Vantaalainen Maaria Lehtinen, 30, pinkoi lukioikäisenä sadasosat silmissään. Nykyään hän on kirjailija, muusikko ja kuvataiteilija. Kuva Susanna Kekkonen
Vantaalainen Maaria Lehtinen, 30, pinkoi lukioikäisenä sadasosat silmissään. Nykyään hän on kirjailija, muusikko ja kuvataiteilija. Kuva Susanna Kekkonen

Vaikea lapsuus laukaisi paniikkihäiriön, joka tuhosi Maarian haaveen ammattiurheilijan urasta. Mutta samalla supersuorittaja löysi lempeämmän elämän.

"Kymmenisen vuotta sitten harrastin kilpatasolla pikajuoksua. En kyennyt liittämään urheiluun minkäänlaista mielihyväntunnetta, sillä mielessäni olivat pelkät sadasosat ja palkintopallit. Treenasin koko ajan, sillä paikallaan oleminen merkitsi minulle äärimmäistä laiskuutta.

Koulussa pidin yllä samaa linjaa. Maailmani romahti, jos en saanut kokeesta kiitettävää. Lukion ylioppilaskirjoitusten aikaan menin aivan kipsiin, koska halusin kuusi ällää. Tilanne purkautui yleisurheilutreeneissä. Pulssini nousi pilviin ja pyörryin, koska luulin sydämeni pysähtyvän.

Kun kohtaus yllätti uudelleen juoksulenkillä, jouduin käpertymään tien reunaan kokoamaan itseni. Pelkäsin sydämeni pysähtyvän, minkä vuoksi jouduin lopettamaan treenaamisen. Se oli todella pelottaa aikaa, koska en ymmärtänyt, mistä kaikki johtui ja mitä oikein tapahtui kehossani. Lääkäriin hakeutuessani sain diagnoosiksi paniikkihäiriön. Ylioppilaskirjoitukset menivät penkin alle, enkä päässyt hakemiini liikunta-alan kouluihin.

Aloin käydä terapeutilla. Puhuin ensimmäistä kertaa asioista, joista olin vaiennut koko elämäni. Olin joutunut erilleen neljästä sisaruksestani ja viettänyt osan lapsuudestani lastenkodissa, jossa jouduin taistelemaan huomiosta. Traumaattisen menneisyyden vuoksi ja epäinhimillisen vaatimustasoni takia mieleni murtui.

Urheilu vaihtui taiteeseen

Terapian myötä ymmärsin, kuinka vaativa olin ollut itseäni kohtaan. Olin kuvitellut, etten riittäisi sellaisena kuin olin, sillä biologiset vanhempani olivat hylänneet minut. Pelkäsin tulla uudelleen hylätyksi, joten hain hyväksyntää kasvattivanhemmiltani, opettajilta ja valmentajilta yrittämällä olla paras kaikessa mahdollisessa.

Olin pitkään surullinen, koska halusin tehdä juoksusta itselleni ammatin. Pikkuhiljaa ymmärsin kuitenkin, että urheilla voi myös vain hyvä olon takia. Koska jouduin viettämään paljon aikaa kotona, löysin taiteen pariin. Olin harrastanut taiteita lapsena. Aloin taas sanoittaa, laulaa ja kirjoittaa. Kirjoittamalla pääsin nopeasti käsiksi haavoihini, joita urheilu ei ollut parantanut.

Sairauteni vaatii edelleen lääkitystä. Pahimpina kausina en lähde ulos, mutta hyvinä käyn jumpissa, itsepuolustuskurssilla ja kuntosalilla. Parhaiten minulle sopii jumppaaminen videon tahtiin, sillä kotona koen olevani turvassa. Onnistuneen treenin jälkeen itken onnesta. Nykyään osaan nauttia liikkumisesta, vaikka siihen ei liitykään mitaleita.

En lenkkeile koskaan yksin, koska pelkään paniikkikohtausta. Ystävien lisäksi kaksivuotias saksanpaimenkoirani on tärkein tukeni. Friida on koulutettu kävelemään kanssani ja reagoimaan, kun ahdistustasoni nousee. Koirani menee maahan, katsoo minua silmiin ja odottaa merkkiäni. Vasta kun olen rauhoittunut, jatkamme matkaa.

Paniikkihäiriö ei ole onneksi pidätellyt minua taiteen tekemisessä. Olen pitänyt pari taidenäyttelyä, julkaissut kolme kirjaa ja soittanut useissa koonpanoissa. Vaikka minusta ei tullutkaan ammattijuoksijaa vaan taiteilija, en vaihtaisi titteliäni enää mihinkään muuhun. Urheilun kuuluu olla osa elämää, ei koko sisältö."

Maarian elämä ennen ja nyt

Lenkin pituus
Ennen: 7 km.
Nyt: 4 km hengähdystaukojen kera

Paino
Ennen: 39 kg / Nyt: 65 kg

Lue myös:

Kristoffer Ignatius – "Paahdoin duunissa ja bailasin, kunnes romahdin"

Fitness-menestyjä treenasi itsensä lähes sairaalakuntoon

Sanoin hyvästit superfoodille – tavisruoka paransi oloni

Viiden liikkeen kuntopriiri on loistava treeni koko keholle.

Ei aikaa. Ei rahaa. Ei jumppavälineitä. Ei salijäsenyyttä. Nämä selittelyt ovat nyt turhia, sillä personal trainer Nana Heikkilä on suunnitellut kotijumpan, johon tarvitsee vain oman kehonsa ja 20 minuuttia aikaa.

