Urheilu voi myös antaa lisäpuhtia saada kaikki homma hoidetuiksi. Kuva: Shutterstock
Urheilu voi myös antaa lisäpuhtia saada kaikki homma hoidetuiksi. Kuva: Shutterstock

Väitätkö, ettet ehdi liikkumaan? Ota nämä vinkit näyttöön, niin ehdit.

Lihaskimppu Jari "Bull" Mentulakin varmaan sanoisi, että kiire on vain tekosyy olla liikkumatta. Kiireisellä ihmisellä treenien sovittaminen arkeen voi kuitenkin vaatia pientä sovittelua.

Onneksi vaimoksi, äidiksi ja kirjoittajaksi itseään tituleeraava Gaye Groover Christmus jakaa vinkkinsä liikunnan ja elämän yhdistämiseen blogissaan The Huffington Postin sivuilla. Niistä voivat ottaa oppia muutkin kuin perheelliset.

Tässä myös sinkuille sovellettu versio vinkeistä:

1. Nappaa kaksi kärpästä yhdellä iskulla

Christmus kehottaa äitejä liikkumaan sillä aikaa, kun lapset harrastavat. Sinkku voi soveltaa samaa periaatetta esimerkiksi sopimalla kävelytreffit ystävän kanssa tai tekemällä jumppaliikkeitä tai venytyksiä samalla kun katsoo suosikkisarjojaan telkkarista.

2. Vietä yhteistä aikaa liikkuen

Tuntuuko, ettei parisuhteessa ole oikein yhteistä aikaa? Kokeilkaa harrastaa yhdessä. Lenkillä on hyvää, mobiililaitteetonta aikaa vaihtaa päivän kuulumiset ja jutella vaikka syvällisiäkin. Monet parisuhde-ekspertit ovat myös sitä mieltä, että pieni kisailu pitää kipinän yllä suhteessa.

3. Jumppaa kotona

On silkkaa ajansäästöä, kun ei tarvitse pakata kamoja ja siirtyä kotoa salille. Hanki eripituisia ohjelmia DVD:llä tai tutustu netin liikuntatarjontaan (täällä pari esimerkkiä). Myös juoksu on hyvä harrastus, sillä treenipaikka alkaa heti kotiovelta ja lenkin pituuden voi päättää sen mukaan, paljonko on aikaa.

4. Pidä sporttinen tauko töistä

Teit töitä sitten kotona tai muualla, käy lounastunnilla tai tauolla lyhyellä kävelyllä tai etsi rauhaisa paikka vartin pikajumpalle. Pääkin toimii sen jälkeen skarpimmin.

5. Tanssi!

Pane musiikki soimaan, pyöritä lanteita ja hyppele rytmikkäästi – tuskin edes huomaat liikkuvasi, sillä kotona tanssiminen on aika kivaa.

6. Herää aikaisemmin

Tämä on aika mälsä neuvo, mutta toimii. Kun liikunnan suorittaa pois alta heti päivän aluksi (lyhytkin treeni muutaman kerran viikossa on parempi kuin ei mitään), sille ei tarvitse enää uhrata aikaa tai energiaa, kun aikataulut ja pyykkivuori ovat kaatuneet päälle.

7. Ota kotihommat kuntoilun kannalta

Kyllä, kotityötkin käyvät kuntoilusta, kärjessä imurointi ja lattioiden tehoputsaus. Tiedät saavasi liikuntaa, kun ensimmäiset hikipisarat kohoavat iholle.

8. Juoksumatto kotiin?

Gaye Groover Christmus hehkuttaa juoksumattoaan loistavaksi investoinniksi, mutta ehkä hän onkin niitä tyyppejä, jotka onnistuvat käyttämään sitä muunakin kuin vaatetelineenä. Sinä tunnet itsesi parhaiten, joten pohdi tarkkaan, tuleeko kallista laitetta käytettyä. Jos tulee, se on ihan hyödyllinen tapa treenata helposti ja nopeasti säällä kuin säällä.

Kiinnostaisiko jooga, mutta kundaliini ja yin ovat täyttä hepreaa? Helpolla kotiharjoituksella pääset jyvälle eri tyyleistä ja voit testata neljää suosituinta joogaa.

Eri joogatyylejä on olemassa niin monia, etteivät kaikki joogaa harrastavatkaan pysy perillä niistä. On voimaa kehittäviä joogasuuntauksia ja myös lempeämpiä, rentouttavia joogatyylejä. Kaikilla niillä on kuitenkin sama perimmäinen tavoite: hiljentää laukkaavat ajatukset ja saavuttaa yhteys omaan sisäiseen totuuteen eli todelliseen itseen.

Anna liikkeen viedä – Kundaliinijooga

Ominaista: Tunnilla tehdään musiikin tahtiin sekä nopeita että hitaita liikkeitä: nopeat valmistavat kehoa meditatiivisiin eli hitaisiin liikkeisiin. Samaa liikettä toistetaan tarpeeksi pitkään, jotta liikettä ei tarvitse enää miettiä ja mieli alkaa vähitellen hiljentyä. Myös hengitystapaa vaihdellaan: lyhyt ja nopea hengitys lisää energiaa, pitkä ja syvä hengitys taas rauhoittaa.

Kenelle sopii: Loistava valinta etenkin istumatyöntekijälle, koska tunnilla tehdään paljon selkärangan kiertoja.

Valitse tämä, kun… Haluat kehittää tahdonvoimaasi pitkien sarjojen avulla.

Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan.

