Me Naiset
|
Jenni Junkala
Jutta Gustafsbergin mielestä tärkeintä personal trainerin valinnassa on, että henkilökemia valmentajan ja treenattavan välillä pelaa. Kuva: Shutterstock
Jutta Gustafsbergin mielestä tärkeintä personal trainerin valinnassa on, että henkilökemia valmentajan ja treenattavan välillä pelaa. Kuva: Shutterstock

Suomen tunnetuimpiin personal trainereihin kuuluva Jutta Gustafsberg neuvoo, miten valitset pätevän valmentajan.

Kuka tahansa voi kutsua itseään personal traineriksi, koska kyseessä ei ole suojattu ammattinimike. Kuluttaja-asiamiehille ja -neuvojille tulee jatkuvasti yhä enemmän kyselyitä, jotka liittyvät kuntovalmennukseen, Kuluttaja-lehdessä kerrotaan.

Usein personal trainerin palveluita ostaneet eivät ole tyytyväisiä yhteistyöhön tai sopimuksessa luvatut asiat eivät ole toteutuneet. Joissain tapauksissa asiakas on jopa saattanut saada vamman, joka lääkärin mukaan on tullut vääränlaisesta treenaamisesta.

Googlesta personal trainereita haettaessa jo pelkän Helsingin alueelta löytyy miltei 170 000 valmentajaa. Hyvän ja itselleen sopivan valmentajan löytäminen järjettömästä määrästä osaajia on vaikeaa, joten miten "huijareilta" sitten voi välttyä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jutta Gustafsberg on samoilla linjoilla Kuluttaja-lehden kanssa: personal trainer -bisnes on kasvanut niin räjähdysmäisesti, että törkeitä huijareita on liikkeellä paljon. Hän kuitenkin muistuttaa, että valituksia tulee edelleenkin melko vähän – ainakin jos valituksien määrää vertaa alalla toimivien epäpätevien valmentajien määrään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jotta välttyisit huijareilta, toimi näin:

1. Kysy suosituksia.

– Selvitä, millaisia asiakkaita valmentajalla on ollut aikaisemmin. Kysy heiltä, miten valmennus on sujunut, Jutta neuvoo.

2. Älä tuijota ammattinimikettä.

– Personal trainer voi olla äärettömän kokenut ilman käytyjä kurssejakin. Osalla on esimerkiksi fysioterapeutin tai urheiluhierojan koulutus. Älä haksahda tuijottamaan pelkkää lyhennettä (joka tulee koulutuksen antaneelta taholta) valmentajan ammattinimikkeessä.

3. Pyydä sopimus kirjallisena.

– Puhu valmentajan kanssa siitä, miten valmennus etenee, miten personal trainer ottaa sinuun yhteyttä ja miten maksut hoidetaan. Kirjallinen sopimus on kummankin etu. Alalla moni tekee töitä pimeästi. Jos valitsee virallisen yrittäjän, myös ongelmatilanteet hoituvat helposti.

4. Katso hintaa.

– Jos joku on hirveän halpa tai kallis, kannattaa asiaan kiinnittää huomiota. Liian halpa ei välttämättä toimi virallisesti, liian kalliissa toiminnassa taas ei ole mitään järkeä. Keskihinta yhdelle harjoituskerralle on noin 40–60 euroa riippuen siitä, missä päin Suomea asuu.

5. Terveydellisiä ongelmia? Ole tarkkana!

– Jos sinulla on ongelmia vaikkapa selän tai polvien kanssa, ole tarkkana. Varmista personal trainerilta, että hän osaa käsitellä ongelmaasi ammattitaidolla. Tällaisella valmentajalla voi olla vaikkapa fysioterapeutin koulutus.

6. Kilpailuvalmennus erikseen

– Nuorten tyttöjen bikinifitness on kovassa huudossa. Kun treenillä tähdätään kisaan, valmentajan pitää olla kokenut, jotta vältytään aineenvaihdunnallisilta ongelmilta ja syömishäiriöiltä.

Mitä kannattaa pohtia ennen personal trainerin valintaa? Miten löydän sopivan? Lue MeNaiset Sportin juttu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla