Jutta Gustafsbergin mielestä tärkeintä personal trainerin valinnassa on, että henkilökemia valmentajan ja treenattavan välillä pelaa. Kuva: Shutterstock
Jutta Gustafsbergin mielestä tärkeintä personal trainerin valinnassa on, että henkilökemia valmentajan ja treenattavan välillä pelaa. Kuva: Shutterstock

Suomen tunnetuimpiin personal trainereihin kuuluva Jutta Gustafsberg neuvoo, miten valitset pätevän valmentajan.

Kuka tahansa voi kutsua itseään personal traineriksi, koska kyseessä ei ole suojattu ammattinimike. Kuluttaja-asiamiehille ja -neuvojille tulee jatkuvasti yhä enemmän kyselyitä, jotka liittyvät kuntovalmennukseen, Kuluttaja-lehdessä kerrotaan.

Usein personal trainerin palveluita ostaneet eivät ole tyytyväisiä yhteistyöhön tai sopimuksessa luvatut asiat eivät ole toteutuneet. Joissain tapauksissa asiakas on jopa saattanut saada vamman, joka lääkärin mukaan on tullut vääränlaisesta treenaamisesta.

Googlesta personal trainereita haettaessa jo pelkän Helsingin alueelta löytyy miltei 170 000 valmentajaa. Hyvän ja itselleen sopivan valmentajan löytäminen järjettömästä määrästä osaajia on vaikeaa, joten miten "huijareilta" sitten voi välttyä?

Jutta Gustafsberg on samoilla linjoilla Kuluttaja-lehden kanssa: personal trainer -bisnes on kasvanut niin räjähdysmäisesti, että törkeitä huijareita on liikkeellä paljon. Hän kuitenkin muistuttaa, että valituksia tulee edelleenkin melko vähän – ainakin jos valituksien määrää vertaa alalla toimivien epäpätevien valmentajien määrään.

Jotta välttyisit huijareilta, toimi näin:

1. Kysy suosituksia.

– Selvitä, millaisia asiakkaita valmentajalla on ollut aikaisemmin. Kysy heiltä, miten valmennus on sujunut, Jutta neuvoo.

2. Älä tuijota ammattinimikettä.

– Personal trainer voi olla äärettömän kokenut ilman käytyjä kurssejakin. Osalla on esimerkiksi fysioterapeutin tai urheiluhierojan koulutus. Älä haksahda tuijottamaan pelkkää lyhennettä (joka tulee koulutuksen antaneelta taholta) valmentajan ammattinimikkeessä.

3. Pyydä sopimus kirjallisena.

– Puhu valmentajan kanssa siitä, miten valmennus etenee, miten personal trainer ottaa sinuun yhteyttä ja miten maksut hoidetaan. Kirjallinen sopimus on kummankin etu. Alalla moni tekee töitä pimeästi. Jos valitsee virallisen yrittäjän, myös ongelmatilanteet hoituvat helposti.

4. Katso hintaa.

– Jos joku on hirveän halpa tai kallis, kannattaa asiaan kiinnittää huomiota. Liian halpa ei välttämättä toimi virallisesti, liian kalliissa toiminnassa taas ei ole mitään järkeä. Keskihinta yhdelle harjoituskerralle on noin 40–60 euroa riippuen siitä, missä päin Suomea asuu.

5. Terveydellisiä ongelmia? Ole tarkkana!

– Jos sinulla on ongelmia vaikkapa selän tai polvien kanssa, ole tarkkana. Varmista personal trainerilta, että hän osaa käsitellä ongelmaasi ammattitaidolla. Tällaisella valmentajalla voi olla vaikkapa fysioterapeutin koulutus.

6. Kilpailuvalmennus erikseen

– Nuorten tyttöjen bikinifitness on kovassa huudossa. Kun treenillä tähdätään kisaan, valmentajan pitää olla kokenut, jotta vältytään aineenvaihdunnallisilta ongelmilta ja syömishäiriöiltä.

Mitä kannattaa pohtia ennen personal trainerin valintaa? Miten löydän sopivan? Lue MeNaiset Sportin juttu.

Hellin Urpilainen vetää harrastuksenaan jumppa-, hiihto- ja kävelyryhmiä. Kuva: Hellin Urpilaisen albumi
Hellin Urpilainen vetää harrastuksenaan jumppa-, hiihto- ja kävelyryhmiä. Kuva: Hellin Urpilaisen albumi

Me Naisten Mimmit liikkuu! -liikuntahaasteeseen osallistuva Hellin Urpilainen liikkuu viitenä päivänä viikossa ja vetää omia liikuntakerhoja.

Liikunta on ollut aina Kinnulassa asuvalle Hellin Urpilaiselle elämäntapa. 

– Liikunta on lapsesta asti tuntunut omalta jutulta. Kävin keskikoulun viiden kilometrin päässä kotoa, joten olen aina joutunut liikkumaan pyörällä ja potkurilla, Hellin kertoo.

Nyt aikuisena Hellin liikkuu viitenä päivänä viikossa. Viikko alkaa maanantaiaamuna kahdeksalta oman kävelyporukan kanssa tehtävällä lenkillä. Vakituinen kävelyporukka on kerätty ystävistä ja oman kylän ihmisistä.

– Maanantaista perjantaihin lähden keräämäni porukan kanssa lenkille joka aamu. Kävelemme kuusi tai seitsemän kilometriä. Jos on parikymmentä astetta pakkasta, emme lähde lenkille. Mutta sade ei saa olla esteenä.

Ensi viikolla 81 vuotta täyttävä Hellin on vetänyt 29 vuoden ajan myös omaa jumpparyhmää.

– Se on minulle harrastus. Työskentelin kunnan kirjanpitäjänä, enkä ole ammattimainen jumpanvetäjä. Se on vain hauskaa!

"Olen aina joutunut liikkumaan pyörällä ja potkurilla."

Aluksi jumppaa pidettiin kyläkoululla, mutta kun koulu lakkautettiin vuonna 1992, Hellin alkoi pitää jumppaa kotonaan.

– Minulla aika iso olohuone ja paljon jumppavälineitä, kahvakuulia ja muita. Laitamme huonekalut nurkkaan ja alamme jumpata, Hellin kertoo.

– Teemme alkulämmittelyn kepeillä ja omalla keholla. Sen jälkeen teemme liikkeitä kahvakuulien ja pallojen avulla. Lopuksi venyttelemme, juomme kahvit ja keskustelemme asioista, Hellin kertoo.

Jumppaporukka on pysynyt pitkälti samana lähes 30 vuotta.

– Enemmänkin olisi tulijoita, mutta kotini tilat eivät anna periksi.  

Liikunta on parasta porukassa

Oman jumpparyhmän lisäksi Hellin käy tiistaisin vesijuoksussa, keskiviikkoisin sportmix-tunnilla ja torstaisin kuntosalilla.

– Talvella vielä hiihdän. Olen harrastanut myös kuntonyrkkeilyä ja zumbaa, mutta niitä ei tällä hetkellä järjestetä kylällämme.

Huhtikuussa Hellin suuntaa viikoksi hiihtoreissulle Ylläkselle. Hellin kokoama hiihtoporukka lähtee hiihtomatkalle jo 43. kerran.

–  Tulin ryhmään mieheni kanssa vuonna 1974. Alkuperäisestä porukasta meitä on jäljellä enää neljä kappaletta. Jossain vaiheessa minusta tuli vetäjä, Hellin muistelee.

– Olen saanut liikunnasta kuntoa ja mielihyvää. Jos en liikkuisi, liikuntakyky varmaan menisi tai voisi olla sairauksia. Nyt olen onneksi säästynyt niiltä.

Liikuntakipinää etsimässä

Hellin rohkaisee kaikkia löytämään liikunnan ilon. Toimiva tapa liikuntakipinää etsivälle on juurikin kaveriporukan tuki. Myös siksi Hellin halusi liittyä Me Naisten ilmaiseen Mimmit liikkuu! -liikuntaryhmään Facebookissa. 

–  On ihmisiä, joita pitää vähän nykäistä liikkumaan. Sellaisen ihmisen kannattaa koota kaveriporukka ja liikkua yhdessä. Toivon, että kaikki liikkuisivat omaksi hyväkseen ja ilokseen.

Hellin ei osaa sanoa, mikä hänen pirteän elämänasenteen taustalla on.

– En ole mikään ihme-ihminen. Kaikilla on mahdollisuus tähän, jos vaan on terve. Olen vain tällainen. Liikunnalla on varmasti paljon tekemistä iloisuuden kanssa. Lisäksi teen paljon käsitöitä ja olen käynyt kuorossa vuodesta 1955.

