Me Naiset
|
Emmi Oksanen
Nuuksion maisema. Kuva: Shutterstock.
Nuuksion maisema. Kuva: Shutterstock.

Luonnossa retkeily tekee onnelliseksi ja selättää stressin. Esittelemme Suomen luonnon päivän kunniaksi kolme aloittelijalle sopivaa retkikohdetta.

Luonnossa on sutinaa! Lauantaina 30.8. on Suomen luonnon päivä. Kansallispuistoissa on yli 100 erilaista tapahtumaa, muun muassa metsäjoogaa. Tsekkaa omasi suomenluonnonpaiva.fistä tai lähde retkelle Nuuksioon, Liesjärvelle tai Repovedelle.

Päiväretkelle Nuuksioon

Nuuksion kansallispuisto on mainio päiväretkikohde. Nuuksiossa voi reippailla poluilla ja metsäteillä, reittejä on paljon, ja ne ovat niin hyvin opastettuja, ettei reitillä pysyvä helposti eksy. Kansallispuistossa on myös paljon nuotiokatoksia ja muita taukopaikkoja. Nuuksion maisema lampineen on yllättävän kaunis ja erämainen ollakseen ihan lähellä kaupunkia.

Hyviä aloituspaikkoja retkelle ovat Luukki, Luontokeskus Haltia ja Haukkalampi. Luukkiin ja Haltiaan pääsee bussilla perille asti, mutta Haukkalammelle on lähimmältä bussipysäkiltä kahden kilometrin kävelymatka. Jos kaipaat omaa rauhaa, suuntaa Haukkalammen maisemiin ja valitse reitti, jonka taukopaikat ovat keskimääräistä heikommin varusteltuja. Väkijoukot lampsivat yleensä helpoimpiin paikkoihin ja isoihin nuotiopaikkoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Päiväretkelle Torronsuolle ja Liesjärvelle

Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistot ovat pieniä ja sellaisina täydellisiä päiväretkikohteita. Molemmat sijaitsevat Forssan naapurissa Tammelassa. Torronsuo on nimensä mukaisesti aukea suo ja yksi Etelä-Suomen suurimmista. Kansallispuistossa on helpohkoja reittejä, joiden suo-osuuksilla kulkevat pitkospuut. Matkan varrella voi tiirailla lakkoja ja karpaloita. Älä lähde kuitenkaan liian pitkälle marjojen perään, jotta et eksy, kuten yksi marjastaja kesällä runsas vuosi sitten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toisella puolella kakkostietä oleva Liesjärvi ja erityisesti Kyynäränharju ovat suomalaisen järvimaiseman karkkeja. Kansallispuistossa on yli 50 kilometria metsäistä rantaviivaa luikertelemassa neljän toisiinsa liittyvän järven ja parin suolammen ympärillä. Kyynäränharju on Kyynäräjärveä erottava matala hiekkarantainen harju. Kannattaa vierailla myös tunnelmallisella Korteniemen perinnetilalla.

Liesjärvelle ja Torronsuolle on helpoin mennä omalla autolla. Bussilla pääsee viiden ja kuuden kilometrin päähän Liesjärven kansallispuistosta. Torronsuolle on ajettava 11 kilometrin matka taksilla Forssasta.

Yöretkelle Repovedelle

Repoveden kansallispuistossa Kymenlaaksossa on ehkä Suomen komeimmat kiipeilykalliot. Olhavanvuoren jylhiä jyrkänteitä kelpaa tuijotella myös, vaikka ei kiipeilisi. Kansallispuistossa on 40 kilometria retkeilyreittejä, joiden varrelta voi ihailla jyrkänteitä ja reheviä metsiä. Kansallispuistossa on useampia hyviä telttapaikkoja, kaksi laavua ja neljä maksullista varauskotaa. Olhavan laavulta on maisema Olhavanvuorelle, mutta laavu on tarkoitettu ensisijaisesti kiipeilijöille.

Repovedelle on paras mennä omalla autolla. Kouvolasta kulkeva bussi pysähtyy maateitse seitsemän kilometrin ja vesiteitse kolmen kilometrin päähän kansallispuistosta. Pysäkin kohdalla on Orilammen lomakeskus, joka järjestää kesäisin vesibussikyytejä Repovedelle.

Entä se stressi?

Siis lähteekö stressi sillä, että sompailee itsensä skutsiin, käy ehkä mielessä. Kansallispuistoihin meneminen ilman omaa autoa voi olla mutkikasta, mutta tuoreen Metsähallituksen kyselyn mukaan vaiva kannattaa. Luonnossa oleminen rauhoittaa, vie alakuloa ja stressiä ja saa unohtamaan arkiset murheet. Kyselyn mukaan retkeily lisää erityisesti ruuhkavuosia elävien naisten sekä lasten hyvinvointia. Yöretki kannattaa, sillä luonto tekee sitä enemmän hyvää, mitä pidempään siellä viipyy.

Eikö kohteista löytynyt sopivaa? Valitse omasi luontoon.fistä.

Lue myös:

Näillä retkeilykamppeilla pääset alkuun

Sisältö jatkuu mainoksen alla