varusteiden hankintaa. Ei kannata analysoida liiaksi sään sopivuutta tai huvittaako. Hyppää satulaan ja huomaat, että kyllä kannatti!

Tärkeää on myös rento aloitus, vaikka pari kertaa viikossa. Varaa pyöräilyyn myös riittävästi aikaa, jotta töihin ja takaisin ei tarvitse polkea hikihatussa kellon kanssa kilpaa. Ensimmäisenä vuotena ei ehkä kannata haaveilla läpi vuoden ajosta.”

”Varaa pyöräilyyn myös riittävästi aikaa, jotta ei tarvitse polkea hikihatussa kellon kanssa kilpaa.”

3 x Eevastiinan työmatka

1. ”Tällä hetkellä poljen noin 11 kilometriä suuntaansa. Reittini kulkee Helsingin Pihlajamäestä Etelärantaan. Se on mahtava reitti ja suurimmaksi osaksi meren vieressä.”

2. ”Pyöränä minulla on Tunturi RX 500, joka on palvellut jo useamman vuoden, ja josta tuntuu vaikealta luopua – vaikka uudesta Cyclocrossista haaveilenkin.”

3. ”Varusteisiini kuuluvat hyvät säänmukaiset vaatteet alkaen alusasusta päättyen kuorivaatteisiin, oikeanlaiset renkaat, istuva ja oikeankokoinen reppu, johon mahtuvat eväät sekä vaihtovaatteet. Pyöräilymatkan kruunaa lämmin suihku niin työpaikalla kuin kotona.”

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

Kysely

Kuljetko sinä työmatkasi polkupyörällä?

Kyllä
Kyllä
71.8%
En
En
28.1%
Ääniä yhteensä: 302
Vierailija

Vuoden työmatkapyöräilijä: 10 innostavaa syytä polkea duuniin

Precis, itselläni oli jo vuonna 1998 kypärä päässäni kun pyöräilin Tukholman Söderissä. Kypärä on se halvin henkivakuutus ,jos jotain sattuu, kun pyöräilee!!! On omaa tyhmyyttä, jos pyöräilee ilman kypärää ja joutuu siitä kärsimään. Täällä kypärä on pakollinen, mikä on aivan oikein. Tyhmyydestähän ei ihminen voi syyttä muita kuin itseään.
Lue kommentti

Kiinnostaisiko jooga, mutta kundaliini ja yin ovat täyttä hepreaa? Helpolla kotiharjoituksella pääset jyvälle eri tyyleistä ja voit testata neljää suosituinta joogaa.

Eri joogatyylejä on olemassa niin monia, etteivät kaikki joogaa harrastavatkaan pysy perillä niistä. On voimaa kehittäviä joogasuuntauksia ja myös lempeämpiä, rentouttavia joogatyylejä. Kaikilla niillä on kuitenkin sama perimmäinen tavoite: hiljentää laukkaavat ajatukset ja saavuttaa yhteys omaan sisäiseen totuuteen eli todelliseen itseen.

Anna liikkeen viedä – Kundaliinijooga

Ominaista: Tunnilla tehdään musiikin tahtiin sekä nopeita että hitaita liikkeitä: nopeat valmistavat kehoa meditatiivisiin eli hitaisiin liikkeisiin. Samaa liikettä toistetaan tarpeeksi pitkään, jotta liikettä ei tarvitse enää miettiä ja mieli alkaa vähitellen hiljentyä. Myös hengitystapaa vaihdellaan: lyhyt ja nopea hengitys lisää energiaa, pitkä ja syvä hengitys taas rauhoittaa.

Kenelle sopii: Loistava valinta etenkin istumatyöntekijälle, koska tunnilla tehdään paljon selkärangan kiertoja.

Valitse tämä, kun… Haluat kehittää tahdonvoimaasi pitkien sarjojen avulla.

Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan.

Löydä sisäinen soturisi – Astangajooga

Ominaista: Liikesarja tehdään aina samassa järjestyksessä, ja opettaja neuvoo oppilaille uusia liikkeitä edistymisen mukaan. Liikkeet tehdään syvän ja voimakkaan hengityksen tahtiin, joka kuulostaa meren kohinalta. Asennoissa pidetään vahva tuki lantionpohjasta ja vatsasta. Mielen keskittymistä autetaan kohdistamalla katse kulmakarvojen väliin. Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan. Liikkeet tehdään aina oman hengityksen tahtiin.

Kenelle sopii: Niille jotka haluavat lisää voimaa ja liikkuvuutta sekä kehittää keskittymiskykyä.

Valitse tämä, kun… Tahdot lisäenergiaa aamuun tai alkuiltaan, voimaa koko kehoon ja selkeän, samaa kaavaa toistavan harjoituksen.

Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille.

