Jutta Gustafsbergin mielestä tärkeintä personal trainerin valinnassa on, että henkilökemia valmentajan ja treenattavan välillä pelaa. Kuva: Shutterstock
Jutta Gustafsbergin mielestä tärkeintä personal trainerin valinnassa on, että henkilökemia valmentajan ja treenattavan välillä pelaa. Kuva: Shutterstock

Suomen tunnetuimpiin personal trainereihin kuuluva Jutta Gustafsberg neuvoo, miten valitset pätevän valmentajan.

Kuka tahansa voi kutsua itseään personal traineriksi, koska kyseessä ei ole suojattu ammattinimike. Kuluttaja-asiamiehille ja -neuvojille tulee jatkuvasti yhä enemmän kyselyitä, jotka liittyvät kuntovalmennukseen, Kuluttaja-lehdessä kerrotaan.

Usein personal trainerin palveluita ostaneet eivät ole tyytyväisiä yhteistyöhön tai sopimuksessa luvatut asiat eivät ole toteutuneet. Joissain tapauksissa asiakas on jopa saattanut saada vamman, joka lääkärin mukaan on tullut vääränlaisesta treenaamisesta.

Googlesta personal trainereita haettaessa jo pelkän Helsingin alueelta löytyy miltei 170 000 valmentajaa. Hyvän ja itselleen sopivan valmentajan löytäminen järjettömästä määrästä osaajia on vaikeaa, joten miten "huijareilta" sitten voi välttyä?

Jutta Gustafsberg on samoilla linjoilla Kuluttaja-lehden kanssa: personal trainer -bisnes on kasvanut niin räjähdysmäisesti, että törkeitä huijareita on liikkeellä paljon. Hän kuitenkin muistuttaa, että valituksia tulee edelleenkin melko vähän – ainakin jos valituksien määrää vertaa alalla toimivien epäpätevien valmentajien määrään.

Jotta välttyisit huijareilta, toimi näin:

1. Kysy suosituksia.

– Selvitä, millaisia asiakkaita valmentajalla on ollut aikaisemmin. Kysy heiltä, miten valmennus on sujunut, Jutta neuvoo.

2. Älä tuijota ammattinimikettä.

– Personal trainer voi olla äärettömän kokenut ilman käytyjä kurssejakin. Osalla on esimerkiksi fysioterapeutin tai urheiluhierojan koulutus. Älä haksahda tuijottamaan pelkkää lyhennettä (joka tulee koulutuksen antaneelta taholta) valmentajan ammattinimikkeessä.

3. Pyydä sopimus kirjallisena.

– Puhu valmentajan kanssa siitä, miten valmennus etenee, miten personal trainer ottaa sinuun yhteyttä ja miten maksut hoidetaan. Kirjallinen sopimus on kummankin etu. Alalla moni tekee töitä pimeästi. Jos valitsee virallisen yrittäjän, myös ongelmatilanteet hoituvat helposti.

4. Katso hintaa.

– Jos joku on hirveän halpa tai kallis, kannattaa asiaan kiinnittää huomiota. Liian halpa ei välttämättä toimi virallisesti, liian kalliissa toiminnassa taas ei ole mitään järkeä. Keskihinta yhdelle harjoituskerralle on noin 40–60 euroa riippuen siitä, missä päin Suomea asuu.

5. Terveydellisiä ongelmia? Ole tarkkana!

– Jos sinulla on ongelmia vaikkapa selän tai polvien kanssa, ole tarkkana. Varmista personal trainerilta, että hän osaa käsitellä ongelmaasi ammattitaidolla. Tällaisella valmentajalla voi olla vaikkapa fysioterapeutin koulutus.

6. Kilpailuvalmennus erikseen

– Nuorten tyttöjen bikinifitness on kovassa huudossa. Kun treenillä tähdätään kisaan, valmentajan pitää olla kokenut, jotta vältytään aineenvaihdunnallisilta ongelmilta ja syömishäiriöiltä.

Mitä kannattaa pohtia ennen personal trainerin valintaa? Miten löydän sopivan? Lue MeNaiset Sportin juttu.

Viiden liikkeen kuntopriiri on loistava treeni koko keholle.

Ei aikaa. Ei rahaa. Ei jumppavälineitä. Ei salijäsenyyttä. Nämä selittelyt ovat nyt turhia, sillä personal trainer Nana Heikkilä on suunnitellut kotijumpan, johon tarvitsee vain oman kehonsa ja 20 minuuttia aikaa.

Treeni sopii hyvin myös aloittelijalle.

– Jos aikasi on kortilla, voit jakaa treenin kahteen osaan. Tee yksi kierros liikkeitä ennen aamusuihkua, niin aineenvaihdunta herää ja tehostuu. Toisen kierroksen voit tehdä illalla töiden jälkeen, Nana Heikkilä vinkkaa.

Katso videolta, miten liikkeet tehdään oikein. Treeni sopii hyvin kaikille, myös aloittelijalle.