Liikunnan ilo on tarttunut myös Hellenin kolmeen lapseen ja kahdeksaan lapsenlapseen.

– Nuorin tyttö on juossut maratonin. Lapseni ovat ottaneet esimerkkiä minusta, Hellin naurahtaa.

Hän kannustaa kaikenikäisiä liikkumaan. Maratonia ei tarvitse juosta, kunhan liikkuu edes vähän.

– Tein itse aikoinaan päätetyötä ja tiedän, että työpäivän jälkeen jäsenillä on tehtävä jotain muuta kuin istuttava koneen ääressä.

Parhaat fiilikset ja terveysvaikutukset liikunnasta saa, kun hikoilee yhdessä. Nyt pidetään hauskaa porukalla!

Maanantaina 19. maaliskuuta alkaa Me Naisten ennennäkemätön, kymmenen viikkoa kestävä #mimmitliikkuu-haaste. Tämä haaste on ihan kaikille: nyt ei vahdata kiloja eikä senttejä, vaan pankitetaan yhteiseen pottiin ilolla liikuttuja tunteja!

#mimmitliikkuu-haasteen osallistujille on luvassa 10 viikon ajan pt:n vinkkejä, upeita palkintoja ja ryhmän tsemppiä.

Liikunta tekee tunnetusti hyvää, mutta tutkimusten mukaan muut ihmiset ja yhdessäolo ovat todellinen onnellisuuden tae. Lisäksi tsemppaavassa porukassa liikunta on hauskempaa kuin yksin. 

Siksi Me Naiset on perustanut haastetta varten Mimmit liikkuu! -Facebook-ryhmän, jossa lähdemme yhdessä lukijoiden kanssa metsästämään liikunnan iloa, kuntoilurutiineja ja liikkeen hyvää tekeviä vaikutuksia. 

Ryhmän kippareina toimivat personal trainer Maikki Marjaniemi ja Me Naisten liikunta- ja hyvinvointitoimittaja Viivi Aaltovesi. Maikki ja Viivi keksivät kymmenen viikon ajan mitä hauskempia tapoja liikkua ja haastaa itseään sekä kaveria.

Personal trainer Maikki Marjaniemi antaa ohjeita ja harjoituksia #mimmitliikkuu-haasteen osallistujille.
Personal trainer Maikki Marjaniemi antaa ohjeita ja harjoituksia #mimmitliikkuu-haasteen osallistujille.

Liity haasteeseen täällä!

Miten pääsee mukaan?

Mene Facebookiin ja liity siellä Mimmit liikkuu! -ryhmäämme. Liityttyäsi saat lisätietoa viikkohaasteista, uusia liikuntavinkkejä sekä paljon inspiraatiota ja vertaistukea liikkumiseen.

#Mimmitliikkuu -haasteen ytimessä on yhteinen liikuntapankkimme, jonne keräämme liikuttuja tunteja. Mitä enemmän liikut, sitä suurempi on todennäköisyytesi voittaa hulppea pääpalkinto: ihana hemmotteluloma kahdelle (itselle + sille parhaalle liikuntakaverille) Långvikin kokous- ja kylpylähotellissa. 

Aktiivisuus Facebook-ryhmässä palkitaan, sillä osallistujien kesken arvotaan mahtava hemmotteluloma Långvikin kylpylähotellissa.
Aktiivisuus Facebook-ryhmässä palkitaan, sillä osallistujien kesken arvotaan mahtava hemmotteluloma Långvikin kylpylähotellissa.

Osallistu haasteeseen, pankita tunteja ja voita hemmotteluloma kylpylähotelli Långvikissa!

 478 euron arvoisen pääpalkinnon arvonta suoritetaan ryhmässä 10 haasteviikon päätteeksi kaikkien liikuntatunteja pankittaneiden kesken. Ihanaan hemmottelulomaan kuuluu yöpyminen, vapaa pääsy kylpylään ja kuntosalille, maistelumenu, herkkuaamiainen ja tietysti 30 minuutin hemmotteluhoidot molemmille.
 
Mimmit liikkuu! -ryhmässä arvotaan lisäksi joka viikko Finlaysonin upeita tuotepalkintoja sekä Maikki Marjaniemen verkkovalmennuksia. 

Tule mukaan, nähdään Mimmit liikkuu! -ryhmässä!