Lempeää liikettä – Hathajooga

Ominaista: Lempeitä ja kokonaisvaltaisia liikkeitä tehdään hitaasti oman hengityksen tahtiin. Yhteen asentoon keskitytään rauhassa. Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille. Opettajasta riippuen tunneilla on sekä fyysisesti haastavia dynaamisia liikkeitä että lempeitä ja rauhoittavia asentoja. Tunneilla tehdään myös usein erillisiä hengitysharjoituksia.

Kenelle sopii: Kaikille, myös aloittelijoille. Hidas tahti helpottaa oppimaan asentojen oikeat linjaukset sekä yhdistämään hengityksen ja liikkeen.

Valitse tämä, kun… Haluat lisää voimaa ja rentoutta päivääsi sekä pysähtyä kuuntelemaan kehoasi.

Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa.

Päästä kaikesta irti – Yin jooga

Ominaista: Pitkät ja rauhalliset venytykset hiljentävät mielen ja parantavat sidekudosten aineenvaihduntaa. Asennoissa pysytään 2–7 minuuttia ja käytetään usein apuvälineinä esim. joogablokkeja eli palikoita, joogavyötä ja tyynyjä. Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa. Yin yhdistää joogaperinteen ja kiinalaisen lääketieteen, koska asennot vaikuttavat kehon meridiaani- eli energiaratoihin. Yin-harjoitus on meditatiivinen.

Kenelle sopii: Kaikille, jotka kaipaavat rentoutumista ja lisää liikkuvuutta. Loistovalinta etenkin niille, jotka haluavat päästä liiallisesta suorittamisesta. Koska liikkeissä ollaan pitkän aikaa, yin voi olla haastava ensimmäiseksi joogatyyliksi.

Valitse tämä, kun… Kehosi käy kierroksilla ja haluat rauhoittua ennen nukkumista.

Katso oheiselta videolta joogaopettaja Kaisa Kärkkäisen neljän joogatyylin kotiharjoitus, saat pienen maistiaisen yinistä, kundaliinista, hathasta ja astangasta.

 

Uusi suomalainen väitöskirja osoittaa, että voimaharjoittelulla ei kasvateta pelkästään lihasta vaan autetaan muutenkin kroppaa voimaan hyvin.

Uusi vuosi, uudet kujeet – monille se tarkoittaa uutta intoa lähteä lenkkipolulle tai jumppaan kuntoa kohottamaan. Mutta onko lajilla väliä? Miten kannattaisi urheilla, jos haluaa karistaa vatsan seudulta muutaman sentin tai muuten voida paremmin?

Jyväskylän yliopiston tutkija Johanna Ihalaisen tuore väitöskirja osoittaa, että vastaus kysymykseen voi olla voimaharjoittelu. Ihalainen tutki väitöskirjassaan, miten voimaharjoittelu vaikuttaa muun muassa kehon rasvan määrään sekä stressin, univajeen ja liikunnan puutteen aiheuttamaan kehon matala-asteiseen tulehdustilaan eli inflammaatioon.

Lue myös: Jyllääkö elimistössäsi hiljainen tulehdus? 3 asiaa, jotka ylläpitävät ärsytystä

Väitöskirjan tuloksien mukaan rankka voimaharjoitus ja lihastreeni saavat aikaan välittömän vasteen monissa kehon tulehduksen merkkiaineissa. Aluksi voimaharjoittelu nostaa niiden määrää, mutta pidemmällä aikavälillä seuraa puolestaan merkkiaineiden laskua. Voimaharjoittelu auttaa siis laskemaan kehon matalia tulehdusarvoja.

Voimaharjoittelun hyödyt eivät kuitenkaan jää siihen: sen avulla voi karistaa myös erityisesti sitä itsepintaista naparasvaa.

Ihalainen kertoo tutkimuksen tiedotteessa, että jo muutaman viikon voimaharjoittelun jälkeen tutkimuksissa pystyttiin havaitsemaan positiivisia muutoksia vatsan alueen rasvan määrässä. Vatsan alueelle kertynyt rasva on tutkimusten valossa kaikkein haitallisinta terveydelle.

– Kun voimaharjoittelu aloitettiin ilman harjoittelutaustaa, nähtiin jo neljän viikon harjoittelun jälkeen positiivisia muutoksia vatsan alueen rasvan määrässä, Ihalainen kertoo.

Tehokkain tapa polttaa rasvaa vatsan seudulta on yhdistää voima- ja kestävyysharjoitteita.

Tutkimuksen perusteella myös selvisi, että tehokkain tapa polttaa rasvaa vatsan seudulta on yhdistää voima- ja kestävyysharjoitteita niin, että erilaiset treenit tehdään eri päivinä eikä yhdessä samaan aikaan.

Jos lenkkeily tai jumppa ei siis innosta mutta tekisi mieli urheilla, lompsista vaan kuntosalille – vatsarasvasta voi päästä tehokkaasti eroon sielläkin. Liikkeelle voi lähteä vaikka opettelemalla muutaman hyvän perusliikkeen, kuten koko kroppaa treenaavan maastavedon.