Urheilu voi myös antaa lisäpuhtia saada kaikki homma hoidetuiksi. Kuva: Shutterstock
Urheilu voi myös antaa lisäpuhtia saada kaikki homma hoidetuiksi. Kuva: Shutterstock

Väitätkö, ettet ehdi liikkumaan? Ota nämä vinkit näyttöön, niin ehdit.

Lihaskimppu Jari "Bull" Mentulakin varmaan sanoisi, että kiire on vain tekosyy olla liikkumatta. Kiireisellä ihmisellä treenien sovittaminen arkeen voi kuitenkin vaatia pientä sovittelua.

Onneksi vaimoksi, äidiksi ja kirjoittajaksi itseään tituleeraava Gaye Groover Christmus jakaa vinkkinsä liikunnan ja elämän yhdistämiseen blogissaan The Huffington Postin sivuilla. Niistä voivat ottaa oppia muutkin kuin perheelliset.

Tässä myös sinkuille sovellettu versio vinkeistä:

1. Nappaa kaksi kärpästä yhdellä iskulla

Christmus kehottaa äitejä liikkumaan sillä aikaa, kun lapset harrastavat. Sinkku voi soveltaa samaa periaatetta esimerkiksi sopimalla kävelytreffit ystävän kanssa tai tekemällä jumppaliikkeitä tai venytyksiä samalla kun katsoo suosikkisarjojaan telkkarista.

2. Vietä yhteistä aikaa liikkuen

Tuntuuko, ettei parisuhteessa ole oikein yhteistä aikaa? Kokeilkaa harrastaa yhdessä. Lenkillä on hyvää, mobiililaitteetonta aikaa vaihtaa päivän kuulumiset ja jutella vaikka syvällisiäkin. Monet parisuhde-ekspertit ovat myös sitä mieltä, että pieni kisailu pitää kipinän yllä suhteessa.

3. Jumppaa kotona

On silkkaa ajansäästöä, kun ei tarvitse pakata kamoja ja siirtyä kotoa salille. Hanki eripituisia ohjelmia DVD:llä tai tutustu netin liikuntatarjontaan (täällä pari esimerkkiä). Myös juoksu on hyvä harrastus, sillä treenipaikka alkaa heti kotiovelta ja lenkin pituuden voi päättää sen mukaan, paljonko on aikaa.

4. Pidä sporttinen tauko töistä

Teit töitä sitten kotona tai muualla, käy lounastunnilla tai tauolla lyhyellä kävelyllä tai etsi rauhaisa paikka vartin pikajumpalle. Pääkin toimii sen jälkeen skarpimmin.

5. Tanssi!

Pane musiikki soimaan, pyöritä lanteita ja hyppele rytmikkäästi – tuskin edes huomaat liikkuvasi, sillä kotona tanssiminen on aika kivaa.

6. Herää aikaisemmin

Tämä on aika mälsä neuvo, mutta toimii. Kun liikunnan suorittaa pois alta heti päivän aluksi (lyhytkin treeni muutaman kerran viikossa on parempi kuin ei mitään), sille ei tarvitse enää uhrata aikaa tai energiaa, kun aikataulut ja pyykkivuori ovat kaatuneet päälle.

7. Ota kotihommat kuntoilun kannalta

Kyllä, kotityötkin käyvät kuntoilusta, kärjessä imurointi ja lattioiden tehoputsaus. Tiedät saavasi liikuntaa, kun ensimmäiset hikipisarat kohoavat iholle.

8. Juoksumatto kotiin?

Gaye Groover Christmus hehkuttaa juoksumattoaan loistavaksi investoinniksi, mutta ehkä hän onkin niitä tyyppejä, jotka onnistuvat käyttämään sitä muunakin kuin vaatetelineenä. Sinä tunnet itsesi parhaiten, joten pohdi tarkkaan, tuleeko kallista laitetta käytettyä. Jos tulee, se on ihan hyödyllinen tapa treenata helposti ja nopeasti säällä kuin säällä.

Astma ei ole este kovallekaan treenaamiselle, todistaa fysioterapeuttiopiskelija Tea Ahonen, 41. 

”Kolme vuotta sitten huomasin, että minun oli vaikea hengittää lenkillä. Kurkussani oli kuristava tunne ja rintakehääni painoi. Hengitys oli raskasta eikä meinannut tasaantua mäkijuoksun jälkeen. Olin juossut yksitoista vuotta ja treenasin neljästä kuuteen kertaan viikossa, joten ymmärsin nopeasti, että jokin on vialla. Lääkäri diagnosoi oireeni keskivaikeaksi astmaksi.

Kun luulin, että joudun luopumaan juoksusta, sydäntäni ahdisti ja oloni oli haikea. Olen aina rakastanut juoksemista. Se on paras tapa saada päivän liikunta-annos. Kun jalat ovat kevyet ja askel nousee, juoksu antaa vapauden tunteen. Flow-tilassa tunnen, että voisin juosta loputtomasti.

Lopettamisen sijaan päätin, että opettelen kuuntelemaan kehoani ja löydän oikean tavan juosta. Kun astmaani lopulta löytyi sopiva lääkitys ja hengitystieni rauhoittuvat, lähdin taas lenkille.

”En ota turhia riskejä. Jos oloni ei ole hyvä, en treenaa.”