Löydä sisäinen soturisi – Astangajooga

Ominaista: Liikesarja tehdään aina samassa järjestyksessä, ja opettaja neuvoo oppilaille uusia liikkeitä edistymisen mukaan. Liikkeet tehdään syvän ja voimakkaan hengityksen tahtiin, joka kuulostaa meren kohinalta. Asennoissa pidetään vahva tuki lantionpohjasta ja vatsasta. Mielen keskittymistä autetaan kohdistamalla katse kulmakarvojen väliin. Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan. Liikkeet tehdään aina oman hengityksen tahtiin.

Kenelle sopii: Niille jotka haluavat lisää voimaa ja liikkuvuutta sekä kehittää keskittymiskykyä.

Valitse tämä, kun… Tahdot lisäenergiaa aamuun tai alkuiltaan, voimaa koko kehoon ja selkeän, samaa kaavaa toistavan harjoituksen.

Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille.

Lempeää liikettä – Hathajooga

Ominaista: Lempeitä ja kokonaisvaltaisia liikkeitä tehdään hitaasti oman hengityksen tahtiin. Yhteen asentoon keskitytään rauhassa. Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille. Opettajasta riippuen tunneilla on sekä fyysisesti haastavia dynaamisia liikkeitä että lempeitä ja rauhoittavia asentoja. Tunneilla tehdään myös usein erillisiä hengitysharjoituksia.

Kenelle sopii: Kaikille, myös aloittelijoille. Hidas tahti helpottaa oppimaan asentojen oikeat linjaukset sekä yhdistämään hengityksen ja liikkeen.

Valitse tämä, kun… Haluat lisää voimaa ja rentoutta päivääsi sekä pysähtyä kuuntelemaan kehoasi.

Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa.

Päästä kaikesta irti – Yin jooga

Ominaista: Pitkät ja rauhalliset venytykset hiljentävät mielen ja parantavat sidekudosten aineenvaihduntaa. Asennoissa pysytään 2–7 minuuttia ja käytetään usein apuvälineinä esim. joogablokkeja eli palikoita, joogavyötä ja tyynyjä. Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa. Yin yhdistää joogaperinteen ja kiinalaisen lääketieteen, koska asennot vaikuttavat kehon meridiaani- eli energiaratoihin. Yin-harjoitus on meditatiivinen.

Kenelle sopii: Kaikille, jotka kaipaavat rentoutumista ja lisää liikkuvuutta. Loistovalinta etenkin niille, jotka haluavat päästä liiallisesta suorittamisesta. Koska liikkeissä ollaan pitkän aikaa, yin voi olla haastava ensimmäiseksi joogatyyliksi.

Valitse tämä, kun… Kehosi käy kierroksilla ja haluat rauhoittua ennen nukkumista.

Katso oheiselta videolta joogaopettaja Kaisa Kärkkäisen neljän joogatyylin kotiharjoitus, saat pienen maistiaisen yinistä, kundaliinista, hathasta ja astangasta.

 

Uusi suomalainen väitöskirja osoittaa, että voimaharjoittelulla ei kasvateta pelkästään lihasta vaan autetaan muutenkin kroppaa voimaan hyvin.

Uusi vuosi, uudet kujeet – monille se tarkoittaa uutta intoa lähteä lenkkipolulle tai jumppaan kuntoa kohottamaan. Mutta onko lajilla väliä? Miten kannattaisi urheilla, jos haluaa karistaa vatsan seudulta muutaman sentin tai muuten voida paremmin?

Jyväskylän yliopiston tutkija Johanna Ihalaisen tuore väitöskirja osoittaa, että vastaus kysymykseen voi olla voimaharjoittelu. Ihalainen tutki väitöskirjassaan, miten voimaharjoittelu vaikuttaa muun muassa kehon rasvan määrään sekä stressin, univajeen ja liikunnan puutteen aiheuttamaan kehon matala-asteiseen tulehdustilaan eli inflammaatioon.

Lue myös: Jyllääkö elimistössäsi hiljainen tulehdus? 3 asiaa, jotka ylläpitävät ärsytystä

Väitöskirjan tuloksien mukaan rankka voimaharjoitus ja lihastreeni saavat aikaan välittömän vasteen monissa kehon tulehduksen merkkiaineissa. Aluksi voimaharjoittelu nostaa niiden määrää, mutta pidemmällä aikavälillä seuraa puolestaan merkkiaineiden laskua. Voimaharjoittelu auttaa siis laskemaan kehon matalia tulehdusarvoja.

Voimaharjoittelun hyödyt eivät kuitenkaan jää siihen: sen avulla voi karistaa myös erityisesti sitä itsepintaista naparasvaa.

Ihalainen kertoo tutkimuksen tiedotteessa, että jo muutaman viikon voimaharjoittelun jälkeen tutkimuksissa pystyttiin havaitsemaan positiivisia muutoksia vatsan alueen rasvan määrässä. Vatsan alueelle kertynyt rasva on tutkimusten valossa kaikkein haitallisinta terveydelle.

– Kun voimaharjoittelu aloitettiin ilman harjoittelutaustaa, nähtiin jo neljän viikon harjoittelun jälkeen positiivisia muutoksia vatsan alueen rasvan määrässä, Ihalainen kertoo.

Tehokkain tapa polttaa rasvaa vatsan seudulta on yhdistää voima- ja kestävyysharjoitteita.

Tutkimuksen perusteella myös selvisi, että tehokkain tapa polttaa rasvaa vatsan seudulta on yhdistää voima- ja kestävyysharjoitteita niin, että erilaiset treenit tehdään eri päivinä eikä yhdessä samaan aikaan.

Jos lenkkeily tai jumppa ei siis innosta mutta tekisi mieli urheilla, lompsista vaan kuntosalille – vatsarasvasta voi päästä tehokkaasti eroon sielläkin. Liikkeelle voi lähteä vaikka opettelemalla muutaman hyvän perusliikkeen, kuten koko kroppaa treenaavan maastavedon.