Kotijumppa tuli tietokoneisiin ja mobiililaitteisiin. Testasimme, miten palvelut toimivat.

Pocket Yoga -sovellus

Kenelle? Sopii sellaiselle, joka haluaa urheilla tehokkaasti, ei pohdiskella joogan syvintä olemusta.

Saatavuus: Yleisimmät pöytäkoneet ja älylaitteet, joissa on iOS- tai Android-käyttöjärjestelmä.

Hinta: 2,65 euroa.

Olen jojoillut vuosikausia joogan kanssa. Onko digiaika joogaharrastukselleni uusi mahdollisuus?

Ostan iPadilleni Pocket Yoga -sovelluksen, jossa animoitu joogaaja opastaa läpi harjoituksen.

Pocket Yoga perustuu teksasilaisen Gaia Flow Yoga -nimisen joogakoulun kehittämään tyyliin. Harjoituksia on kolme: meri, aavikko ja vuori. Niistä voi valita mieleisensä vaikeusasteen ja ajan.

Valitsen reippaasti vaikeimman vuoriharjoituksen ja puolen tunnin ohjelman.

Harjoitus alkaa lapsen asennosta ja siirtyy hot joogasta tuttuihin lämmittelyliikkeisiin, alaspäin katsoviin koiriin ja kissamaisiin selän köyristyksiin. ”Exhale”, naisen ääni opastaa.

Huh. Yhtäkkiä jooga on edennyt pisteeseen, jossa minun pitäisi olla sillassa toinen jalka kohti taivasta. Siitä käännös lankkumaiseen asentoon, toinen jalka ilmassa. Lankkuja tulee niin monta, että lihaksissa polttaa.

Olen helpottunut, kun loppuliikkeet alkavat pakaraa venyttävällä asanalla. Liikkeet etenevät turhan hätäisesti, kun naisen ääni jo sanoo: ”On aika siirtyä joogan tärkeimpään asentoon, loppurentoutukseen”.

–Olet kuluttanut 255 kaloria ja ansainnut kaksi karmapistettä, taskujooga ilmoittaa.

Käyttäisikö uudestaan? Siinä ja siinä. Liikkeet esitetään selvästi ja harjoituksissa on kimurantteja asanoita, jotka innostavat kokenuttakin joogaajaa. Puoleen tuntiin oli kuitenkin ahdettu liikaa liikkeitä.

Videokirjasto Shape.fi

Kenelle? Sopii kaikentasoisille kuntoilijoille, jotka haluavat vinkkejä aerobisiin ja lihasvoimaa kehittäviin harjoituksiin.

Saatavuus: Yleisimmät pöytäkoneet, tabletit ja älypuhelimet. Toimii myös Xbox 360 -pelikonsolin ja WII-pelikonsolin selaimilla.

Hinta: 10 euroa kuukaudessa.

YouTubessa on ilmaiseksi mahtava määrä kuntoiluun opastavia pätkiä. Miksi maksaisin Shape.fi-videokirjaston palvelusta kymmenen euroa kuussa? Kokeillaan.

Treenivalikoima on laaja. Voisin valita streetdancea, keppijumppaa tai jazztanssia. Tarjontaan on tulossa bodypump ja kehonpainotreeni parin kanssa.

Useimmat ohjelmat kestävät enintään puoli tuntia. Päivän treenisuosituksesta voi katsoa itselleen sopivan yhdistelmän, esimerkiksi raskaan keskivartalotreenin ja intervallitunnin.

Valitsen lämmittelyksi kahdeksan minuutin show jazz -koreografian. Pas de bourrée, käännös ja pieleen meni, mutta kukaan ei ole katsomassa koikkelehtimistani.

Todellinen treeni alkaa, kun Hemmoksi esittäytyvä ohjaaja ilmestyy iPadin ruudulle pitämään 17 minuutin kahvakuulatreenin. Video vaikuttaa huolella tehdyltä, ja siinä on vaalea tausta, joten ohjaajaa on helppo seurata. Hemmo näyttää liikkeet perusteellisesti.

Pystyn tekemään hyvin perusharjoitteita, kieputtelemaan kuulaa kahdeksikossa jalkojen välistä ja tekemään pieniä askelkyykkyjä ylävartaloa kiertäen.

Käyttäisikö uudestaan? Kyllä. Shape.fi on helppokäyttöinen palvelu, jossa aikaa ei kulu sopivien treenivideoiden etsimiseen.

Yoogaia, livetunti verkossa

Kenelle? Esimerkiksi kotona oleville vanhemmille tai sellaisille, joiden on vaikea irtautua salille.

Saatavuus: Toimii Chrome-selaimella tietokoneissa sekä Android-tableteissa ja -puhelimissa.

Hinta: 20 euroa kuukaudessa.

Online-palvelu Yoogaian idea on kiehtova: ohjaaja voi netin välityksellä pitää niska-hartiatunnin vaikkapa Hong Kongissa. Opettaja ja oppilas näkevät toisensa web-kameran kautta.

