Moni ylipainoinen jättää liikunnan muiden ilkeilyn takia. Nämä ihanat treenaajat ovat päättäneet jättää ankeilijoiden mielipiteet omaan arvottomuuteensa.

Liikunnan harrastaminen ei ole aina ihan helppoa – erityisesti, jos sattuu olemaan ylipainoinen.

Ongelma ei tietenkään ole siinä, ettei muodokkaampi vartalo taipuisi urheilusuorituksiin. Sen todistavat esimerkiksi joogaopettaja Jessamyn Stanley, tankotanssija Emma Haslam ja maratoonari Julie Creffield.

Ongelma on ihmisten asenteissa. Viime tammikuussa Suomessa uutisoitiin, kuinka kaksi nuorta olivat puhuneet kovaan ääneen pahaa juoksumatolla juoksevasta ylipainoisesta naisesta. Ilkeilijöiden puheet keskeyttänyt Johanna Rautio kirjoitti tapauksesta päivityksen Facebookiinsa. Moni samanlaista kohtelua kokenut kommentoi asiaa ja jakoi oman tarinansa. Ylipainoon liitettyjen ikävien stereotypioiden takia moni on jättänyt liikuntaharrastuksen sikseen.

– Monet sanovat, että ovat joutuneet pilkan kohteeksi tai muuten vaan eivät uskalla mennä esimerkiksi uimahalleihin, sillä pelkäävät joutuvansa ilkeän katsomisen kohteeksi. Se on hyvin surullista kuultavaa, eikä sen niin pitäisi mennä! Jokaisella pitäisi olla oma vapaus urheilla, oli se sitten salilla tai uimahallissa, sillä jokaisella meistä urheillessa kuitenkin on yksi tavoite – terveys, Johanna kiteytti.

Instagramissa suuremman vaatekoon naiset ovat päättäneet taistella asenteita vastaan. He julkaisevat kuvia, joissa taipuvat vaikeisiin jooga-asentoihin, juoksevat ja treenaavat mitä erikoisimpia lajeja.

Nämä naiset ovat täydellinen inspiraatio jokaiselle!

curvygirlmeetsyoga

Luisa A. taipuu spagaattiin ja taitaa käsillä seisonnan. Hän ei myöskään pelkää urheilla erikoisissa paikoissa.

round_the_way_gal

Round the Way Gal eli Jessica kuvailee itseään vartalopositiiviseksi joogiksi – ja sellainen hän todellakin on. Joogan lisäksi hän esittelee seuraajilleen tanssitaitojaan.

ceceolisa

Cece Olisa bloggaa terveydestä, urheilusta ja muodista. Myös nyrkkeilytaitoja löytyy.

nolatrees

 

This West Coast adventure (an understatement) is coming to a close, but I have some workshops coming up that I'm looking forward to! They are a mix of inversions, arm balances, and fundamentals. Always open to all levels, all beginner friendly. If you feel like you want to attend but don't feel ready yet, that means you should come. All you have to do is show up and bring an open mind. You can sign up through the link in my bio! Upcoming Workshops: Alexandria, VA (sold out). New Orleans, LA. Philadelphia, PA. Denver, CO. If I'm not hitting a city near you yet, you can always practice with me at home on @codyapp! I'll be announcing many more workshops as the year progresses. Photo by @brookemichellej. Bikini by @aerie.

Kuva, jonka Dana Falsetti (@nolatrees) julkaisi

Dana Falsetti on yksi Instagramin suosituimmista pluskokoisista joogaohjaajista. Moni hinkuu hänen tunneilleen. Lue lisää Danasta täältä.

crazycurvy_yoga

Näyttäviin joogaliikkeisiin taipuva Brittany Danielle tykkää myös hassutella. Hänen mielestään jokaisella ihmisellä on oikeus olla välillä vähän omituinen.

glitterandlazers

Upeasta vaatetyylistään tunnettu Glitter rakastaa matkustamista, juoksua, joogaa ja viiniä. Hänen Instagram-tilinsä on kokonaisuus räiskyviä värejä ja hassuttelua.

trainer_louisegreen

Louise Green osoittaa, että kookkaammassa kehossa on voimaa. Hänen lajinsa on triathlon.

bambeiisaurus

Amber Smith joogaa taidokkaasti kauniissa maisemissa tai vaikka työpaikallaan, jos siltä tuntuu.

