Nuuksion maisema. Kuva: Shutterstock.
Nuuksion maisema. Kuva: Shutterstock.

Luonnossa retkeily tekee onnelliseksi ja selättää stressin. Esittelemme Suomen luonnon päivän kunniaksi kolme aloittelijalle sopivaa retkikohdetta.

Luonnossa on sutinaa! Lauantaina 30.8. on Suomen luonnon päivä. Kansallispuistoissa on yli 100 erilaista tapahtumaa, muun muassa metsäjoogaa. Tsekkaa omasi suomenluonnonpaiva.fistä tai lähde retkelle Nuuksioon, Liesjärvelle tai Repovedelle.

Päiväretkelle Nuuksioon

Nuuksion kansallispuisto on mainio päiväretkikohde. Nuuksiossa voi reippailla poluilla ja metsäteillä, reittejä on paljon, ja ne ovat niin hyvin opastettuja, ettei reitillä pysyvä helposti eksy. Kansallispuistossa on myös paljon nuotiokatoksia ja muita taukopaikkoja. Nuuksion maisema lampineen on yllättävän kaunis ja erämainen ollakseen ihan lähellä kaupunkia.

Hyviä aloituspaikkoja retkelle ovat Luukki, Luontokeskus Haltia ja Haukkalampi. Luukkiin ja Haltiaan pääsee bussilla perille asti, mutta Haukkalammelle on lähimmältä bussipysäkiltä kahden kilometrin kävelymatka. Jos kaipaat omaa rauhaa, suuntaa Haukkalammen maisemiin ja valitse reitti, jonka taukopaikat ovat keskimääräistä heikommin varusteltuja. Väkijoukot lampsivat yleensä helpoimpiin paikkoihin ja isoihin nuotiopaikkoihin.

Päiväretkelle Torronsuolle ja Liesjärvelle

Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistot ovat pieniä ja sellaisina täydellisiä päiväretkikohteita. Molemmat sijaitsevat Forssan naapurissa Tammelassa. Torronsuo on nimensä mukaisesti aukea suo ja yksi Etelä-Suomen suurimmista. Kansallispuistossa on helpohkoja reittejä, joiden suo-osuuksilla kulkevat pitkospuut. Matkan varrella voi tiirailla lakkoja ja karpaloita. Älä lähde kuitenkaan liian pitkälle marjojen perään, jotta et eksy, kuten yksi marjastaja kesällä runsas vuosi sitten.

Toisella puolella kakkostietä oleva Liesjärvi ja erityisesti Kyynäränharju ovat suomalaisen järvimaiseman karkkeja. Kansallispuistossa on yli 50 kilometria metsäistä rantaviivaa luikertelemassa neljän toisiinsa liittyvän järven ja parin suolammen ympärillä. Kyynäränharju on Kyynäräjärveä erottava matala hiekkarantainen harju. Kannattaa vierailla myös tunnelmallisella Korteniemen perinnetilalla.

Liesjärvelle ja Torronsuolle on helpoin mennä omalla autolla. Bussilla pääsee viiden ja kuuden kilometrin päähän Liesjärven kansallispuistosta. Torronsuolle on ajettava 11 kilometrin matka taksilla Forssasta.

Yöretkelle Repovedelle

Repoveden kansallispuistossa Kymenlaaksossa on ehkä Suomen komeimmat kiipeilykalliot. Olhavanvuoren jylhiä jyrkänteitä kelpaa tuijotella myös, vaikka ei kiipeilisi. Kansallispuistossa on 40 kilometria retkeilyreittejä, joiden varrelta voi ihailla jyrkänteitä ja reheviä metsiä. Kansallispuistossa on useampia hyviä telttapaikkoja, kaksi laavua ja neljä maksullista varauskotaa. Olhavan laavulta on maisema Olhavanvuorelle, mutta laavu on tarkoitettu ensisijaisesti kiipeilijöille.

Repovedelle on paras mennä omalla autolla. Kouvolasta kulkeva bussi pysähtyy maateitse seitsemän kilometrin ja vesiteitse kolmen kilometrin päähän kansallispuistosta. Pysäkin kohdalla on Orilammen lomakeskus, joka järjestää kesäisin vesibussikyytejä Repovedelle.

Entä se stressi?

Siis lähteekö stressi sillä, että sompailee itsensä skutsiin, käy ehkä mielessä. Kansallispuistoihin meneminen ilman omaa autoa voi olla mutkikasta, mutta tuoreen Metsähallituksen kyselyn mukaan vaiva kannattaa. Luonnossa oleminen rauhoittaa, vie alakuloa ja stressiä ja saa unohtamaan arkiset murheet. Kyselyn mukaan retkeily lisää erityisesti ruuhkavuosia elävien naisten sekä lasten hyvinvointia. Yöretki kannattaa, sillä luonto tekee sitä enemmän hyvää, mitä pidempään siellä viipyy.

Eikö kohteista löytynyt sopivaa? Valitse omasi luontoon.fistä.

Lue myös:

Näillä retkeilykamppeilla pääset alkuun

Hellin Urpilainen vetää harrastuksenaan jumppa-, hiihto- ja kävelyryhmiä. Kuva: Hellin Urpilaisen albumi
Hellin Urpilainen vetää harrastuksenaan jumppa-, hiihto- ja kävelyryhmiä. Kuva: Hellin Urpilaisen albumi

Me Naisten Mimmit liikkuu! -liikuntahaasteeseen osallistuva Hellin Urpilainen liikkuu viitenä päivänä viikossa ja vetää omia liikuntakerhoja.

Liikunta on ollut aina Kinnulassa asuvalle Hellin Urpilaiselle elämäntapa. 

– Liikunta on lapsesta asti tuntunut omalta jutulta. Kävin keskikoulun viiden kilometrin päässä kotoa, joten olen aina joutunut liikkumaan pyörällä ja potkurilla, Hellin kertoo.

Nyt aikuisena Hellin liikkuu viitenä päivänä viikossa. Viikko alkaa maanantaiaamuna kahdeksalta oman kävelyporukan kanssa tehtävällä lenkillä. Vakituinen kävelyporukka on kerätty ystävistä ja oman kylän ihmisistä.

– Maanantaista perjantaihin lähden keräämäni porukan kanssa lenkille joka aamu. Kävelemme kuusi tai seitsemän kilometriä. Jos on parikymmentä astetta pakkasta, emme lähde lenkille. Mutta sade ei saa olla esteenä.

Ensi viikolla 81 vuotta täyttävä Hellin on vetänyt 29 vuoden ajan myös omaa jumpparyhmää.

– Se on minulle harrastus. Työskentelin kunnan kirjanpitäjänä, enkä ole ammattimainen jumpanvetäjä. Se on vain hauskaa!

"Olen aina joutunut liikkumaan pyörällä ja potkurilla."

Aluksi jumppaa pidettiin kyläkoululla, mutta kun koulu lakkautettiin vuonna 1992, Hellin alkoi pitää jumppaa kotonaan.

– Minulla aika iso olohuone ja paljon jumppavälineitä, kahvakuulia ja muita. Laitamme huonekalut nurkkaan ja alamme jumpata, Hellin kertoo.

– Teemme alkulämmittelyn kepeillä ja omalla keholla. Sen jälkeen teemme liikkeitä kahvakuulien ja pallojen avulla. Lopuksi venyttelemme, juomme kahvit ja keskustelemme asioista, Hellin kertoo.

Jumppaporukka on pysynyt pitkälti samana lähes 30 vuotta.

– Enemmänkin olisi tulijoita, mutta kotini tilat eivät anna periksi.  

Liikunta on parasta porukassa

Oman jumpparyhmän lisäksi Hellin käy tiistaisin vesijuoksussa, keskiviikkoisin sportmix-tunnilla ja torstaisin kuntosalilla.

– Talvella vielä hiihdän. Olen harrastanut myös kuntonyrkkeilyä ja zumbaa, mutta niitä ei tällä hetkellä järjestetä kylällämme.

Huhtikuussa Hellin suuntaa viikoksi hiihtoreissulle Ylläkselle. Hellin kokoama hiihtoporukka lähtee hiihtomatkalle jo 43. kerran.

–  Tulin ryhmään mieheni kanssa vuonna 1974. Alkuperäisestä porukasta meitä on jäljellä enää neljä kappaletta. Jossain vaiheessa minusta tuli vetäjä, Hellin muistelee.

– Olen saanut liikunnasta kuntoa ja mielihyvää. Jos en liikkuisi, liikuntakyky varmaan menisi tai voisi olla sairauksia. Nyt olen onneksi säästynyt niiltä.

Liikuntakipinää etsimässä

Hellin rohkaisee kaikkia löytämään liikunnan ilon. Toimiva tapa liikuntakipinää etsivälle on juurikin kaveriporukan tuki. Myös siksi Hellin halusi liittyä Me Naisten ilmaiseen Mimmit liikkuu! -liikuntaryhmään Facebookissa. 

–  On ihmisiä, joita pitää vähän nykäistä liikkumaan. Sellaisen ihmisen kannattaa koota kaveriporukka ja liikkua yhdessä. Toivon, että kaikki liikkuisivat omaksi hyväkseen ja ilokseen.

