Jutta Gustafsbergin mielestä tärkeintä personal trainerin valinnassa on, että henkilökemia valmentajan ja treenattavan välillä pelaa. Kuva: Shutterstock
Jutta Gustafsbergin mielestä tärkeintä personal trainerin valinnassa on, että henkilökemia valmentajan ja treenattavan välillä pelaa. Kuva: Shutterstock

Suomen tunnetuimpiin personal trainereihin kuuluva Jutta Gustafsberg neuvoo, miten valitset pätevän valmentajan.

Kuka tahansa voi kutsua itseään personal traineriksi, koska kyseessä ei ole suojattu ammattinimike. Kuluttaja-asiamiehille ja -neuvojille tulee jatkuvasti yhä enemmän kyselyitä, jotka liittyvät kuntovalmennukseen, Kuluttaja-lehdessä kerrotaan.

Usein personal trainerin palveluita ostaneet eivät ole tyytyväisiä yhteistyöhön tai sopimuksessa luvatut asiat eivät ole toteutuneet. Joissain tapauksissa asiakas on jopa saattanut saada vamman, joka lääkärin mukaan on tullut vääränlaisesta treenaamisesta.

Googlesta personal trainereita haettaessa jo pelkän Helsingin alueelta löytyy miltei 170 000 valmentajaa. Hyvän ja itselleen sopivan valmentajan löytäminen järjettömästä määrästä osaajia on vaikeaa, joten miten "huijareilta" sitten voi välttyä?

Jutta Gustafsberg on samoilla linjoilla Kuluttaja-lehden kanssa: personal trainer -bisnes on kasvanut niin räjähdysmäisesti, että törkeitä huijareita on liikkeellä paljon. Hän kuitenkin muistuttaa, että valituksia tulee edelleenkin melko vähän – ainakin jos valituksien määrää vertaa alalla toimivien epäpätevien valmentajien määrään.

Jotta välttyisit huijareilta, toimi näin:

1. Kysy suosituksia.

– Selvitä, millaisia asiakkaita valmentajalla on ollut aikaisemmin. Kysy heiltä, miten valmennus on sujunut, Jutta neuvoo.

2. Älä tuijota ammattinimikettä.

– Personal trainer voi olla äärettömän kokenut ilman käytyjä kurssejakin. Osalla on esimerkiksi fysioterapeutin tai urheiluhierojan koulutus. Älä haksahda tuijottamaan pelkkää lyhennettä (joka tulee koulutuksen antaneelta taholta) valmentajan ammattinimikkeessä.

3. Pyydä sopimus kirjallisena.

– Puhu valmentajan kanssa siitä, miten valmennus etenee, miten personal trainer ottaa sinuun yhteyttä ja miten maksut hoidetaan. Kirjallinen sopimus on kummankin etu. Alalla moni tekee töitä pimeästi. Jos valitsee virallisen yrittäjän, myös ongelmatilanteet hoituvat helposti.

4. Katso hintaa.

– Jos joku on hirveän halpa tai kallis, kannattaa asiaan kiinnittää huomiota. Liian halpa ei välttämättä toimi virallisesti, liian kalliissa toiminnassa taas ei ole mitään järkeä. Keskihinta yhdelle harjoituskerralle on noin 40–60 euroa riippuen siitä, missä päin Suomea asuu.

5. Terveydellisiä ongelmia? Ole tarkkana!

– Jos sinulla on ongelmia vaikkapa selän tai polvien kanssa, ole tarkkana. Varmista personal trainerilta, että hän osaa käsitellä ongelmaasi ammattitaidolla. Tällaisella valmentajalla voi olla vaikkapa fysioterapeutin koulutus.

6. Kilpailuvalmennus erikseen

– Nuorten tyttöjen bikinifitness on kovassa huudossa. Kun treenillä tähdätään kisaan, valmentajan pitää olla kokenut, jotta vältytään aineenvaihdunnallisilta ongelmilta ja syömishäiriöiltä.

Mitä kannattaa pohtia ennen personal trainerin valintaa? Miten löydän sopivan? Lue MeNaiset Sportin juttu.

Neljällä yksinkertaisella liikkeellä virkistyt nopeasti.

Taukoliikunnan ei tarvitse olla monimutkaista tai aikaavievää. Personal trainer Maikki Marjaniemen suunnittelemalla taukojumpalla saat liikettä kehoon viidessä minuutissa.