Treeni sopii hyvin myös aloittelijalle.

– Jos aikasi on kortilla, voit jakaa treenin kahteen osaan. Tee yksi kierros liikkeitä ennen aamusuihkua, niin aineenvaihdunta herää ja tehostuu. Toisen kierroksen voit tehdä illalla töiden jälkeen, Nana Heikkilä vinkkaa.

Katso videolta, miten liikkeet tehdään oikein. Treeni sopii hyvin kaikille, myös aloittelijalle.

 1. Levyä kyykky + sivutaivutus
 2. Punnerrus kontallaan
 3. Lantion nosto
 4. Jalkojen dippaus vuorotellen
 5. Selän ojennus + lapaveto

Vinkki!

Tee kuntopiiri 2–3 kertaa viikossa. Säännöllisellä treenillä saat tuloksia jo parissa kuussa terveelliseen ruokavalioon yhdistettynä. 3–4 treenikerralla rasvat palavat varmasti!

Kokosimme kahdeksan tapaa treenata tehokkaasti seinän avulla.

Kehonpainotreeni on sekä trendikästä että tehokasta. Joskus lattialla kieriminen voi kuitenkin kyllästyttää tai mielikuvitus lyödä tyhjää. Treeniliikkeitä olisi kuitenkin hyvä silloin tällöin vaihtaa, harjoitteli sitten kuntosalilaitteilla tai oman kehon painolla. 

Vaihtelua ja tarpeen mukaan joko lisätehoa tai helpotusta treeniin voi tuoda seinä. Eikä nyt puhuta mistään erityisestä kiipeily- tai treeniseinästä, vaan ihan mistä tahansa tavallisesta seinästä kotona tai muussa kuntoilupaikassa. 

Kokosimme kahdeksan tapaa hyödyntää seinää kehonpainoharjoittelussa.

 1. Istahda ilmaan. Selkä seinää vasten tyhjän päällä istuminen on seinän avulla tehtävän kehonpainotreenin klassikko, jolla saa takuuvarmasti reisilihakset polttelemaan. Tarkista tekniikka HIIT-treenin ohjeista ja kokeile, kuinka kauan jaksat istua. 
 2. Lankuta seinää vasten. Aina hyödyllinen lankutus saa uutta haastetta, kun jalat nostetaan seinälle. Kylkiä vahvistava sivulankku sopii erityisen hyvin jalat seinällä tehtäväksi. 
  Lisää vaihtelua ja haastetta seinällä tehtävään lankkuun saa irrottamalla toisen jalan seinästä.
 3. Vuorikiipeile. Tehokas vuorikiipeilijä-liike vie nopeasti mehut kovemmastakin treenaajasta, varsinkin, jos jalat nostaa seinälle. Katso videolta, miten liike tehdään seinää vasten.
 4. Mene kulmaksi. Käsilläseisonta lantio 90 asteen kulmassa ei vaadi yhtä paljon taitoja kuin varsinainen käsilläseisonta, mutta kova treeni on silti taattu. Liike tehdään asettamalla jalkapohjat seinää vasten ja kädet sopivan kauas seinästä niin, että lantio on 90 asteen kulmassa. Jalat, kädet ja selkä on tarkoitus pitää mahdollisimman suorina. 
 5. Lisää tehoja kulmaan. Edellä esitellyssä kulma-asennossa voi myös kyykätä jaloilla tai punnertaa käsillä – jälkimmäinen on jo hyvin vaativaa treeniä lihaksille ja kehonhallinnalle. 
  Kulmakäsilläseisonnassa kyykkääminen treenaa myös käsiä.
 6. Kyykkää yhdellä jalalla. Yhden jalan kyykky helpottuu jalkalihasten kannalta inhimilliselle tasolle mutta tarjoaa sopivasti tasapainohaastetta, kun toisen jalan jalkapohjan nostaa seinälle. Rauhallisuus on valttia tässä harjoituksessa.
  Yhden jalan kyykyt harjoittavat sekä voimaa että tasapainoa.
 7. Punnerra helpommin. Punnerrus on erittäin hyvä ja kokonaisvaltainen liike, mutta oikealla tekniikalla ja jalat suorina tehtynä se on monelle liian raskas. Kevyemmän version liikkeestä saa, kun punnertaakin seisaallaan kädet seinää vasten. Mitä pienemmässä kulmassa vartalo on lattiaan nähden, sen raskaampi punnerrus on.
 8. Kävele seinää vasten. Käsilläseisonta selkä seinää vasten on perinteinen tapa harjoitella käsilläseisontaa. Paremmin käsilläseisontaa ja lihaskuntoa kuitenkin saa harjoitettua, kun seisoo käsillään vatsa eikä selkä seinää vasten. Aloita lankkuasennosta jalkapohjat seinällä ja kävele askel kerrallaan käsiä kohti seinää ja jalkoja ylöspäin seinää pitkin niin, että lopulta olet melkein käsilläseisonnassa. Kävele sitten takaisin alas lankkuasentoon. Vatsa on syytä pitää tiukkana koko liikkeen ajan. 
   

  #wallworkout 두 번째 with @ballet_jy 벽이 있는 곳이면 어디서든 가능한 전신운동👍🏼 친구와 연인과 함께 해보세요💕 꿀잼에 건강은 덤으로👏🏼💪🏼

  Henkilön 도곡동치과 양재역치과 양재치과 치과의사 닥터홍 치아교정 (@dr.hong_) jakama julkaisu

  Selän pitäminen suorana on jalat seinällä treenatessa tärkeää.