Hellin ei osaa sanoa, mikä hänen pirteän elämänasenteen taustalla on.

– En ole mikään ihme-ihminen. Kaikilla on mahdollisuus tähän, jos vaan on terve. Olen vain tällainen. Liikunnalla on varmasti paljon tekemistä iloisuuden kanssa. Lisäksi teen paljon käsitöitä ja olen käynyt kuorossa vuodesta 1955.

Liikunnan ilo on tarttunut myös Hellenin kolmeen lapseen ja kahdeksaan lapsenlapseen.

– Nuorin tyttö on juossut maratonin. Lapseni ovat ottaneet esimerkkiä minusta, Hellin naurahtaa.

Hän kannustaa kaikenikäisiä liikkumaan. Maratonia ei tarvitse juosta, kunhan liikkuu edes vähän.

– Tein itse aikoinaan päätetyötä ja tiedän, että työpäivän jälkeen jäsenillä on tehtävä jotain muuta kuin istuttava koneen ääressä.

Parhaat fiilikset ja terveysvaikutukset liikunnasta saa, kun hikoilee yhdessä. Nyt pidetään hauskaa porukalla!

Maanantaina 19. maaliskuuta alkaa Me Naisten ennennäkemätön, kymmenen viikkoa kestävä #mimmitliikkuu-haaste. Tämä haaste on ihan kaikille: nyt ei vahdata kiloja eikä senttejä, vaan pankitetaan yhteiseen pottiin ilolla liikuttuja tunteja!

#mimmitliikkuu-haasteen osallistujille on luvassa 10 viikon ajan pt:n vinkkejä, upeita palkintoja ja ryhmän tsemppiä.

Liikunta tekee tunnetusti hyvää, mutta tutkimusten mukaan muut ihmiset ja yhdessäolo ovat todellinen onnellisuuden tae. Lisäksi tsemppaavassa porukassa liikunta on hauskempaa kuin yksin. 

Siksi Me Naiset on perustanut haastetta varten Mimmit liikkuu! -Facebook-ryhmän, jossa lähdemme yhdessä lukijoiden kanssa metsästämään liikunnan iloa, kuntoilurutiineja ja liikkeen hyvää tekeviä vaikutuksia. 

Ryhmän kippareina toimivat personal trainer Maikki Marjaniemi ja Me Naisten liikunta- ja hyvinvointitoimittaja Viivi Aaltovesi. Maikki ja Viivi keksivät kymmenen viikon ajan mitä hauskempia tapoja liikkua ja haastaa itseään sekä kaveria.

Personal trainer Maikki Marjaniemi antaa ohjeita ja harjoituksia #mimmitliikkuu-haasteen osallistujille.
Personal trainer Maikki Marjaniemi antaa ohjeita ja harjoituksia #mimmitliikkuu-haasteen osallistujille.

Liity haasteeseen täällä!

Miten pääsee mukaan?

Mene Facebookiin ja liity siellä Mimmit liikkuu! -ryhmäämme. Liityttyäsi saat lisätietoa viikkohaasteista, uusia liikuntavinkkejä sekä paljon inspiraatiota ja vertaistukea liikkumiseen.

#Mimmitliikkuu -haasteen ytimessä on yhteinen liikuntapankkimme, jonne keräämme liikuttuja tunteja. Mitä enemmän liikut, sitä suurempi on todennäköisyytesi voittaa hulppea pääpalkinto: ihana hemmotteluloma kahdelle (itselle + sille parhaalle liikuntakaverille) Långvikin kokous- ja kylpylähotellissa. 

Aktiivisuus Facebook-ryhmässä palkitaan, sillä osallistujien kesken arvotaan mahtava hemmotteluloma Långvikin kylpylähotellissa.
Aktiivisuus Facebook-ryhmässä palkitaan, sillä osallistujien kesken arvotaan mahtava hemmotteluloma Långvikin kylpylähotellissa.

Osallistu haasteeseen, pankita tunteja ja voita hemmotteluloma kylpylähotelli Långvikissa!

 478 euron arvoisen pääpalkinnon arvonta suoritetaan ryhmässä 10 haasteviikon päätteeksi kaikkien liikuntatunteja pankittaneiden kesken. Ihanaan hemmottelulomaan kuuluu yöpyminen, vapaa pääsy kylpylään ja kuntosalille, maistelumenu, herkkuaamiainen ja tietysti 30 minuutin hemmotteluhoidot molemmille.
 
Mimmit liikkuu! -ryhmässä arvotaan lisäksi joka viikko Finlaysonin upeita tuotepalkintoja sekä Maikki Marjaniemen verkkovalmennuksia. 

Tule mukaan, nähdään Mimmit liikkuu! -ryhmässä!