Yoogaiassa on hyvä tarjonta: pilates-, kahvakuula- ja astangajoogatunteja on aamusta iltaan. Jos ei ehdi tunnille, voi katsoa nauhoituksen jälkikäteen.

Harmillista, että Yoogaian livetunnit eivät ainakaan toistaiseksi toimi iPadilla. Pöytäkonetta on vaikea asetella niin, että ohjaaja näkisi minut lattiatasossa.

Tunnille pääseminen on vaivatonta. Yoogaiaan tarvitsee vain kirjautua. Sen jälkeen valitset mieleisen tunnin ohjeita seuraamalla. Klikkaan itseni Oxanan pilatestunnille.

Pilates alkaa rauhallisesti, rullaamme ylös ja alas selkää pyöristäen. Ruudun oikeasta alakulmasta huomaan, että kanssani tunnilla ovat ainakin Denis, Laura ja muutama muu.

Harjoitus tuntuu kasvottomalta, kun muita ei voi nähdä. Toisaalta opettajan herttaisuus ja ammattitaito välittyvät web-kamerankin kautta: ”Well done!”

Tunti jatkuu johdonmukaisesti rankemmilla keskivartalon lihasten harjoituksilla, jotka polttelevat mukavasti.

Pilateksen lomassa ajatukset karkaavat hetkeksi. Miksi tällaista ei ollut tarjolla silloin, kun olin kotona lapsen kanssa? Online-tunti on kotiäidin tai -isän unelma. Tai jos työnantaja sallii, miksei toimistossa voisi pyöräyttää niska-hartia-jumpan keskellä päivää.

Tunti päättyy siihen, mistä aloitettiinkin. Rullaamme selkää ylös ja alas ja pyöräytämme hartiat taakse.

Käyttäisikö uudestaan? Kyllä. Yoogaiaa on todella helppo käyttää.

Lue lisää kotikuntoilusta täältä: Näin pääset helposti kotona kuntoon

Lue myös:

Näin saat pyöreät pakarat – katso Jutta Gustafsbergin vinkit

Sinustako teräsnainen? 4 helppoa tapaa aloittaa

Parempaa seksiä ja muutakin hyvää tällä jumpalla!

Liika on aina liikaa, myös urheilussa.

Liikunta kohentaa tutkitusti mielialaa. Parhaimmillaan liikuskelu voi jopa torjua masennusta ja edistää mielenterveyttä, kertoo suomalainen Käypä hoito -suositus. Liikunta voi tehota masennukseen jopa yhtä hyvin kuin terapia ja lääkehoito.

Mutta kuinka paljon liikuntaa on täydellinen määrä, jos haluaa edistää omaa mielenterveyttään? Pitäisikö jatkuvasti olla vetämässä triatloneja? Vai riittääkö perusjumppailu säännöllisen epäsäännöllisesti?

Tuore yhdysvaltalaistutkimus kallistuu jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Tutkimuksen mukaan liikunnassa enemmän ei ole enemmän, vaan kohtuullinen määrä kohtuullisen rankkaa liikuntaa on pääkopalle paras.

Kolme synkkää päivää

Arvostetussa The Lancet Psychiatry -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin reippaasti yli miljoonaa amerikkalaista. Tutkimuksessa analysoitiin kyselyä, jossa tutkittavat vastasivat omia elintapojaan, liikkumistaan ja fyysistä sekä henkistä terveyttä koskeviin kysymyksiin. Kysely toistettiin kolmena vuonna 2010-luvun alkupuolella.

Kyselyssä kartoitettiin esimerkiksi sitä, kuinka paljon tutkittavat liikkuivat työaikojensa ulkopuolella. Kaikki tiedot suhteutettiin vastaajien taustaan. Tutkimuksessa otettiin siis huomioon esimerkiksi vastaajien ikä, sukupuoli, sosioekonominen tilanne, paino ja se, oliko vastaajalla ollut aiemmin masennusta.

Tutkijoiden mukaan keskivertopulliaisen kuukauteen mahtuu kolme päivää, jolloin mieli on maassa esimerkiksi stressin tai surun takia.


Kaverin kanssa paras

Aiempien tulosten valossa ei yllätä, että liikuntaa harrastavilla oli kuukausittain vähemmän huonoja päiviä verrattuna niihin, jotka eivät harrastaneet liikuntaa ensinkään. Liikunnan positiiviset vaikutukset havaittiin myös niillä, joilla oli joskus todettu masennus.

Mutta se saattaa hyvinkin yllättää, että urheilussa enemmän ei ole enemmän. Niillä tutkittavilla, jotka kertoivat liikkuvansa erityisen paljon, vähintään 24 kertaa kuukaudessa tai yli 90 minuuttia kerrallaan, oli huonompi mielenterveys kuin niillä, jotka eivät liikkuneet ollenkaan. Erityisen intohimoinen suhtautuminen liikuntaa voi tutkijoiden mukaan kieliä persoonallisuudesta, joka altistaa mielen sairauksille.