 1. Levyä kyykky + sivutaivutus
 2. Punnerrus kontallaan
 3. Lantion nosto
 4. Jalkojen dippaus vuorotellen
 5. Selän ojennus + lapaveto

Vinkki!

Tee kuntopiiri 2–3 kertaa viikossa. Säännöllisellä treenillä saat tuloksia jo parissa kuussa terveelliseen ruokavalioon yhdistettynä. 3–4 treenikerralla rasvat palavat varmasti!

Kokosimme kahdeksan tapaa treenata tehokkaasti seinän avulla.

Kehonpainotreeni on sekä trendikästä että tehokasta. Joskus lattialla kieriminen voi kuitenkin kyllästyttää tai mielikuvitus lyödä tyhjää. Treeniliikkeitä olisi kuitenkin hyvä silloin tällöin vaihtaa, harjoitteli sitten kuntosalilaitteilla tai oman kehon painolla. 

Vaihtelua ja tarpeen mukaan joko lisätehoa tai helpotusta treeniin voi tuoda seinä. Eikä nyt puhuta mistään erityisestä kiipeily- tai treeniseinästä, vaan ihan mistä tahansa tavallisesta seinästä kotona tai muussa kuntoilupaikassa. 

Kokosimme kahdeksan tapaa hyödyntää seinää kehonpainoharjoittelussa.

 1. Istahda ilmaan. Selkä seinää vasten tyhjän päällä istuminen on seinän avulla tehtävän kehonpainotreenin klassikko, jolla saa takuuvarmasti reisilihakset polttelemaan. Tarkista tekniikka HIIT-treenin ohjeista ja kokeile, kuinka kauan jaksat istua. 
 2. Lankuta seinää vasten. Aina hyödyllinen lankutus saa uutta haastetta, kun jalat nostetaan seinälle. Kylkiä vahvistava sivulankku sopii erityisen hyvin jalat seinällä tehtäväksi. 
  Lisää vaihtelua ja haastetta seinällä tehtävään lankkuun saa irrottamalla toisen jalan seinästä.
 3. Vuorikiipeile. Tehokas vuorikiipeilijä-liike vie nopeasti mehut kovemmastakin treenaajasta, varsinkin, jos jalat nostaa seinälle. Katso videolta, miten liike tehdään seinää vasten.
 4. Mene kulmaksi. Käsilläseisonta lantio 90 asteen kulmassa ei vaadi yhtä paljon taitoja kuin varsinainen käsilläseisonta, mutta kova treeni on silti taattu. Liike tehdään asettamalla jalkapohjat seinää vasten ja kädet sopivan kauas seinästä niin, että lantio on 90 asteen kulmassa. Jalat, kädet ja selkä on tarkoitus pitää mahdollisimman suorina. 
 5. Lisää tehoja kulmaan. Edellä esitellyssä kulma-asennossa voi myös kyykätä jaloilla tai punnertaa käsillä – jälkimmäinen on jo hyvin vaativaa treeniä lihaksille ja kehonhallinnalle. 
  Kulmakäsilläseisonnassa kyykkääminen treenaa myös käsiä.
 6. Kyykkää yhdellä jalalla. Yhden jalan kyykky helpottuu jalkalihasten kannalta inhimilliselle tasolle mutta tarjoaa sopivasti tasapainohaastetta, kun toisen jalan jalkapohjan nostaa seinälle. Rauhallisuus on valttia tässä harjoituksessa.
  Yhden jalan kyykyt harjoittavat sekä voimaa että tasapainoa.
 7. Punnerra helpommin. Punnerrus on erittäin hyvä ja kokonaisvaltainen liike, mutta oikealla tekniikalla ja jalat suorina tehtynä se on monelle liian raskas. Kevyemmän version liikkeestä saa, kun punnertaakin seisaallaan kädet seinää vasten. Mitä pienemmässä kulmassa vartalo on lattiaan nähden, sen raskaampi punnerrus on.
 8. Kävele seinää vasten. Käsilläseisonta selkä seinää vasten on perinteinen tapa harjoitella käsilläseisontaa. Paremmin käsilläseisontaa ja lihaskuntoa kuitenkin saa harjoitettua, kun seisoo käsillään vatsa eikä selkä seinää vasten. Aloita lankkuasennosta jalkapohjat seinällä ja kävele askel kerrallaan käsiä kohti seinää ja jalkoja ylöspäin seinää pitkin niin, että lopulta olet melkein käsilläseisonnassa. Kävele sitten takaisin alas lankkuasentoon. Vatsa on syytä pitää tiukkana koko liikkeen ajan. 
   

  #wallworkout 두 번째 with @ballet_jy 벽이 있는 곳이면 어디서든 가능한 전신운동👍🏼 친구와 연인과 함께 해보세요💕 꿀잼에 건강은 덤으로👏🏼💪🏼

  Henkilön 도곡동치과 양재역치과 양재치과 치과의사 닥터홍 치아교정 (@dr.hong_) jakama julkaisu

  Selän pitäminen suorana on jalat seinällä treenatessa tärkeää.