Ilmajooga treenaa tehokkaasti koko kroppaa. Kuva: Shutterstock.
Ilmajooga treenaa tehokkaasti koko kroppaa. Kuva: Shutterstock.

Kunhan alkujännityksestä pääsee, aloittelijakin oppii rentoutumaan silkkinauhoissa.

Salin katosta roikkuu silkkisiä kangaslenkkejä. On vaikea kuvitella, että kohta niissä roikkuu ihmisiä mitä uskaliaimmissa asennoissa. Aloittelijalle haastavinta on uskaltaa luottaa siihen, että kankaat kannattelevat yläilmoissa. Kangas asettuu kropan mutkiin kuitenkin pitävästi, välillä liiankin napakasti.

New Yorkissa 2000-luvulla syntynyt laji yhdistää joogan rentoutumisen hauskaan akrobaattiseen temppuiluun. Tunnilla tehdään soturisarjoja ja killutaan päät alaspäin lepakon tapaan. Ylösalainen asento eli inversio tuntuu alkuun pelottavalta, mutta siihen tottuu. Inversiot rentouttavat varsinkin selkää.

Lisää notkeutta 

Ilmajoogatunnit noudattavat tavallisen joogan tyylisuuntauksia. Flow-tunnilla liikkeet tehdään sulavina sarjoina ja yin-tunnilla keskitytään venytyksiin. Joogasilkki tukee haastavissa asanoissa ja mahdollistaa venyttelyjä, jotka eivät luonnistu maassa.

Ohjaaja suosittelee ilmajoogaa istumatyön jumittamille. Tunnin jälkeen olo on syvärentoutunut, ihan kuin olisin saanut kroppaani lisäsenttejä! Kuukaudessa notkeus parani selvästi.

Ilmajooga ei vaadi sen kummempaa joogakokemusta tai akrobatiataitoja. Lajia voi harrastaa joogakouluilla ja monissa kuntokeskuksissa.

 

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.