Monen käsissä kiertävät jumppavälineet voivat olla samanlaisia pöpöjen kerääjiä kuin hanat tai ovenkahvat. Kuva: Shutterstock.
Monen käsissä kiertävät jumppavälineet voivat olla samanlaisia pöpöjen kerääjiä kuin hanat tai ovenkahvat. Kuva: Shutterstock.

Seuraava sitkeä flunssasi voi tarttua vaikka kahvakuulasta.

Tammikuussa kuntokeskukset pullistelevat uuden elämän startanneita liikkujia – hiki virtaa ja kyynärpäät kolisevat pukuhuoneissa. Mikä mainio ympäristö napata seuraava talviflunssa!

Women’s Health listasi taannoin pöpöjä, jotka vaanivat kuntosaleilla ja uimahalleissa. Esimerkiksi jotkin flunssavirukset voivat elää pinnoilla tunteja ja tarttua käsiin laitteiden kahvoista. Myös infektioita aiheuttavat streptokokit ja stafylokokit tarttuvat helposti paitsi ihokontaktissa myös pinnoilta, siis esimerkiksi useiden käsien räpläämistä kuntosalilaitteista. Jalkasieni taas viihtyy mainiosti kosteissa tiloissa ja pukuhuoneiden lattioilla.

Ovatko hikiset, kosteat ja ihmisiä vilisevät kuntosalit siis pöpöpesäkkeitä, jotka bakteerikammoisen kannattaisi kiertää kaukaa?

– Ei ole mitään tutkimusnäyttöä, että pöpöt tarttuisivat kuntosalilta erityisen helposti. Mutta on ihan mahdollista, että bakteerit voivat levitä paikoissa, joissa iho koskettaa paljon erilaisia pintoja, sanoo THL:n tartuntatautilääkäri Tiina Sorvari.

– Kohdat, joihin tartutaan käsillä, voivat olla tartuntareittejä samalla tavoin kuin esimerkiksi ovenkahvat tai hanat. Niissä on enemmän mikrobeja.

Syytä paniikkiin ei siis ole, mutta jos kammoat pöpöjä, muista ainakin nämä seuraavalla salireissulla.

1 Pese kädet (oikeasti)

Klassikkoneuvo, mutta ihan syystä. Vuoraat ehkä pukuhuoneen hikisen penkin pyyhkeellä ennen kuin istut, mutta oikeasti tärkeintä on pestä kädet. Esimerkiksi flunssapöpöt ajautuvat hengitysteiden limakalvoille yleensä käsien kautta, eivät imeytymällä pukkarin penkistä.

 – Kosketustartunta saadaan usein käsien kautta. Jos ei ole mahdollisuutta pestä käsiä, kannattaa käyttää alkoholipitoista käsihuuhdetta, Sorvari muistuttaa.

2 Näpit irti naamasta

Flunssaa aiheuttavat virukset kulkeutuvat käsistä suuhun, nenään ja silmiin. Älä siis räplää naamaa kesken treenin, ja pyyhi esimerkiksi hikeä mieluummin pyyhkeellä kuin käsin. Jos et halua vieruskaverin flunssaa, älä lainaa kaverin vesipulloa.

3 Karta salia sairaana

Vaikka sohvalla niistäminen kyllästyttäisi kuinka, älä lähde hikoilemaan ennen kuin olet täysin terve. Jos kuitenkin päädyt ihmisten ilmoille, kun pärskit vielä nenäliinaan, heitä nenäliina aina heti roskiin.

– Flunssan saaminen vaatii kontaktin taudin aiheuttajan kanssa, ja tilassa, jossa on paljon ihmisiä, se on todennäköisempää. Salille ei pidä mennä ennen kuin vointi on suht normaali, Sorvari sanoo.

4 Älä kävele paljain jaloin

Pakkaa laukkuun suihkutiloja ja uimahalleja varten läpsyt. Jalkasieni elää mielellään kosteissa tiloissa, kuten uimahalleissa ja pukuhuoneiden lattioilla, ja läpsyt voivat ehkäistä sen tarttumista.

5 Muista laastari

Suojaa haavat ja ihorikot aina laastarilla ennen kuin lähdet urheilemaan.

– Tietyt bakteeri-infektiot, kuten stafylokokit tai streptokokit, voivat tarttua helpommin, jos on ihorikkoja, Sorvari sanoo.

Talvipakkasilla kannattaa muistaa myös säännöllinen rasvaus: käsien pesu kuivattaa pakkasen puremaa ihoa ja voi aiheuttaa pieniä haavaumia.

Lähteet: Woman’s Health ja THL:n tartuntatautilääkäri Tiina Sorvari.

Kiinnostaisiko jooga, mutta kundaliini ja yin ovat täyttä hepreaa? Helpolla kotiharjoituksella pääset jyvälle eri tyyleistä ja voit testata neljää suosituinta joogaa.

Eri joogatyylejä on olemassa niin monia, etteivät kaikki joogaa harrastavatkaan pysy perillä niistä. On voimaa kehittäviä joogasuuntauksia ja myös lempeämpiä, rentouttavia joogatyylejä. Kaikilla niillä on kuitenkin sama perimmäinen tavoite: hiljentää laukkaavat ajatukset ja saavuttaa yhteys omaan sisäiseen totuuteen eli todelliseen itseen.

Anna liikkeen viedä – Kundaliinijooga

Ominaista: Tunnilla tehdään musiikin tahtiin sekä nopeita että hitaita liikkeitä: nopeat valmistavat kehoa meditatiivisiin eli hitaisiin liikkeisiin. Samaa liikettä toistetaan tarpeeksi pitkään, jotta liikettä ei tarvitse enää miettiä ja mieli alkaa vähitellen hiljentyä. Myös hengitystapaa vaihdellaan: lyhyt ja nopea hengitys lisää energiaa, pitkä ja syvä hengitys taas rauhoittaa.

Kenelle sopii: Loistava valinta etenkin istumatyöntekijälle, koska tunnilla tehdään paljon selkärangan kiertoja.

Valitse tämä, kun… Haluat kehittää tahdonvoimaasi pitkien sarjojen avulla.

Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan.

Löydä sisäinen soturisi – Astangajooga

Ominaista: Liikesarja tehdään aina samassa järjestyksessä, ja opettaja neuvoo oppilaille uusia liikkeitä edistymisen mukaan. Liikkeet tehdään syvän ja voimakkaan hengityksen tahtiin, joka kuulostaa meren kohinalta. Asennoissa pidetään vahva tuki lantionpohjasta ja vatsasta. Mielen keskittymistä autetaan kohdistamalla katse kulmakarvojen väliin. Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan. Liikkeet tehdään aina oman hengityksen tahtiin.

Kenelle sopii: Niille jotka haluavat lisää voimaa ja liikkuvuutta sekä kehittää keskittymiskykyä.

Valitse tämä, kun… Tahdot lisäenergiaa aamuun tai alkuiltaan, voimaa koko kehoon ja selkeän, samaa kaavaa toistavan harjoituksen.

Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille.

Lempeää liikettä – Hathajooga

Ominaista: Lempeitä ja kokonaisvaltaisia liikkeitä tehdään hitaasti oman hengityksen tahtiin. Yhteen asentoon keskitytään rauhassa. Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille. Opettajasta riippuen tunneilla on sekä fyysisesti haastavia dynaamisia liikkeitä että lempeitä ja rauhoittavia asentoja. Tunneilla tehdään myös usein erillisiä hengitysharjoituksia.

Kenelle sopii: Kaikille, myös aloittelijoille. Hidas tahti helpottaa oppimaan asentojen oikeat linjaukset sekä yhdistämään hengityksen ja liikkeen.

Valitse tämä, kun… Haluat lisää voimaa ja rentoutta päivääsi sekä pysähtyä kuuntelemaan kehoasi.

Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa.

