Rohkeasti vain sinne vapaapainojen alueelle! Kuva: Colourbox
Rohkeasti vain sinne vapaapainojen alueelle! Kuva: Colourbox

Maastaveto ei ole naisten kuntosalisuosikki, mutta se ei missään nimessä kuulu vain bodareille. Näin teet liikkeen oikein.

Maastaveto – sehän tarkoittaa kolisevia painoja ja kehonrakentajia. Vaan eipä tarkoitakaan, sillä maveksi kutsutun liikkeen olisi hyvä kuulua naisenkin saliohjelmaan.

Maastaveto on huippuliike, koska se saa monta eri lihasryhmää töihin. Samalla tavalla toimivat kyykyt, mutta maastaveto on vielä tehokkaampi. Siinä hommiin pääsevät muun muassa pakaroiden, jalkojen ja selän lihakset. Maastaveto kehittää myös vatsalihaksia.

– Keskivartalon pitäminen tiukkana samaan aikaan, kun painotaakka yrittää vetää sinua eteenpäin, on todella hyödyllistä, selittää PopSugarin haastattelema personal trainer Tim Rich.

Maastaveto parantaa ryhtiä, joten se on täydellinen liike istumatyöläiselle.

Maastaveto pitää selän terveenä, ja sen tekeminen auttaa arkisissa askareissa, kuten asioiden nostamisessa.

Kaiken lisäksi maastaveto parantaa ryhtiä, joten se on täydellinen liike istumatyöläiselle.

Hyvä tekniikka on tärkeä maastavedossa, kuten aina kuntosalitreenissä. Maastaveto on kuitenkin monia voimaliikkeitä turvallisempi. Siinä et tarvitse kenenkään apua eikä siinä ole kaatumisen vaaraa. Jos tangossa on liikaa painoa, sen voi vain pudottaa maahan.

Maastaveto kehittää myös puristusvoimaa. Kuva: Shutterstock
Maastaveto kehittää myös puristusvoimaa. Kuva: Shutterstock

Näin teet maastavedon oikein:

  1. Harjoittele tekniikkaa esimerkiksi kepin tai mopinvarren kanssa ennen kuin tartut painoihin. Kun olet valmis lisämään painoja, voit käyttää tankoa tai kahta käsipainoa. Maastavedossa työtä tekevät isot lihasryhmät, joten painoa saa olla reilusti, kunhan tekniikka on kunnossa.
  2. Valitse painot, joiden kanssa jaksat tehdä 12–15 toistoa. Viimeisten toistojen kuuluu olla raskaita, mutta tekniikan on pysyttävä hyvänä loppuun asti.
  3. Seiso ryhdikkäästi hartioiden levyisessä asennossa. Pitele tankoa tai painoja molemmin käsin myötäotteella. Kädet voivat olla aavistuksen jalkoja leveämmällä.
  4. Pidä koko liikkeen ajan hartiat takana, keskivartalo tiukkana ja kädet suorina. Jalat ovat suorina, mutta polvet voivat olla hieman hieman koukussa. Paino on kantapäillä.
  5. Lähde taivuttamaan hitaasti eteenpäin niin, että tanko menee kohti lattiaa. Taivuta itseäsi lonkkanivelen kohdalta, älä vyötäröstä. Mene niin alas kuin voit ilman, että selkäsi menee notkolle. Eteenpäin katsominen auttaa pitämään selän suorassa, joten älä katso maahan.
  6. Pidä huoli, että tanko pysyy koko liikkeen ajan lähellä vartaloa.
  7. Purista pakaralihaksia käyttäen itsesi takaisin ylös hieman nopeammin kuin menit alas. Älä tee nostoa selän avulla ja huolehdi, että selkä pysyy suorana.

Katso ohjeet hyvään maastavetotekniikkaan myös tältä videolta:

Jos haluat haastaa tasapainoa, kokeile yhden jalan maastavetoa esimerkiksi kahvakuulan kanssa.

Liikkeiden opetus ammattilaisille

Tätä koko kropan superliikettä jokaisen naisen kannattaisi tehdä salilla – ja ei, se ei ole kyykky

Kannattaisi tälläiset asiat jättää ihan asiantuntijoille... Kuvat näyttävät vääränlaista tekniikka, ohjeet ovat väärät ja mukamas kyykky ei myöskään reenaisi keskivartaloa. Kumpikaan näistä siis ei pelkästään riitä keskivartalon harjoittamiseen. Kyykky on silti tärkein jalkaliike mitä voi harjoittaa ja maastaveto tulee heti perässä, muttei tärkeämpänä kuin kyykky. 3:ssa voisi laittaa myötäotteen lisäksi myötä- ja vastaotteen mahdollisuuden. 4:ssa hartiat eivät ole takana, kuten selkäliikkeissä...
Lue kommentti
Vierailija

Tätä koko kropan superliikettä jokaisen naisen kannattaisi tehdä salilla – ja ei, se ei ole kyykky

Eih...... Älkää ihmiset oikeasti uskoko kaikkea, mitä toimittajat kirjoittavat. Edellinen kommentoija kirjoittikin jo mitä kaikkea tässä on pielessä. Täältä saat asiantuntevaa apua muuhunkin treenaamiseen ja syömiseen: PTSamuli.webnode.fi Toimittaja ei ole liikunta-alan asiantuntija.
Lue kommentti