AK

Nämä Instagramin isokokoiset naiset todistavat, että urheilu kuuluu kaikille – katso inspiroivat kuvat ja videot!

En tiedä miten isokokoinen näistä naisista yksikään on, kaikki ovat kuitenkin lihavia. Miksi niitä siis sanotaan isokokoisiksi? Onko joku salaisuus että läskitkin voivat joogata? Tarvitseeko piilottaa se on lihava toisen sanan taakse? Ei tarvitse olla lihava että voi olla isokokoinen.
Lue kommentti

Kiinnostaisiko jooga, mutta kundaliini ja yin ovat täyttä hepreaa? Helpolla kotiharjoituksella pääset jyvälle eri tyyleistä ja voit testata neljää suosituinta joogaa.

Eri joogatyylejä on olemassa niin monia, etteivät kaikki joogaa harrastavatkaan pysy perillä niistä. On voimaa kehittäviä joogasuuntauksia ja myös lempeämpiä, rentouttavia joogatyylejä. Kaikilla niillä on kuitenkin sama perimmäinen tavoite: hiljentää laukkaavat ajatukset ja saavuttaa yhteys omaan sisäiseen totuuteen eli todelliseen itseen.

Anna liikkeen viedä – Kundaliinijooga

Ominaista: Tunnilla tehdään musiikin tahtiin sekä nopeita että hitaita liikkeitä: nopeat valmistavat kehoa meditatiivisiin eli hitaisiin liikkeisiin. Samaa liikettä toistetaan tarpeeksi pitkään, jotta liikettä ei tarvitse enää miettiä ja mieli alkaa vähitellen hiljentyä. Myös hengitystapaa vaihdellaan: lyhyt ja nopea hengitys lisää energiaa, pitkä ja syvä hengitys taas rauhoittaa.

Kenelle sopii: Loistava valinta etenkin istumatyöntekijälle, koska tunnilla tehdään paljon selkärangan kiertoja.

Valitse tämä, kun… Haluat kehittää tahdonvoimaasi pitkien sarjojen avulla.

Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan.

Löydä sisäinen soturisi – Astangajooga

Ominaista: Liikesarja tehdään aina samassa järjestyksessä, ja opettaja neuvoo oppilaille uusia liikkeitä edistymisen mukaan. Liikkeet tehdään syvän ja voimakkaan hengityksen tahtiin, joka kuulostaa meren kohinalta. Asennoissa pidetään vahva tuki lantionpohjasta ja vatsasta. Mielen keskittymistä autetaan kohdistamalla katse kulmakarvojen väliin. Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan. Liikkeet tehdään aina oman hengityksen tahtiin.

Kenelle sopii: Niille jotka haluavat lisää voimaa ja liikkuvuutta sekä kehittää keskittymiskykyä.

Valitse tämä, kun… Tahdot lisäenergiaa aamuun tai alkuiltaan, voimaa koko kehoon ja selkeän, samaa kaavaa toistavan harjoituksen.

Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille.

Lempeää liikettä – Hathajooga

Ominaista: Lempeitä ja kokonaisvaltaisia liikkeitä tehdään hitaasti oman hengityksen tahtiin. Yhteen asentoon keskitytään rauhassa. Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille. Opettajasta riippuen tunneilla on sekä fyysisesti haastavia dynaamisia liikkeitä että lempeitä ja rauhoittavia asentoja. Tunneilla tehdään myös usein erillisiä hengitysharjoituksia.

Kenelle sopii: Kaikille, myös aloittelijoille. Hidas tahti helpottaa oppimaan asentojen oikeat linjaukset sekä yhdistämään hengityksen ja liikkeen.

Valitse tämä, kun… Haluat lisää voimaa ja rentoutta päivääsi sekä pysähtyä kuuntelemaan kehoasi.

Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa.

Päästä kaikesta irti – Yin jooga

Ominaista: Pitkät ja rauhalliset venytykset hiljentävät mielen ja parantavat sidekudosten aineenvaihduntaa. Asennoissa pysytään 2–7 minuuttia ja käytetään usein apuvälineinä esim. joogablokkeja eli palikoita, joogavyötä ja tyynyjä. Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa. Yin yhdistää joogaperinteen ja kiinalaisen lääketieteen, koska asennot vaikuttavat kehon meridiaani- eli energiaratoihin. Yin-harjoitus on meditatiivinen.

Kenelle sopii: Kaikille, jotka kaipaavat rentoutumista ja lisää liikkuvuutta. Loistovalinta etenkin niille, jotka haluavat päästä liiallisesta suorittamisesta. Koska liikkeissä ollaan pitkän aikaa, yin voi olla haastava ensimmäiseksi joogatyyliksi.

Valitse tämä, kun… Kehosi käy kierroksilla ja haluat rauhoittua ennen nukkumista.

Katso oheiselta videolta joogaopettaja Kaisa Kärkkäisen neljän joogatyylin kotiharjoitus, saat pienen maistiaisen yinistä, kundaliinista, hathasta ja astangasta.

 

Uusi suomalainen väitöskirja osoittaa, että voimaharjoittelulla ei kasvateta pelkästään lihasta vaan autetaan muutenkin kroppaa voimaan hyvin.

Uusi vuosi, uudet kujeet – monille se tarkoittaa uutta intoa lähteä lenkkipolulle tai jumppaan kuntoa kohottamaan. Mutta onko lajilla väliä? Miten kannattaisi urheilla, jos haluaa karistaa vatsan seudulta muutaman sentin tai muuten voida paremmin?

Jyväskylän yliopiston tutkija Johanna Ihalaisen tuore väitöskirja osoittaa, että vastaus kysymykseen voi olla voimaharjoittelu. Ihalainen tutki väitöskirjassaan, miten voimaharjoittelu vaikuttaa muun muassa kehon rasvan määrään sekä stressin, univajeen ja liikunnan puutteen aiheuttamaan kehon matala-asteiseen tulehdustilaan eli inflammaatioon.

Lue myös: Jyllääkö elimistössäsi hiljainen tulehdus? 3 asiaa, jotka ylläpitävät ärsytystä

Väitöskirjan tuloksien mukaan rankka voimaharjoitus ja lihastreeni saavat aikaan välittömän vasteen monissa kehon tulehduksen merkkiaineissa. Aluksi voimaharjoittelu nostaa niiden määrää, mutta pidemmällä aikavälillä seuraa puolestaan merkkiaineiden laskua. Voimaharjoittelu auttaa siis laskemaan kehon matalia tulehdusarvoja.

Voimaharjoittelun hyödyt eivät kuitenkaan jää siihen: sen avulla voi karistaa myös erityisesti sitä itsepintaista naparasvaa.

Ihalainen kertoo tutkimuksen tiedotteessa, että jo muutaman viikon voimaharjoittelun jälkeen tutkimuksissa pystyttiin havaitsemaan positiivisia muutoksia vatsan alueen rasvan määrässä. Vatsan alueelle kertynyt rasva on tutkimusten valossa kaikkein haitallisinta terveydelle.

– Kun voimaharjoittelu aloitettiin ilman harjoittelutaustaa, nähtiin jo neljän viikon harjoittelun jälkeen positiivisia muutoksia vatsan alueen rasvan määrässä, Ihalainen kertoo.

Tehokkain tapa polttaa rasvaa vatsan seudulta on yhdistää voima- ja kestävyysharjoitteita.

Tutkimuksen perusteella myös selvisi, että tehokkain tapa polttaa rasvaa vatsan seudulta on yhdistää voima- ja kestävyysharjoitteita niin, että erilaiset treenit tehdään eri päivinä eikä yhdessä samaan aikaan.

Jos lenkkeily tai jumppa ei siis innosta mutta tekisi mieli urheilla, lompsista vaan kuntosalille – vatsarasvasta voi päästä tehokkaasti eroon sielläkin. Liikkeelle voi lähteä vaikka opettelemalla muutaman hyvän perusliikkeen, kuten koko kroppaa treenaavan maastavedon.