Sosiaalisen median liikuntahaasteet innostavat sohvaperunankin jumpalle, ainakin toviksi.

Vain pari minuuttia päivittäin, ja kuukaudessa sixpack tai haba piirtyy esiin!

Kuvaus sopii ostoskanavan vetkuttimiin, mutta myös liikuntahaasteisiin, joihin sinäkin olet saattanut osallistua. Sosiaalinen paine on saanut monet kyykkäämään, joogaamaan tai punnertamaan 30 päivän ajan.

Somehaaste voi sysätä liikunnallisempaan elämään tai piristää treenirutiineja. Ostoskanavan vimpainten nurja puoli on liialliset lupaukset. Onko kuukauden haastekaan turvallinen ja tehokas?

– Jos näitä lähtee tekemään into piukkana, voi saada paikat kipeiksi, mutta yhtäkään haasteessa vammautunutta potilasta ei ole vastaanotolle tullut. Monesti ne ovat juuri nämä pienet teot, jotka ratkaisevat, kun muutetaan elintapoja terveellisemmiksi. Julkisesti haasteeseen tarttuminen voi olla hyvä kimmoke ja motivaattori, sanoo urheilulääkäri Pippa Laukka.

Myös personal trainer ja kouluttaja Jarno Härkönen uskoo haasteiden tsemppaavan ihmisiä päivittäiseen liikuntaan.

Hän löytää kritisoitavaakin.

– Usein haasteet on tehty liian raskaiksi, eikä lepoa ole otettu huomioon. Liian raskas haaste kipeyttää lihakset, ja intokin voi kuun loppua kohden lopahtaa. Seksikkäisiin haasteisiin tartutaan, mutta tylsemmän kuuloisesta harjoittelusta voisi olla enemmän hyötyä.

Ehkä seuraavaksi kuukauden taukojumppahaaste?

Lue lisää:

Pelasta maailma lenkillä – ota testiin nämä hauskat treenisovellukset

Stop tekosyille! Nyt treenataan sängyssä

Miksi lenkille lähteminen on niin vaikeaa?

Jutta Gustafsberg neuvoo: Näin raivaat aikaa liikunnalle

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.