Hoikka olemus ei takaa, että kroppa olisi kunnossa. Kuva: Shutterstock
Hoikka olemus ei takaa, että kroppa olisi kunnossa. Kuva: Shutterstock

Hoikka vartalo ei takaa terveyttä.

”Mitä sinä enää liikut, kun olet jo laiha!” kuulee kahvipöydässä.

Niin ajatteli myös toimittaja Minna Dufton, joka oli koekaniinina Ylen Ruipelolle lihakset -ohjelmassa.

– Olin kuullut laihasta lihavuudesta, mutta en voinut uskoa korviani, kun lääkäri kertoi sen koskevan minua. Olin jo diabeteksen esitilassa!

Laihalla lihavalla on liian vähän lihasta suhteessa rasvan määrään. Sokerirasituskokeessa voi selvitä, että normaalipainoisen henkilön aineenvaihdunta on tilassa, joka johtaa kakkostyypin diabetekseen. Riskejä ovat myös sydänsairaudet ja ennenaikainen kuolema.

Liikkumattomuus on terveysriski riippumatta kropan koosta.

– Ihminen on hyvä huijaamaan itseään, jos näyttää ulkoisesti hoikalta, Dufton kertoo.

Salille piti kuitenkin suunnata, sillä isommat lihakset parantavat kehon koostumusta, polttavat rasvaa pieniä tehokkaammin ja parantavat elimistön sokerinsietokykyä.

Kolmessa kuukaudessa ehti muuttua mieli – ja kroppa. Duftonin lihasmassa kasvoi 1,5 kiloa ja rasvaa paloi 3 kiloa. Myös haitallinen rasva sisäelimien ympärillä väheni.

– Minulle oli yllätys muskeleiden kasvattamisen lisäksi saada aikaan elämäntapamuutos. Mursin omat väärät luuloni – ja laiskuuteni tehdä omalle tilanteelleni jotain.

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.
Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?

Tehokkaaseen käsitreeniin tarvitset vain kuminauhan ja käsipainot. Parhaat tulokset saat, kun treenaat kolmesti viikossa. Katso videolta käsitreenin liikkeet!

Kädet pääsevät nykyisin aivan liian helpolla. Puhelimen silittely ja hiiren liikuttelu ei käsivarsia kiinteytä, ei myöskään juoksu- tai pyörälenkki. Yksilövalmentaja-fysioterapeutti Anna-Leena Toivanen sanoo, että jos yhtälöön kuuluu vielä alleihin altistava perimä, hidas aineenvaihdunta tai hormoniepätasapaino, rasva kerääntyy helposti heltoiksi käsivarsien alle. 

– Upeiden käsivarsien metsästys alkaa liikkuvuuden ja lihaskunnon parantamisesta, Toivanen sanoo. Tarvitaan ojentaja- ja hauislihasta muokkaavia täsmäliikkeitä. Allien alla lepäävä ojentajalihas on kolmipäinen lihasryhmä, joten se vaatii liikettä eri liikesuuntia yhdistelemällä.

Kauniit käsivarret vaativat treeniä myös ojentajien vastaparille eli hauikselle.

– Kun hauis on kunnossa, ojentajakin näyttää nätimmältä, Toivanen sanoo.

Katso oheiselta videolta täsmäliikkeet, joilla käsivarret kiinteytyvät kahdessa kuukaudessa.