Voit tehdä liikkeet myös yksitellen, vaikkapa yhden liikkeen työpäivän joka tauolla.

– Tärkeintä on, että nousee ylös ja liikkuu jollakin tavalla. Ideaalitilanne olisi, että ei istuttaisi puolta tuntia pidempään kerrallaan, Maikki sanoo. 

1. Lavat liukuun

Lapaliu'utus seinää vasten on hyvää vastapainoa esimerkiksi näyttöpäätetyölle. Se avaa rintaa, laittaa liikettä yläselkään ja ennaltaehkäisee hartiajumeja. 

Tee näin: 

 1. Seiso selkä seinää vasten niin, että pakarat ja yläselkä koskevat seinää. Nosta kädet seinälle kyynärpäät koukussa. 
 2. Liu'uta käsiä seinää pitkin ylöspäin kunnes kyynärpäät tuntuvat irtoavan seinästä. 
 3. Rutista sitten käsiä alaspäin selkälihaksilla. Pidä hartiat kaukana korvista. 

2. Naama nurkkaan

Nurkkavenytys avaa rintaa lihastyön avulla.

Tee näin:

 1. Etsi nurkka ja asetu seisomaan kasvot nurkkaan päin. Nosta kädet kyynärpäät koukussa sivuille, mutta pidä hartiat alhaalla. 
 2. Vie kevyesti rintaa nurkkaa kohti. Tee pumppauksia: jännitä sisäänhengityksellä käsiäsi seiniä vasten ja anna uloshengityksellä käsien joustaa ja rintakehän päästä syvemmälle nurkkaan. 
 3. Tee venytys kolmella eri korkeudella, eli siirrä käsiäsi muutaman pumppauksen jälkeen aina ylemmäs.

3. Kämmenet pöytään

Kyynärvarsien venyttäminen ehkäisee tehokkaasti tenniskyynärpään ja hiirikäden oireita. 

Tee näin:

 1. Tuo kämmenet pöydälle kämmenpuoli alaspäin ja sormet itseesi päin.
 2. Pumppaa kämmeniä lähemmäs pöydän pintaa ja kauemmas siitä. 
 3. Jätä kämmenet pöydälle ja siirrä niiden päälle lisää painoa.

4. Peppu seinään

Tämä liike venyttää takareisiä ja parantaa nostotekniikkaa – ja näyttää hauskalta, eli sopii myös työkaverien päivän piristämiseen. Liikkeen voi ottaa myös haasteena ja yrittää suorittaa sen mahdollisimman kaukana seinästä. 

Tee näin:

 1. Seiso 15–20 senttimetrin päässä seinästä selkä seinää vasten ja kädet vyötäröllä.
 2. Pidä selkä ja jalat suorina ja taita lantiotasi taakse niin, että takapuoli koskee seinää. Polvet saavat koukistua aavistuksen.
 3. Nouse takaisin pystyyn niin, että ojennat lantiosi pakaralihasten avulla.
 4. Siirry viisi senttimetriä kauemmaksi seinästä ja toista. 

Näin treenaat oikeita lihaksia kätevästi kotona ennen ulkouintikauden alkua. 

Haaveiletko jo kesästä ja kunnon treeneistä uimastadionilla tai luonnonvesissä? Sitä odotellessa uintikunto kannattaa hioa timanttiseksi täsmäliikkeillä vaikka olohuoneen lattialla.

– Pelkkä kuivaharjoittelu ei tee uimaria, mutta se tuo voimaa, jonka voi myöhemmin siirtää veteen, kertoo uintivalmentaja Anne Hiltunen.

Vahvat keskivartalon lihakset ja hyvä kehonhallinta ovat valttikortti altaassa, koska vedessä ei saa tukea muualta. Keskivartalon lisäksi iso selkälihas ja olkapään lihakset ovat uimarin tärkeimmät apurit. Tällä ohjelmalla treenaat nämä kaikki iskukuntoon, vaikka uinti ei olisi lajisi.

Toista jokaista liikettä 20 kertaa ja siirry heti seuraavaan liikkeeseen. Sarjan lopussa pidä 1–2 minuutin tauko. Toista kierros 2–3 kertaa.

Video: Katri Lehtola