Kannan kännykkää ja astmapiippua aina mukanani vyölaukussa tai juoksurepussa. Jos unohdan ne, minun on käännyttävä takaisin. Jos hengittäminen alkaa tuntua hankalalta, otan lääkettä ja juoksen loppumatkan rauhallisemmin tai kävelen. Puoli tuntia ennen kovaa treeniä otan avaavan lääkkeen.

Lääkärini on onneksi ollut alusta saakka motivoiva ja korostanut, että voin jatkaa liikkumista. Ainoastaan pakkasella juoksen sisällä juoksumatolla, koska kylmässä ja kosteassa saan helpoiten oireita.

Nykyään tiedän pikaisesti, koska kannattaa hidastaa: jos juoksu ei kulje tai hengitykseni muuttuu pinnalliseksi. En ota turhia riskejä. Jos oloni ei ole hyvä, en treenaa.

Kesäkuussa juoksin Rukalla 82 kilometriä ongelmitta. Piippu kulki mukanani repussa. Otin suorituksen aikana useamman kerran lääkettä. Olin luvannut itselleni, että jos keuhkoni alkaisivat oireilla, jättäisin leikin kesken. Terveys on tärkeintä.

Kun pääsin 15 tunnin jälkeen maaliin, fiilikseni oli sanoinkuvaamaton. Tein sen! Astmani voi paremmin, kun liikun. Rasitus tekee sopivassa määrin keuhkoilleni vain hyvää.”

Joka kymmenes suomalainen kärsii astmasta

  • Astma oireilee usein yskänä ja hengenahdistuksena, ja hoitamattomana se altistaa toistuville hengitystietulehduksille. 
  • Äärimmäisen harvat sairaudet ovat sellaisia, joihin liikunta ei auttaisi. Yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halosen mukaan liikunnan hyödyt ovat kiistattomia myös astmapotilaille. 
  • Kestävyysurheilu vähentää keuhkoputkien limakalvojen tulehtumisalttiutta. Ennen harrastuksen aloittamista on kuitenkin aina mietittävä ammattilaisen kanssa, kuinka laji sopii osaksi astman hoitoa. Kannattaa aloittaa kuitenkin varovasti, ja astmapiippua on aina pidettävä mukana.

 

Fysioterapeutin mukaan pelottelu jalkojen supinaatiolla ja ylipronaatiolla on turhaa. – Yksikään juoksukenkä ei ehkäise vammoja ja vaivoja.

Vanhat juoksukengät ovat tulleet tiensä päähän, ja uudet pitäisi ostaa. Kaupat ovat vaihtoehtoja väärällään, mutta ennen ostopäätöstä on liuta kysymyksiä, joihin pitäisi osata vastata: Millaisia matkoja juoksen? Millaisella alustalla? Ja se kaikkein vaikein: Millaista tukea jalkapohja tarvitsee?  

Tähän mennessä on ajateltu, että lenkkeilijän pitäisi olla tietoinen oman jalkansa pronaatioista ja supinaatioista.

Suomen Urheilufysioterapeutit ry:n puheenjohtaja ja urheilufysioterapeutti (sert.) OMT Peter Halénin mukaan huolet ylipronaatiosta ja supinaatiosta voi melkeinpä unohtaa. Sekä juoksu- että vapaa-ajan kengät kannattaa valita hänen mukaansa ihan muiden asioiden kuin juoksuaskeleen tekemän kenkäkuluman perusteella.

– Ei kannata haaskata aikaa sellaiseen. Ihmisiä, juoksijoita ja askellustyylejä on niin paljon erilaisia, että ei kannata kengän pohjaa tuijottamalla yrittää päätellä mitään omista vaivoista. Se on turhaa, Halén sanoo.

Millainen askel, sellainen kenkä?

Ylipronaatio tarkoittaa, että juoksuaskel on sisäänpäin kääntyvä, jolloin kengät kuluisivat erityisesti sisäsyrjien alueelta. Supinaatiossa puolestaan askeleen paino ohjautuu ulkosyrjälle, ja kenkä kuluu sen alueelta. Molempien on katsottu aiheuttavan erilaisia jalkojen ongelmia juoksijalle.

Tavoitteena on perinteisesti pidetty sitä, että kumpaakaan ei olisi liikaa eikä liian vähän, vaan jalka osuisi tasaisesti maahan ja painopiste olisi suunnilleen keskellä jalkaa.

Kenkien tietynlaisesta kulumisesta ei voi päätellä, että askeleessa tai jaloissa olisi ongelmia.

Halénin mukaan kenkien ylipronaatioon ja supinaatioon liittyvää tietoa sovelletaan nykyään uudemmalla tavalla. Muihin asioihin, kuten jalkojen lihaksien voimakkuuteen, keskittyminen on huomattavasti tärkeämpää, jos haluaa ehkäistä juoksuvammoja.

– Kenkien tietynlaisesta kulumisesta ei voi päätellä, että askeleessa tai jaloissa olisi ongelmia. Myös sen ajatuksen voi hylätä, että juoksukengät ehkäisisivät joitain juoksuvammoja ja -vaivoja. Yksikään kenkä ei sitä ole koskaan tehnyt, Halén sanoo.

Mihin kenkäostoksilla sitten kannattaa kiinnittää huomiota?

– Kun menee ostamaan juoksukenkiä, tärkeintä on, että väri miellyttää. Sitten kengät laitetaan jalkaan. Jos ne 5–10 minuutin testaamisen jälkeen tuntuvat yhä mukavilta ja miellyttävät silmää, kengät ovat hyvät, Halén summaa.