Liikunnan positiiviset vaikutukset havaittiin myös niillä, joilla oli joskus todettu masennus.

Tutkimuksen mukaan kohtuus siis kannattaa, myös liikunnassa. Ne tutkittavat, jotka liikkuivat 3–5 kertaa viikossa 30–60 minuuttia kerralla, oli vähiten synkkiä päiviä kuukaudessa.

Kaikista parasta liikuntaa mielenterveydelle vaikuttaisi olevan joukkuelajit, pyöräily ja lihaskuntoharjoittelu. Myös kevyellä liikuskelulla, kuten kotitöiden tekemisellä ja kävelyllä huomattiin hyviä vaikutuksia mielenterveyteen.

Joukkuelajit ovat tutkijoiden mukaan erityisen hyviä mielen kannalta, koska ne tuovat elämään sosiaalisia suhteita, jotka voivat itsessään parhaimmillaan torjua masennusta ja parantaa mielenterveyttä.

Kapua kanoottiin ja melo hartiajumit unohduksiin! Tämän mieltä hellivän lajin oppii kuka tahansa.

Aloitetaan tärkeimmästä: 30-kiloinen kanootti pitäisi saada veteen. Intiaanikanootti eli kanadalaiskanootti asetetaan pienen kuljetuskärryn päälle ja viedään rantaan. Kahdestaan kanootin jaksaisi kantaakin, mutta helpompi näin. Kanootti lasketaan veteen kylki edellä, ja kyytiin kavutaan kuin soutuveneeseen.

Sitten liikkeelle! Espoon Eskimot ry:n puheenjohtaja Leena Arpiainen tarkkailee kanootin peräpäässä asentoa ja liikkeitä. 

– Kun kyynärpäät pitää koko ajan suunnilleen samassa asennossa, meloja käyttää selän suuria lihaksia, ja kun mela on sopivan pituinen, ei hartioita tarvitse nostaa.

Melonnasta voi tehdä itselleen joko vapaa-ajan puuhan, hartiajumien helpottajan tai ihan kunnollisen liikuntaharrastuksen. Alkuun pääsee helposti: ei tarvitse kuin hypätä kanootin kyytiin ja opetella perusmelontatekniikka. 

Yksin harjoittelu on hankalaa. Myös tekniikka menee helposti vikaan. Kannattaakin treenata melontaa osaavan kaverin kanssa tai mennä kurssille. 

Helpointa on aloittaa kahden hengen intiaanikanootilla.

– Keulassa ei tarvitse kuin meloa eteenpäin. Perässä oleva ohjaa, Arpiainen sanoo.

Kaksikko on kätevä myös siksi, että tilaa on paljon ja kanootti on melko vakaa.

”Keulassa ei tarvitse kuin meloa eteenpäin. Perässä oleva ohjaa.”

Arpiaisen mukaan tavaraa voi ottaa mukaan ihan reippaasti. Myös asentoa on helppo vaihtaa, mikä lisää mukavuutta ja tasaa rasitusta. Liikuntaesteinen voi mennä kanoottiin pyörätuolin kanssa. Mukaan mahtuvat myös lapset tai koira.

– Polvillaan voi olla, mutta seisomaan ei saa nousta. Vaikka kanootti ei helposti kaadu, seisoessa voi käydä huonosti.

Jos sattuu kaatumaan, helpointa on uida kanootin kanssa rantaan. Kursseilla myös opetetaan, miten vedestä pääsee takaisin kanootin kyytiin.

Tällä reissulla pysytään onneksi kuivana. Alle tunnin treenailun aikana oikea ote ja asento alkavat löytyä. Sitten vain vauhdilla eteenpäin!

Kuin kauhoisi lusikalla hiekkaa

Leena Arpiainen neuvoo, miten aloittelija pääse kaksikkointiaanikanootin melonnassa alkuun.

  1. Tartu toisella kädellä melan päädyssä olevaan kahvaan ja toisella varteen lähellä lapaa. Mela upotetaan veteen mahdollisimman pystysuorassa. Koko lavan pitää mennä veden pinnan alle.

  2. Kun mela on vedessä, veto tehdään tasaisesti taaksepäin. Liikkeen tulee olla samansuuntainen veneen keskilinjan kanssa, ei kaarevaa reunaa pitkin. Siten mela liikkuu kanootin kanssa samassa linjassa eikä kanootti ala kääntyä.


     

  3. Kun mela on viety taakse, käsiä ei tarvitse nostaa ylös vaan melan voi tuoda poikittain syliin. Sen jälkeen mela viedään jälleen pystysuorasti veteen, ja liike alkaa alusta.

  4. Kun tekniikka on hallussa, sitä kanootin puolta, jolla meloo, ei pitäisi tarvita koko ajan vaihtaa. Kanootin saa helpoiten käännettyä, kun vetoliikkeessä ei melokaan keskilinjan suuntaisesti vaan poikittain kanootin kylkeä eli itseä kohti.