Kunnon työmatkapyöräilijä ei unohda kypärää. Kuva: Shutterstock
Kunnon työmatkapyöräilijä ei unohda kypärää. Kuva: Shutterstock

Eevastiina Merlin valittiin vuoden innostavimmaksi työmatkapyöräilijäksi 2014. Hän polkee työmatkansa ympäri vuoden ja iloitsee muun muassa energisestä olosta sekä omasta ajasta, jotka työmatkafillarointi tarjoaa.

Kiinnostaisiko sinuakin aloittaa työmatkapyöräily?

Inspiroidu ja lue, mitkä syyt innostavat Eevastiina Merliniä työmatkapyöräilyyn ja millaiset vinkit hän antaa aloittelijalle.

1. Yksinkertaisempi työmatka

”Minusta tuli työmatkapyöräilijä, kun vuonna 2002 aloitin silloisen työni urheiluliikkeessä. Asuin Helsingin Tapanilassa, ja työpaikka sijaitsi Vantaalla Jumbossa. Kyllästyin kulkemaan tuota lyhyttä matkaa ensin junalla ja sitten bussiin vaihtaen.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös! 20 vinkkiä: näin valitset itsellesi sopivan pyörän

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Rahaa säästöön

”Aloitus oli myös kustannuskysymys. Matka oli lyhyt, mutta jouduin silti ostamaan seutulipun, joten rahan säästökin toimi motivaattorina.”

3. Tuttu liikuntamuoto

”Ottaa kyllä aikansa ennen kuin pyöräilystä tulee rutiinia. Ensimmäiset syyssateet ja illan pimeys työvuorosta päästyäni eivät alussa houkutelleet. Mutta olen kotoisin maalta ja jo pienestä pitäen tottunut liikkumaan pyörällä julkisen liikenteen vähyyden vuoksi.”

”Kypärän alla rullakampaus ei pysy kuosissaan ja hiki vie meikit kasvoilta.”

4. Yksinkertaistetut aamutoimet

”Naisten täytyy yksinkertaistaa hiusten- ja kauneudenhoito rutiineja, sillä kypärän alla rullakampaus ei pysy kuosissaan ja hiki vie meikit kasvoilta. Olen kuullut monen sanovan, että he ajaisivat työmatkat pyörällä, jos työpaikalla olisi suihku. Allekirjoitan tuon täysin. Sääolosuhteet eivät minua haittaa, kun pääsen töissä suihkuun ja vaihtamaan toiset vaatteet.”

5. Ulkoilun energiaa

”Pyöräilyn ansiosta olen joka päivä vähintään tunnin ulkona raittiissa ulkoilmassa.”

6. Koko perhe hyötyy

”Työmatkapyöräily säästää myös aikaa perheelle. Työmatkat sujuvat usein polkupyörällä nopeammin kuin julkisilla.”

7. Kunto pysyy tasaisen hyvänä läpi vuoden

”Työmatkapyöräily on minulle tärkein osa kuntoilua. Aloittelijan täytyy kuitenkin malttaa odottaa, että kunto kasvaa, jolloin pyöräily on helpompaa. Se tuo mukanaan liikkumisen iloa sekä vapautta. On myös motivoivaa, kun kunto kasvaa kuin huomaamatta.”

Loppu tahattomalle vilauttelulle: nerokas kikka hame päällä pyöräileville!

8. Rauhoitetut hetket

”Pyöräily on minun omaa aikaani. Voin olla hetken yksin ja omissa ajatuksissani sen sijaan, että istuisin täpötäydessä bussissa punaisissa valoissa odottamassa kotiin pääsyä.”

9. Parhaat maisemat

”On ihanaa saada liikkua ja ihastella samalla kauniita maisemia. Aina voi myös vaihtaa reittiä, jos kyllästyy yhteen ja samaan.”

10. Pääsy uusiin paikkoihin

”Kaupungin näkee eri tavalla polkupyörällä kulkien. Sillä pääsee paikkoihin, joihin ei muuten välttämättä tulisi poikettua.”

Se on hauskaa ja hyödyllistä, työmatkapyöräilijät sanovat. Kuva: Shutterstock
Se on hauskaa ja hyödyllistä, työmatkapyöräilijät sanovat. Kuva: Shutterstock

Vinkit aloittelevalle työmatkapyöräilijälle

”Aloittelevalle pyöräilijälle suosittelen ensin kunnon varusteiden hankintaa. Ei kannata analysoida liiaksi sään sopivuutta tai huvittaako. Hyppää satulaan ja huomaat, että kyllä kannatti!

Tärkeää on myös rento aloitus, vaikka pari kertaa viikossa. Varaa pyöräilyyn myös riittävästi aikaa, jotta töihin ja takaisin ei tarvitse polkea hikihatussa kellon kanssa kilpaa. Ensimmäisenä vuotena ei ehkä kannata haaveilla läpi vuoden ajosta.”

”Varaa pyöräilyyn myös riittävästi aikaa, jotta ei tarvitse polkea hikihatussa kellon kanssa kilpaa.”

3 x Eevastiinan työmatka

1. ”Tällä hetkellä poljen noin 11 kilometriä suuntaansa. Reittini kulkee Helsingin Pihlajamäestä Etelärantaan. Se on mahtava reitti ja suurimmaksi osaksi meren vieressä.”

2. ”Pyöränä minulla on Tunturi RX 500, joka on palvellut jo useamman vuoden, ja josta tuntuu vaikealta luopua – vaikka uudesta Cyclocrossista haaveilenkin.”

3. ”Varusteisiini kuuluvat hyvät säänmukaiset vaatteet alkaen alusasusta päättyen kuorivaatteisiin, oikeanlaiset renkaat, istuva ja oikeankokoinen reppu, johon mahtuvat eväät sekä vaihtovaatteet. Pyöräilymatkan kruunaa lämmin suihku niin työpaikalla kuin kotona.”

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

Kysely

Kuljetko sinä työmatkasi polkupyörällä?

Kyllä
Kyllä
71.8%
En
En
28.1%
Ääniä yhteensä: 302
Vierailija

Koska jokaisella esimerkillä ja kuvalla on merkitystä, miksi julkaista kuvia, joissa ihminen ei ole suojannut päätään kypärällä?

Vierailija

Precis, itselläni oli jo vuonna 1998 kypärä päässäni kun pyöräilin Tukholman Söderissä. Kypärä on se halvin henkivakuutus ,jos jotain sattuu, kun pyöräilee!!! On omaa tyhmyyttä, jos pyöräilee ilman kypärää ja joutuu siitä kärsimään. Täällä kypärä on pakollinen, mikä on aivan oikein. Tyhmyydestähän ei ihminen voi syyttä muita kuin itseään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla