Näillä liikkeillä vetreytät istumisen jäykistämät paikat ja saat selkään liikettä.

Fitness- ja crossfit-urheilija Eveliina Tistelgren näyttää, millä liikkeillä selkä pysyy kunnossa. Treenin suunnitteli urheilufysioterapeutti, fysiikkavalmentaja Ville Rapeli Helsinki Core Trainersilta.

Tässä videolla näkyvät liikkeet:

1. Lonkan pyöritys & reisiluun veto ulos

Huomioi liikkeessä: Kierrä etummaista polvea ympäri mahdollisimman laajalla liikkeellä: taakse, sisään, eteen ja ulos. Tee ensin 10 kierrosta myötäpäivään, sitten 10 kierrosta vastapäivään. Vaihda sitten kuminauha toiseen jalkaan ja tee yhtä monta kierrosta. Liike parantaa lonkan liikkuvuutta.

2. Takareiden avaus & reisiluun veto taakse

Huomioi liikkeessä: Vedä vasenta jalkaa suorana kohti rintaa sisäänhengityksellä. Pidä venytys uloshengityksen ajan ja palauta jalka sisäänhengityksellä koukkuun rinnan päälle. Venytys tuntuu takareidessä.

3. Skorpioni

Huomioi liikkeessä: Pidä kämmenet tiiviisti kiinni lattiassa ja katse maassa. Nosta uloshengityksellä oikea jalka koukussa selän ylitse jalkaterä kohti vasenta kämmentä. Käännä myös pää oikealle. Palauta sisäänhengityksellä alkuasentoon ja toista toisella puolella. Liike avaa lantion ja lonkan etuosaa sekä selkää.

4. Alavatsaliike

Huomioi liikkeessä: Pidä polvet suoraan lonkkien alla ja kämmenet suoraan olkapäiden alla. Pidä katse maassa ja käännä lantiota ja häntäluuta hieman alaspäin. Nosta uloshengityksellä ensin molemmat polvet pari senttiä irti maasta ja sitten vielä vasen jalkaterä muutaman sentin maasta. Pidä asento lyhyen hengitystauon ajan ja laske alas sisäänhengityksellä. Toista liike ja nosta oikea jalka. Liike treenaa alavatsaa.

5. Lapapunnerrus & aukikierto

Huomioi liikkeessä: Pidä katse lattiassa, vatsa tiukkana ja vedä lavat yhteen sisäänhengityksellä. Uloshengityksellä pyöristä lavat auki. Käänny samalla kylkilankkuun oikean kyynärpään ja polven varaan. Pidä vasen jalka suorana, jalkaterä maassa. Suorista se sitten uloshengityksellä ylös vaakatasoon, jännitä molempia pakaroita ja nosta vasen käsivarsi ja katse kohti kattoa. Pidä hetki ja laske jalka sisäänhengityksellä. Toista 10 kertaa molemmilla puolilla. Liike kehittää muun muassa yläselän hallintaa ja alavatsan kontrollia.

Katso myös:

Supertehokas crossfit-treeni - katso videot!

Treenaa koko kroppa tabatalla - katso video!

Astma ei ole este kovallekaan treenaamiselle, todistaa fysioterapeuttiopiskelija Tea Ahonen, 41. 

”Kolme vuotta sitten huomasin, että minun oli vaikea hengittää lenkillä. Kurkussani oli kuristava tunne ja rintakehääni painoi. Hengitys oli raskasta eikä meinannut tasaantua mäkijuoksun jälkeen. Olin juossut yksitoista vuotta ja treenasin neljästä kuuteen kertaan viikossa, joten ymmärsin nopeasti, että jokin on vialla. Lääkäri diagnosoi oireeni keskivaikeaksi astmaksi.

Kun luulin, että joudun luopumaan juoksusta, sydäntäni ahdisti ja oloni oli haikea. Olen aina rakastanut juoksemista. Se on paras tapa saada päivän liikunta-annos. Kun jalat ovat kevyet ja askel nousee, juoksu antaa vapauden tunteen. Flow-tilassa tunnen, että voisin juosta loputtomasti.

Lopettamisen sijaan päätin, että opettelen kuuntelemaan kehoani ja löydän oikean tavan juosta. Kun astmaani lopulta löytyi sopiva lääkitys ja hengitystieni rauhoittuvat, lähdin taas lenkille.

”En ota turhia riskejä. Jos oloni ei ole hyvä, en treenaa.”

Kannan kännykkää ja astmapiippua aina mukanani vyölaukussa tai juoksurepussa. Jos unohdan ne, minun on käännyttävä takaisin. Jos hengittäminen alkaa tuntua hankalalta, otan lääkettä ja juoksen loppumatkan rauhallisemmin tai kävelen. Puoli tuntia ennen kovaa treeniä otan avaavan lääkkeen.

Lääkärini on onneksi ollut alusta saakka motivoiva ja korostanut, että voin jatkaa liikkumista. Ainoastaan pakkasella juoksen sisällä juoksumatolla, koska kylmässä ja kosteassa saan helpoiten oireita.

Nykyään tiedän pikaisesti, koska kannattaa hidastaa: jos juoksu ei kulje tai hengitykseni muuttuu pinnalliseksi. En ota turhia riskejä. Jos oloni ei ole hyvä, en treenaa.

Kesäkuussa juoksin Rukalla 82 kilometriä ongelmitta. Piippu kulki mukanani repussa. Otin suorituksen aikana useamman kerran lääkettä. Olin luvannut itselleni, että jos keuhkoni alkaisivat oireilla, jättäisin leikin kesken. Terveys on tärkeintä.

Kun pääsin 15 tunnin jälkeen maaliin, fiilikseni oli sanoinkuvaamaton. Tein sen! Astmani voi paremmin, kun liikun. Rasitus tekee sopivassa määrin keuhkoilleni vain hyvää.”

Joka kymmenes suomalainen kärsii astmasta

  • Astma oireilee usein yskänä ja hengenahdistuksena, ja hoitamattomana se altistaa toistuville hengitystietulehduksille. 
  • Äärimmäisen harvat sairaudet ovat sellaisia, joihin liikunta ei auttaisi. Yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halosen mukaan liikunnan hyödyt ovat kiistattomia myös astmapotilaille. 
  • Kestävyysurheilu vähentää keuhkoputkien limakalvojen tulehtumisalttiutta. Ennen harrastuksen aloittamista on kuitenkin aina mietittävä ammattilaisen kanssa, kuinka laji sopii osaksi astman hoitoa. Kannattaa aloittaa kuitenkin varovasti, ja astmapiippua on aina pidettävä mukana.

 

Fysioterapeutin mukaan pelottelu jalkojen supinaatiolla ja ylipronaatiolla on turhaa. – Yksikään juoksukenkä ei ehkäise vammoja ja vaivoja.

Vanhat juoksukengät ovat tulleet tiensä päähän, ja uudet pitäisi ostaa. Kaupat ovat vaihtoehtoja väärällään, mutta ennen ostopäätöstä on liuta kysymyksiä, joihin pitäisi osata vastata: Millaisia matkoja juoksen? Millaisella alustalla? Ja se kaikkein vaikein: Millaista tukea jalkapohja tarvitsee?  

Tähän mennessä on ajateltu, että lenkkeilijän pitäisi olla tietoinen oman jalkansa pronaatioista ja supinaatioista.

Suomen Urheilufysioterapeutit ry:n puheenjohtaja ja urheilufysioterapeutti (sert.) OMT Peter Halénin mukaan huolet ylipronaatiosta ja supinaatiosta voi melkeinpä unohtaa. Sekä juoksu- että vapaa-ajan kengät kannattaa valita hänen mukaansa ihan muiden asioiden kuin juoksuaskeleen tekemän kenkäkuluman perusteella.

– Ei kannata haaskata aikaa sellaiseen. Ihmisiä, juoksijoita ja askellustyylejä on niin paljon erilaisia, että ei kannata kengän pohjaa tuijottamalla yrittää päätellä mitään omista vaivoista. Se on turhaa, Halén sanoo.

Millainen askel, sellainen kenkä?

Ylipronaatio tarkoittaa, että juoksuaskel on sisäänpäin kääntyvä, jolloin kengät kuluisivat erityisesti sisäsyrjien alueelta. Supinaatiossa puolestaan askeleen paino ohjautuu ulkosyrjälle, ja kenkä kuluu sen alueelta. Molempien on katsottu aiheuttavan erilaisia jalkojen ongelmia juoksijalle.

Tavoitteena on perinteisesti pidetty sitä, että kumpaakaan ei olisi liikaa eikä liian vähän, vaan jalka osuisi tasaisesti maahan ja painopiste olisi suunnilleen keskellä jalkaa.

Kenkien tietynlaisesta kulumisesta ei voi päätellä, että askeleessa tai jaloissa olisi ongelmia.

Halénin mukaan kenkien ylipronaatioon ja supinaatioon liittyvää tietoa sovelletaan nykyään uudemmalla tavalla. Muihin asioihin, kuten jalkojen lihaksien voimakkuuteen, keskittyminen on huomattavasti tärkeämpää, jos haluaa ehkäistä juoksuvammoja.

– Kenkien tietynlaisesta kulumisesta ei voi päätellä, että askeleessa tai jaloissa olisi ongelmia. Myös sen ajatuksen voi hylätä, että juoksukengät ehkäisisivät joitain juoksuvammoja ja -vaivoja. Yksikään kenkä ei sitä ole koskaan tehnyt, Halén sanoo.

Mihin kenkäostoksilla sitten kannattaa kiinnittää huomiota?

– Kun menee ostamaan juoksukenkiä, tärkeintä on, että väri miellyttää. Sitten kengät laitetaan jalkaan. Jos ne 5–10 minuutin testaamisen jälkeen tuntuvat yhä mukavilta ja miellyttävät silmää, kengät ovat hyvät, Halén summaa.