Päästä kaikesta irti – Yin jooga

Ominaista: Pitkät ja rauhalliset venytykset hiljentävät mielen ja parantavat sidekudosten aineenvaihduntaa. Asennoissa pysytään 2–7 minuuttia ja käytetään usein apuvälineinä esim. joogablokkeja eli palikoita, joogavyötä ja tyynyjä. Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa. Yin yhdistää joogaperinteen ja kiinalaisen lääketieteen, koska asennot vaikuttavat kehon meridiaani- eli energiaratoihin. Yin-harjoitus on meditatiivinen.

Kenelle sopii: Kaikille, jotka kaipaavat rentoutumista ja lisää liikkuvuutta. Loistovalinta etenkin niille, jotka haluavat päästä liiallisesta suorittamisesta. Koska liikkeissä ollaan pitkän aikaa, yin voi olla haastava ensimmäiseksi joogatyyliksi.

Valitse tämä, kun… Kehosi käy kierroksilla ja haluat rauhoittua ennen nukkumista.

Katso oheiselta videolta joogaopettaja Kaisa Kärkkäisen neljän joogatyylin kotiharjoitus, saat pienen maistiaisen yinistä, kundaliinista, hathasta ja astangasta.

 

Uusi suomalainen väitöskirja osoittaa, että voimaharjoittelulla ei kasvateta pelkästään lihasta vaan autetaan muutenkin kroppaa voimaan hyvin.

Uusi vuosi, uudet kujeet – monille se tarkoittaa uutta intoa lähteä lenkkipolulle tai jumppaan kuntoa kohottamaan. Mutta onko lajilla väliä? Miten kannattaisi urheilla, jos haluaa karistaa vatsan seudulta muutaman sentin tai muuten voida paremmin?

Jyväskylän yliopiston tutkija Johanna Ihalaisen tuore väitöskirja osoittaa, että vastaus kysymykseen voi olla voimaharjoittelu. Ihalainen tutki väitöskirjassaan, miten voimaharjoittelu vaikuttaa muun muassa kehon rasvan määrään sekä stressin, univajeen ja liikunnan puutteen aiheuttamaan kehon matala-asteiseen tulehdustilaan eli inflammaatioon.

Lue myös: Jyllääkö elimistössäsi hiljainen tulehdus? 3 asiaa, jotka ylläpitävät ärsytystä

Väitöskirjan tuloksien mukaan rankka voimaharjoitus ja lihastreeni saavat aikaan välittömän vasteen monissa kehon tulehduksen merkkiaineissa. Aluksi voimaharjoittelu nostaa niiden määrää, mutta pidemmällä aikavälillä seuraa puolestaan merkkiaineiden laskua. Voimaharjoittelu auttaa siis laskemaan kehon matalia tulehdusarvoja.

Voimaharjoittelun hyödyt eivät kuitenkaan jää siihen: sen avulla voi karistaa myös erityisesti sitä itsepintaista naparasvaa.

Ihalainen kertoo tutkimuksen tiedotteessa, että jo muutaman viikon voimaharjoittelun jälkeen tutkimuksissa pystyttiin havaitsemaan positiivisia muutoksia vatsan alueen rasvan määrässä. Vatsan alueelle kertynyt rasva on tutkimusten valossa kaikkein haitallisinta terveydelle.

– Kun voimaharjoittelu aloitettiin ilman harjoittelutaustaa, nähtiin jo neljän viikon harjoittelun jälkeen positiivisia muutoksia vatsan alueen rasvan määrässä, Ihalainen kertoo.

Tehokkain tapa polttaa rasvaa vatsan seudulta on yhdistää voima- ja kestävyysharjoitteita.

Tutkimuksen perusteella myös selvisi, että tehokkain tapa polttaa rasvaa vatsan seudulta on yhdistää voima- ja kestävyysharjoitteita niin, että erilaiset treenit tehdään eri päivinä eikä yhdessä samaan aikaan.

Jos lenkkeily tai jumppa ei siis innosta mutta tekisi mieli urheilla, lompsista vaan kuntosalille – vatsarasvasta voi päästä tehokkaasti eroon sielläkin. Liikkeelle voi lähteä vaikka opettelemalla muutaman hyvän perusliikkeen, kuten koko kroppaa treenaavan maastavedon.