Ottiko lenkki koville? Hyvä! Kuva: Shutterstock
Ottiko lenkki koville? Hyvä! Kuva: Shutterstock

Huh, huh, olipahan kova treeni! Vai oliko sittenkään? Älä huijaa itseäsi, vaan tsemppaa treeni kunnialla loppuun.

Kaikki liikunta on toki hyväksi, mutta keventäjän ei kannata huijata itseään. Treenien kuuluu tuntua raskailta, ripsarin pitää levitä poskille, ja käveleminen saa tehdä tiukkaa seuraavana päivänä.

Health.com -sivusto listasi kuusi merkkiä, jotka paljastavat, ettet treenaa tarpeeksi. 

Merkkejä siitä, ettet treenaa tarpeeksi kovaa:

1. Et tarkkaile sykettäsi

Mitä enemmän hikeä, sitä tiukempi treeni – tai sitten ei. Ihmiset erittävät hikeä yksilöllisesti, eivätkä hikiläikät siksi kerro koko totuutta. Treenaajan kannattaa satsata sykemittariin, jonka avulla voi seurata treenin tehoja.

2. Pystyt ylläpitämään keskustelua

Lause siellä, toinen täällä on toki ihan sallittua ja suotavaa. Jos kuitenkin pystyt treenin aikana puimaan läpi kavereidenkin parisuhdeongelmat, et selvästikään purista itsestäsi kaikkea liikuntahetkeä varten.

3. Et tunne treenanneesi seuraavana päivänä

Lihasrääkin pitäisi myös tuntua  seuraavana päivänä. Jos kroppasi ei itse muistuta, mitkä lihasryhmät teit edellispäivänä salilla, on treeni silloin jäänyt puolitiehen.

4. Harrastat vain samoja lajeja

Keho tottuu liikuntamuotoihin, joita harrastaa säännöllisesti. Jotta kehitys ei tyssäisi, astu rohkeasti oman mukavuusalueesi ulkopuolelle ja kokeile uutta lajia: Jos rakastat pitkiä juoksulenkkejä, lisää treeniviikkoosi pari punttisalipäivää. Jos taas nostat rautaa tämän tästä, ilmoittaudu joogaan tai pilatekseen.

5. Treenaat samoilla tehoilla

Huomaatko, etteivät lihakset rasitu samalla tavalla kuin muutama viikko sitten? Hyvä, kehitystä tapahtuu! Muista siis nostaa treenin tehoja, lisää painoja voimaharjoittelussasi ja nopeutta lenkkipoluilla.

6. Et huomaa fyysisiä muutoksia

Syöt terveellisesti, treenaat paljon, mutta peilikuvasi näyttää päivästä toiseen samalta. On siis aika ottaa ruokavalio ja liikuntapäiväkirja tarkempaan syyniin ja miettiä, mikä on rutiiniesi heikko lenkki.

Lue lisää: 

Puuskutatko treeneissä? Näin hengität oikein

18 tapaa polttaa enemmän ja tehokkaammin rasvaa

Kyllä, se on totta! Vedenjuonti laihduttaa

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.